Het Kröller-Müller Museum bezoeken in Otterlo: Info & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het Kröller-Müller Museum bezoeken in Otterlo: Info & tickets

19 juli 2021 in Gelderland0 reacties

Het Kröller-Müller museum op de Veluwe is één van de meest vooraanstaande musea van Nederland. Hier vind je dan ook een indrukwekkende collectie aan 19de- en 20ste-eeuwse kunst, waaronder de op één na grootste verzameling van werken van Vincent van Gogh. Rondom het museum ligt daarnaast ook nog één van de grootste beeldentuinen van Europa, geheel omringd door het prachtige nationale park De Hoge Veluwe.

In dit artikel kom je alles te weten over je bezoek aan het Kröller-Müller Museum. Zo kan je je voldoende voorbereiden op je volgende uitstap.

Tickets en excursies voor het Het Kröller-Müller Museum

Om het Kröller-Müller museum te kunnen bezoeken heb je ten eerste een geldig entreebewijs nodig voor het Nationale Park de Hoge Veluwe. Bestel de tickets hier of koop ze bij de ingangen van het park en online op de website van de Hoge Veluwe. Of bekijk ook het aanbod op GetYourGuide.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Kröller-Müller museum

Het Kröller-Müller museum is ontstaan als project van Helene Kröller-Müller. Helene volgde kunstbeschouwingslessen van de kunstpedagoog H.P. Bremmer wat haar introductie was tot de moderne kunst. Helene begon met het verzamelen van kunst, met advies van kunstpedagoog Bremmer en een aantal schilderijen aan van kunstenaar Paul Gabriël.

Helene en Anton kochten stukken land op de Veluwe omdat ze hier graag zouden verblijven. Helene maakt met haar dochter een reis door Italië, waar de kunstwerken en architectuur uit de Renaissance veel indruk op haar maken. Ze besloot een museum te bouwen dat ze na wil laten aan het Nederlandse volk. Helene richt zich vervolgens op het aankopen van een grote verzameling. Ze kocht maar liefst 11.500 kunstwerken, wat haar verzameling tot één van de grootste privécollecties van de 20ste-eeuw maakt.

In tegenstelling tot haar meeste tijdsgenoten verzameld Helene vooral moderne werken binnen de Nederlandse en Franse kunst, met veel aandacht voor Vincent van Gogh. Daarnaast koopt ze enkele vroeg kubistische werken van onder andere Piet Mondriaan.

In 1913 stelde Helene haar verzameling tentoon, in een pand naast Müller & Co in Den Haag. Maar ze droomde ervan een eigen museum op te richten. Voor op het landgoed op de Veluwe laat Helene verschillende beelden creëren, die het begin van het landschapspark leggen. Helene besluit nu ook haar museum op de Veluwe te laten bouwen. Na enkele complicaties kreeg uiteindelijk de Belgische architect Henry van de Velde de opdracht voor de bouw van het Groote Museum.

Kröller-Müller Stichting

Na WOII hadden ze schulden die steeds opliepen, en om haar collectie te waarborgen, richtten ze in 1928 de Kröller-Müller Stichting op. Helene wist de overheid ervan te overtuigen steun te geven voor de bouw en schonk in ruil voor een nieuw museum op de Veluwe, de gehele collectie aan de Nederlandse Staat.

In opdracht van de Kröller-Müller Stichting wordt er een kleiner museum gebouwd als overgangsmuseum naar het Groote Museum. In 1938 wordt de kunstcollectie van de Villa in Wassenaar naar het tussenmuseum overgebracht, dat op 13 juli van dat jaar de deuren opent voor het publiek. Helene was tot aan haar dood in 1939 de directeur van het museum en werd vlakbij de fundamenten van het Groote Museum begraven.

Nadien kocht toenmalig directeur Bram Hammacher verschillende beelden aan en breidde het museum uit in de vorm van een beeldenzaal en congresvleugel. Hammacher kwam vervolgens met het idee voor een beeldentuin. Vervolgens wou men natuur en kunst centraal laten staan in het museum. Door middel van lange gangen met veel glas wordt de nadruk op de relatie tussen natuur en kunst gelegd.

De collectie bleef maar groeien, en in 2005 vond er een grote renovatie van het museum plaats. Vandaag de dag kan je het museum nog steeds bezoeken. Een mooi nalatenschap van Helene Kröller-Müller.

 1. Kröller-Müller museum

Kort samengevat: De collectie van het Kröller-Müller museum telt tegenwoordig zo’n 20.000 werken, waaronder de grootste verzameling van Van Gogh op het Van Gogh museum in Amsterdam na. Ook worden er werken van onder andere Piet Mondriaan, Pablo Picasso, Paul Gauguin, Odilon Redon, Georges Braque, James Ensor, en dergelijke tentoongesteld. Naast de vaste tentoonstelling worden er ook meerdere tijdelijke tentoonstellingen gehouden in het museum.

 1. Galerij Van Gogh

De Van Gogh Galerij is het hart van de vaste collectie en ligt te midden van de zalen waar de verzameling van Helene en Anton tentoon wordt gesteld. In totaal kent de collectie zo’n 90 schilderijen van de grote kunstenaar, met daarnaast nog ruim 180 tekeningen.

Enkele bekende werken die je kan aanschouwen zijn onder andere:

 • Bosrand
 • Vier uitgebloeide zonnebloemen
 • Aardappeleters
 • Het Stilleven met akkerbloemen en rozen
 • Landweg in de Provence bij nacht
 • Brug te Arles
 1. Beeldentuin

De beeldentuin van het Kröller-Müller museum behoort tot de grootste beeldentuinen van Europa.

De beeldentuin is maar liefst 25 hectare groot en staat vol met moderne beeldhouwkunst omgeven door natuur. De beeldentuin reflecteert het idee van Helene Kröller-Müller dat kunst, architectuur en natuur samen zou werken.

 • In de tuin staan zo’n 160 sculpturen van kunstenaars als Auguste Rodin, Henry Moore, Jean Dubuffet, Aristide Maillol, JMarta Pan, Pierre Huyge, Mark di Suvero, Lucio Fontana, Claes Oldenburg, Fritz Wotruba en Joep van Lieshout.
 • Ook liggen er twee paviljoens in de tuin van Aldo van Eyck en Gerrit Rietveld. Onder andere het werk Jardin d’Émail van Jean Dubuffet is te vinden in de tuin.

Sommige beelden in de beeldentuin mogen aangeraakt worden, zoals de Jardin d’Émail, waar doorheen gelopen mag worden. In de tuin kan je naast het aanschouwen van de beelden ook een mooi stukje wandelen of even picknicken tijdens je bezoek aan het museum en genieten van de omgeving.

 1. Monsieur Jacques en Buitenrestaurant MJ

In het museum kan je even pauzeren bij het zelfbedieningsrand Monsieur Jacques, of bij het Buitenrestaurant MJ in de beeldentuin. Beide locaties bieden een uitgebreide kaart met onder andere verschillende warme en koude lunchgerechten, heerlijk gebak voor bij de koffie of thee en snacks en andere tussendoortjes. De restaurants zijn vernoemd naar het bronzen beeld dat bij de ingang van het museum staat, gemaakt door Oswald Wenckebach.

 • De restaurants zijn het hele jaar door geopend van 10:00 tot 16:30 op dagen dat het museum ook geopend is.
 1. Kröller-Müller museum bezoeken met kinderen

Het Kröller-Müller museum is een mooi museum om te bezoeken samen met kinderen. Onder andere de beeldentuin waar ze ook rondjes kunnen rennen is heerlijk, waarnaast het museum verschillende activiteiten voor de hele familie organiseert zodat kinderen de grootste werken uit de collectie op een speelse manier leren kennen.

 • Zo wordt er een speurspel aangeboden waarbij kinderen aan de hand van verschillende opdrachten op ontdekking gaan in het museum.
 • Ook kan er een dobbelspel gespeeld worden waarbij je met een dobbelsteen en een vragenboekje de kunstwerken op een bijzondere manier leert kennen.
 • Verder is het mogelijk om op een digitaal canvas de kunstwerken uit de collectie van het museum na te maken, en kan je op blind date met een kunstwerk.
 • Meer informatie vind je hier.

Onze tip: Download onze reisgids Gelderland, ontdek de Hoge Veluwe en alle prachtige plekjes in de omgeving.

 1. Nationale Park de Hoge Veluwe

Het Kröller-Müller museum is dus gelegen in het Nationale Park de Hoge Veluwe. Een bezoek aan het museum kan dus perfect gecombineerd worden met een wandeling door dit prachtige park van 5400 hectare groot. Ook biedt het park zich uitstekend voor een heerlijke fietstocht en zijn er verschillende depots te vinden in het park waar je de gratis te lenen witte fietsen kan vinden.

Verder biedt het Nationale Park de Hoge Veluwe verschillende bezoekerscentra, kan je er nog een tweede museum vinden over de natuur en geologie van het gebied, het Museonder, en kan je een bezoek brengen aan het jachthuis Sint Hubertus, het buitenhuis van Helene en Anton.

Nationaal Park de Hoge Veluwe is bovendien het bekendste nationale park van Nederland en ook één van de mooiste. Wil je nog meer mooie nationale parken in Nederland ontdekken? Ontdek ze in dit artikel.

 1. Openingstijden Kröller-Müller museum

 • Het Kröller-Müller museum is het hele jaar door elke dinsdag tot en met zondag en op feestdagen geopend van 10:00 tot 17:00.
 • Op maandagen is het museum gesloten tenzij het om een feestdag gaat.
 • Tijdens de herfst- en kerstvakantie is het museum ook geopend op maandag.
 • In de winter worden enkele werken in de beeldentuin afgedekt of tijdelijk verwijdert.
Onze tip: Om de drukte te vermijden kan je het beste het museum op een doordeweekse dag na 14:00 bezoeken, wanneer er doorgaans minder bezoekers aanwezig zijn. Tijdens weekenddagen, feestdagen en schoolvakanties wordt het museum het drukst bezocht.
 1. Tickets voor het Kröller-Müller museum

Om het Kröller-Müller museum te kunnen bezoeken heb je ten eerste een geldig entreebewijs nodig voor het Nationale Park de Hoge Veluwe. Bestel de tickets hier of koop ze bij de ingangen van het park en online op de website van de Hoge Veluwe. Of bekijk ook het aanbod op GetYourGuide.

Tickets voor het Nationale Park de Hoge Veluwe

 • Tickets voor het nationale park kosten €11,10 voor volwassenen en €5,55 voor kinderen tussen de 6 en 13 jaar oud.
 • Kinderen jonger dan 6 mogen gratis mee het park in.

Ticket voor Kröller-Müller museum dien je vervolgens nog aan te kopen

 • Deze tickets kosten €21 voor volwassenen en €5,55 voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar.
 • Ook hier mogen kinderen jonger dan 6 gratis mee.
 • Studenten, CJPkaarthouders en Cultuurkaarthouders betalen ook €5,55 voor hun ticket.
 • Museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen.
 • Bestel je tickets hier.

Wanneer wil je het museum bezoeken?

Bij het kopen van een ticket voor het Kröller-Müller museum dien je ook een tijdvak te selecteren waarop je het museum wil bezoeken. Het is dan ook van belang dat wanneer je gratis toegang hebt je alsnog via de website een ticket reserveert! Er geldt geen eindtijd voor het ticket: eenmaal binnen kan je zonder tijdsdruk genieten van het museum. Neem het ticket geprint mee of laat het op je smartphone zien bij de ingang van het museum.

 1. Wegbeschrijving naar het Kröller-Müller Museum

 • Met de auto: Met de auto rij je vanaf de A1, A50 en A12 richting het Nationale Park Hoge Veluwe en het Kröller-Müller museum. De ingang bij Otterlo is het dichtst bij het museum maar is over het algemeen ook de drukste ingang. Het is mogelijk om de auto bij het museum te parkeren (3,90€).
 • Met het openbaar vervoer: Vanaf de treinstations van Apeldoorn en Ede-Wageningen kan je bus 108 nemen tot Otterlo. Vanaf het treinstation van Arnhem centraal neem je bus 105 naar Otterlo. Hier dien je over te stappen op bus 106 naar het museum. Het is ook mogelijk om bij de ingang van het park uit te stappen en lopend of met de fiets verder te gaan naar het museum.
 • Vanaf de ingang kan je lopend naar het museum of je kan gebruik maken van de gratis witte fietsen. Vanaf de ingang Otterlo is het nog 2,5 km tot het museum, vanaf de ingang Hoenderloo nog 4 km en vanaf Schaarsbergen nog 10 km.
Om een auto mee het Nationale Park de Hoge Veluwe in te nemen betaal je €7,85 bovenop de dagkaart van het park. Meer informatie vind je op de website.
 1. Praktische info voor je bezoek

 • Het museum is toegankelijk voor rolstoelen, op enkele onverharde paden in de beeldentuin na.
 • Ook hulphonden zijn welkom. Voor blinden en slechtzienden kunnen speciale rondleidingen georganiseerd worden.
 • In het museum zijn rolstoelen, rollators, krukjes en kinderbuggy’s gratis te lenen.
 • Rugzakken, grote tassen en paraplu’s mogen niet meegenomen worden het museum in. Deze kunnen af worden gegeven bij de garderobe.
 • Het is toegestaan om in het museum zonder flits te fotograferen. Een statief en selfiestick zijn niet toegestaan.
 • Het is in het museum niet toegestaan om eten en drinken te nuttigen. In de garderobe en de beeldentuin mag je wel zelf meegebracht eten en drinken nuttigen.
 • Picknicken in de beeldentuin mag je dus zeker wel! Dat raden we je ook aan.
 • Er is een gratis museumgids beschikbaar die gedownload kan worden op de telefoon. In het Nederlands en het Engels te verkrijgen.
Om het Kröller-Müller museum te kunnen bezoeken heb je ten eerste een geldig entreebewijs nodig voor het Nationale Park de Hoge Veluwe. Bestel de tickets hier of koop ze bij de ingangen van het park en online op de website van de Hoge Veluwe. Of bekijk ook het aanbod op GetYourGuide.
 1. Mis niets tijdens je verblijf in Gelderland met onze reisgids

We hebben onze route door Gelderland volledig uitgeschreven in een overzichtelijke reisgids zodat je zorgeloos op reis kan gaan. Nog meer weten? Koop onze complete reisgids Gelderland. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Gelderland.

Gelderland

Gratis preview reisgids Gelderland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?