8 x top bezienswaardigheden Hanau: must-see's in de geboortestad van de Gebroeders Grimm

Volledige reisgids kopen voor € 10

8 x top bezienswaardigheden Hanau: must-see's in de geboortestad van de Gebroeders Grimm

12 juli 2021 in Duitsland0 reacties

Hanau, een charmante kleine vreedzame stad in Hessen

Hanau is vooral bekend als de geboortestad van Jacob en Wilhelm Grimm, die je ook wel kent als de Gebroeders Grimm, de Duitse sprookjesvertellers. Hanau was ooit de zetel van de graven van Hanau, maar heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog helaas veel van zijn architecturale erfgoed verloren. Toch valt hier nog heel wat te zien en te beleven.

In dit blogartikel lees je alvast meer over de bezienswaardigheden in Hanau.

Inhoud artikel

  1. Wilhelmsbad

We stellen voor dat je je bezoek aan Hanau begint in de kuurtuinen van het Wilhelmsbad. Deze mooie tuinen vormen een openbaar park en houden een aantal troeven achter de hand zoals het Hessische poppen- en speelgoedmuseum en de oudste vrijstaande, nog werkende draaimolen ter wereld. De draaimolen werd in 1780 gebouwd en is onlangs terug in zijn oude glorie hersteld.

  1. Schloss Philippsruhe

Een ander hoogtepunt van de stad is Schloss Philippsruhe. Het barokke paleis werd tussen 1700 en 1725 opgetrokken in opdracht van graaf Philipp Reinhard. Het grootste deel van het huidige kasteel werd gebouwd tijdens renovaties in de tijd van de Wilhelminiërs. Landgraaf Friedrich Wilhelm von Hessen-Rumpenheim woonde slechts vier jaar in het kasteel, maar ondernam in die korte periode wel veel werk. Wanneer je het kasteel bezoekt, kan je nog veel van de oude kamers bezichtigen. Het interieur is adembenemend.

Tegenwoordig worden de oranjerie en het theehuis op het terrein gebruikt tijdens evenementen zoals het Sprookjesfestival van de gebroeders Grimm en de Philippsruher-concerten. Hoe kan het ook anders, met zo'n prachtige locatie!

Nog op zoek naar een verblijfplaats in Hanau? Bekijk het volledige aanbod hotels in Hanau.

  1. Deutsches Goldschmiedehaus

In het hart van Hanau, aan de oude stadsmarkt, in de directe nabijheid van het congrespark en de paleistuinen, bevindt zich het Deutsches Goldschmiedehaus (Duitse goudsmidshuis), een prachtig vakwerkhuis in laat-renaissancestijl. Het voormalige stadhuis is sinds 1942 een van de belangrijkste tentoonstellingscentra voor goud- en zilversmeden in Duitsland.

Deze tentoonstellingen bieden de mogelijkheid om nieuwe aspecten van goud- en zilversmeden en internationaal sieradenontwerp te ontdekken. Ook voor de kinderen is het een bezoekje waard! In een atelier onder begeleiding van een goudsmid kunnen ze hun eigen sieraad maken.

  1. Marienkirche

Net ten oosten van het Goudsmidshuis staat de Marienkirche. Je zal de toren en de roodachtige kleur van deze kerk zeker al opgemerkt hebben wanneer je het hart van het middeleeuwse Hanau binnenstapte. Schade die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd aangericht, onthulde fresco’s onder de afbladderende witkalk in delen van de kerk die aan volledige verwoesting ontsnapt waren. Restauratiewerkzaamheden vonden plaats in de jaren 1950 en 1960 om de kerk te reconstrueren zoals ze vandaag de dag te zien is!

  1. Gebroeders Grimm-monument

Niet zo ver van het marktplein in Hanau, zie je het gebroeders Grimm-monument. Verder kan je op dit plein ook even pauzeren en genieten van een hapje en een drankje op een terrasje van de cafeetkes. Of bezoek de marktkraampjes en proef van de verse streekproducten.

  1. Wallonisch-Niederländische Kirche

De Wallonisch-Niederländische Kirche aan de Französische Allee is ondanks de grootschalige verwoesting nog steeds een erg belangrijk monument. Deze bijzondere, dubbele kerk werd tussen 1600 en 1608 gebouwd. De kerk was een symbool voor de religieuze eenheid van twee bevolkingsgroepen in het gebied tot het op 19 maart 1945 door een geallieerde luchtaanval zwaar beschadigd werd.

  1. Steinheim

Ten zuiden en aan de overkant van de Main ligt de oude binnenstad van Steinheim, een absolute aanrader! Er prijken heel wat mooie, oude gebouwen rondom het centrum, waaronder het Schloss Steinheim. In 1986 werd het Steinheim-kasteelmuseum voor regionale archeologie en stadsgeschiedenis van Steinheim geopend. Het museum bevat de eerste menselijke sporen in het Hanau-gebied, bewijzen van de steen- en bronstijd en de erfenissen van de Romeinen tot relikwieën uit de vroege middeleeuwen.

Wil je graag nog meer te weten komen over welke Duiste Sprookjessteden je nog kan bezoeken? Koop je reisgids Sprookjesroute in Duitsland en ontdek alle verborgen pareltjes!

  1. Wildpark Alte Fasanerie Klein-Auheim

Heb je nog wat tijd over? Dan kan je vanuit Hanau ook een bezoekje brengen aan het Wildpark Alte Fasanerie Klein-Auheim. Als je altijd al eens een wolf in de ogen hebt willen kijken, is dit het moment. In dit wildpark kan je die fascinerende dieren namelijk van dichtbij bewonderen. Naast wolven vind je hier ook andere zeldzame en schuwe bosbewoners zoals lynxen die je in alle rust kan observeren.

De liefdevol ontworpen habitats werden op de specifieke diersoorten afgestemd en zorgen ervoor dat de ongeveer 350 dieren zich hier helemaal thuis voelen. De toegewijde verzorgers verzekeren dat de dieren in uitstekende gezondheid verkeren. Kies een van de wandelpaden en geniet van het gevarieerde boslandschap!

Bij je bezoek aan Hanau, raden we je aan, om net zoals ons, te overnachten in het PLAZA Hotel Hanau. Het hotel ligt vlak bij het winkelgebied van Hanau en op 10 minuten wandelen van het stadscentrum! Meer info en boeken.

  1. Mis niets en download onze gratis reisgids Sprookjesroute Duitsland

Wil je niets missen tijdens je vakantie langs de Sprookjesroute Duitsland? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sprookjesroute Duitsland met meer dan 70 bezienswaardigheden + volledig uitgewerkte rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Sprookjesroute Duitsland en ga op pad!

Sprookjesroute Duitsland

Gratis reisgids Sprookjesroute downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?