Complete rondreis Cuba 14 dagen: Uitgestippelde route, tips & foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

Complete rondreis Cuba 14 dagen: Uitgestippelde route, tips & foto's

12 maart 2021 in Cuba0 reacties

Cuba is een eiland dat heel wat turbulente periodes heeft doorstaan en gesterkt is door een lange en woelige geschiedenis. Door je te verdiepen in het verleden van Cuba kan je de eilandstaat van vandaag, met al zijn opvallende contrasten, beter begrijpen. Terwijl sommige reizigers ervoor kiezen om in de toeristische enclaves te blijven, moeten degenen die Cuba echt willen leren kennen verder gaan dan Havana en de paradijselijke stranden.

Deze rondreis vormt de ideale combinatie, je hebt tijd om te genieten op de stranden maar komt ook op minder ondekte plekken van het land!

Tickets & tours voor je bezoek aan Havana!

Havana bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Havana.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Kaart met 14-daagse rondreis Cuba

  1. Dag 1: Havana

Je begint de reis in de hoofdstad van Cuba, Havana. José Martí International Airport (HAV) in de buurt van Havana is het belangrijkste toegangspunt voor de meeste buitenlandse toeristen. Er komen vluchten aan vanaf luchthavens over de hele wereld!

Op de eerste dag van je reis heb je de tijd om Havana beter te leren kennen aan de hand van onze uitgestippelde stadswandeling. Of je er nu voor kiest om door de pittoreske straatjes van Oud Havana te dwalen, langs de glinsterende zeedijk van Malecón te wandelen of gewoon de hele stad te verkennen, je zal het 'echte' Cuba zien en de gastvrijheid van de Cubanen ervaren.

Tijdens de wandeltocht van vandaag ontdek je alvast een aantal fascinerende bezienswaardigheden. Havana te voet verkennen is een geweldige introductie tot de levendige Cubaanse cultuur en een uitgelezen kans om te ontdekken waar het echt om draait in deze bruisende stad.

Enkele bezienswaardigheden die je tegenkomt op je route:

  1. Dag 2: Daguitstap Viñales Valley

Afgelegde afstand: 360 km

Op de tweede dag van je reis kan je ofwel nog wat meer tijd nemen om Havana te ontdekken, of je kan een daguitstap maken naar de vallei van Viñales als je meer zin hebt in natuur dan cultuur.

  • De vallei van Viñales is een adembenemend mooi deel van Cuba. Het is niet alleen een officieel nationaal monument, maar prijkt ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst.
  • Wanneer je aankomt in deze groene vallei vol kalkstenen rotsmassieven (mogotes) en pittoreske boerderijen en dorpen, is het meteen duidelijk waarom zoveel mensen er naartoe trekken.
  • Tabaksplantages hebben hier een grote rol gespeeld in het verloop van de geschiedenis. Je kan meer te weten komen over die lucratieve landbouweconomie door een rondleiding te nemen in een van de tabaksbedrijven.
  • Je kan ook verder terugreizen in de geschiedenis door een bezoek te brengen aan een van de grotten waar veel van de oorspronkelijke bewoners van de vallei woonden.
  1. Dag 3: Havana naar Varadero

Afgelegde afstand: 163 km

Vandaag verlaat je Havana en rijd je naar Varadero, onderweg kom je langs enkele leuke bezienswaardigheden. Bekijk ook alle daguitstappen en excursies vanuit Varadero.

  • Van alle kleine steden en dorpen rond Havana is Santa María del Rosario misschien wel het meest charmante. Mis hier zeker de kathedraal niet, die is echt de moeite!
  • Jibacoa ligt slechts een uur ten oosten van Havana en biedt een indrukwekkend uitzicht op verschillende stranden en schilderachtige kliffen en grotten. Je kan in de omgeving ook uitstekend wandelen. Het strand Playa de los Artistas verdient zeker je aandacht, het is een fantastische plek om te gaan snorkelen.
  • Matanzas mag absoluut niet ontbreken op je rondreis door Cuba. De stad mag misschien nog een beetje ruw en onafgewerkt zijn, maar de toeristendollars en een levendige en een sterk groeiende kunst- en muziekscene zorgden ervoor dat Matanzas kon openbloeien. Matanzas is een goede plek voor wie niet altijd even veel van de toeristische glitter en glamour houdt. Matanzas heeft nog steeds een rauw randje dat 100% authentiek Cuba is.

Nog geen overnachting in Varadero? Verblijf in het Iberostar Bella Costa viersterrenhotel. Overnacht in moderne, elegante kamers die over alle moderne voorzieningen beschikken. In de ochtend wacht je een heerlijk Amerikaans ontbijt op zodat je de dag goed kan beginnen! Meer info en boeken.

Varadero Beach

Varadero Beach is veruit het bekendste strand van Cuba en ook het drukste vakantieoord van het land. Het zand strekt zich hier kilometers lang uit en er hangt meestal een levendige sfeer. Dit uitgestrekte strand is niet de beste plek als je op zoek bent naar een rustige vakantiebestemming, maar het is ideaal voor mensen die graag ook de toeristische plekken meepikken.

  1. Dag 4: Varadero naar Cayo Guillermo

Afgelegde afstand: 468 km

Dag 4 van onze rondreis is zeker ambitieus te noemen. Deze route is een uitdaging en vooral bedoeld voor mensen met een avontuurlijke mindset. Als je op zoek bent naar een minder veeleisende route voor je avontuur, raden we je aan om enkel het noordwesten of het zuidoosten van het eiland te bezoeken.

De tour die we hier voorstellen over het het hele eiland zal je echter een veel vollediger idee van Cuba geven. Op de 4e dag rijd je in totaal ongeveer 6 en een half uur. We raden je aan om vroeg in de ochtend te beginnen zodat je op tijd kan ontspannen in Cayo Coco of Cayo Guillermo.

  • Het pittoreske, historische stadje Sagua la Grande is de ideale plek om je eerste pauze onderweg te nemen. Hoewel deze stad zich sinds 2018 toeristisch ontwikkelt, is het nog steeds een heel aangename Cubaanse stad en een geweldige plek om Cuba’s echte en 'authentieke' kant te bekijken.
  • Je dag eindigt bij Cayo Coco of Cayo Guillermo, dit zijn twee van de eilanden van de Jardines del Rey-eilandengroep die voor de noordkust van centraal Cuba liggen.
  • De zalige badplaatsen van Cayo Coco trekken moeiteloos hordes vakantiegangers naar hun kusten. Met 22 km zacht, wit zand en schitterend water vol zeeleven is het makkelijk te begrijpen waarom. Het is een van de meest populaire bestemmingen voor strandvakanties in Cuba.
  • Ook op Cayo Guillermo mag je luxueuze all-inclusive resorts verwachten. Het is niet moeilijk om te begrijpen waarvoor de toeristen komen wanneer je het witte zand en het heldere, azuurblauwe water ziet. Cayo Guillermo biedt enkele van de beste stranden van het land waaronder Playa Pilar, aan de westkant van het eiland, dat is vernoemd naar de vissersboot van Ernest Hemingway.

Breng minimaal één nacht door in de Jardines del Rey-archipel voordat je verder trekt door Cuba. Als je meer tijd hebt, raden we je zeker aan om langer te blijven zodat je tijd hebt om de andere eilanden in de buurt te verkennen.

  1. Dag 5: Cayo Guillermo naar Guardalavaca

Afgelegde afstand: 460 km

Ook vandaag heb je een behoorlijk lange rit voor de boeg die je bijna naar het meest zuidoostelijke punt van Cuba brengt. We raden je aan om even te pauzeren op de stranden bij Holguín, maar welke route je precies neemt, bepaal je natuurlijk zelf. We raden je aan om een vroege start te maken zodat je later op de dag kan ontspannen op de stranden.

Holguín

De op drie na grootste stad van Cuba, Holguín, is een belangrijk industrieel en toeristisch centrum. Holguín ligt in het oosten van het eiland, in een vallei tussen glooiende heuvels, en is verbonden met een grote weg vanuit Las Tunas, 72 km naar het westen. Het is de ideale uitvalsbasis om een aantal stranden en vakantieoorden langs de noordkust te verkennen.

Guardalavaca

  • Toeristen trekken massaal naar de stranden rond Guardalavaca, maar toch heeft de badplaats zelf nog steeds zijn charmante, rustige sfeer kunnen behouden.
  • Guardalavaca ligt aan de Bahía de Naranjo (Sinaasappelboombaai) op Cabo Lucrecia. Het is een deel van de gemeente Banes, 72 km ten noordoosten van Holguín.
  • Er zijn verschillende stranden in de omgeving die de belangrijkste trekpleister zijn voor toeristen. Playa Esmerelda en Playa Pesquero zijn meer exclusieve bestemmingen voor wie op zoek is naar wat meer luxe. Op Playa Guardalavaca en Playa Las Brisas vind je ook luxueuze hotelcomplexen, maar op deze stranden verblijven zowel de lokale bevolking als de toeristen en dat zorgt hier en daar toch voor een levendig en authentiek sfeertje.
  • Hoewel Guardalavaca een geweldige plek is om te loungen op het strand, is het ook een prachtige plek voor wie een actievere vakantie wil. Een van de beste manieren om de glooiende heuvels en suikerplantages langs dit deel van de Cubaanse kust te ontdekken, is door een fiets te huren en de rustige wegen in te trekken.
  • Er zijn verschillende tours die je kan maken om de Cubaanse geschiedenis en het Cubaanse leven te beter te leren kennen. Als alternatief kan je ook een gids boeken en een rit te paard maken. Natuurlijk word je telkens getrakteerd op schitterende uitzichten op zee.

Wil jij ook graag deze rondreis maken? Download onze gratis preview reisgids Cuba en kom langs de mooiste plekjes!

  1. Dag 6: Guardalavaca naar Baracoa

Afgelegde afstand: 352 km

Vandaag trek je langs enkele van de meest glorieuze natuurlijke regio's van Cuba en onderweg heb je talloze mogelijkheden om even uit de auto te stappen om het landschap te bewonderen.

Nationale parken

  • Wie van ongerepte natuur geniet in al zijn wildheid zal thuiskomen in de nationale parken Parque Nacional la Mensura en Parque Nacional de Pico Cristal, beide beschermde gebieden in de bergketen Sierra de Cristal. Hoog in de heuveltoppen kunnen bezoekers genieten van wandelingen en andere openluchtactiviteiten in het dennenbos Pinares de Mayari.
  • Het Parque Nacional Alejandro De Humboldt is een van de belangrijkste beschermde natuurgebieden van Cuba. Dit nationaal park werd vernoemd naar de Duitse wetenschapper Alexander von Humboldt die het eiland bezocht in 1800 en 1801. Het gebied is van grote wetenschappelijke waarde en werd daarom uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed in 2001. Het is een gebied dat vooral bekend staat om zijn fascinerende geografie en geologie en ook om de ongelooflijke verscheidenheid aan planten en dieren.

Baracoa

Naar Baracoa gaan is een avontuur op zich, want je rijdt over de La Farola-pas. Tot 1965 was Baracoa alleen over zee bereikbaar en die afgelegen locatie en bijhorende isolatie zorgden ervoor dat Baracoa zijn eigen onderscheidende karakter kreeg. Baracoa, verscholen tussen de bergen en de zee, wordt vaak omschreven als een van de meest pittoreske stadjes van Cuba en de lokale inwoners en hun cultuur behoren tot de interessantste op het eiland. In Baracoa hangt een fijne sfeer en dat komt niet door de vrolijke toeristen, maar wel door Baracoa’s eigenzinnige en unieke charmes.

  1. Dag 7: Baracoa naar Santiago de Cuba

Afgelegde afstand: 332 km

Vandaag staat je rondreis in het teken van de Cubaanse koffieplantages. In Cuba wordt in heel wat regio’s koffie geteeld en we raden je daarom sterk aan om een bezoek te brengen aan de koffieplantages die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Een gebied in de provincies Santiago en Guantanamo in het zuidoosten van Cuba staat al sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geschiedenis

Voorafgaand aan de revolutie bloeide de koffie-industrie in Cuba. Halverwege de jaren ‘50 exporteerde Cuba zelfs meer dan 20.000 ton koffiebonen per jaar. Na de revolutie daalde de koffieteelt echter, gedeeltelijk als gevolg van de ontbinding van grote landbouwbedrijven, maar ook door het handelsembargo tegen de Verenigde Staten en later de val van de Sovjet-Unie.

Nu, in de 21ste eeuw, wordt de koffie van Cuba voornamelijk verbouwd in de Sierra Maestra in kleine bosgebieden. Cuba produceert zowel robusta- als arabica-bonen en die worden in het algemeen geleverd door kleinschalige familiebedrijven. Veel van de koffieproductie is nu biologisch.

Enkele plantages die we aanraden voor een bezoekje zijn

  • Cafetales La Isabelica, hier vind je een museumplantage.
  • Ti Arriba Plantation, deze voormalige plantage werd uitgebreid gerestaureerd om bezoekers te laten zien hoe het leven destijds geweest moet zijn.
  • Een ander prachtig restauratieproject is dat op de plantage San Juan de Escocia. Deze plantage staat vooral bekend om zijn tuin.

Nadat je dit prachtige deel van het eiland verkend hebt, begeef je je naar Santiago de Cuba waar je de volgende dag van deze tour doorbrengt.

  1. Dag 8: Santiago de Cuba

Santiago de Cuba is druk, luid, warm en opwindend. Deze Cubaanse stad is een stad die polariseert, maar toch zijn er maar weinigen het er niet mee eens dat het een plek is met een unieke sfeer. Het is een soort van kosmopolitische mix van culturen en volkeren, een stoffige en ietwat vervallen plek die heel wat karakter uitstraalt. Santiago de Cuba verdient zeker meer dan een vluchtige verkenning. Het is een culturele smeltkroes waar Cubaanse kunst, literatuur, muziek, politiek en etnische samenstelling gedestilleerd werden. Als je Cuba wil begrijpen, moet Santiago de Cuba zeker op je reisroute staan.

Enkele bezienswaardigheden die je vandaag niet mag missen:

  • Castillo de San Pedro de la Roca, een 17de eeuws fort op enkele kilometers van het stadscentrum.
  • De Basílica Santuario Nacional de Nuestra Señora de la Caridad del Cobre is een andere herkenbare site in de stad. Dit kerkgebouw is voor inwoners van de stad het religieuze centrum.
  • De straten van de oude, historische kern van de stad zijn een attractie op zich dankzij de afwisselende architecturale stijlen. Je vindt er alles van barok tot neoklassiek en art-deco. Sommige gebouwen in de stad vormden het decor voor de Cubaanse revolutie zoals de beroemde Cuartel Moncada (Moncada-kazerne).
  • Daarnaast vind je hier ook het oudste huis dat nog steeds overeindstaat op Cuba, Casa de Diego Velázquez. Het was de thuis van de eerste gouverneur en werd in 1522 gebouwd. Dit is slechts een greep uit de vele interessante historische plekken in de stad.

Ontdek alle leuke tours en excursies in en rondom Santiago de Cuba

  1. Dag 9: Santiago de Cuba naar Camagüey

Afgelegde afstand: 477 km

Vandaag staat je weer een behoorlijk lange rit te wachten, vertrek dus vroeg genoeg. Als je voldoende tijd hebt tijdens je rondreis, zou je een extra overnachting in Bayamo kunnen overwegen, maar ook als je daarvoor niet de tijd hebt, valt er meer dan genoeg te zien en te doen onderweg.

Bayamo

Bayamo is de prachtige hoofdstad van de regio Oriente. Paarden en karren zijn in deze stad nog steeds het vervoersmiddel bij uitstek. Het is een gemakkelijke en trage stad die graag wat op de achtergrond blijft als het over industriële vooruitgang gaat. Het is de grootste provinciale hoofdstad van Cuba en is de perfecte uitvalsbasis om de prachtige natuurparken te verkennen langs de zuidkust.

Bezoek in de stad eventueel: Plaza del Himno met zijn kasseien en de mooie kerk van Santisimo Salvador, Parque Céspedes, de locatie waar Céspedes in 1868 voor het eerst de Cubaanse onafhankelijkheid verkondigde,…

Ook buiten de stadsgrenzen van Bayamo liggen spectaculaire bezienswaardigheden op je te wachten.

  • Je moet de adembenemende schoonheid van het omliggende platteland gezien hebben om het te geloven. Als je graag wil gaan wandelen in de Sierra Maestra is het aangewezen om te overnachten in Bayamo en je uitstap vandaar te starten. Voor natuurliefhebbers is het dus zeker een optie om 1 of 2 dagen extra te voorzien om een trektocht te kunnen doen in deze regio.
  • Bayamo is ook een goede uitvalsbasis om de kuststad Manzanillo en de kustlijn van Granma te verkennen. De stranden bestaan hier uit donker zand en tekenen zich af tegen een serene bergachtige achtergrond. Dat maakt deze stranden uniek ten opzichte van alle andere stranden op Cuba.
  1. Dag 10: Camagüey naar Santa Clara

Vandaag reis je naar het noordoosten door de centrale vlakte van Cuba terwijl je onderweg geniet van geschiedenis en cultuur. Vooraleer je in de auto springt, neem je de tijd om Camagüey te verkennen.

Camagüey

De kronkelende straatjes en het doolhofachtige centrum van Camagüey zijn zeker het ontdekken waard. In het begin lijkt de stad misschien een beetje chaotisch, maar het is niet erg om hier een beetje verdwaald te raken. Soms gebeuren de beste dingen als je niet weet wat er om de volgende hoek ligt. Camagüey is een plek die je aanmoedigt om je tijd te nemen. De historische, kronkelige straatjes van Camagüey trekken je de stad in en voordat je het weet, raak je betoverd.

Ciego de Ávila

Ciego de Ávila is de jongste van de provinciale hoofdsteden van Cuba. Ook al is de stad relatief jong, de lokale bevolking is maar al te trots om hier te wonen. Zij leven hier hun dagelijks leven op een traag tempo. Het is een plek om mensen te zien bijpraten met voorbijgangers op straat, leunend tegen hun veranda's, en om oude mannen te zien ontspannen in hun schommelstoelen.

Mensen die hier wonen, verwijzen vaak naar hun stad als de 'stad van de veranda's' omdat de zuilenfronten voor de gebouwen in het stadscentrum typisch zijn voor Ciego de Ávila. Het zijn ook die architecturale kenmerken die veel van de charme van deze 19e-eeuwse stad creëren.

Sancti Spíritus

Sancti Spíritus is een van de oudste Europese nederzettingen op Cuba en toch wordt het verrassend weinig bezocht door buitenlandse toeristen. Zij gaan in plaats daarvan vaak enkel naar de spectaculaire historische stad Trinidad (die je op de volgende dag van de tour zal zien). Sancti Spíritus heeft de rol van kleine broer van Trinidad aanvaardt, maar eigenlijk moet deze pittoreske stad zeker niet onderdoen voor haar bekendere tegenhanger.

Sancti Spíritus is bovendien een handig knooppunt tussen Havana en Santiago de Cuba en dus vlot bereikbaar voor wie wil wegdromen in een historische, charmante stad. Het historisch centrum werd bovendien indrukwekkend gerenoveerd in 2014 om het 500-jarig jubileum van de stad te vieren. Een juweeltje dus!

  1. Dag 11: Santa Clara naar Trinidad

Afgelegde afstand: 93 km

Santa Clara is een fascinerende 'echte' Cubaanse stad met een bloeiende jeugdcultuur die wordt aangespoord door de universiteit. Om die reden is Santa Clara een geweldige bestemming voor wie nog een andere kant van Cuba wil leren kennen, voorbij de felle lichten van Havana en de toeristische enclaves aan de kust.

  • Het centrale Parque Vidal is natuurlijk een goed startpunt voor je verkenning van de stad. In het park vind je een standbeeld van Marta Abreu, een inheemse vrouw die bekend staat als de weldoenster van de stad.
  • Rondom het park vind je een aantal monumentale gebouwen waaronder het Teatro de la Caridad, een nationaal monument van Cuba. Er is ook nog het Gran Hotel, de Plaza del Mercade Central, het voormalige stadhuis en de Colonia Espanola de Santa Clara, een danscentrum.
  • Tussen de vele interessante parken, pleinen en gebouwen van de stad vind je ook het Parque del Carmen, de plek waar de stad gesticht werd.

Trinidad

De 16e-eeuwse stad Trinidad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is zonder meer een van de bekendste toeristische bestemmingen in centraal-Cuba. Als je dit historische juweeltje bezoekt, zal je meteen zien waarom zoveel mensen ernaartoe trekken. Trinidad is een van de best bewaarde en gerestaureerde koloniale nederzettingen, niet alleen in Cuba maar in het hele Caribisch gebied. Het wordt vaak omschreven als de museumstad van de regio, maar toch is deze plek geen levenloos architecturaal pronkstuk.

Nog op zoek naar een verblijf in Trinidad? Bekijk alle aanbiedingen in Trinidad! Verblijf in het Memories Trinidad del Mar - All Inclusive als het al wat luxueuzer mag zijn!

Wat zeker zien en doen in Trinidad?

  • De charmante historische straten van de stad worden geflankeerd door koloniale huizen geschilderd in levendige pasteltinten die schitteren in de zon. Slenteren over de geplaveide straatjes in het centrum geeft je een idee van hoe Cuba eruitzag in vroegere tijden.
  • Er hangt een charme in de oude kern van de stad die je moeilijk zal terugvinden op andere plaatsen in het land. Hoewel je tijdens je bezoek hier waarschijnlijk andere buitenlandse toeristen zal zien, krijg je ook genoeg kansen om je met de lokale bevolking te mengen in het autovrije centrum.
  • Het hart van deze oude stad is de Plaza Mayor. Het is op dit plein en in de omliggende straten dat je alle prominente musea van Trinidad vindt, inclusief de opvallende collectie van het Museo Romántico.

Breng de hele dag door in Trinidad en ontdek wat de stad allemaal te bieden heeft. Als je kan, overweeg dan om je reis te verlengen en nog een volle dag hier door te brengen om deze charismatische stad echt te leren kennen.

  1. Dag 12: Daguitstap vanuit Trinidad

Afgelegde afstand: 52 km

Neem vandaag wat extra tijd te nemen om te genieten van alles wat dit fascinerende deel van Cuba te bieden heeft. Vandaag raden we aan om een dagtocht naar de Valle de Los Ingenios te maken. Bekijk alle daguitstappen vanuit Trinidad.

  • De Valle de los Ingenios (vallei van de suikermolens) is eigenlijk een reeks van 3 valleien: San Luis, Santa Rosa en Meyer.
  • Die 3 valleien strekken zich uit over ongeveer 12 km net buiten Trinidad en waren van de late 18e tot de late 19e eeuw het centrum van de lucratieve suikerindustrie.
  • Gedurende die periode stonden er meer dan 50 suikerrietmolens in de 3 valleien en meer dan 30.000 slaven werkten in de plantages errond.
  • Vandaag kan je een aantal van de voormalige suikerplantages bezoeken, een leuke dagtrip vanuit Trinidad.
  1. Dag 13: Trinidad naar Cienfuegos

Afgelegde afstand: 90 km

Topes de Collantes is een natuurpark en reservaat in het Escambray-gebergte. Bezoekers van Trinidad die behoefte hebben aan natuur kunnen dit gebied eenvoudig bereiken op een dagtochtje vanuit de stad.

  • De hoogste top van Escambray is San Juan met een hoogte van 1140 meter. De op één na hoogste top is Potrerillo, met 931 meter, en de op twee na hoogste is Topes de Collantes, met bijna 800 meter, die ook zijn naam geleend heeft aan het park.
  • Vanzelfsprekend is de natuur hier de belangrijkste attractie. Dit gebied staat vooral bekend om de weelderige vegetatie. Er zijn hier meer dan 40 orchideeënsoorten en 100 soorten varens, waarvan er 7 enkel in hoge bomen groeien. Er zijn ook wilde bananenbomen, dennen, eucalyptus en mahonie, maar ook jasmijn, begonia's en natuurlijk veel mariposas: de nationale bloem van Cuba.
  • Dit weelderige, tropische regenwoudecosysteem herbergt daarnaast ook een aantal belangrijke diersoorten waaronder de Cubaanse pad, de Cubaanse grote ivoorsnavelspecht, kolibries en de nationale vogel van Cuba: de El Tocororo (de Cubaanse trogon).

Cienfuegos

Sluit de dag af in Cienfuegos. Cienfuegos werd in 1819 gesticht door Franse en Spaanse kolonisten onder het bevel van Don Luis De Clouet en Favrot. Vóór hun aankomst diende de nabijgelegen baai als toevluchtsoord voor piraten en smokkelaars, maar later werd de nederzetting een belangrijk centrum voor de handel in suikerriet, tabak en koffie.

De commerciële stad werd grotendeels gebouwd in neoklassieke stijl en dankzij de ligging in het hart van de vruchtbare landbouwregio maakte Cienfuegos een grote bloei door in de 19e eeuw. Tegen 1860 was Cienfuegos de derde rijkste stad van Cuba en dat economisch belang wordt weerspiegeld in de gebouwen van het historisch centrum.

  1. Dag 14: Cienfuegos naar Havana

Afgelegde afstand: 375 km

Helaas is de laatste dag van de tour door Cuba aangebroken. Vandaag ga je van Cienfuegos terug naar Havana. Onderweg raden we je zeker aan om Cienaga de Zapata nog mee te nemen!

Cienaga de Zapata is een schiereiland en één van de dunstbevolkte gebieden van Cuba. Het is een groot, vlak gebied met moerassen en dichte, weelderige bossen die zijn benoemd tot nationaal park en biosfeerreservaat door UNESCO. Je kan er een aantal fascinerende habitats verkennen, unieke dieren spotten, duiken, rondtrekken of op nog een ander avontuur gaan en natuurlijk vallen er ook intrigerende historische plekjes te ontdekken.

Ontdek enkele leuke tours en excursies in Cuba en geniet ten volle van je reis!

  1. Waar overnachten tijdens je rondreis Cuba?

Ben je nog op zoek naar een leuke verblijfplaats tijdens je rondreis aan het kleurrijke Cuba? Lees ons uitgebreid artikel met onze favoriete hotels en B&B's in Cuba, van goedkoop tot luxe.

La Reserva Vedado

Verblijf in één van onze favorieten en beleef de levendige ervaring van Havana in de pracht van een oud gerestaureerd huis, waar kunst en design elkaar ontmoeten! Het La Reserva Vedado is een boetiekhotel die moderne kamers aanbiedt. Sommige kamers zijn voorzien van een balkon waar je 's ochtends of 's avonds nog even kan vertoeven.

Het hotel beschikt ook over een gemeenschappelijke bar, lounge en terras. En bij mooi weer, wordt er af en toe gebruikgemaakt van de barbecue. Na een heerlijke nachtrust kan je ook genieten van een continentaal ontbijtje. Meer info en boeken.

  1. Filmpje: Ontdek de sfeer in Cuba

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens een rondreis Cuba? In onderstaand filmpje kan je de sfeer alvast een beetje opsnuiven! Als je zelf Cuba wilt ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar het prachtige land!

  1. Mis niets van Cuba met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Cuba? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Cuba met een volledige uitgestippelde rondreis door Cuba, en meer dan 64 highlights (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Cuba.

Cuba

Gratis reisgids Cuba downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?