Dé 25 x mooiste bezienswaardigheden in Cuba: info, tips & foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dé 25 x mooiste bezienswaardigheden in Cuba: info, tips & foto's

12 maart 2021 in Cuba0 reacties

Cuba is een land vol geschiedenis en mythes. Wat je ook denkt te weten over deze intrigerende eilandnatie, je zal zeker verrast zijn door de snel veranderende realiteit. Historische steden waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, prachtige natuurgebieden en uiteraard adembenemende stranden! Lees verder om meer te weten te komen over wat Cuba te bieden heeft en om je te laten inspireren om je eigen Cubaanse avontuur te beginnen.

Tickets & tours voor je bezoek aan Havana!

Havana bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Havana.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Havana

Havana is de hoofdstad van Cuba en is een stad in volle evolutie. De grootste troef van de stad is de echo van de turbulente geschiedenis die weerklinkt in de lokale architectuur en cultuur. Alle elementen uit het verleden die samen het Havana van vandaag vormen, maken de stad een levendige en fascinerende plek. De geschiedenis is soms tumultueus geweest, maar de ziel van de stad is al die tijd intact gebleven.

  1. Vallei van Viñales

De vallei van Viñales is een adembenemend mooi deel van Cuba. Het is niet alleen een officieel nationaal monument, maar prijkt ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Wanneer je aankomt in deze groene vallei vol kalkstenen rotsmassieven (mogotes) en pittoreske boerderijen en dorpen, is het meteen duidelijk waarom zoveel mensen er naartoe trekken. Je kan deze regio makkelijk verkennen op een dagtrip vanuit de belangrijkste toeristische centra van Cuba, maar om het meeste uit je bezoek aan deze vallei te halen, is het beter om er even te blijven hangen. Zo heb je alle tijd om de weelderige natuur in je op te nemen en de door de mens gemaakte bezienswaardigheden te bezoeken.

  • Het Parque Nacional Viñales ligt in de vallei van Viñales in het midden van de ruige bergketen Sierra de los Órganos in de provincie Pinar del Río in het noordwesten van Cuba.
  • De bijzondere rotsformaties in dit gebied, zoals de kalkstenen mogotes, zijn het resultaat van erosie. Tijdens de zogenaamde Krijtperiode sleten ondergrondse rivieren er door de kalksteen waardoor enorme ondergrondse grotten instortten. In de omgeving zijn veel grotten te vinden.
  • De stad Viñales is een goede uitvalsbasis om de regio het verkennen. Hoewel het gebied populair is bij toeristen, vooral voor daguitstappen, konden het hele dal en de omliggende bergen hun vredige uitstraling behouden. De stad wordt bovendien omgeven door grote tabaksplantages.
  • De mensen in de vallei zijn verre van de enige bewoners in het gebied. Deze regio wemelt van de inheemse flora en fauna. Er wonen vooral heel wat specifieke vogelsoorten. Enkele opvallende vogels die je er vindt, zijn de bijkolibrie, de Cubaanse todie, de Cubaanse solitaire, de Kleine Cubavink en de Cubaanse trogon.
  1. Santa María del Rosario

Van alle kleine steden en dorpen rond Havana is Santa María del Rosario misschien wel het meest charmante. Het is een van de vele kleinere stadjes waar je de echte Cubanen tegen het lijft loopt en leert hoe ze wonen buiten de hoofdstad. De prachtige kathedraal hier, ook bekend als de 'Kathedraal van het Cubaanse platteland', is zeker een bezoek waard. Geniet vooral van een wandeling door dit idyllische stadje langs schaduwrijke straatjes onder oude bomen. Er is ook wat interessante architectuur te vinden.

  1. Jibacoa

Wanneer je het kleine stadje Jibacoa ziet, zal je verbaasd zijn dat deze plek tot nu toe nog steeds onder de toeristische radar is gebleven. Shhh! Vertel niet te veel mensen over deze bestemming, want een deel van de charme van dit dorpje is dat de toeristische drukte er nog niet echt heeft toegeslagen. Jibacoa ligt slechts een uur ten oosten van Havana en biedt een indrukwekkend uitzicht op verschillende stranden en schilderachtige kliffen en grotten. Je kan in de omgeving ook uitstekend wandelen. Het strand Playa de los Artistas verdient zeker je aandacht, het is een fantastische plek om te gaan snorkelen.

  1. Matanzas

Matanzas mag absoluut niet ontbreken bij een bezoek aan Cuba. De stad mag misschien nog een beetje ruw en onafgewerkt zijn, maar de toeristendollars en een levendige en een sterk groeiende kunst- en muziekscene zorgden ervoor dat Matanzas kon openbloeien. Vandaag is de stad een aantrekkelijke vakantiebestemming binnen het bereik van Varadero, het grootste toeristenoord van Cuba. Matanzas is een goede plek voor wie niet altijd even veel van de toeristische glitter en glamour houdt. Matanzas heeft nog steeds een rauw randje dat 100% authentiek Cuba is.

Stad van de bruggen

Matanzas staat bekend als de stad van de bruggen. Er stromen namelijk 3 rivieren door de stad waarover zich 17 bruggen uitstrekken. Sommigen noemen de stad daarom ook wel eens 'het Venetië van Cuba', maar Matanzas wordt ook beschreven als het 'Athene van Cuba' omwille van de poëtische traditie en de beroemde dichters die er gewoond hebben.

Centrum voor kunst

Matanzas heeft ook een lange traditie in de kunsten en dan vooral in de podiumkunsten. Enkele van de beste Cubaanse theaters in het land vind je in Matanzas. Daarnaast is er ook een levendige live muziek- en dansscene, niet vreemd want het is de geboorteplaats van danzón en rumba.

Het Sauto Theatre werd in 1863 geopend en biedt een uitgebreid programma aan van verschillende shows, balletopvoeringen, opera's en concerten. Het is een nationaal monument van Cuba. Je kan ook klassieke muziek luisteren en dansvoorstellingen bijwonen in het indrukwekkende Sala de Conciertos José White even verderop.

  1. Varadero Beach

Varadero Beach is veruit het bekendste strand van Cuba en ook het drukste vakantieoord van het land. Het strand strekt zich hier kilometers lang uit en er hangt meestal een levendige sfeer. Dit uitgestrekte strand is niet de beste plek als je op zoek bent naar een rustige vakantiebestemming, maar het is ideaal voor mensen die graag ook de toeristische plekken meepikken. Varadero is zeker 'ontdekt' en staat met stip aangeduid op elke toeristenkaart. Je vindt er niet alleen toeristen, maar ook lokale Cubanen trekken naar dit fijne, poederachtige zandstrand om er te genieten van de vele voorzieningen en entertainmentmogelijkheden. Door de toegenomen diversiteit en authenticiteit is Varadero echter meer dan zomaar een resort voor massatoerisme geworden.

Een natuurreservaat op het schiereiland biedt bezoekers de kans om grotten te verkennen waarin 2500 jaar oude menselijke overblijfselen zijn gevonden. Een andere populaire uitstap is om een boottocht of catamarantrip naar Cayo Blanco te maken waar je kan genieten van de zon of kan gaan snorkelen in helder water tussen kleurrijke tropische vissen.

  1. Cayo Coco

De zalige badplaatsen van Cayo Coco trekken moeiteloos hordes vakantiegangers naar hun kusten. Met 22 km zacht, wit zand en schitterend water vol zeeleven is het makkelijk te begrijpen waarom. Het is een van de meest populaire bestemmingen voor strandvakanties in Cuba. De luxeresorts hier zijn populair bij Europese toeristen op zoek naar zowel actie en avontuur als rust en ontspanning.

  • Cayo Coco maakt deel uit van de Jardines del Rey-eilandengroep die voor de noordkust van centraal Cuba liggen.
  • Het schiereilandeiland Cayo Coco is verbonden met Cuba door middel van een 27 km lange verhoogde weg over Bahía de Perros (de Hondenbaai). Twee kortere doorgangen verbinden Cayo Coco met Cayo Guillermo in het westen en Cayo Romano in het oosten.
  • Een koraalrif ligt voor de noordelijke stranden van het eiland. Enkele van de belangrijkste toeristische activiteiten op het eiland zijn duiken op en rond het koraalrif, excursies maken op boten met een glazen bodem en genieten van een brede waaier aan watersporten langs de prachtige stranden.
  • Wie op zoek is naar avontuur, kan ook klimmen of een eco-tour maken op het land of op de zee.
  • Natuurlijk zijn er ook tal van manieren om gewoon te ontspannen en tot rust te komen in de spa's, op het strand of in het water.
  1. Cayo Guillermo

Op Cayo Guillermo mag je luxueuze all-inclusive resorts verwachten. Het is niet moeilijk om te begrijpen waarvoor de toeristen komen wanneer je het witte zand en het heldere, azuurblauwe water ziet. Cayo Guillermo biedt enkele van de beste stranden van het land waaronder Playa Pilar, aan de westkant van het eiland, dat is vernoemd naar de vissersboot van Ernest Hemingway.

  • Dit eiland is ook de favoriet van veel zeilers en andere zeevaarders. Zij gebruiken een jachthaven ten oosten van de resorts waar ook de toeristenboten en sportvissersboten aangemeerd liggen.
  • Cayo Guillermo was tot in de jaren ‘60 dunbevolkt. Enkel vissers en houtskoolproducenten woonden er. Dan waren diepzeevissers bij de eersten die de aantrekkingskracht van het eiland zagen en al snel groeide het toerisme er.
  • Op een gegeven moment mochten Cubaanse burgers niet naar het eiland komen tenzij ze er werkten in de toeristische sector. Nu trekken Cubanen die rijk genoeg zijn om hun eigen gemotoriseerd vervoer te bezitten ook naar Playa Pilar.
  • De stranden van Cayo Guillermo zijn meestal niet te druk en het is gemakkelijk om er ruimte en rust te vinden weg van de drukte, zelfs tijdens de drukke toeristische maanden.
  • Je kan je verblijf op Cayo Guillermo ook sportiever invullen door te duiken, surfen, windsurfen, kitesurfen of een van de andere activiteiten op het strand en op het water uit te proberen.

  1. Holguín

De op drie na grootste stad van Cuba, Holguín, is een belangrijk industrieel en toeristisch centrum. Holguín ligt in het oosten van het eiland, in een vallei tussen glooiende heuvels, en is verbonden met een grote weg vanuit Las Tunas, 72 km naar het westen. Het is de ideale uitvalsbasis om een aantal stranden en vakantieoorden langs de noordkust te verkennen.

Geschiedenis

Holguín werd gesticht in 1545 en het is hier dat Christoffel Columbus in 1492 voor het eerst voet aan wal zette. Oorspronkelijk was dit gebied de thuisbasis van een grote groep Taíno-mensen, de originele inheemse bevolking. Het moderne Holguín is grotendeels Spaans van karakter en cultuur, maar sommige restanten van de inheemse cultuur bleven bewaard. Vandaag is Holguín een van de belangrijkste commerciële en industriële centra in Cuba, maar ook een favoriet onder eco-reizigers.

Musea

Holguín heeft ook veel musea die, ook al zijn ze klein, heel interessant zijn. Wie geïnteresseerd is in dit deel van Cuba, kan zeker een bezoekje overwegen. Aanraders zijn het Museo Provincial La Periquera (museum van de provinciale geschiedenis) en het Museo Casa Natal Calixto García (gewijd aan een plaatselijke militaire held). Ook in de bredere regio rond de stad bevinden zich enkele leuke bezienswaardigheden.

  1. Guardalavaca

Toeristen trekken massaal naar de stranden rond Guardalavaca, maar toch heeft de badplaats zelf nog steeds zijn charmante, rustige sfeer kunnen behouden.

Bizarre naam

De naam van de stad vertaalt zich als 'houd de koeien veilig', maar waar die naam vandaan komt weet niemand. Er wordt gespeculeerd dat het een verwijzing is naar de tijd wanneer lokale boeren hun vee moesten beschermen tegen plunderende piraten, maar anderen menen dat de lokale inwoners schatten wilden beschermen die ze ‘koeien’ noemden.

Geschiedenis

Het gebied rond Guardalavaca draagt een lange geschiedenis met zich mee die nog veel verder teruggaat dan de komst van de Spanjaarden op het eiland. Dit gebied werd bevolkt door de oorspronkelijke bewoners, de Taíno, en de meest ontwikkelde inheemse nederzettingen in Cuba uit die tijd bevonden zich in dit gebied. De verhalen in verband met de oorsprong van de naam Guardalavaca maken duidelijk dat deze locatie vaak werd bestookt met aanvallen die vanop de zee kwamen. Tijdens de Spaanse koloniale periode werd Gibara, slechts een paar kilometer ten westen van Guardalavaca een belangrijke zeehaven, misschien zelfs de belangrijkste haven aan de noordoostelijke kust.

Bezienswaardigheden

  • In het Parque Natural Bahía de Naranjo, dichtbij Playa Esmerelda, vind je een offshore aquarium en een eilandengroep waar mensen zwemmen met dolfijnen.
  • Wie dat niet wil doen, kan misschien de heuvels van Maniabon verkennen waar je voorbeelden van de archeologie van de oospronkelijke bewoners kan vinden en meer te weten komt over de Taíno-nederzetting in het Museo El Chorro de Maíta en in Aldea Taína.
  • Het museum bevindt zich op een Taíno-begraafplaats, de grootste inheemse begraafplaats in het Caribisch gebied, terwijl Aldea Taína een replica is van een authentiek Taíno-dorp waar je meer leert over hun cultuur.
  1. Parque Nacional la Mensura

Wie van ongerepte natuur geniet in al zijn wildheid zal thuiskomen in de nationale parken Parque Nacional la Mensura en Parque Nacional de Pico Cristal, beide beschermde gebieden in de bergketen Sierra de Cristal. Hoog in de heuveltoppen kunnen bezoekers genieten van wandelingen en andere openluchtactiviteiten in het dennenbos Pinares de Mayari. Je kan er een frisse neus nemen, want het klimaat is er veel koeler dan aan de kust. Je bevindt je bovendien in een van de belangrijkste koffieproducerende gebieden van het land. De uitzichten over de koffieplantages alleen zijn al een reden om hiernaartoe te komen. Er zijn prachtige uitzichten over de Bahía de Nipe en de nikkelmijnbouw in het oosten.

  1. Parque Nacional Alejandro De Humboldt

Het Parque Nacional Alejandro De Humboldt is een van de belangrijkste beschermde natuurgebieden van Cuba. Dit nationaal park werd vernoemd naar de Duitse wetenschapper Alexander von Humboldt die het eiland bezocht in 1800 en 1801. Het gebied is van grote wetenschappelijke waarde en werd daarom uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed in 2001. Het is een gebied dat vooral bekend staat om zijn fascinerende geografie en geologie en ook om de ongelooflijke verscheidenheid aan planten en dieren.

  1. Baracoa

Naar Baracoa gaan is een avontuur op zich, want je rijdt over de La Farola-pas. Tot 1965 was Baracoa alleen over zee bereikbaar en die afgelegen locatie en bijhorende isolatie zorgden ervoor dat Baracoa zijn eigen onderscheidende karakter kreeg. Baracoa, verscholen tussen de bergen en de zee, wordt vaak omschreven als een van de meest pittoreske stadjes van Cuba en de lokale inwoners en hun cultuur behoren tot de interessantste op het eiland. In Baracoa hangt een fijne sfeer en dat komt niet door de vrolijke toeristen, maar wel door Baracoa’s eigenzinnige en unieke charmes. Meer en meer reizigers ontdekken de geneugten van Baracoa en de omliggende regio, maar het is nog steeds aangenaam dunbevolkt en authentiek.

Geschiedenis

Baracoa is de oudste stad van Cuba. Er wordt gezegd dat het een van de locaties is waar Christoffel Columbus aan land kwam op het eiland. Volgens de legende doopte hij de plek Porto Santo en plaatste hij hier een kruis in de aarde. De eigenlijke stad werd in 1511 gesticht in opdracht van Diego de Velázquez. Natuurlijk waren Europese ontdekkingsreizigers en Europese kolonisten niet de eerste mensen die in dit gebied woonden.

Het Baracoa-gebied was ooit de thuisbasis van de oorspronkelijke Taíno-bevolking. In feite is dit de enige plek op Cuba waar echte nakomelingen van de Taíno nog steeds te vinden zijn. De erfenis van die bevolkingsgroep is ook overal duidelijk aanwezig in Baracoa, bijvoorbeeld in het eten, het vervoer en de vertelkunst van de stad.

Bezienswaardigheden

Baracoa mag dan wel het best bekend staan om zijn prachtige omgeving, het stadje heeft ook een aantal fascinerende historische bezienswaardigheden in petto.

  • De belangrijkste daarvan zijn de 3 forten in Baracoa. De eerste, Castillo Seburuco, kijkt uit over de stad en El Yunque vanaf de heuvels ten noorden van de stad. Het is nu een hotel.
  • De 2e vesting in de malecón van Baracoa is La Punta. Daar vind je ook het kleine strand Playa la Punta.
  • Het laatste fort, Fuerte Matachin, ligt ten oosten van de stad en is goed bewaard gebleven. Het is nu het stadsmuseum en langs de wallen staan nog steeds kanonnen. In het museum kan je een aantal interessante relikwieën en historische tentoonstellingen over de voormalige bewoners van Baracoa bezoeken.
  • Een ander interessant gebouw in de stad is de Catedral Nuestra Señora de la Asuncion waar het kruis zou staan dat Christoffel Columbus op Cubaanse bodem geplant zou hebben. Hoewel de herkomst twijfelachtig is, wordt het kruis nog steeds beschouwd als een belangrijk katholiek relikwie aangezien het een van de oudste symbolen van de katholieke religie is in de Nieuwe Wereld.
  1. Koffieplantages in Cuba

In Cuba wordt in heel wat regio’s koffie geteeld en we raden je daarom sterk aan om een bezoek te brengen aan de koffieplantages die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Een gebied in de provincies Santiago en Guantanamo in het zuidoosten van Cuba staat al sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De eerste koffieplant werd in 1748 door José Antonio Gelabert in Cuba geïntroduceerd en omstreeks 1791 werden de koffieproductiemethoden verbeterd door Franse kolonisten die Haïti ontvlucht waren tijdens de Haïtiaanse revolutie. De koffieproductie in de 19e en 20e eeuw zorgde voor een uniek landschap dat het sociale en culturele leven van Cuba illustreert.

De plantages zijn niet allemaal even goed bewaard gebleven. Sommige zijn vervallen in ruïnes terwijl andere min of meer intact zijn. De meeste plantages tonen het huis van een eigenaar, terrasvormige droogvloeren, productiegebieden voor het malen en roosteren van de bonen en ook de arbeidersverblijven. Die huisjes zijn over het algemeen slordig hersteld en tonen dat de leefomstandigheden voor slaven extreem slecht waren.

La Isabelica

Het centrum van deze UNESCO-werelderfgoedsite en een van de best bewaard gebleven cafetales is La Isabelica.

  • Om deze museum-plantage te bereiken, moet je een 2 km lange wandeling volgen vanaf La Gran Piedra over een ruige en kronkelige weg. Laat dat je niet afschrikken, want je dwaalt heerlijk rond door de plantage vol pijnbomen.
  • Eenmaal aangekomen, kan je een rondleiding volgen langs het hele complex en je kan er een workshop doen. Verder krijg je ook talloze metalen voorwerpen te zien die werden gebruikt in de koffieteelt.
  • Je krijgt er ook een idee van het leven van de 'Monsieur' en zijn 'Madame' en je leert Isabel Luisa kennen, ooit de favoriete slavin van monsieur Victor Constantin die respect en enige status verworven had, maar toch stierf als slavin.
  1. Santiago de Cuba

Santiago de Cuba is druk, luid, warm en opwindend. Deze Cubaanse stad is een stad die polariseert, maar toch zijn er maar weinigen het er niet mee eens dat het een plek is met een unieke sfeer. Het is een soort van kosmopolitische mix van culturen en volkeren, een stoffige en ietwat vervallen plek die heel wat karakter uitstraalt. Santiago de Cuba verdient zeker meer dan een vluchtige verkenning. Het is een culturele smeltkroes waar Cubaanse kunst, literatuur, muziek, politiek en etnische samenstelling gedestilleerd werden. Als je Cuba wil begrijpen, moet Santiago de Cuba zeker op je reisroute staan.

Bezienswaardigheden

Architecturale en historische bezienswaardigheden zijn in overvloed aanwezig in de stad.

  • Een van de iconische sites is het Castillo de San Pedro de la Roca, een 17e-eeuws fort op enkele kilometers van het stadscentrum. Dit complex staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt beschreven als een van de meest complete en best bewaarde voorbeelden van Spaans-Amerikaanse militaire architectuur.
  • De Basílica Santuario Nacional de Nuestra Señora de la Caridad del Cobre is een andere herkenbare site in de stad. Dit kerkgebouw is voor inwoners van de stad het religieuze centrum.
  • Elke bezoeker van Santiago de Cuba moet zeker de steile straten en de schaduwrijke parken vol bomen te voet verkennen. De straten van de oude, historische kern van de stad zijn een attractie op zich dankzij de afwisselende architecturale stijlen. Je vindt er alles van barok tot neoklassiek en art-deco. Sommige gebouwen in de stad vormden het decor voor de Cubaanse revolutie zoals de beroemde Cuartel Moncada (Moncada-kazerne).
  • Daarnaast vind je hier ook het oudste huis dat nog steeds overeindstaat op Cuba, Casa de Diego Velázquez. Het was de thuis van de eerste gouverneur en werd in 1522 gebouwd. Dit is slechts een greep uit de vele interessante historische plekken in de stad.
  1. Bayamo

Bayamo is de prachtige hoofdstad van de regio Oriente. Paarden en karren zijn in deze stad nog steeds het vervoersmiddel bij uitstek. Met een bevolking van 222.000 mensen vertrouwt slechts ongeveer 15% van de inwoners op gemotoriseerd vervoer wat Bayamo een geweldig voorbeeld van duurzaam transport maakt. Meer dan twee keer zoveel mensen vertrouwen op paardenkracht als in de rest van Cuba en het overige niet-voetgangersverkeer reist per fiets of fietstaxi. De auto regeert niet in Bayamo en dat maakt het centrum een erg aangename plaats om te vertoeven. Als je door het voetgangersgebied in het hart van de stad wandelt, zal je deze ontspannende plek niet meer willen verlaten.

Bezienswaardigheden

  • De paarden en karren van Bayamo vormen samen met de stille straten de belangrijkste attracties van de stad. We raden je daarom aan om er gewoon wat tijd door te brengen, de aangename parken te verkennen en door de nette straten te wandelen.
  • Zorg ervoor dat je de Plaza del Himno met zijn kasseien en de mooie kerk van Santisimo Salvador bezoekt.
  • In de Capilla de la Dolorosa kan je stukken van Bayamo’s hoofdkerk bekijken die de brand van 1868 overleefd hebben.
  • Even verderop kan je de Torre de San Juan Evangelista zien. Dat is de overgebleven toren van een andere verwoeste kerk.
  • Een van de centrale ontmoetingspunten van de stad en een goed startpunt voor je wandeltocht is het groene Parque Céspedes. Dit was de locatie waar Céspedes in 1868 voor het eerst de Cubaanse onafhankelijkheid verkondigde voor het Ayuntamiento (stadhuis). Vele grote monumenten omringen het plein en in het midden vind je een bronzen standbeeld van Céspedes en een marmeren buste van Perucho Figueredo met de woorden van het Cubaanse volkslied erop geschreven. De bomen bieden veel welgekomen schaduw.
  • Wie geïnteresseerd is in het leven van Céspedes kan het Casa Natal de Carlos Manuel de Céspedes bezoeken waar de held van de Cubaanse onafhankelijkheid is geboren. Dit is misschien wel het meest opvallende van alle interessante musea die je in de stad zal vinden.
  • Je kan ook een bezoek brengen aan het Museo Provincial vlak ernaast of de Casa de Estrada Palma, het huis van de eerste Cubaanse president na de onafhankelijkheid.
  • Ook het Museo de Ñico López, gevestigd in een oude militaire kazerne die dienst deed tijdens de revolutie, en het kleine Museo de Cera, met wassen beelden van Cubaanse beroemdheden, zijn leuke opties.
  1. Camagüey

De kronkelende straatjes en het doolhofachtige centrum van Camagüey zijn zeker het ontdekken waard. In het begin lijkt de stad misschien een beetje chaotisch, maar het is niet erg om hier een beetje verdwaald te raken. Soms gebeuren de beste dingen als je niet weet wat er om de volgende hoek ligt. Camagüey is een plek die je aanmoedigt om je tijd te nemen. De historische, kronkelige straatjes van Camagüey trekken je de stad in en voordat je het weet, raak je betoverd.

  • Camagüey heeft veel historische bezienswaardigheden, maar het is verre van museumachtig. Deze plek bruist van het leven en dat kan je het beste zien tijdens de Carnavalsperiode eind juni.
  • Geen nood wanneer je Camagüey op een ander moment bezoekt, want er is genoeg te zien en te doen in deze intrigerende en charmante stad. Deze stad is uniek op Cuba, niet alleen vanwege het gekke stratenplan, maar ook omwille van de cultuur. Toeristen worden vaak verliefd op deze eigenzinnige, oude stad waar idyllische pleinen en afbrokkelende kerken zich achter bijna elke hoek verschuilen.
  • Het belangrijkste van alle pleinen is Plaza San Juan de Dios, een charmant plein omgeven door kleurrijke, goed bewaard gebleven voorbeelden van koloniale architectuur.
  • Ook Plaza del Carmen verdient je aandacht. Plaza del Carmen was zo’n 10 jaar geleden praktisch verlaten, maar het werd recent gerestaureerd en is nu dankzij de kasseien, sfeervolle straatverlichting en interessante beeldhouwwerken een van de mooiste plekken van de stad. Op het plein vind je de kerk Iglesia de Nuestra Señora del Carmen), volgens ons de mooiste van Camagüey.
  1. Ciego de Ávila

Ciego de Ávila is de jongste van de provinciale hoofdsteden van Cuba. Ook al is de stad relatief jong, de lokale bevolking is maar al te trots om hier te wonen. Zij leven hier hun dagelijks leven op een traag tempo. Het is een plek om mensen te zien bijpraten met voorbijgangers op straat, leunend tegen hun veranda's, en om oude mannen te zien ontspannen in hun schommelstoelen.

Mensen die hier wonen, verwijzen vaak naar hun stad als de 'stad van de veranda's' omdat de zuilenfronten voor de gebouwen in het stadscentrum typisch zijn voor Ciego de Ávila. Het zijn ook die architecturale kenmerken die veel van de charme van deze 19e-eeuwse stad creëren.
  1. Sancti Spíritus

Sancti Spíritus is een van de oudste Europese nederzettingen op Cuba en toch wordt het verrassend weinig bezocht door buitenlandse toeristen. Zij gaan in plaats daarvan vaak enkel naar de spectaculaire historische stad Trinidad. Sancti Spíritus heeft de rol van kleine broer van Trinidad aanvaardt, maar eigenlijk moet deze pittoreske stad zeker niet onderdoen voor haar bekendere tegenhanger. Sancti Spíritus is bovendien een handig knooppunt tussen Havana en Santiago de Cuba en dus vlot bereikbaar voor wie wil wegdromen in een historische, charmante stad. Het historisch centrum werd bovendien indrukwekkend gerenoveerd in 2014 om het 500-jarig jubileum van de stad te vieren. Een juweeltje dus!

  • De stad heeft een centraal park dat de ontmoetingsplaats bij uitstek is voor de lokale bevolking en bezoekers en doorkruist wordt door de Yayabo-rivier.
  • Het Zaza-reservoir, in het zuidwesten van de stad, is een andere bezienswaardigheid. Dit stuwmeer is het grootste meer van het land en wordt omringd door moerassen die een toevluchtsoord zijn voor veel verschillende soorten vissen en watervogels.
  • Zorg ervoor dat je wat tijd doorbrengt in het Parque Serafin Sanchez waar lokale mensen samenkomen. Dit charmante en rustige plein is het middelpunt van het lokale stadsleven en wordt omringd door pittoreske gebouwen uit het koloniale tijdperk.
  • Een andere bezienswaardigheid in Sancti Spíritus is de Puente Yayabo. Deze schilderachtige stenen brug werd in 1815 door de Spanjaarden gebouwd en is nu een nationaal monument.
  • Als je kleermakers wil zien die de lokale overhemden maken, de guayaberas, dan moet je Casa de la Guayabera bezoeken. Dit is een van de vele interessante musea in de stad.
  • Andere interessante musea zijn de Fundación de la Naturaleza y El Hombre en het Museo Provincial.
  • Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in christelijke architectuur zijn er ook verschillende historische kerken te zien waaronder de Iglesia Parroquial Mayor del Espíritu Santo en de Iglesia de Nuestra Señora de la Caridad.
  1. Santa Clara

Santa Clara is een fascinerende 'echte' Cubaanse stad met een bloeiende jeugdcultuur die wordt aangespoord door de universiteit. Om die reden is Santa Clara een geweldige bestemming voor wie nog een andere kant van Cuba wil leren kennen, voorbij de felle lichten van Havana en de toeristische enclaves aan de kust. Dit is de op vier na grootste stad van Cuba en de thuis van werkende Cubanen die met hun leven verder gaan zonder de toeristenindustrie. Dat gezegd zijnde, ontdekken steeds meer mensen de geneugten van deze stad.

  • Het centrale Parque Vidal is natuurlijk een goed startpunt voor je verkenning van de stad. In het park vind je een standbeeld van Marta Abreu, een inheemse vrouw die bekend staat als de weldoenster van de stad.
  • Rondom het park vind je een aantal monumentale gebouwen waaronder het Teatro de la Caridad, een nationaal monument van Cuba. Er is ook nog het Gran Hotel, de Plaza del Mercade Central, het voormalige stadhuis en de Colonia Espanola de Santa Clara, een danscentrum.
  • Tussen de vele interessante parken, pleinen en gebouwen van de stad vind je ook het Parque del Carmen, de plek waar de stad gesticht werd.
  • Parque del Tren Blindado, het park-museum gewijd aan een gepantserde trein, is een ander nationaal monument van Cuba.
  • Ga ook eens naar de Universiteit Marta Abreu die de stad zoveel van haar levendige en jeugdige karakter en een bloeiend cultureel centrum geschonken heeft.
  1. Trinidad

De 16e-eeuwse stad Trinidad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is zonder meer een van de bekendste toeristische bestemmingen in centraal-Cuba. Als je dit historische juweeltje bezoekt, zal je meteen zien waarom zoveel mensen ernaartoe trekken. Trinidad is een van de best bewaarde en gerestaureerde koloniale nederzettingen, niet alleen in Cuba maar in het hele Caribisch gebied. Het wordt vaak omschreven als de museumstad van de regio, maar toch is deze plek geen levenloos architecturaal pronkstuk. Het kan moeiteloos de grote aantallen toeristen absorberen dankzij heel wat hotels en een waaier aan toeristische trekpleisters die een uitstekende afwisseling vormen voor de historische sites in de binnenstad.

Deze plek is echt uniek in zijn soort. Je zou je kunnen voorstellen dat je terug in de tijd bent gereisd terwijl je over de kasseien wandelt en de paardenkoetsen voorbij hoort rijden. Een van de grootste troeven van deze stad is dat je de stress en spanningen van de 21e eeuw achter je kan en een manier van leven kan ervaren die in de loop van de eeuwen weinig is veranderd.
  1. De Valle de los Ingenios

De Valle de los Ingenios (vallei van de suikermolens) is eigenlijk een reeks van 3 valleien: San Luis, Santa Rosa en Meyer. Die 3 valleien strekken zich uit over ongeveer 12 km net buiten Trinidad en waren van de late 18e tot de late 19e eeuw het centrum van de lucratieve suikerindustrie. Gedurende die periode stonden er meer dan 50 suikerrietmolens in de 3 valleien en meer dan 30.000 slaven werkten in de plantages errond. Vandaag kan je een aantal van de voormalige suikerplantages bezoeken, een leuke dagtrip vanuit Trinidad.

  1. Topes de Collantes

Topes de Collantes is een natuurpark en reservaat in het Escambray-gebergte. Bezoekers van Trinidad die behoefte hebben aan natuur kunnen dit gebied eenvoudig bereiken op een dagtochtje vanuit de stad. De hoogste top van Escambray is San Juan met een hoogte van 1140 meter. De op één na hoogste top is Potrerillo, met 931 meter, en de op twee na hoogste is Topes de Collantes, met bijna 800 meter, die ook zijn naam geleend heeft aan het park.

  • Vanzelfsprekend is de natuur hier de belangrijkste attractie. Dit gebied staat vooral bekend om de weelderige vegetatie.
  • Er zijn hier meer dan 40 orchideeënsoorten en 100 soorten varens, waarvan er 7 enkel in hoge bomen groeien.
  • Er zijn ook wilde bananenbomen, dennen, eucalyptus en mahonie, maar ook jasmijn, begonia's en natuurlijk veel mariposas: de nationale bloem van Cuba.
  • Dit weelderige, tropische regenwoudecosysteem herbergt daarnaast ook een aantal belangrijke diersoorten waaronder de Cubaanse pad, de Cubaanse grote ivoorsnavelspecht, kolibries en de nationale vogel van Cuba: de El Tocororo (de Cubaanse trogon).
  1. Cienfuegos

Cienfuegos werd in 1819 gesticht door Franse en Spaanse kolonisten onder het bevel van Don Luis De Clouet en Favrot. Vóór hun aankomst diende de nabijgelegen baai als toevluchtsoord voor piraten en smokkelaars, maar later werd de nederzetting een belangrijk centrum voor de handel in suikerriet, tabak en koffie. De commerciële stad werd grotendeels gebouwd in neoklassieke stijl en dankzij de ligging in het hart van de vruchtbare landbouwregio maakte Cienfuegos een grote bloei door in de 19e eeuw. Tegen 1860 was Cienfuegos de derde rijkste stad van Cuba en dat economisch belang wordt weerspiegeld in de gebouwen van het historisch centrum.

  1. Cienaga de Zapata

Cienaga de Zapata is een schiereiland en één van de dunstbevolkte gebieden van Cuba. Het is een groot, vlak gebied met moerassen en dichte, weelderige bossen die zijn benoemd tot nationaal park en biosfeerreservaat door UNESCO. Je kan er een aantal fascinerende habitats verkennen, unieke dieren spotten, duiken, rondtrekken of op nog een ander avontuur gaan en natuurlijk vallen er ook intrigerende historische plekjes te ontdekken.

  • Dit wilde natuurlijke gebied is perfect voor diegenen die op zoek zijn naar een avontuurlijke manier om Cuba te ontdekken.
  • Er zijn verschillende bedrijven die trekking- en bootavonturen aanbieden langs de verschillende habitats van het schiereiland.
  • Je kan bijvoorbeeld door het moeras kajakken, een kleine boot over de Hatiguanico-rivier nemen, wandelen langs paden door de bossen of genieten van een tour waarbij je een beetje van alles kan doen.
  • Je kan ook zwemmen in rivieren of aan de kust en er zijn ook enkele plekjes waar enthousiaste vissers zich helemaal kunnen uitleven.
  1. Filmpje: Ontdek de sfeer in Cuba

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens een rondreis Cuba? In onderstaand filmpje kan je de sfeer alvast een beetje opsnuiven! Als je zelf Cuba wilt ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar het prachtige land!

  1. Mis niets van Cuba met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Cuba? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Cuba met een volledige uitgestippelde rondreis door Cuba, en meer dan 64 highlights (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Cuba.

Cuba

Gratis reisgids Cuba downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?