17 x top bezienswaardigheden in de Golf van Morbihan: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x top bezienswaardigheden in de Golf van Morbihan: wat zien & doen tijdens je verblijf?

14 februari 2023 in Bretagne0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Golf van Morbihan + verblijftips

Mor Bihan is Bretons voor "kleine zee" en die naam is heel toepasselijk voor dit gebied aan de zuidkust van Bretagne, tussen Locmariaquer en Port Navolo. De golf is een binnenzee van ongeveer 20 kilometer breed waar ongeveer 40 eilanden boven de golven uitsteken. Overal zie je romantische inhammen, ongerepte stranden en hier en daar gezellig havenstadje. De golf is sinds 1990 tevens een beschermd natuurreservaat.

Het is zeker geen toeval dat dit deel van Bretagne erg populair is. Ontdek in deze blogpost alvast meer over de mooiste plekjes in de Golf van Morbihan.

Tours en tickets voor je bezoek aan Bretagne

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bretagne bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of tour in Bretagne en beleef meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Bretagne en omgeving

Inhoud artikel

Vakantie in Morbihan

De Golf van Morbihan, in het Bretons "Mor Bihan" genoemd, is ongetwijfeld een van de mooiste baaien in Frankrijk. De golf is gelegen tussen Port-Navalo en Locmariaquer, in het departement Morbihan in het zuiden van Bretagne. Binnen de Golf van Morbihan liggen er ongeveer 40 eilanden, waarvan sommigen privé zijn en anderen open voor publiek. De twee bekendste eilanden van de golf zijn het île aux Moines en het île d'Arz. Het zijn tevens ook de enige twee eilanden die toegankelijk zijn.

Uiteraard zijn er in Morbihan ook nog tal van andere plekjes en bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezichtigen. Van middeleeuwse steden als de hoofdstad Vannes tot pittoreske dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan, van mooie verborgen zandstranden tot bijzondere megalieten. Verder is deze bestemming ook ideaal voor een ontspannende wandel- of fietsvakantie. Kortom, voor een uitgebreid bezoek aan de Golf van Morbihan kan je best meerdere dagen de tijd nemen.

De Golf van Morbihan wordt steeds bekender bij de doorsnee toerist. Ontdek het verrassend mooie departement Morbihan tijdens onze roadtrip Bretagne.

Kaartje met de ligging van de mooiste bezienswaardigheden in Morbihan

 1. Vannes

Vannes is een middeleeuwse stad vol kunst en historie. De stad staat bekend als de belangrijkste plaats van de Morbihan in het zuidelijke gedeelte van Bretagne, waar de Golf van Morbihan de verbinding vormt met de Atlantische Oceaan. De jachthaven van Vannes levert enkele mooie plaatjes op, maar de grootste troef van Vannes is het ommuurde stadscentrum met de knappe vakwerkhuizen in de smalle straatjes.

Ga bijvoorbeeld op zoek naar het middeleeuwse Maison de Vannes. Op de voorgevel zie je twee borstbeelden van een lachende man en vrouw, bekend als "Vannes et sa femme", die een van de iconische symbolen van de stad zijn geworden.

Wat nog meer zien en doen in Vannes?

 • Naast een wandeling langs de haven, kan je ook wandelen over de restanten van de Gallo-Romeinse stadsmuur.
 • Mis tijdens je wandeling ook zeker het majestueuze Château de l'Hermine niet, dat in de stadswallen is geïntegreerd.
 • Geniet van het mooiste uitzicht vanaf de Promenade de la Garenne.
 • Kunstliefhebbers kunnen een bezoekje brengen aan het Musée des Beaux-Arts in La Cohue.
 • Ook de Saint-Pierre kathedraal die geclassificeerd is als historisch monument, is zeker een bezoekje waard.
Geniet vanaf de stadsmuren van Vannes van het panoramische uitzicht op de omgeving.

VERBLIJFTIP: Maison de la Garenne & Spa is gevestigd in een 19e-eeuws huis in het centrum van de stad. De gezellige B&B wordt omgeven door prachtige tuinen en biedt moderne kamers, een heerlijk ontbijtje en een spa waar je lekker kan ontspannen. Meer info en boeken.

 1. Belle-Île-en-Mer

Het eiland Belle-Île meet 17 kilometer op 9 kilometer en is daarmee het grootste van de Bretonse eilanden. Je komt hier voor het strand, een frisse duik in het water en een wandeling langs de kliffen en de vele kleine inhammen. De meest opvallende attractie op Belle-Île-en-Mer is de imposante citadel van Vauban (10 hectare groot), genoemd naar de maarschalk en bouwmeester Sébastien Le Prestre de Vauban (1633-1707).

Citadel de Vauban

Het oorspronkelijke verdedigingsbolwerk ligt in de hoofdplaats Le Palais. Het verdedigen van je grondgebied was in die tijd noodzakelijk, want ook de Saksen, Vikingen en Britten zagen het strategische belang van het eiland in. Het diende ook lange tijd als gevangenis en is nu een museum-hotel. In het museum staan modellen van zeilschepen opgesteld.

Je kan hier ook terecht voor informatie over de geschiedenis van het eiland en voor een bezoek aan een kruitmagazijn, de keukens, de kazemat, en de voormalige gevangenis. Je zal ontdekken dat veel beroemde mensen op het eiland verbleven. De actrice Sarah Bernhardt was bijvoorbeeld erg gesteld op Belle-Île; er is zelfs een museum naar haar genoemd. Een andere beroemdheid is Claude Monet. Hij schilderde hier maar liefst 38 doeken.

 1. Carnac

In de regio Morbihan in de plaats Carnac vind je één van de grootste stranden van Bretagne. Het strand is voorzien van een strandwacht en diverse huisjes die je kunt huren om spullen in te bewaren. Dit strand is dus erg geschikt voor families met kinderen. Het zand is helderwit en de kleur van het water azuurblauw. Doe je liever iets actiefs? Het grote strand van Carnac is ook geschikt voor watersporten zoals surfen of kanoën.

De menhirs van Carnac

Wat Stonehenge in Groot-Brittannië is, is Carnac in Bretagne voor Frankrijk, het symbool van de prehistorie op Franse bodem. Om beschadiging door toeristen zoveel mogelijk te vermijden is het alleen van oktober t/m maart toegestaan om tussen de megalieten te lopen. Om extra te genieten van een speciaal lichteffect, kan je de stenenrijen het beste bezoeken bij zonsopgang of bij licht op het einde van de dag.

De meest indrukwekkende tumulus is die van Saint-Michel, 125 m lang, 60 m breed en 12 m hoog. Het is dan ook de grootste van Europa.

 • In Le Menec (bekijk ligging) alleen al staan er 1099 menhirs in 11 rijen over een lengte van 1160 meter. De hoogste is zelfs 4 m. Aan elk uiteinde van een rij bevindt zich een halve steencirkel (cromlech).
 • Kermario (bekijk ligging) telt er 1029, waarbij de menhirs in grootte toenemen van oost naar west.
 • In Kerlescan (bekijk ligging) bevinden er zich 555.
Je kan veel leren over de mythische megalieten in het Musée de Préhistoire. Het museum focust op de prehistorie van het laatpaleolithicum tot de Gallo-Romeinse tijd. Meer info op de website.

TIP: Download onze gratis reisgids Bretagne en mis geen enkele bezienswaardigheid in Bretagne.

 1. Locmariaquer

Wanneer je in de Golf van Morbihan bent, ga dan in elk geval naar Locmariaquer om de interessante neolithische archeologische site te bekijken. Je ziet hier een graftombe en een enorme monoliet die meer dan 5000 jaar oud zijn.

De megalieten van Locmariaquer vormen een complex van neolithische bouwwerken, bestaande uit de grote graftombe Er-Grah, een dolmen bekend als de Table des Marchands, en de Gebroken Menhir van Er Grah, het grootste blok steen dat door neolithische mensen vervoerd en rechtop gezet werd. Uit computermodellen is gebleken dat die gebroken menhir rond 4000 v. Chr. tijdens een aardbeving beschadigd werd. Iets verderop kan je de honger stillen in Carnac.

 1. Schiereiland Quiberon

Het schiereiland Quiberon biedt een grote verscheidenheid aan landschappen: van een spectaculaire ruige kuststrook in het westen tot de fijne zandstranden in het oosten. Vroeger was het een eiland op zich maar in de jaren tachtig groeide Quiberon uit tot een belangrijke bestemming van Bretagne. Er verschenen pittoreske villa’s aan zee en vakantiegangers ontdekten de lange zandstranden en het zonnige klimaat.

Quiberon heeft meer te bieden dan alleen de bekende fijne zandstranden waar je kan rondslenteren. De gezellige dorpjes van het eiland zijn zeker ook het bezichtigen waard. Je vindt er kleurrijke huizen, typerend voor Bretagne en talloze restaurants waar je kan genieten van heerlijke gerechten als 'fruit de mer'.

 1. Château de Josselin

Josselin is een gezellig stadje met een kasteel dat van april tot oktober geopend is voor het grote publiek. Het kasteel is al generaties lang in het bezit van de familie Rohan. Het stadje ontleent zelfs haar naam aan de zoon van de burggraaf die het kasteel oorspronkelijk bouwde. Diezelfde familie verwelkomt bezoekers die de grootse 19e-eeuwse eetzaal willen bekijken, de 16e-eeuwse open haard in het salon willen bewonderen of willen rondturen in de verbazingwekkende bibliotheek met 17e-eeuwse boeken.

Kasteelterrein van Château de Josselin

Rond het kasteel liggen de tuinen in Franse stijl met lage heggen, rozentuinen, en grote gazons. In de tuinen wordt elk jaar in juli een middeleeuws festival gehouden. Verder vind je op het kasteelterrein ook een charmant poppenmuseum, dat meer dan 3000 poppen en een aantal andere soorten kinderspeelgoed en boeken tentoonstelt. De collectie werd begonnen door de overgrootmoeder van de huidige eigenaar, in de 19e eeuw. Meer info op de website.

 1. Château de Suscinio

Een ander kasteel in het departement Morbihan dat de moeite waard is om te bezichtigen is het Château de Suscinio. Dit 13e-eeuws kasteel deed indertijd dienst als buitenverblijf voor de hertogen van Bretagne. Vandaag kan je er tentoonstellingen bezoeken, gespreid over twee verdiepingen, die de geschiedenis van het kasteel toelichten. Er is ook een collectie geglazuurde tegeltjes te bekijken. Rond de kastelen liggen mooie tuinen en vijvers en vanaf de toren krijg je een prachtig uitzicht over de oceaan en het schiereiland.

 1. Île aux Moines of Île d'Arz

Vanuit verschillende steden in de regio Morbihan vertrekken veerboten naar de enige twee eilanden die voor bezoekers toegankelijk zijn; alle andere zijn privébezit. Als toerist kan je naar Île aux Moines of naar Île d'Arz. Beide liggen vlakbij het centrum van de golf.

Île aux Moines

Île aux Moines of het “monnikeneiland”, is ongeveer 6 kilometer lang en ligt in de Golf van Morbihan. Je zal ongetwijfeld verrast zijn door de schoonheid van dit eilandje. Je vindt er een wirwar van kronkelende bloemrijke steegjes, vissershuisjes en bijzondere uitkijkpunten. Omdat auto's verboden zijn, kan je er ook ongestoord wandelen en fietsen terwijl je geniet van het zicht op de zee.

Île d'Arz

Île d'Arz is kleiner maar woester. Er loopt een mooi wandelpad rond het eiland van ongeveer 18 kilometer lang, en je kan er natuurlijk ook fietsen. In het midden van het eiland ligt het stadje Arz, waar de clusters van huisjes en de gezellige pleinen een mooi plaatje vormen.

Om dit gebied echt te leren kennen, zou je er een dag of twee extra voor moeten uittrekken. Dan kan je meer zien dan alleen de populairste hoogtepunten en ook de kust van het schiereiland Presqu'Île de Rhuys meepikken.
 1. Auray

De gezellige havenstad Auray, gelegen aan de gelijknamige rivier en aan de Golf van Morbihan, heeft een gezellig centrum met smalle kasseienstraatjes, prachtige vakwerkhuizen en een pittoreske haven. De haven nodigt uit tot een mooie wandeling met schilderachtige uitzichten maar ook de markthal en de vele boetiekwinkeltjes zijn de moeite om eens te bezichtigen. Na je stadswandeling kan je nog even neerstrijken op een van de gezellige terrasjes en genieten van het uitzicht.

 1. Rochefort-en-Terre

Rochefort-en-Terre, dat hoog boven de rivier de Arz uittorent, is uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk en mag dus zeker niet op deze lijst ontbreken. In het hoogseizoen kan het hier gezellig druk worden, maar laat dat je niet afschrikken. Maak een wandelingetje door de smalle straatjes om de met bloemen versierde huizen, ateliers en werkplaatsen te bewonderen.

Je ziet een aantal andere mooie gebouwen in Rochefort-en-Terre, waaronder het 16e-eeuwse, vakwerkhuis Café de la Pente en het renaissancistische postkantoor. De vrolijke geraniums aan de huizen en de ongewoon kleurige uithangborden maken het plaatje compleet. Als je toe bent aan verfrissing, overweeg dan even langs te gaan bij Le Rucher Fleuri in Rue du Porche, dat bekend is om zijn pain d'epices.

Château de Rochefort-en-Terre

De blikvanger van de stad is natuurlijk het 12e-eeuws kasteel van Rochefort-en-Terre. Het werd in 1793 verwoest, maar in het begin van de 20e eeuw gerestaureerd door de in Frankrijk geboren Amerikaanse schilder Alfred Klotz. Alleen de voorgevel van het oorspronkelijke bouwwerk stond nog overeind; Klotz reconstrueerde de rest. Het herbergt nu een aantal van zijn schilderijen en ook een verzameling voorwerpen die laten zien hoe het leven op het platteland van Bretagne er vroeger uitzag.

 1. Port-Louis

De stenen citadel van Port-Louis is beslist een bezoek waard. Het machtig verdedigingsbolwerk schittert in de oceaan tegenover de stad Lorient. De bouw begon in 1590 op aandringen van koning Lodewijk XIII en onder leiding van de Spaanse architect Don Juan del Aguila. Port-louis is een mooi voorbeeld van militaire architectuur. Naast de ingang steken op elke hoek twee opvallende bastions uit. Verschillende gebouwen omringen een groot centraal plein.

In een ervan is het Musée de la Compagnie des Indes ondergebracht

Dit museum onthult het verhaal van de vloot van de Oost-Indische Compagnie en je kan er enkele scheepsmodellen zien. Aan het einde van de 17e eeuw begon Frankrijk een bloeiende handel met onder andere India en China. Port-Louis groeide uit tot een bruisende handelshaven, maar werd later overschaduwd door Lorient en uiteindelijk werd het fort Port-Louis verlaten.

In een ander deel van de citadel vertelt een museum je meer over de geschiedenis van de Franse reddingsteams op zee. Nog een ander museum stelt een collectie wapens tentoon en je ziet er ook navigatie-instrumenten die ingezet worden om scheepswrakken op de zeebodem te ontdekken.

 1. Île de Groix

Île de Groix is een piepklein eilandje, enkele kilometers voor de kust van Lorient. Er vertrekken dagelijks meerdere ferry’s van Lorient naar Groix (meer info over ferry’s hier). Wanneer je voet aan wal zet op het eiland, zie je al gauw dat het heel anders is dan Belle-Île. De bewoners voeren hier al jaar en dag oorlog tegen de beukende golven en worstelen om te vissen in het ruige water.

Er zijn een paar kleine stadjes op het eiland, hoge kliffen aan de noordkust, en zandstranden in afgelegen inhammen aan de zuidkust. Groix is de thuis van een grote verscheidenheid aan zeevogels. Groix is ook beroemd omdat het het enige in zee stekende strand van Europa heeft, dat beweegt met de zeestromingen mee. Tijdens de laatste 15 jaar is het strand een halve kilometer naar het westen opgeschoven.

Île de Groix kan je het beste te voet of met de fiets ontdekken

Een wandelroute van 30 kilometer omringt bijvoorbeeld het hele eiland. Onderweg kan je genieten van de mooie stranden en baaien aan de oostkust van het eiland en van een natuurreservaat in het westen. Op Groix staan ook enkele prehistorische monumenten die de lange geschiedenis van het eiland illustreren. Het natuurreservaat is bekend om het blauwe glaucofaan, een zeldzaam mineraal.

Rondleidingen door het reservaat zijn verkrijgbaar bij het Maison de la Reserve. Er is een ecomuseum in Port Tudy, gevestigd in een oude tonijnfabriek. Daar kom je meer te weten over dit eiland en over hoe de bewoners er door de eeuwen heen geleefd hebben. Je kan ook een kaartje kopen om een gerestaureerd vissershuisje in het dorp Kerlard te bekijken.

Download hier je reisgids Bretagne en mis niets van je verblijf.
 1. La Gacilly

Een mooie plaats om de kunstenaars en ambachtslui van de streek te ontdekken, is La Gacilly. Het was tevens de uitvalsbasis van Yves Rocher, stichter van het cosmetica-imperium. Hoewel de man zelf in 2009 overleed, bevindt het hoofdkwartier van het bedrijf zich hier nog steeds. Tot op de dag van vandaag is het de grootste werkgever van de streek (bekijk ligging).

 • Daarnaast is La Gacilly ook bekend om zijn kunst en kunstnijverheid en zijn uitgestrekte botanische tuin.
 • Er is ook een populair kuuroord en de mogelijkheid om met ezels te wandelen of een boot te huren om de Oustvallei te verkennen.
 • Natuurliefhebbers moeten dan weer naar de geweldige vogelobservatieplek bij de moerassen van Glenac en de kliffen van L'île aux Pies.
Van juni tot september wordt in La Gacilly ook elk jaar het grootste fotofestival van het land gehouden. Meer info.
 1. Malestroit

Malestroit is een klein maar karakteristiek dorpje in Morbihan, Bretagne. Het dorpje is gevestigd aan het kanaal van Nantes naar Brest. In de 11e eeuw werd er een fort gebouwd om het vaarverkeer over de rivier de Oust te controleren.

Wandel door het pittoreske centrum langs de verschillende bezienswaardigheden van het dorp. Vooral de kades van het dorp en de middeleeuwse straatjes met mooie vakwerkhuizen zijn schitterend om doorheen te lopen. Hier en daar vind je een boetiekwinkeltje en een paar restaurants waar je even kan pauzeren.

 1. Burcht van Largoët

De Burcht van Largoët, ook wel bekend onder de naam Elven Tours ligt Elven, op zo'n 10 kilometer verwijderd van de hoofdstad Vannes. Dit middeleeuws juweeltje ligt verscholen midden in een bos en werd gebouwd tussen de 13e en 15e eeuw.

Alleen al bij het betreden van het kasteelterrein, zal je onder de indruk zijn. Je zal ook meteen de twee torens aan de rand van het meertje opmerken. De ene is rond, in militaire stijl uit de 15e eeuw, en de andere een achthoekige donjon uit de 14e eeuw. Vooral de 45 meter hoge donjon valt op door zijn ongebruikelijke vorm. Het kasteel is sinds 1862 geklasseerd als historisch monument. Meer info op de website.

NOG MEER KASTELEN? Wil je nog meer kastelen en burchten bezoeken in Bretagne, lees dan ook onze pagina met onze favoriete kastelen in Bretagne.

 1. Chapelle Sainte-Barbe du Faouët

Gelegen op een heuvelachtig gebied, kan je de Chapelle Sainte-Barbe du Faouët bezichtigen. Deze kapel werd gebouwd van 1489 tot 1512 en klampt zich vast aan de zijkant van een weelderig ravijn. Eens je de site hebt bereikt, wandel je via een stenen trap naar boven waar je de kapel van dichtbij kan bewonderen. De kapel, in gotische stijl, is versierd met waterspuwers en weelderige glas-in-loodramen. Ga ook zeker binnenin een kijkje nemen. De kapel en zijn idyllische omgeving lijken zo uit een sprookje te komen.

Wandel na je bezoek aan de kapel ook even naar de prachtige overdekte markthal in het centrum van de stad.
 1. Pontivy en Château de Rohan

Pontivy is een gezellige stad met een imposant kasteel uit de middeleeuwen. Het kasteel staat ook wel bekend als Château de Rohan, omdat het in de 15de eeuw gebouwd werd in opdracht van de familie Rohan. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het kasteel verschillende keren gerenoveerd maar het resultaat mag er zeker zijn. Het is kenmerkend voor de Bretonse militaire architectuur uit het einde van de 15e eeuw. Het kasteel is zeker de moeite waard om te bezichtigen wanneer je op vakantie in Bretagne bent.

 1. Waar overnachten in Morbihan?

Ben je van plan om zoveel mogelijk te bezichtigen in Morbihan en ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Wij hebben alvast een selectie gemaakt van onze favoriete verblijven in Morbihan, van gezellige budgethotels tot moderne appartementen en luxe hotels. Bekijk het volledige aanbod hier.

Eerder op zoek naar een leuke camping?

 • De rustige familie Camping Les Druides ligt tussen de Golf van Morbihan en het schiereiland Quiberon. Je hebt de mogelijkheid om kampeerplaatsen te huren of mobilhomes en appartementen. De camping beschikt verder over een heerlijk verwarmde zwembad met wellnessruimte. Liever de omgeving verkennen? Het zandstrand, het centrum van Carnac en de beroemde prehistorische menhirvelden en megalieten bevinden zich niet ver van de camping. Meer info en boeken.
 • Camping La Ferme de Lann Hoëdic biedt een oase van rust. Dankzij de ligging biedt de camping de charme van het Bretonse platteland met de zee om de hoek. De staanplaatsen liggen in een natuurlijke, groene en rustige omgeving en je kan er ook terecht met je tent, caravan of camper. Meer info en boeken.
 1. Filmpje: Sfeerbeelden van een vakantie in Morbihan

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van een vakantie in Morbihan? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Bretagne.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Bretagne?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bretagne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Bretagne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Bretagne.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?