13 x mooiste bezienswaardigheden in de ommuurde stad van Vannes + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in de ommuurde stad van Vannes + foto's

29 mei 2023 in Bretagne4 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Vannes + verblijftips

De ommuurde stad van Vannes is één van de mooiste stadjes in Bretagne en zeker niet te missen als je de regio bezoekt. Wandel door de goed bewaarde middeleeuwse straatjes van de stad of geniet van een boottochtje in de haven. Kom alvast meer te weten over deze fascinerende stad.

Inhoud artikel

Over Vannes

Enkel ingewijden zullen kunnen antwoorden op de kwisvraag waar de eenheidsverklaring werd ondertekend waardoor de vereniging van Bretagne met Frankrijk een feit was. Inderdaad, het gebeurde in Vannes in 1532. Vannes was tot dan de hoofdstad van het onafhankelijke hertogdom Bretagne.

Nu geldt Vannes als de belangrijkste plaats van de Morbihan in het zuidelijke gedeelte van Bretagne, daar waar de Golf van Morbihan de verbinding vormt met de Atlantische Oceaan. De jachthaven van Vannes biedt een mooi plaatje, doch de troeven die Vannes kan uitspelen om de toerist te lokken zijn de knappe vakwerkhuizen in de nauwe straatjes. Iets wat meer en meer lukt sinds de Golf van Morbihan steeds bekender wordt bij de doorsnee-toerist.

ROADTRIP: Wil je graag nog meer zien van de prachtige regio? Bekijk dan zeker onze roadtrip door Bretagne.

 1. Het stadscenturm van Vannes

Het stadscentrum is niet groot en wordt omsloten door de stenen omwallingen in een halve maancirkel tussen de Porte Prison (oosten) en de Porte St-Vincent (zuiden). Aan die stadswallen werd behoorlijk lang gebouwd tussen de 13de en 17de eeuw op de overblijfselen van een Gallo-Romeinse omwalling.

Het mooiste uitzicht heb je vanaf de Promenade de la Garenne. Daar liggen de tuinen Jardins de la Préfecture en de Jardins de la Garenne.

 1. Vakwerkhuizen in Vannes

De historische vakwerkhuizen in Rue Saint Vincent, Place des Lices, Place Henri IV en Place Saint-Pierre verdienen ook zeker je aandacht in de binnenstad. De meeste dateren uit de 16de en 17de eeuw.

Loop je in de Rue Noë, zoek dan even op zoek naar het middeleeuwse Maison de Vannes. Aan de gevel zal je er twee borstbeelden zien, afbeelding van een lachende man en vrouw bekend als ‘Vannes et sa femme’, meteen één van de symbolen van de stad (zie locatie hier op de kaart).

VERBLIJFTIP: Maison de la Garenne & Spa is gevestigd in een 19e-eeuws huis in het centrum van de stad. De gezellige B&B wordt omgeven door prachtige tuinen en biedt moderne kamers, een heerlijk ontbijtje en een spa waar je lekker kan ontspannen. Meer info en boeken.

 1. Kathedraal van Saint-Pierre

De kathedraal Saint-Pierre vraagt misschien iets minder je aandacht. Veel is immers niet meer te ontwaren van het oorspronkelijke kerkgebouw uit de 12de eeuw. De kathedraal onderging enkele verbouwingen en heeft dan ook verschillende bouwkenmerken, zowel renaissance als laatgotisch.

 1. Château de l'Hermine

In Vannes kan je het majestueuze Château de l'Hermine bezichtigen, dat heel knap in de stadswallen is geïntegreerd. Het dateert uit de 14e eeuw, maar werd in de 18e eeuw omgebouwd tot een prachtig herenhuis, toen het dienst deed als de residentie van de hertog. Vandaag de dag zit er een museum voor schone kunsten in gevestigd en kan je wandelen door de prachtige Franse tuin.

 1. Château Gaillard

Gelegen in het hart van het historische centrum van Vannes kan je het Château Gaillard bezichtigen, een voormalig herenhuis waar het parlement van Bretagne van 1456 tot 1532 zetelde.

Vandaag de dag herbergt het gebouw het Musée d'histoire et d'archéologie van de stad. Je kan er rijke archeologische collecties bewonderen uit de golf van Morbihan en Bretagne. Verder heeft het gebouw ook nog enkele oorspronkelijke sporen van de vorige eigenaars, zo zie je nog steeds de monumentale open haarden, renaissanceschilderijen, houtwerk en het cassetteplafond.

 1. Wandel langs de haven van Vannes

Na het verkennen van de historische binnenstad, raden we aan om even richting de haven van de ommuurde stad te wandelen. Het is er erg rustig en je ziet de aangemeerde boten schitteren in het water met een prachtige zonnetje op de achtergrond. Hier vind je tevens het VVV-kantoor van Vannes, evenals verschillende gezellige cafeetjes en restaurants. Wij vinden het dé place to be voor een mooie avondwandeling.

 1. Porte Saint Vincent

La Port Saint Vincent bevindt zich aan Place Gambetta en verbindt de haven met de oude stad. Het is de eerste poort die in de 17e eeuw in de historische stadswallen gebouwd werd. In de 18e eeuw werd hij gereconstrueerd. De stadspoort is genoemd naar een Spaanse monnik die in de 15e eeuw in de stad woonde en stierf en die sindsdien de patroonheilige van Vannes is geworden. Hij ligt begraven in de kathedraal van St-Pierre.

Langs beide zijden van de stadspoort zie je verschillende herenhuizen die zijn omgetoverd tot een sfeervolle cafés. Met het prachtige uitzicht op de jachthaven, is dit een heerlijke locatie voor een gezellige lunch.

 1. Les lavoirs de la Garenne

Een van de meest verborgen plekjes van Vannes zijn de oude wasplaatsen, die te vinden zijn naast een kabbelend beekje dicht bij de oude stadswallen. Het voormalige washuis is tussen 1817 en 1821 gebouwd en in 2006 gerestaureerd. Deze historische plek werd ooit door de wasvrouwen gebruikt om de was in de Marle te spoelen. Het beste uitzicht op het washuis is vanop de kleine brug die de Marle overspant (bekijk ligging).

 1. La Cohue, het huidige Musée des Beaux-Arts

In het prachtige gebouw La Cohue is het huidige Musée des Beaux-Arts La Cohue gevestigd. Het gebouw kent zijn oorsprong in de 13de eeuw. Tijdens de middeleeuwen vond hier onder de hallen een markt plaats. Dat bleef zo tot 1840. Dan kreeg het gebouw een bestemming als parlement, theater en tenslotte als museum. Je kan er werken zien van Delacroix, Millet, Goya en Bretoense volkskunst.

REISGIDS: Mis niets tijdens je rondreis met onze reisgids Bretagne.

 1. Hôtel de ville de Vannes

Het stadhuis van Vannes bevindt zich op de rand van het historische centrum en is erg indrukwekkend. Het Hôtel de Ville de Vannes dateert uit de 19e eeuw en werd gebouwd in Italiaanse renaissancestijl.

Ga zeker eens een kijkje binnenin nemen
. Niet alleen de buitengevel maar ook het interieur is werkelijk prachtig: versierde balustrades, opmerkelijke symmetrische trap en zuilen met Korinthische kapitelen.

 1. Jardin des Remparts

Jardin des Remparts zijn absoluut de moeite om te bezichtigen tijdens je bezoek aan Vannes. Of je nu op zoek bent naar een rustige plek om even te pauzeren of een beetje schaduw opzoekt, deze tuinen zullen iedereen bekoren. Je vindt er prachtige, kleurrijke bloemperken, een rivier (de Marle), een verdedigingstoren, een kasteel en kersenbomen! Vanop de bankjes kijk je uit over de imposante stadswallen. Vooral tijdens zonsondergang of zonsopkomst, zijn de tuinen een bijzondere plek, de wallen worden namelijk volledig verlicht.

 1. Maak een daguitstap naar Auray

Combineer je bezoek aan Vannes eventueel met een bezoekje aan Auray (op 20 minuten rijden). De pittoreske havenstad Auray, gelegen aan de gelijknamige rivier en aan de Golf van Morbihan, heeft een gezellig centrum met smalle kasseienstraatjes, prachtige vakwerkhuizen en een pittoreske haven.

De haven nodigt uit tot een mooie wandeling met schilderachtige uitzichten maar ook de markthal en de vele boetiekwinkeltjes zijn de moeite om eens te bezichtigen. Na je stadswandeling kan je nog even neerstrijken op een van de gezellige terrasjes en genieten van het uitzicht.

 1. Tip: waar overnachten in Vannes?

De B&B La Villa Garenne is gevestigd in een karakteristiek huis in het centrum van Vannes dicht bij de haven. De kamers van La Villa Garenne zijn stijlvol met zachte tinten en heel erg sfeervol dankzij de leuke decoratie en pittoreske inrichting. Alle kamers een eigen badkamer met een douche en gratis toiletartikelen. In de eetzaal wordt elke dag een gratis continentaal ontbijt met onder meer huisgemaakte jam en yoghurt geserveerd. Meer info & prijzen vind je hier.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Bretagne?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bretagne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Bretagne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Bretagne.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 24 september 2023 - Stefan Mons

Zeer interessant v het plannen v m zomerreis 👍

- 10 september 2021 - Stefan Remen

Leuke info, een goede tip voor een weekje te genieten.

- 26 januari 2021 - Christine

Duidelijke beschrijving

- 18 mei 2019 - B&B Koeimet

Toen ik de gratis brochure aanvroeg was ik vooral geïnteresseerd in de omgeving van Quiberon en de Golf du Morbihan. Ik ken bovendien die streek vrij goed. Ik was aangenaam verrast door uw bochure. Vlot leesbaar, aangename layout, vol interessante tips en bezienswaardigheden. Ik deed ook echt nieuwe ideeën op. Mijn dank en felicitaties hiervoor.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?