F.C. De Kampioenen zandsculpturenfestival in Middelkerke bezoeken: Alle info + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

F.C. De Kampioenen zandsculpturenfestival in Middelkerke bezoeken: Alle info + foto's

17 maart 2023 in Belgische kust1 reactie

Een uniek eerbetoon aan F.C. De Kampioenen

Na 21 seizoenen, vier films en een bijzondere kerstspecial, krijgen de Kampioenen nu ook een uniek eerbetoon in het zand van Middelkerke.

Ben jij een echte fan van F.C. De Kampioenen? Ken jij ook bijna iedere aflevering uit je hoofd? Breng dan zeker een bezoekje aan het Zandsculpturenfestival en waan je als een echte kampioen tussen jouw favoriete helden!

Onze tip: Combineer je uitstap naar het Zandsculpturenfestival met een weekendje aan de Belgische Kust.

Inhoud artikel

 1. Voor wie F.C. De Kampioenen nog niet kent

F.C. De Kampioenen is een komische televisieserie die draait rond de belevenissen van een slecht presterende cafévoetbalploeg. Iedere aflevering geeft een blik weer op de ludieke leefwereld van enkele spelers uit het team. De eerst aflevering werd uitgezonden in 1990 en liep door tot 2011.

Een 30-jarig jubileum vieren

In 2011 kwam er jammer genoeg een einde aan de serie, maar naar aanleiding van het 30-jarige jubileum van de reeks plande Eén om acht nieuwe afleveringen uit te zenden in 2021. Door het overlijden van Johny Voners (Xavier Waterslaeghers) werd het nieuwe seizoen echter uitgesteld en was het lang niet zeker of er nog nieuwe afleveringen zouden komen.

Uiteindelijk heeft men beslist om het 22ste seizoen te schrappen, om in de plaats daarvan een kerstspecial te maken ter ere van Voners en het 30-jarig bestaan. De televisieserie werd bovendien zo populair dat men besloot een gelijknamige stripreeks te maken en in 2013 kwam er de eerste langspeelfilm in de cinema. Daarop volgde er nog 3 andere films. De serie wordt de dag van vandaag nog regelmatig uitgezonden.

Trailer van de eerste Kampioenenfilm (2013): Kampioen zijn blijft plezant

 1. Zandsculpturenfestival F.C. De Kampioenen

Een bezoekje aan het Zandsculpturenfestival in Middelkerke, is ongetwijfeld de moeite waard. Hier ontdek je je favoriete helden in hun natuurlijke habitat op levensgrote wijze. Zo bootste een team van de allerbeste internationale ‘carvers’, verschillende taferelen uit de strips én afleveringen van F.C. De Kampioenen na in het zand. Sommigen werkten reeds mee aan het allereerste festival in Middelkerke. Kan jij het café, het veld, de garage van DDT, het huis van meneer Boma tijdens je bezoek herkennen?

Het zandsculpturenfestival loopt nog tot en met 12 september in Middelkerke. Wil jij ook graag het zandsculpturenfestival van de Kampioenen bezoeken? Bestel je tickets online, zo kan je lange wachtrijen vermijden.

 1. Wat mag je verwachten van je bezoek aan het zandsculpturenfestival?

Wanneer je het festival nadert, kan je de levensechte Xavier, in de verte al zien staan. Hij kijkt als het ware uit over het terrein van meer dan 5.000 m2 waarin honderden ladingen speciaal sculptuurzand omgetoverd werden tot al zijn ploegmakkers en vrienden in 3D. Als bezoeker loop je hier tussen je favoriete voetbalhelden in de wereld van F.C. De Kampioenen. Het zandsculptuurfestival is een onberispelijk, coronaproof, outdoor evenement voor zowel jong als oud.

De zandsculpturen zijn gebaseerd op de personages van F.C. De Kampioenen. De meest bekende personages komen aan bod in een decor dat je allicht zal herkennen uit de televisieserie. Wat dacht je van Marcske zijn ‘bolleke’? Of de alombekende Pussycat van meneer Boma? Of misschien wel het meest herkenbare: het café van de Kampioenen? Wij nemen je kort even mee, zodat je een beeld krijgt over wat je mag verwachten van je bezoek.

We nemen je alvast mee door het de zandsculpturen in onderstaand filmpje

Marckse en zijn bolleke

Een van de meest geliefde personages, is toch wel Marc Vertongen. Hij is de vriend van Bieke Crucke, de betweterige dochter van Pascale de Backer. Hij werkt in zijn vrije tijd als reporter voor Radio Hallo, de radiozender van meneer Boma.

Zoals je wel weet, is Marcske niet alleen onafscheidelijk van zijn chocomelk maar ook van zijn Bolleke, een Fiatje 500. Echter moest hij noodgedwongen in het 19de seizoen afscheid nemen van zijn Bolleke en op zoek gaan naar een nieuwe auto. Kan jij raden, welke kleur zijn Bolleke had?

Ben je benieuwd naar wat Middelkerke nog meer te bieden heeft? Lees hier meer over de mooiste bezienswaardigheden in Middelkerke.

Het bureau van PDG, Balthasar Boma

Is het je ooit opgevallen dat het bureau van meneer Boma eigenlijk niet in zijn fabriek staat, maar wel bij hem thuis? Ook hiervan krijg je een zandsculptuur te zien. Het is dan ook een van de belangrijkste decors uit de serie waar zich heel wat scènes afspeelden. Ook werkte de nieuwsgierige Carmen hier als schoonmaakster en Doortje als secretaresse.

Pascale, de uitbaatster van het café, was jarenlang de grote onbereikbare liefde van Balthasar Boma. Zo zal je ook in zijn bureau een grote kader opmerken met een foto van Pascalleke in. Echter, komt meneer Boma in het voorlaatste seizoen, zijn Goedele tegen. The wife of his life, waar hij uiteindelijk mee trouwt in de allerlaatste aflevering.

Wist je dat de foto van Jean-Marie Pfaff en Boma, die jarenlang in zijn bureau stond, gestolen werd op een expo rond De Kampioenen?

Het Kasteel van Maurice

Maurice is sinds de laatste aflevering de man van Pascalleke. Maurice is van adel en zou een jonkheer zijn, iets wat Pascale helemaal geweldig vindt. Hiermee pakt ze doorheen de afleveringen uit bij haar vrienden, kennissen en natuurlijk haar rijkere zus Madeleine. Op een dag sterft de moeder van Maurice en erft hij een kasteel. Pascale hoopte er te kunnen wonen en trouwen maar het kasteel was te bouwvallig. Het zandsculptuur dat je hiervan te zien krijgt, is geïnspireerd op een van de stripalbums (album nr. 60).

Buurmannen DDT, Bernard en Fernand

Doorheen de jaren, kende de voetbalploeg heel wat 'vijandige buurmannen'. DDT was de eerste buurman van de Kampioenen en hield de garage DDT Oké Cars open naast het veld. DDT werd opgepakt wegens fraude en kreeg 5 jaar gevangenisstraf wat later uitbreidde tot 12 jaar.

Nadien volgde er het restaurant van Bernard en nadien de antiekzaak van Fernand Costermans. Ieder van hen was er telkens op uit om de Kampioenen een loer te draaien om zo hun veld te kunnen kopen. Zodat zij hun eigen zaak konden uitbreiden. In seizoen 21, de laatste aflevering ontsnapt DDT uit de gevangenis en helpt Fernand hem, voor de laatste keer de Kampioenen terug te pakken.

Wanneer je verder wandelt, kom je bij de expo, waar je meer te weten komt over de zandsculpturen en de personages van de serie. Op de infoborden wordt de rol en het verhaal van de spelers wat meer toegelicht. Even pauzeren? Trap dan zoals een echte Kampioen de bal in een van de doelen.

Nadien loop je opnieuw verder langs de overige sculpturen richting de uitgang. Zo kom je nog het voetbalveld van F.C. De Kampioenen, de kleedkamer waar warm water meestal het grootste probleem was, de antiekzaak van Fernand waar hij heel wat mensen in het zak zette, en het gezellige café waar zowat iedere Kampioen zijn vaste plekje en favoriete drankje heeft.

Wil je graag nog wat langer in Middelkerke vertoeven? Bekijk alvast onze favoriete hotels en B&B's in Middelkerke.

Hommage Xavier Waterslaeghers

Johny Voners vertolkte jarenlang de rol van Xavier Waterslaeghers. Hij overleed op 17 maart 2020 wat voor zijn medespelers en de Kampioenenfans hard aan kwam. Hij was de man van de dagschotels, de keeper van de ploeg, de sergeant in het Belgisch leger en natuurlijk ook, het sjoeke van Carmen. Op 25 december 2020 werd de Kerstspecial uitgezonden op Eén, een ultiem eerbetoon aan Xavier.

Wist je dat Xavier, samen met Balthasar en Pascale de enige zijn die in iedere aflevering te zien is?
 1. Hoe komt zo’n zandsculptuur tot stand?

Wanneer je door de verschillende zandsculpturen wandelt, komen er af en toe wel wat vragen naar boven. Hoe maken ze zo’n beeld uit zand? Hoeveel tijd neemt dit in beslag? Hoelang gaat zo’n beeld mee? Hieronder vind je alvast de stappen hoe een sculptuur uit zand tot stand komt.

 1. Tickets en openingsuren van het festival

 • Het zandsculptuurfestival is iedere dag open van 1 juli tot en met 12 september 2021.
 • Je kan het festival bezoeken van 10 tot 18 uur.
 • Kinderen t.e.m. 3 jaar hebben geen ticket nodig en kunnen de expo gratis betreden.
 • Respecteer het aankomstuur op je ticket. Eenmaal in het park, blijf je zolang je wilt.
 • Wil je zeker zijn dat je het zandsculpturenfestival kan bezoeken? Bestel je tickets dan best online.
 • Honger en dorst gekregen? Ga dan gerust nog iets drinken bij Pascale in het café naast de uitgang van het café.

Benieuwd naar wat de Belgische Kust nog meer te bieden heeft? Download onze gratis preview reisgids Belgische Kust en ontdek alvast enkele verborgen plekjes.

 1. Hoe kan je het zandsculpturenfestival bereiken?

 • Kom met de trein! Met het Discovery Ticket heb je namelijk 50% korting op jouw treinreis. Bestel je treinticket op de NMBS alvast op voorhand.
 • Vanaf Knokke, Oostende of De Panne kan je de kusttram nemen en afstappen aan halte Belle Vue, vlakbij de ingang.
 • Kom je toch liever met de wagen? Parkeer je wagen dan best in de Badenlaan parking.
 1. Nog meer F.C. De Kampioenen aan de Kust? Bezoek Plopsaland De Panne!

Verblijf je een paar dagen aan de Belgische kust? En wil je graag nog meer van de Kampioenen zien? Dan kan je ook altijd een dagje doorbrengen in Plopsaland De Panne. Op het Dorpsplein van Plopsaland, ondergedoken in één van de prachtige gebouwen, vind je namelijk het Café van de Kampioenen.

Je bezoek naar Plopsaland de Panne plannen? Bestel je tickets voor een dagje Plopsaland De Panne alvast op voorhand. Zo kan je lange wachtrijen vermijden.

Waan je als een echte kampioen in Café de Kampioen

Maar liefst 21 seizoenen lang, was het café van de Kampioenen het middelpunt van de televisieserie. Daarom werd het kantine-decor heropgebouwd in Plopsaland. Hier heb je het gevoel dat je als het ware op de tv-set van F.C. De Kampioenen rondloopt. Bovendien is het ook mogelijk om net als de acteurs in het café een Boma Worst of de ‘dagschotel’ te bestellen. Naast het decor van het café kreeg ook de brocanterie van Fernand een eigen plekje.

Plopsaland eert de cast van F.C. De Kampioenen ook met een ster op de Walk of Fame voor het Plopsa Theater. En in de Plopsawinkel is er ook een reeks artikelen te verkrijgen rond F.C. De Kampioenen.

Filmpje F.C. De Kampioenen in Plopsaland De Panne

En om in het thema van de Kampioenen te blijven, kan je je weekendje afsluiten in de F.C. De Kampioenen Luxe Suite in het Plopsahotel. Hier overnacht je als een echte Kampioen. In café De Kampioen staat een warme chocomelk voor je klaar! Meer info en boeken.

 1. Gratis wandelroutes en fietsroutes aan de Belgische Kust

De Belgische kust heeft heel veel wandel- en fietsgebieden. Zo kan je langs de hele kustlijn wandelen of fietsen, maar ook de vele natuurgebieden aan de kust bieden verschillende wandelingen en fietsroutes aan. Je kan dan ook zeer goed van de ene kant van de kust naar de andere kant wandelen of fietsen, of tijdens je vakantie een stads- of natuurwandeling maken.

Nog meer info? Download dan zeker onze wandelingen en fietsroutes langs de Belgische kust. Of bekijk meteen alle info in onze volledig reisgids Belgische Kust, inclusief de mooiste bezienswaardigheden en leuke tips.

Belgische kust

Gratis reisgids Belgische Kust downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 25 juni 2022 - Anton Crul

Was 2021 dus waren we te laat 😞

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?