Provinciedomein Atlantikwall Raversyde en ANNO 1465 bezoeken? Alle info + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Provinciedomein Atlantikwall Raversyde en ANNO 1465 bezoeken? Alle info + foto's

22 januari 2024 in Belgische kust4 reacties

Wandel door de twee wereldoorlogen

In de duinengordel tussen Oostende en Middelkerke zijn unieke getuigenissen van plaatselijke geschiedenis bewaard gebleven. Het is een van de best bewaarde delen van de Duitse verdedigingslinie. Hier wandel je tussen meer dan zestig bunkers, open en ondergrondse gangen en observatieposten. Het meest indrukwekkende is de "Atlantikwall", een verdedigingswal van de Duitse bezetter tijdens de twee wereldoorlogen.

Ben jij ook benieuwd? Kom meer te weten over de plaatselijke geschiedenis op domein Raversyde. Wij vertellen je alvast meer over ons bezoek!

Inhoud artikel

 1. Provinciedomein Atlantikwall Raversyde

In het beschermde duingebied van het voormalige Domein Prins Karel, bevindt zich de dag van vandaag een unieke historische site met maar liefst zestig constructies uit de twee wereldoorlogen. Denk maar aan een twee kilometer open en ondergrondse gangen, bunkers en loopgraven welke in oorspronkelijke staat zijn hersteld. Samen met enkele authentieke voorwerpen en meubilair creëren ze de sfeer van toen.

Dit uitzonderlijk gebied is door de jaren heen bijzonder goed bewaard gebleven, doordat prins Karel elke poging tot afbraak kon weigeren. Een bezoekje aan dit openluchtmuseum is zeker de moeite waard. Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de oorlogen of niet.

Beknopt: wat mag je verwachten tijdens je bezoek?

 • In het openluchtmuseum Atlantikwall Raversyde kan je een wandeling maken langs de beide batterijen, reken op zo'n 2 uur langs de batterij Aachen en de goed bewaarde stellingen van batterij Saltzwedel-neu, die aanvankelijk moest instaan voor de verdediging van de haven van Oostende.
 • Verder zijn er ook nog een aantal personeelsbunkers en de nodige accommodaties van het Stützpunkt Bensberg uit de Tweede Wereldoorlog te bezoeken welke gebruikt werden door een afdeling geniesoldaten die instonden voor de bunkerbouw.
 • Je kan er ook de restanten van het Middeleeuwse vissersdorpje Walraversijde bezoeken.
 • En je kan je verdiepen in het leven van Prins Karel, Regent van België tussen 1944 en 1950.
 • Of je kan ook gewoon even genieten in het unieke stukje natuurgebied nabij de zee.

Kortom, het openluchtmuseum is de ideale plek om de sfeer van de zogenaamde "Langste Dag" opnieuw te beleven. Kan je haast niet wachten? Bestel je tickets alvast online!

 1. Atlantikwall Raversyde

Atlantikwall Raversyde is één van de best bewaarde restanten van de Duitse verdedigingslinie. Deze werd door de Duitsers gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog van de Frans-Spaanse grens tot in Noorwegen.

Voor de verdediging van de kust bouwde het Duitse Marinekorps zo'n 35 batterijen, artillerie-eenheden met telkens 4 kanonnen. Die werden verankerd in betonnen constructies die in de duinen werden ingebouwd. Ook kan je het Paviljoen waar Prins Karel tot aan zijn dood in 1983 vertoefde, hier ontdekken.

Batterij Aachen (WOI)

Op het domein bevindt zich ook de enige bewaarde Duitse kustbatterij uit WOI, waarvan nog voldoende bouwwerken overblijven om een mooi en volledig beeld te schetsen van de Duitse kustverdediging in 1914-‘18.

Dit unieke bunkercomplex, ligt middenin een glooiend duinengebied met zicht op zee. Ze werd gebouwd in het toenmalige Koninklijke Domein dat werd opgericht door Koning Leopold II. In januari 1915 startte de bouw van de batterij en was 4 maanden later operationeel. De batterij onderging door de jaren heen een uitgebreide restauratie en herinrichting.

 • Wanneer je door de batterij loopt, herken je nog de vier geschutbeddingen, met aan weerszijden een observatiebunker. Deze diende eveneens als commandopost.
 • De kanonnen werden onder zware stalen koepels geplaatst om het geschut te beschermen.
 • Bij de observatiepost vind je nu nog de oorspronkelijke telemeter, die gebruikt werd om de afstand tot de mogelijke doelwitten op zee te bepalen.
 • Ook een stukje loopgracht en de bomvrije schuilplaats, bleven bewaard.
Verdiep je in de boeiende geschiedenis van het dagelijkse leven in de kustbatterij aan de hand van beeld, animaties, maquettes en een 3D-reconstructie. Zo kom je op een interessante manier meer te weten over de mysterieuze oorlog op zee en de kustverdediging.

Batterij Saltzwedel Neu (WOII)

De Batterij Saltzwedel Neu behoorde tijdens WO II tot de Marine Artillerie Abteilung 204 die aan onze kust meerdere batterijen telde. Zoals vele andere batterijen dankt ze haar naam aan een bekende of belangrijke figuur uit de Duitse geschiedenis. In dit geval gaat het om de duikbootcommandant Reinhold Saltzwedel, uit de Eerste Wereldoorlog.

De Batterij Saltzwedel-neu bestond uit 4 stukken geschut, eerst in een open bedding, maar later ingesloten in bunkers. Het bezoek loopt langs een gesloten circuit, een groot gedeelte door overdekte gangen, die de verschillende bunkers met elkaar verbonden.

 • Reken op een tweetal uur voor een rustig bezoek.
 • Voorzie eventueel een hapje en een drankje, want tijdens je bezoek krijg je hiervoor geen gelegenheid.
Batterij Aachen en Batterij Saltzwedel-neu werden ondertussen ook beschermd als monument.
 1. ANNO 1465: Het verdwenen middeleeuws vissersdorpje

Op Domein Raversijde vind je ook een middeleeuws vissersdorp. Het vissersdorpje herleeft na 500 jaar. Bij je bezoek aan het dorpje wandel je als het ware binnen in het leven van de 15de-eeuwse vissersfamilies van Walraversijde. OPGELET: Sinds 2023 is ANNO 1465 enkel nog toegankelijk in groepsverband.

De verdwenen vissersnederzetting Walraversijde is een van de belangrijkste archeologische sites in Vlaanderen, én een van de best bestudeerde middeleeuwse vissersgemeenschappen. En dat niet alleen in België, maar ook in Europa.

 • Bezoek de drie charmante vissershuizen en een bakkerij/visrokerij die ter plaatse werden gereconstrueerd met de originele middeleeuwse bakstenen. Alle aanwezige huisraad en voorwerpen zijn waarheidsgetrouwe replica’s.
 • Laat je begeleiden door de stemmen van de middeleeuwse bewoners tijdens je bezoek door deze unieke site.
 • Sluit je bezoek af met een tentoonstelling in het bijhorende museum. Hier kan je de originele opgegraven voorwerpen bewonderen en meer te weten komen over het leven deze bewoners.
 • Een bezoek aan Anno 1465 duurt ongeveer een uur.
 • ANNO 1465 is enkel te bezoeken in groepsverband mits reservatie. (niet meer mogelijk voor individuele bezoeken)
 • Meer info op de website
Naast Domein Raversyde raden we je ook aan om een bezoekje te brengen aan Fort Napoleon! Ontdek via een verhalenparcours de geschiedenis van het fort en kom meer te weten over het leven van vroeger tot nu.
 1. Ontdek het Raversyde natuurpark

Raversyde Natuurpark is een pareltje aan de Belgische Kust. Het natuurpark ligt gedeeltelijk in beschermd duingebied en met een oppervlakte van bijna 50 hectare biedt het een unieke natuurbeleving aan de Kust. Een prachtig kader om wandelend te ontdekken en even volledig tot rust te komen.

Tijdens je wandeling ontdek je een afwisselend landschap van water, rietvelden, graspartijen, hooilanden, beplantingen en bossen. Elk seizoen valt er wel iets nieuws te ontdekken. Je kan er niet alleen wandelen maar ook heerlijk fietsen en vooral genieten. Op Raversyde bevindt zich eveneens het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren. Ook zeker een bezoekje waard als je daar dan toch bent.

Kustpanorama

Aan de inkom van Atlantikwall Raversyde, pronkt een uniek 75 meter lang panorama van de Belgische kustlijn. De panorama loopt van Het Zwin tot aan De Panne en is samengesteld uit 83 prachtige luchtfoto’s welke zo’n 75 jaar oud zijn. De foto’s werden genomen op 4 augustus 1945 vanuit een laagvliegend Amerikaans observatievliegtuig.

 1. Loop- en wandelparcours Raversijde

Wil je graag wandelen langs het loop- en wandelparcours van Raversijde? Je kan kiezen voor een kort parcours van 4,2 km of een lang parcours van 7 km. Je start aan de kruising van de Dorpsstraat en de Duinenstraat ter hoogte van het Duinenkerkje en is volledig bewegwijzerd.

 • Deze route brengt je onder meer langs het het park van Provinciedomein Atlantikwall Raversyde en de duinen.
 • Het parcours is deels verhard en deels half verhard, en toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.
 • Enkel de oversteek door de duinen naar de zeedijk (lange lus) is dat niet.
 • Wil je graag deze wandelroute uitproberen? Download hier het plan van het loop- en wandelparcours Raversijde.
 1. Praktische informatie en tips

 • Honden zijn toegelaten in het Natuurpark Raversijde maar niet in Atlantikwall en Anno 1465.
 • Combineer je uitstap aan deze oorlogssite met een bezoek aan Oostende en Fort Napoleon.
 • Vergeet je niet in te smeren met een goede zonnecrème bij mooi weer!
 • ANNO 1465 is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
 • Batterij Saltzwedel-neu (WO II) is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
 • Families met kleine kinderen nemen best een draagzak mee, op de Atlantikwall zijn er namelijk veel trappen.
 • Je voorziet je best van een paar goede wandelschoenen.
 • In het Natuurpark kan men wandelen met de hond aan de leiband. Maar je kan je hond ook even loslaten op de voorziene loopweide.
 1. Openingsuren en tickets

Wanneer kan je Atlantikwall Raversyde bezoeken en hoeveel betaal je hiervoor?

 • Toegangsprijs Atlantikwall Raversyde: €10
 • Reductieprijs: €8 (mits vertoon reductiekaart)
 • Studenten (18 - 26 jaar): € 4,00 (mits voorleggen studentenkaart)
 • 6 - 17 jaar: € 4
 • -6 jaar: gratis
 • Gezinsticket: € 26,00 (geldig voor 2 ouders en 3 kinderen)
 • Openingsuren: Gesloten op maandag, andere dagen open van 10u30 tot 17u (in het weekend tot 18u), laatste toegang 1u45 voor sluitingstijd. Deze openingsuren kunnen variëren. Bekijk dus best de openingsuren voor je bezoek op de website.
 1. Ligging Provinciedomein Raversyde

 • Adres: Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende

 1. Waar overnachten in Oostende?

Blijf je graag overnachten om nog meer van de omgeving te ontdekken? Ben je nog op zoek naar een verblijf tijdens je bezoek aan Oostende? Bekijk onze selectie favoriete verblijven in Oostende. Of bekijk het volledige aanbod hotels en B&B’s in Oostende online!

 1. Info over de kusttram

Wil je niet alles te voet of met de wagen doen? Dan is de Kusttram het ideale vervoermiddel om zich te verplaatsen langs de kust.

 • In het zomerseizoen is er een frequentie van 10 à 15 minuten in beide richtingen.
 • Er zijn ca. 70 haltes tussen De Panne en Knokke (twee verste punten)
 • Van begin- tot eindpunt reis je ongeveer 2u30 en dat kan allemaal met één pasje.
 • Er zijn keuzes genoeg van dag- tot meerdaagse passen, met speciale formules voor kinderen.
 • Ook voor wie tram en fiets wil combineren is er een speciaal biljet voor je fiets. Dit kan alleen bij de Kusttram.
 • Meer info op de website.
 1. Gratis wandelroutes en fietsroutes aan de Belgische Kust

De Belgische kust heeft heel veel wandel- en fietsgebieden. Zo kan je langs de hele kustlijn wandelen of fietsen, maar ook de vele natuurgebieden aan de kust bieden verschillende wandelingen en fietsroutes aan. Je kan dan ook zeer goed van de ene kant van de kust naar de andere kant wandelen of fietsen, of tijdens je vakantie een stads- of natuurwandeling maken.

Nog meer info? Download dan zeker onze wandelingen en fietsroutes langs de Belgische kust. Of bekijk meteen alle info in onze volledig reisgids Belgische Kust, inclusief de mooiste bezienswaardigheden en leuke tips.

Belgische kust

Gratis reisgids Belgische Kust downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 5 juni 2024 - de roo ronald

eenvoudig geweldig - ik zou zeggen,doen u ontdekt er prachtigheden grt

- 8 augustus 2021 - Van Olmen Roger

Mooi en duidelijk, gemakkelijk te gebruiken , zal zeker gebruikt worden dankjewel.

- 5 augustus 2021 - Clemens miriam

Door deze tip gaan we dit volgende week bezoeken

- 4 augustus 2021 - GEERT ENGELS

Een complete reisgids. De perfectie zelf met veel wetenswaardigheden. Een plezier om weten , een plezier om lezen en een ideale compagnon om de Belgische Kust op een aangename en nuttige wijze te verkennen en te bezoeken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?