11 x top bezienswaardigheden Litouwen: wat zeker zien en doen tijdens verblijf? Info & tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

11 x top bezienswaardigheden Litouwen: wat zeker zien en doen tijdens verblijf? Info & tips

15 oktober 2021 in Baltische Staten0 reacties

Litouwen is het zuidelijkste land van de drie Baltische Staten en is net als Estland en Letland gelegen aan de Oostzee. Litouwen is relatief klein, maar heeft wel een uitgestrekte kustlijn langs de Baltische Zee die het hart van menig natuurliefhebber sneller zal doen slaan. Daarnaast bestaat het land voor 90 procent uit bos en wordt het ook wel eens het 'verborgen geheim van Europa' genoemd.

Er zijn nog weinig toeristen die het land bezoeken, maar Litouwen heeft verrassend veel te bieden. Benieuwd naar wat je hier allemaal kan zien en beleven? Lees gerust verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Litouwen.

Tours en dagexcursies boeken in Litouwen

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Litouwen bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van Litouwen.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies in Litouwen en haal het beste uit je vakantie!

Inhoud artikel

 1. Vilnius, de hoofdstad van Litouwen

Ah Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Deze stad charmeert met haar schilderachtige, geplaveide straatjes en barst van de historische bezienswaardigheden en barokke architectuur. De stad heeft een van de grootste overgebleven middeleeuwse stadscentra van heel Europa en pronkt op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Rondom het neoklassieke stadhuis en de kathedraal prijken maar liefst bijna 2000 opmerkelijke gebouwen en monumenten. Met onze stadswandeling door het centrum van Vilnius kom je alvast langs de belangrijkste en mooiste bezienswaardigheden.

Zoveel mogelijk uit je verblijf halen bij je bezoek aan Vilnius? Bekijk het volledige aanbod tours en excursies in Vilnius.

 1. Katholieke kathedraal van Vilnius

De katholieke kathedraal van Vilnius is gewijd aan de heiligen Stanislaus en Ladislaus. Hier werden de groothertogen van Litouwen gekroond en veel beroemdheden uit de Litouwse geschiedenis liggen begraven in de catacomben van de kathedraal. Dit indrukwekkende bouwwerk werd opgetrokken tussen 1779 en 1783.

Als je de tijd hebt, moet je binnenin ook een kijkje nemen. Men gelooft dat hier vroeger een heidense tempel stond, want bij restauratiewerkzaamheden werden altaren en een originele vloer uit de regeerperiode van koning Mindaugas gevonden. Men ontdekte ook de resten van een vroegere kathedraal uit 1387 en op een muur van een ondergrondse kapel werd een fresco gevonden dat dateert uit het einde van de 14e eeuw. Dat maakt het het oudste fresco van Litouwen.

 1. Nationaal Historisch Museum van Litouwen

Het door de staat gesponsorde Nationaal Historisch Museum van Litouwen werd in 1952 opgericht. Het museum bevindt zich in een oud kasteelcomplex en herbergt een enorme collectie belangrijke documenten en historische voorwerpen. Het kasteel van Vilnius bestaat uit een verzameling gebouwen die tussen de 10e en de 18e eeuw steeds uitgebreid werden en een onderdeel vormden van de verdedigingswerken van Vilnius.

Graag met de hop-on/hop-off bus door Vilnius rijden? Boek je ticket voordelig online.
 1. Kasteel Trakai

Ten westen van Vilnius (uurtje rijden) ligt de stad Trakai, een plek die je absoluut niet mag overslaan. Het was ooit de hoofdstad van het Groothertogdom Litouwen en barst dus van de geschiedenis. Het stadje nestelt zich tussen twee meren in het hart van het Trakai Historisch Nationaal Park.

De voornaamste reden om Trakai te bezoeken, is het erg fotogenieke eilandkasteel. Het waakt over het meer en de andere eilandjes en lijkt wel uit een sprookje geplukt. Vroeger woonden de Litouwse hertogen hier. Het kasteel dateert uit de 14e eeuw, maar kreeg later een nieuw 15e-eeuwse jasje aangemeten. Wat bouwstijl betreft is dit kasteel grotendeels gotisch, maar je zal ook enkele renaissance-elementen herkennen. Laat het beroemdste kasteel van Litouwen zeker niet links liggen.

Wil jij ook graag een daguitstap maken naar Trakai en het bijzonder mooie kasteel? Bekijk hier het volledige aanbod tours en excursies naar Trakai.

 1. Nationaal park Dzūkija

Natuurliefhebbers moeten het nationaal park Dzūkija hoog aanstippen! Het is het grootste beschermde natuurgebied van Litouwen en het omvat ook het grootste bos van Litouwen. Maar liefst 91% van het nationaal park is bedekt met (grotendeels dennen)bos.

Dit natuurgebied is een waar paradijs voor wandelaars en fietsers dankzij de vele wandel- en fietspaden. Hoewel de populairste plekjes in het park met de auto bereikbaar zijn, kan je er ook voor kiezen om de natuur helemaal in je op te nemen vanop de fiets of door je wandelschoenen aan te trekken en op ontdekkingstocht te gaan. Zo is de kans ook groter dat je enkele wilde dieren kan spotten. De vele rivieren en beekjes in het park zijn populair bij kajakkers en vissers.

 1. Grūtas-park

Wat verder, ten westen van het natuurpark ligt het Grūtas-park. Dit unieke park ligt bezaaid met standbeelden en propagandamonumenten uit het Sovjettijdperk. Veel dichter kan je niet bij een teletijdmachine komen. Daarnaast kan je hier ook een dierentuin en een grote speeltuin bezoeken. Een leuke plek dus als je met het hele gezin op reis bent.

De beeldentuin, die officieus bekend staat als "Stalins Wereld", werd in 2001 gesticht door champignonmagnaat Viliumas Malinauskas. Hij vroeg de Litouwse autoriteiten toestemming om de beelden, die na de onafhankelijkheid van Litouwen in 1990 op verschillende plaatsen waren neergehaald en gedumpt, op te kopen en er een museum over te maken. In 2001 wonnen het park en de oprichter ervan de Nobelprijs voor de vrede.

Wil jij graag nog meer zien van de Baltische landen? Download onze gratis preview reisgids Baltische Staten!
 1. Kaunas

Kaunas is, na Vilnius, de grootste stad van Litouwen en een belangrijk cultureel centrum. Neem zeker de tijd om de oude stad te verkennen. De belangrijkste monumenten zijn het kasteel van Kaunas, het stadhuis en het presidentieel paleis. Daarnaast zal je ongetwijfeld de bijzondere kerken opmerken. Je kan ook de synagoge en de moskee van Kaunas bewonderen of een van de vele boeiende musea bezoeken.

Maar het absolute hoogtepunt is toch wel een bezoek aan het fort van Kaunas, een van de grootste verdedigingswerken van Europa. Het beslaat een oppervlakte van een bijna onvatbare 65 vierkante kilometer. In het negende fort vind je een pakkende Holocaustplaats.

 1. Kasteel Raudonė

Het Kasteel Raudonė is een herenhuis uit de 19e eeuw dat tegenwoordig dienst doet als school. Dit kasteel vervangt een oud Teutoons kasteel dat hier tot in de 16e eeuw heeft gestaan. Het was toen een koninklijk landgoed dat groothertog Sigismund II August schonk aan de Pruisische koopman Krispin Kirschenstein. Een toren van het 19e-eeuwse kasteel is opengesteld voor het publiek en biedt een prachtig uitzicht over de Nemunasvallei.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels in Litouwen.

 1. Kruisheuvel

De Kruisheuvel is een belangrijk bedevaartsoord waar een groot aantal kruisen, kruisbeelden, Mariabeeldjes en houtsnijwerk door katholieke pelgrims op een heuveltop werden en worden achtergelaten. De oorsprong van deze praktijk is niet helemaal bekend, maar men neemt aan dat de mensen hier kruisen begonnen achter te laten op het voormalige heuvelfort Domantai na de opstand van 1831. Het precieze aantal kruisen is ook niet bekend, maar men gaat ervan uit dat het er nu meer dan 100 000 zijn.

Door de eeuwen heen is deze plek voor Litouwers uitgegroeid tot het symbool van hun vreedzame standvastigheid ondanks alle uitdagingen en bedreigingen waaraan ze in de loop van de geschiedenis het hoofd moesten bieden. Paus Johannes Paulus II bracht een bezoek aan de Kruisheuvel en noemde het een plaats van hoop, vrede, liefde en opoffering.

Vanuit de hoofdstad naar de Kruisheuvel? Je kan je daguitstap vanuit Vilnius naar de Kruisheuvel op voorhand boeken.

 1. Klaipėda

Klaipėda is de op twee na grootste stad van Litouwen en tevens de belangrijkste havenstad van het land. Klaipėda kan uitpakken met veel historische bezienswaardigheden, maar is ook een door en door moderne stad met een innovatief architectonisch ontwerp. De stad vormt ook de toegangspoort tot de Koerse Schoorwal, een natuurwonder en UNESCO-werelderfgoedsite dat bestaat uit gigantische duinen en dennenbossen die uitsteken boven de Oostzee en het Koerse Haf afschermen.

De oude stad valt op dankzij de overvloedige Duitse en Scandinavische invloeden op de architectuur. Klaipėda onderscheidt zich zo van andere historische Litouwse steden. Het stadscentrum houdt een aantal opmerkelijke historische bezienswaardigheden achter de hand. Mis absoluut de overblijfselen van het kasteel van Klaipėda niet, dat oorspronkelijk in de 13e eeuw werd gebouwd door de Duitse Orde.

 1. Grijze Duinen

De Grijze Duinen zijn een beschermd gebied binnen het beschermde natuurreservaat Nagliai. Het is namelijk een unieke geologische formatie van stuifzandduinen. Die duinen, die tot 60 meter hoog kunnen worden, verbergen nog steeds vier dorpen en twee begraafplaatsen die opgeslorpt werden door het stuifzand toen de duinen tussen 1675 en 1854 tot 15 meter per jaar opschoven.

Dit gebied werd niet herbebost tijdens de restauratiepogingen in de 19e eeuw en tot vandaag vormen de Grijze Duinen dus een sterke herinnering aan de schade die de mens kan toebrengen aan ecosystemen. Nu herbergt dit ecologisch zeer kwetsbare gebied vele zeldzame planten. Als bezoeker word je gevraagd om op het aangeduide pad te blijven om geen schade aan te richten.

 1. Ligging van de Baltische staten op de kaart

 1. Mis niets en download onze gratis reisgids Baltische Staten

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Baltische Staten? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Baltische Staten met meer dan 134 bezienswaardigheden, drie stadswandelingen + volledig uitgewerkte rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Baltische Staten en ga op pad!

Baltische Staten

Gratis reisgids Baltische Staten downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?