14 x top bezienswaardigheden Vilnius + info, tips en reisgids

Koop de volledige reisgids voor € 10

14 x top bezienswaardigheden Vilnius + info, tips en reisgids

17 november 2021 in Baltische Staten2 reacties

Graag een stedentripje maken? Wat dacht je van de Litouwse hoofdstad Vilnius?

Ook al wordt deze stad vaak over het hoofd gezien, Vilnius is als het ware een historisch en cultureel pareltje. De stad heeft een van de grootste overgebleven middeleeuwse stadscentra van heel Europa en pronkt op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Rondom het neoklassieke stadhuis en de kathedraal prijken maar liefst bijna 2000 opmerkelijke gebouwen en monumenten.

In dit blogartikel lees je alvast meer over de mooiste bezienswaardigheden in Vilnius.

Tours en dagexcursies boeken in Vilnius

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Vilnius bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving en Vilnius.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies in Vilnius en haal het beste uit je vakantie!

Inhoud artikel

 1. Poort van de Dageraad

De Poort van de Dageraad (of Aušros vartai) is een van de belangrijkste monumenten van de stad. Dit is de enige overgebleven stadspoort die tussen 1503 en 1522 gebouwd werd als onderdeel van de oorspronkelijke verdedigingswerken van de stad.

In de 16e eeuw was het gebruikelijk dat stadspoorten religieuze artefacten bevatten om de stad te bewaken en reizigers te zegenen. De kapel van de Poort van de Dageraad werd uitgerust met een icoon van de Maagd Maria, waarvan men zegt dat het wonderbaarlijke krachten bezit. Het is daarom ook een belangrijk bedevaartsoord.

 1. Kerk van Casimir

De kerk van Sint-Casimir op het Stadhuisplein is de oudste barokke kerk van Vilnius. Ze werd gebouwd tussen 1616 en 1618. In het midden van de 18e eeuw kreeg de kerk een facelift en werd ze bekroond met een unieke koepel. Deze kerk staat bekend om haar uitstekende akoestiek. Internationaal geprezen musici hebben hier al concerten gehouden!

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan de Litouwse hoofdstad? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in Vilnius.

 1. Litouws Nationaal Kunstmuseum

Het Litouws Nationaal Kunstmuseum is het grootste nationale museum van het land en herbergt een indrukwekkende collectie kunstwerken in een aantal verschillende vestigingen, waarvan dit de grootste is. In het Nationaal Kunstmuseum kan je zowel beeldende kunst als schilderijen van oude en nieuwe meesters bewonderen. Er worden ook tekeningen, conceptuele kunst en volkskunst tentoongesteld.

 1. Piliesstraat

De Piliesstraat (Pilies gatvė) begint ten noorden van het Stadhuisplein en baant zich een weg naar het noorden tot aan het Kathedraalplein. Dit is een van de levendigste hoofdstraten van het oude stadscentrum. Marktkramers verkopen hier hun artisanale producten en dat maakt de Piliesstraat een populaire plek voor souvenirjagers. Je kan er mooi barnsteenwerk, barnstenen sieraden en linnen kleding kopen. Het hele jaar door vinden hier bovendien ook leuke festivals en evenementen plaats.

Wil je graag Vilnius bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Dat kan! Bekijk het volledige aanbod tours in Vilnius.

 1. Universiteit van Vilnius

Ten westen van de Piliesstraat staan de gebouwen van de Universiteit van Vilnius. Deze universiteit is de grootste van het land en werd al gesticht in 1579. Het universiteitscomplex vertegenwoordigt alle belangrijke bouwstijlen die in Litouwen ooit de overhand hadden: gotiek, renaissance, barok en classicisme. Dit juweeltje moet je zeker gezien hebben!

 1. Simonas Daukantas-plein

Baan je een weg naar het Simonas Daukantas-plein waar het presidentiële paleis voor je uittorent. Het plein is steevast het toneel van staatsplechtigheden, maar ook van grootschalige bijeenkomsten en protesten. Het werd genoemd naar de 19e-eeuwse Litouwse voortrekker van de nationale opleving, Simonas Daukantas.

Het presidentieel paleis is sinds 1997 de officiële zetel van de president van Litouwen. De oorsprong van het bouwwerk gaat terug tot de 14e eeuw, maar het heeft sindsdien een aantal verbouwingen ondergaan.

Wil je graag Vilnius verkennen aan de hand van een uitgestippelde wandeling? Dat kan! Download onze gratis stadswandeling door Vilnius.

 1. Radvila-paleis

Het laat-renaissancistische Radvila-paleis is het enige overgebleven renaissancepaleis van de stad. Het paleis herbergt enkele zalen van het Nationaal Kunstmuseum waar prachtige schilderijen van de hand van oude meesters hangen. Het gebouw wordt momenteel gerestaureerd maar de werken zullen naar verwachting rond 2023 klaar zijn. Dat is niet toevallig het 700-jarig jubileum van de eerste vermelding van Vilnius in 1323.

 1. Gedenkteken ter ere van Frank Zappa

Weggestopt in het centrum van Vilnius staat het gedenkteken ter ere van Frank Zappa. Die beroemde musicus bezocht Litouwen nooit en had helemaal geen band met het land, maar de Litouwse jeugd voelde zich verbonden met zijn muziekstijl en hij groeide uit tot een icoon van hun pas ontdekte vrijheid. Een Frank Zappa-fanclub in Vilnius richtte dit gedenkteken op na zijn dood.

 1. Museum van Bezettingen en Vrijheidsgevechten

Het Museum van Bezettingen en Vrijheidsgevechten verzamelt en stelt documenten en artefacten tentoon die te maken hebben met de bezetting van Litouwen door de Sovjet-Unie, de Litouwse partizanen en de slachtoffers van die periode. Het museum is gevestigd in het voormalige KGB-hoofdkwartier tegenover het Lukiškės-plein. Ga zeker eens een bezoekje brengen als je hier in geïnteresseerd bent!

Wil jij ook graag zoveel mogelijk van Litouwen zien? Download dan zeker ons reisgids Baltische Staten!

 1. Katholieke kathedraal van Vilnius

De katholieke kathedraal van Vilnius is gewijd aan de heiligen Stanislaus en Ladislaus. Hier werden de groothertogen van Litouwen gekroond en veel beroemdheden uit de Litouwse geschiedenis liggen begraven in de catacomben van de kathedraal. Dit indrukwekkende bouwwerk werd opgetrokken tussen 1779 en 1783.

Als je de tijd hebt, moet je binnenin ook een kijkje nemen. Men gelooft dat hier vroeger een heidense tempel stond, want bij restauratiewerkzaamheden werden altaren en een originele vloer uit de regeerperiode van koning Mindaugas gevonden. Men ontdekte ook de resten van een vroegere kathedraal uit 1387 en op een muur van een ondergrondse kapel werd een fresco gevonden dat dateert uit het einde van de 14e eeuw. Dat maakt het het oudste fresco van Litouwen.

 1. Paleis van de Groothertogen van Litouwen

Het Paleis van de Groothertogen van Litouwen, net achter de kathedraal, werd oorspronkelijk in de 15e eeuw gebouwd ter ere van de heersers van het Groothertogdom Litouwen. Vier eeuwen lang was dit het politieke en administratieve centrum van het Pools-Litouwse Gemenebest.

Het werd in 1801 afgebroken, maar de bouw van een nieuw paleis begon in 2002 en werd in 2018 voltooid. Het gloednieuwe paleis werd neergepoot in de renaissancestijl zodat het goed past bij de kathedraal. Het bouwwerk was en blijft wel controversieel.

 1. Nationaal Historisch Museum van Litouwen

Het door de staat gesponsorde Nationaal Historisch Museum van Litouwen werd in 1952 opgericht. Het museum bevindt zich in een oud kasteelcomplex en herbergt een enorme collectie belangrijke documenten en historische voorwerpen. Het kasteel van Vilnius bestaat uit een verzameling gebouwen die tussen de 10e en de 18e eeuw steeds uitgebreid werden en een onderdeel vormden van de verdedigingswerken van Vilnius.

Graag met de hop-on/hop-off bus door Vilnius rijden? Boek je ticket voordelig online.
 1. Kasteeltoren van Gediminas

Tegenwoordig is het opvallendste onderdeel van het kasteelcomplex de kasteeltoren van Gediminas. Het is hét symbool van Vilnius en bij uitbreiding van heel Litouwen. Een absolute must-see dus! De heuvel Gediminas, waarop het hoogstgelegen kasteel pronkt, wordt al bewoond sinds de neolithische tijd. Vanop het uitkijkplatform bovenaan de toren word je getrakteerd op een panoramisch uitzicht over de stad.

 1. Kasteel Trakai

Ten westen van Vilnius (uurtje rijden) ligt de stad Trakai, een plek die je absoluut niet mag overslaan. Het was ooit de hoofdstad van het Groothertogdom Litouwen en barst dus van de geschiedenis. Het stadje nestelt zich tussen twee meren in het hart van het Trakai Historisch Nationaal Park.

De voornaamste reden om Trakai te bezoeken, is het erg fotogenieke eilandkasteel. Het waakt over het meer en de andere eilandjes en lijkt wel uit een sprookje geplukt. Vroeger woonden de Litouwse hertogen hier. Het kasteel dateert uit de 14e eeuw, maar kreeg later een nieuw 15e-eeuwse jasje aangemeten. Wat bouwstijl betreft is dit kasteel grotendeels gotisch, maar je zal ook enkele renaissance-elementen herkennen. Laat het beroemdste kasteel van Litouwen zeker niet links liggen.

Wil jij ook graag een daguitstap maken naar Trakai en het bijzonder mooie kasteel? Bekijk hier het volledige aanbod tours en excursies naar Trakai.

 1. Waar overnachten in Vilnius?

Voor je bezoek aan de Litouwse hoofdstad Vilnius, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Vilnius online bekijken.

Hotel Vilnia

Hotel Vilnia is gevestigd in een 19e-eeuwse gebouw in Vilnius en biedt moderne accommodaties. De kamers zijn elegant ingericht en zijn voorzien van alle luxe en comfort. Verder is het hotel gelegen aan de Vilnia-rivier en beschikt het over een gezellige loungebar. Meer info en boeken.

Shakespeare Boutique Hotel Vilnius

Het stijlvolle boetiekhotel Shakespeare Boutique is gevestigd in een gerenoveerd 17e-eeuws paleis. Het hotel bevindt zich in het centrum van Vilnius op wandelafstand van het plein bij de kathedraal. Shakespeare Boutique staat vol met antiek, kunstobjecten en boeken. De kamers zijn klassiek ingericht en gewijd aan een beroemde schrijver Shakespeare.

Het hotel beschikt over het elegante Restaurant Sonnets dat gespecialiseerd is in gastronomische en Litouwse gerechten. In de Globe Bar of op het terras kan je nog even nagenieten van je dag met een van de vele soorten wijn en malt whisky. Meer info en boeken.

Ivolita Vilnius

Het 3-sterrenhotel Ivolita Vilnius ligt in het prachtige oude centrum van Vilnius op wandelafstand van de beroemde de Poort van het Morgenrood. Het hotel biedt ruime kamers met gratis WiFi en zijn ingericht met warme kleuren. Iedere ochtend wordt er in de ontbijtruimte een heerlijk ontbijtbuffet verzorgd. Rondom het hotel bevinden zich tal van eetgelegenheden. Meer info en boeken.

 1. Filmpje: De mooiste bezienswaardigheden van Vilnius

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan Vilnius? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Vilnius!

 1. Mis niets en download onze gratis reisgids Baltische Staten

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Baltische Staten? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Baltische Staten met meer dan 134 bezienswaardigheden, drie stadswandelingen + volledig uitgewerkte rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Baltische Staten en ga op pad!

Baltische Staten

Gratis reisgids Baltische Staten downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 13 september 2023 - André Coppers

De 3 grote steden zijn top. Wat er tussen ligt ..... kon mij niet boeien. Een reis van één week met 2 dagen Vilnius, 2 dagen Riga en 2 dagen Tallinn is volgens mij een topper. Verbindingen met vliegtuig of trein want op de bus verplaatsingen is er niets te zien of te beleven.

- 15 december 2022 - M. Vorderman

Fijne gids, duidelijk en met leuke tips!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?