16 x top bezienswaardigheden Letland: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Koop de volledige reisgids voor € 10

16 x top bezienswaardigheden Letland: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

27 september 2021 in Baltische Staten3 reacties

Letland heeft een sterke en fascinerende culturele identiteit die van het land het perfecte tegengif maakt voor all-in zonvakanties. Breng een bezoekje aan de hoofdstad Riga, wandel tussen de prachtige pijnbomen van de Gauja-vallei, slenter door de kleine dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan en ontdek de unieke culturele tradities van dit boeiende volk.

Er zijn nog weinig toeristen die het land bezoeken, maar Letland heeft verrassend veel te bieden. Benieuwd naar wat je hier allemaal kan zien en beleven? Lees gerust verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Letland.

Tours en dagexcursies boeken in Letland

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Letland bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van Letland.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies in Letland en haal het beste uit je vakantie!

Inhoud artikel

 1. Kuldīga

De oude stad Kuldīga kan uitpakken met een eeuwenoud stadscentrum. Het is de enige 17e- tot 18e-eeuwse stadskern van zijn soort in de Baltische staten. Hieronder vind je alvast enkele plekjes die je niet mag missen wanneer je in Kuldīga bent!

 • De oudste kerk, Sint-Catharinakerk, waarvan de fundamenten al in 1252 werden gelegd, maar het gebouw werd wel een aantal keren verbouwd.
 • Als je in Kuldīga bent, moet je zeker even door de autovrije Liepājas-straat slenteren waar veel interessante 17e- tot 20e-eeuwse gebouwen staan met decoratieve details op de deuren en ramen.
 • Het oude stadhuis van Kuldīga is een andere must-see op het centrale plein. Het werd gebouwd in de 17e eeuw.

De mooiste plekjes van Kuldīga vind je echter buiten de historische kern

Langs de rivieren de Venta en de Alekšupīte kan je de Venta-waterval zien, de breedste waterval van Europa. In het voorjaar kan je zelfs vissen zien "vliegen" langs de rand van de waterval. Veel legenden en historische gebeurtenissen zijn met deze waterval verbonden. De oude bakstenen brug over de Venta werd in 1874 gebouwd. Het is de langste brug van dit type in Europa en op midzomernachten is de brug het toneel van een traditionele naaktrace.

 1. Liepāja

Liepāja, een belangrijke ijsvrije havenstad en na Riga en Daugavpils de derde stad van Letland, staat bekend als "de stad waar de wind is geboren". De sterke zeewind raast hier bijna voortdurend tussen de historische gevels en monumenten. In het oude stadscentrum staan houten huizen en art nouveau-gebouwen terwijl je iets verderop vooral appartementsgebouwen uit het Sovjettijdperk en groene parkgebieden vindt. Het is een interessante stad om te verkennen.

Lees ook onze uitgebreide blogpost met de mooiste bezienswaardigheden in Estland.
 1. Ventspils

Havenstad Ventspils was ooit een belangrijke Hanzestad in Letland. De stad wordt doorsneden door de rivier de Venta en ontstond rondom het Ventspils-kasteel van de Livonische Orde. In dat kasteel is vandaag het Ventspils Museum gevestigd, waar tentoonstellingen het verhaal van het kasteel en de stad belichten.

Het is er ook aangenaam kuieren op de geplaveide straten en tussen de 17e-eeuwse pakhuizen. Je vindt hier ook een van de oudste woonhuizen van Letland, gebouwd in 1646. Let vooral tijdens je bezoek op de grappige koeiensculpturen als je door de stad wandelt. Andere bezienswaardigheden zijn een smal wandelpad, het strand en de duinen en een sterrenobservatorium uitgerust met een telescoop en een digitaal planetarium. Vanuit Ventspils kan je eventueel ook een veerboot nemen naar verschillende andere steden langs de Baltische Zee.

 1. Radiotelescopen Irbene

Ongeveer 30 kilometer ten noorden van Ventspils bevindt zich een ex-Sovjet radioastronomie-installatie. De radiotelescopen Irbene werden in de jaren 1970 opgericht en waren geheim tot na 1993, toen Letland zijn onafhankelijkheid terugkreeg. Aangenomen wordt dat de installatie tijdens de Koude Oorlog door de KGB werd gebruikt om de communicatie tussen Europa en de Verenigde Staten af te luisteren.

Na de terugtrekking van het Sovjetleger in 1994 werden de telescopen overgenomen door de Letse Academie van Wetenschappen. Sindsdien zijn twee van de drie radiotelescopen gerestaureerd. Nu staat het bekend als het Astronomiecentrum Irbene.

Zoveel mogelijk uit je verblijf halen bij je bezoek aan Letland? Bekijk het volledige aanbod tours en excursies in Letland.

 1. Nationaal park Slītere

Het nationaal park Slītere is gelegen in het noorden van het schiereiland Kurzeme. Natuurliefhebbers zullen de adembenemend uitzichten op de kust en ook de zandstranden, moerassen, draslanden en loof- en boreale bossen zeker weten te appreciëren. Er zijn ook een aantal wandelpaden en fietspaden en in het hele nationaal park concurreren uitkijktorens met de hoogste boomtoppen.

Breng ook een bezoek aan schilderachtige Kaap Kolka, waar de Golf van Riga en de Oostzee samenkomen, en de vuurtoren van Slītere op de Blauwe Heuvels. Neem ook even de tijd om wilde dieren te proberen spotten. Grijze wolven, Euraziatische lynxen en elanden hebben van dit nationaal park allemaal hun thuis gemaakt. Er wordt van Slītere ook gezegd dat het een van de beste plaatsen in Letland is om vogels te spotten, vooral tijdens de lente- en herfstmigratie.

 1. Cinevilla Studio

Cinevilla Studio is een cinematerrein dat in 2004 werd aangelegd voor de langspeelfilm Defenders of Riga. Het is uniek in zijn soort in Letland en dus ook een fascinerende toeristische attractie. Je wandelt er in replica's van de straten van Riga en kunnen zien hoe de stad er vroeger zou hebben uitgezien. Er is een klein kanaal aangelegd om de kades van de Daugava-rivier na te bootsen en je kan er een stenen brug, andere al lang vergane bruggen en een aantal historische gebouwen bekijken.

Ook de film Rudolf's Gold (2010) werd hier opgenomen. Voor die productie werd een Kurzeme-boerderij nagebouwd. Als er geen opnames bezig zijn, kunnen bezoekers een rondleiding krijgen over de terreinen van de set die meer dan 150 hectare beslaan.

Bekijk alvast onderstaande filmpje

 1. Badplaats Jūrmala

De Letse badplaats Jūrmala is bekend om zijn lange zandstrand, de art-nouveauvilla’s die de waterlijn bewaken en de sanatoria uit het Sovjet-tijdperk. Zin om van de Letse zonnestralen te genieten op het strand? Of wil je de concerthal Dzintari uit 1930 bewonderen? Of ga je toch liever wandelen in het gelijknamige bospark? Hier zal je je in elk geval niet vervelen!

Geschiedenisliefhebbers moeten ook zeker het Stadsmuseum even bezoeken. Je komt er aan de oever van de rivier de Lielupe meer te weten over de fascinerende geschiedenis van de stad en de omgeving. Breng in het hart van Jūrmala ook wat tijd door in de Jomas-straat, een populaire plek om te flaneren en tevens een van de oudste straten van de stad.

Wil je graag nog meer zien van de Baltische Staten? Dat kan! Met onze reisgids Baltische Staten ontdek je de mooiste plekjes in Letland, Litouwen en Estland.

 1. Riga

Riga is de grootste van de Baltische hoofdsteden en er hangt een kenmerkende buzz in de straten. De kosmopolitische hoofdstad van Letland met een fascinerende mix van middeleeuwse en spiksplinternieuwe architectuur. Verken de smalle geplaveide straatjes van het oude Riga en ontdek de Jugendstil-architectuur van de nieuwe stad.

Riga is ongetwijfeld een van de best bewaarde Europese geheimen. Je kan deze het best verkennen met onze stadswandeling door Riga. Benieuwd naar wat je hier allemaal kan zien en beleven? Lees dan zeker onze blogpost met de mooiste plekjes van Riga.

Wil je graag zoveel mogelijk uit je bezoek halen? Bekijk dan ook zeker de leuke tours en excursies in Riga.

 1. Het Vrijheidsmonument van Riga

Het Vrijheidsmonument wordt beschouwd als een belangrijk symbool van de Letse onafhankelijkheid. Het werd in 1935 onthuld en eert de soldaten die tijdens de Letse Onafhankelijkheidsoorlog van 1918-1920 zijn gesneuveld. Tijdens de Sovjetbezetting ontsnapte het monument een paar keer ternauwernood aan de sloop.

Vlakbij, in de parken rondom het monument, bevinden zich de Nationale Opera en de Laima-klok. Die opvallende klok werd in 1924 gebouwd. De reclame voor Laima-banketbakkerijen werd pas in 1936 toegevoegd. Het is vandaag een populaire ontmoetingsplaats in de stad.

TIP: Wil jij ook graag dit monument bezoeken? Boek je toegangsticket voor het Vrijheidsmonument van Riga voordelig online.

 1. Het Kasteel van Riga

Het kasteel van Riga ligt genesteld aan de oevers van de rivier de Daugava en werd oorspronkelijk in 1330 opgetrokken. Tussen 1497 en 1515 werd het kasteel grootschalig verbouwd. De Zweden drukten later nog hun eigen stempel op het kasteel nadat ze het in 1641 hadden ingenomen.

In 1938 werd het kasteel de thuisbasis van de Letse regering. Tegenwoordig is het de zetel van de Letse president en herbergt het ook verschillende musea. Helaas heeft een brand in 2013 ernstige schade aangericht aan het kasteel.

Wil je graag zoveel mogelijk te zien krijgen van Riga? Download onze stadswandeling door het centrum van Riga en ontdek de mooiste plekjes.

 1. Het Rundāle-paleis

Het Rundāle-paleis, iets verder ten zuiden van Riga, zal de architectuurliefhebbers zeker kunnen bekoren. Het is een van de twee barokke paleizen die in Letland zijn gebouwd voor de hertogen van Koerland. Het prachtige bouwwerk werd in twee fasen gebouwd. Het paleis en de tuinen doen tegenwoordig dienst als een museum dat tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Letland behoort.

Graag nog meer paleizen en kathedralen bewonderen in Riga? Dat kan! Met deze privétour kom je langs de mooiste Letse paleizen en middeleeuwse kastelen.

 1. Etnografisch Openluchtmuseum van Letland

Het Etnografisch Openluchtmuseum van Letland is een enorm openluchtmuseum. Hier wandel je tussen een fascinerende verzameling van historische bouwwerken langs de beboste oevers van het Jugla-meer. Het is een van de grootste en oudste openluchtmusea in Europa.

Niet minder dan 118 historische gebouwen uit de vier provincies van Letland worden in dit museum tentoongesteld. Ze variëren van de 17e eeuw tot de jaren 1930. Deze attractie geeft een goed beeld van hoe gewone boeren, vissers en ambachtslieden in Letland in de loop der eeuwen hebben geleefd, gewerkt en gebeden. Er zijn ook praktische tentoonstellingen en interessante workshops over pottenbakken, weven, honing maken, munten slaan en nog veel meer.

 1. Sigulda

Het stadje Sigulda, soms het 'Zwitserland van Vidzeme' genoemd, ligt te midden van steile rotsen en grotten van roestbruin zandsteen uit de Devoon-periode aan een mooi stuk van de rivier de Gauja. Het is een populaire toeristische trekpleister en tevens de toegangspoort tot het nationaal park Gauja. Veel Letten komen hier om de historische bezienswaardigheden van de stad en de natuurlijke schoonheid van het omliggende gebied te bewonderen.

Wat moet je hier zeker zien?

 • Een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden in Sigulda is het kasteel van de Livonische Orde, een middeleeuws kasteel dat oorspronkelijk werd gebouwd in 1207. In 1432 werd het de residentie van de landmaarschalk van de Livonische Orde.
 • Iets verder naar het noorden ligt het kasteel van Turaida, een gereconstrueerd middeleeuws kasteel. Dit kasteel, dat oorspronkelijk in 1214 werd gebouwd, werd in de 14e en 15e eeuw uitgebreid, maar na een brand in 1776 werd het verlaten en verviel het tot een ruïne. Sindsdien hebben renovaties en restauraties het kasteel van Turaida gered. Het herbergt nu interessante tentoonstellingen over de geschiedenis van het kasteel en de Livoniërs uit de Gauja-streek.
 • Tussen het kasteel van Sigulda en het kasteel van Turaida ligt de grot van Gutman aan de oever van de rivier. Het is de breedste en hoogste grot van de Baltische Staten. Hij is bijna negentien meter diep, twaalf meter breed en tien meter hoog. De grot is ontstaan door een natuurlijke bron die in de Gauja stroomt.
 • Een andere historische bezienswaardigheid aan de rand van Sigulda is de ruïne van het kasteel van Krimulda. Het werd in de 14e eeuw gebouwd en in 1601 grotendeels verwoest.
 1. Nationaal park Gauja

Het Nationaal park Gauja werd opgericht in de jaren 1970 en beschermt een groot gebied vol natuurlijke en historische bezienswaardigheden. Het is het grootste nationaal park van het land. Rijd vanuit Sigulda naar het park en trek je wandelschoenen aan. Het nationaal park werd natuurlijk genoemd naar de Gauja-rivier die er doorheen stroomt en verrast bezoekers met zijn biodiversiteit en gevarieerde landschappen.

Bijna de helft van het gebied bestaat uit ongerept bos waar niet minder dan 900 verschillende plantensoorten, 140 verschillende vogelsoorten en bijna 50 zoogdiersoorten leven. Te midden van het bos zie je verbazingwekkende rotspartijen van rode zandsteen, weelderige valleien en prachtige meren. Vanuit Sigulda kan je de 7 kilometer lange wandelroute naar de 10 000 jaar oude Duivelsgrot volgen. Het geeft je een voorproefje van de prachtige natuur in deze regio.

 1. Cēsis

Cēsis is een van de mooiste culturele en historische juweeltjes in het nationaal park Gauja. Het is vooral bekend om zijn middeleeuwse kasteel dat gebouwd werd in de 13e eeuw. Het werd bekleed met uitstekende muurschilderingen en versierd met kerkers en torens die je kan beklimmen voor een prachtig uitzicht.

De geschiedenis van Cēsis gaat meer dan 800 jaar terug

Het is een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes in de Baltische Staten. Hier kan je bijna echt ervaren hoe het was om tijdens de middeleeuwen te leven. In de eeuwenoude, authentieke moestuinen kan je de middeleeuwse gerechten zelfs bijna ruiken. Ook demonstreren de meesters in hun vak hoe steen, metaal, klei en plantenvezels hier al eeuwenlang bewerkt worden.

 1. De kliffen van Veczemju

De kliffen van Veczemju zijn ongetwijfeld het spectaculairste deel van de rotsachtige kustlijn van Vidzeme. Het is de uitgelezen plek voor een ontspannende kustwandeling en een gezellige picknick. De kliffen zijn grillig en roodachtig van kleur. Ga zeker naar de top van de kliffen of iets noordelijker naar Kutkaja waar je een grote rotsblok kan beklimmen die je een onvergetelijk uitzicht op de kliffen bezorgt.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Letland? Bekijk hier het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Letland.

 1. Ligging van de Baltische staten op de kaart

 1. Mis niets en download onze gratis reisgids Baltische Staten

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Baltische Staten? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Baltische Staten met meer dan 134 bezienswaardigheden, drie stadswandelingen + volledig uitgewerkte rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Baltische Staten en ga op pad!

Baltische Staten

Gratis reisgids Baltische Staten downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 23 mei 2023 - Hans van de Veerdonk

geweldige reis

- 16 oktober 2022 - Annemie Tytgat

Wat een mooie reisgids! Zeer veel mooie foto's. Een zeer degelijke, uitgebreide uitleg. Ik zal de gids zeker gebruiken ter voorbereiding van onze reis komende zomer.

- 15 februari 2022 - Flessel

Zeer waardevolle boek, vooral voor nieuwelingen. Duidelijk, overzichtelijk. Hierdoor vëel kunnen zien in 3 dagen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?