De 21 x mooiste bezienswaardigheden van Riga: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Koop de volledige reisgids voor € 10

De 21 x mooiste bezienswaardigheden van Riga: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

27 september 2021 in Baltische Staten0 reacties

Riga is de grootste van de Baltische hoofdsteden en er hangt een kenmerkende buzz in de straten.

De kosmopolitische hoofdstad van Letland met een fascinerende mix van middeleeuwse en spiksplinternieuwe architectuur. Verken de smalle geplaveide straatjes van het oude Riga en ontdek de Jugendstil-architectuur van de nieuwe stad.

Riga is ongetwijfeld een van de best bewaarde Europese geheimen. Benieuwd naar wat je hier allemaal kan zien en beleven? Lees gerust verder en ontdek de mooiste plekjes van Riga.

Tours en dagexcursies boeken in Riga

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Riga bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving en Riga.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies in Riga en haal het beste uit je vakantie!

Inhoud artikel

 1. Het Kasteel van Riga

Het kasteel van Riga ligt genesteld aan de oevers van de rivier de Daugava en werd oorspronkelijk in 1330 opgetrokken. Tussen 1497 en 1515 werd het kasteel grootschalig verbouwd. De Zweden drukten later nog hun eigen stempel op het kasteel nadat ze het in 1641 hadden ingenomen.

In 1938 werd het kasteel de thuisbasis van de Letse regering. Tegenwoordig is het de zetel van de Letse president en herbergt het ook verschillende musea. Helaas heeft een brand in 2013 ernstige schade aangericht aan het kasteel.

Wil je graag zoveel mogelijk te zien krijgen van Riga? Download onze stadswandeling door het centrum van Riga en ontdek de mooiste plekjes.

 1. De Sint-Jakobuskathedraal

De katholieke Sint-Jakobuskathedraal prijkt middenin het oude Riga en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De kathedraal is gewijd aan Jakobus de Meerdere. De kerk werd in 1225 ingewijd, maar werd pas later tot kathedraal verheven. De Sint-Jakobuskathedraal vind je terug recht tegenover het Huis van de Livonische Nobelen, de vergaderplaats van het Letse parlement.

 1. Kunstmuseum Arsenals

In het kunstmuseum Arsenals worden Letse en andere Baltische kunstwerken uit de 18e eeuw en later tentoongesteld. Het is gevestigd in een voormalig douane-entrepot uit de 19e eeuw en een van de grootste tentoonstellingszalen in Riga.

Wil je graag nog meer zien van de Baltische Staten? Dat kan! Met onze reisgids Baltische Staten ontdek je de mooiste plekjes in Letland, Litouwen en Estland.

 1. De Drie Huizen

De drie huizen die bekend staan als de "Drie Gebroeders" zijn de oudste middeleeuwse huizen van Riga. In de middeleeuwen was deze straat een plaats voor ambachtslieden aan de rand van de stad. Tegenwoordig zijn in de gebouwen het Letse Architectuurmuseum en de Staatsinspectie voor de bescherming van het erfgoed gevestigd.

 • Het huis op nummer 17 van de straat Mazā Pils is het oudste van de drie en dateert uit de 15e eeuw.
 • Het huis ernaast op nummer 19 heeft een gevel uit 1646 en een stenen portaal dat in 1746 is toegevoegd.
 • En van het huis op nummer 21 wordt aangenomen dat het zijn huidige barokke uiterlijk aan het eind van de 17e eeuw kreeg.
 1. Het Dom- of Kathedraalplein

Het Domplein of Kathedraalplein is het grootste plein in de oude binnenstad van Riga. Het plein wordt opgeluisterd door het beursgebouw van Riga, de kathedraal van Riga en een aantal andere interessante mooie gebouwen uit de 19e en begin 20e eeuw.

Op een precies punt op dit plein kan je alle drie de gouden haantjes zien die zich op de top van elk van de kerken van de Oude Stad bevinden. Doe de test en probeer die plek te vinden!

 1. De kathedraal van Riga

De kathedraal van Sint-Maria, kortweg de kathedraal van Riga, is een evangelisch-lutherse kathedraal. Het is een van de meest herkenbare bezienswaardigheden van de stad en ook een van de oudste kerken van het land. De oorspronkelijke kerk werd hier in 1211 gebouwd in opdracht van bisschop Albert van Riga. Hoewel de kerk sindsdien veel veranderingen heeft ondergaan, wordt ze nog steeds beschouwd als de grootste middeleeuwse kerk in de Baltische staten.

 1. De Zweedse Poort

De Zweedse Poort is een goed bewaarde stadspoort in de stadsmuur van Riga. De stadspoort werd in 1698 gebouwd om het stadscentrum te verbinden met de kazerne, die toen net buiten de stad lag. De Zweedse poort bevindt zich in het grootste overgebleven deel van de middeleeuwse stadsmuren.

Ook op andere plekken in Riga kan je hier en daar nog overblijfselen van de oude stadsmuren herkennen. De smalle weg die door de oude stad naar de Zweedse poort leidt, heet Trokšņu iela. Het is een van de sfeervolste straten van de oude stad.

 1. De Poedertoren

De Poedertoren, een prachtig onderdeel van Riga’s oude verdedigingssysteem, werd gebouwd in 1650 en gerenoveerd tussen 1937 en 1940 toen de toren werd geïncorporeerd in het Letse Oorlogsmuseum. De toren werd gebouwd op de plaats van een eerdere toren die bekend stond als de Zandtoren.

De naam van de Poedertoren is ontstaan in de 17e eeuw toen er buskruit in werd opgeslagen. Later werd de toren gebruikt als gevangenis en folterkamer en tot 1883 werden hier wapens opgeslagen. In de muren van de toren zijn kanonskogels te zien. Die werden daar geplaatst ter herdenking van de Tweede Noordse Oorlog.

 1. Het Kattenhuis

Het Kattenhuis combineert middeleeuwse en art-nouveaux-architectuur. Het werd gebouwd in 1909 en dankt zijn naam aan de beelden van twee katten met gebogen ruggen en rechte staarten die zich op het dak bevinden. Er zijn een paar verhalen over waarom die katten zo worden afgebeeld. Misschien zijn ze het product van een geschil met de Handelaarsgilde van Riga of misschien met de gemeenteraad van de stad.

 1. Het Vrijheidsmonument van Riga

Het Vrijheidsmonument wordt beschouwd als een belangrijk symbool van de Letse onafhankelijkheid. Het werd in 1935 onthuld en eert de soldaten die tijdens de Letse Onafhankelijkheidsoorlog van 1918-1920 zijn gesneuveld. Tijdens de Sovjetbezetting ontsnapte het monument een paar keer ternauwernood aan de sloop.

Vlakbij, in de parken rondom het monument, bevinden zich de Nationale Opera en de Laima-klok. Die opvallende klok werd in 1924 gebouwd. De reclame voor Laima-banketbakkerijen werd pas in 1936 toegevoegd. Het is vandaag een populaire ontmoetingsplaats in de stad.

TIP: Wil jij ook graag dit monument bezoeken? Boek je toegangsticket voor het Vrijheidsmonument van Riga voordelig online.

 1. Het Līvu-plein

Het Līvu-plein ligt op het pad van de vroegere rivier de Riga, waarlangs tot in de 16e eeuw graan en andere goederen werden vervoerd. Het plein ontstond toen tijdens de Tweede Wereldoorlog een aantal gebouwen werd verwoest. Enkele opmerkelijke cultuurinstellingen flankeren het plein en je kan er ook neerploffen op leuke terrasjes.

De bloemperken die het plein sieren, zijn bedoeld om de bezoekers te herinneren aan de verloren rivier waarnaar de stad is vernoemd. In de winter wordt hier traditiegetrouw een openluchtijsbaan aangelegd. Super gezellig!

 1. De Sint-Pieterskerk

De Sint-Pieterskerk werd voor het eerst vermeld in documenten uit 1209. De kerk werd grotendeels gebouwd in drie verschillende periodes: de 13e eeuw, tussen 1408 en 1409 en van 1671 tot 1690. Na een blikseminslag en brand in de 18e eeuw kreeg de Sint-Pieterskerk een grondige renovatie. Nieuwe schade na de Tweede Wereldoorlog moest opnieuw hersteld worden.

Leuk weetje: De haan op de top van de kerk is met 140 gram goud verguld.
 1. Het Stadhuis van Riga

Het stadsbestuur van Riga zetelt in het stadhuis dat met zijn barokke toren een schaduw op het Stadhuisplein werpt. Het stadhuis werd in 1941 tijdens de oorlog verwoest, maar in 2003 werd het helemaal herbouwd. Net onder het gebouw ligt een smal geplaveid straatje met souvenirwinkels en bloemenwinkels, een waterval en de overblijfselen van een oude boomstronk die tijdens de wederopbouw werd gevonden. Het Stadhuisplein is ook gereconstrueerd en wordt gedomineerd door een Rolandstandbeeld dat er in 1896 werd geplaatst.

 1. Huis van de Zwarte Koppen

Aan de andere kant van het stadhuisplein staat nog een opmerkelijk gebouw, het Huis van de Zwarte Koppen. Het oorspronkelijke huis werd in de 14e eeuw gebouwd voor het Broederschap van de Zwarte Koppen, een gilde voor ongehuwde kooplieden, reders en buitenlanders hier in Riga. Veel maniëristische details en elementen werden in het begin van de 17e eeuw toegevoegd.

Bombardementen (en de Sovjets) verwoestten dit gebouw, maar het werd tussen 1996 en 1999 herbouwd. Tegenwoordig is er een interessant museum in gevestigd en bezoekers kunnen de kelder ook verkennen, het enige deel dat niet werd verwoest. De oudste overgebleven structuren dateren uit de 14e eeuw.

Wil jij je bezoek voor dit museum graag inplannen? Boek je tickets voor het Zwarthoofdenhuis alvast op voorhand online! Zo kan je lange wachtrijen overslaan.

 1. Mentzendorff-huis

Bezoekers kunnen in het 17e-eeuwse Mentzendorff-huis zien hoe een rijke inwoner van Riga in de 17e en 18e eeuw zou hebben geleefd. Het volledig gerestaureerde interieur bevat tal van wonderbaarlijke details, unieke muur- en plafondschilderingen, oude meubels en een reeks huishoudelijke voorwerpen.

Je kan de oude kelders verkennen en een zolderruimte bezoeken waar nu exposities gehouden worden. Het huis is genoemd naar de laatste eigenaren, een koopmansfamilie die aan het begin van de 20e eeuw in het huis woonde. In hun winkel verkochten ze koffie aan de inwoners van Riga.

 1. Het Huis Dannenstern

Het Huis Dannenstern wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van barokke architectuur in de stad. Het werd gebouwd door en genoemd naar een rijke koopman, Ernst Metsue von Dannenstern. De kalkstenen gevel heeft reusachtige Korintische zuilen en grote ingangsportalen.

 1. De Grote centrale markt van Riga

De grote centrale markt van Riga is een van de opmerkelijkste bouwwerken uit de 20e eeuw in Letland. Samen met het historische centrum van Riga prijkt de markt op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De overdekte markt werd tussen 1924 en 1930 gebouwd. De belangrijkste structuren zijn vijf paviljoens die zijn opgetrokken uit oude Zeppelin-hangars en waarin neoklassieke en art-deco-elementen zijn verwerkt. Dit zijn vijf van de slechts negen Zeppelin-hangaars die nog over zijn in de wereld.

Er zijn meer dan 3000 kraampjes en eetstandjes te vinden

Hier proef je typische Letse gerechten en leer je van alles over de cultuur en keuken. Probeer authentieke producten op de grootste markt van Europa, die gebouwd is in oude zeppelinhangars in art-deco- en neoklassieke stijl.

 1. Spīķeri

Spīķeri is een voormalig scheepswerf- en pakhuisdistrict dat ook een plekje inpikt op Riga's UNESCO-lijst. In dit gegentrificeerde stadsdeel hebben afbrokkelende bakstenen pakhuizen plaats gemaakt voor trendy winkels, restaurantjes en hippe start-upbedrijven. Het gebied langs de rivier is omgetoverd tot een lange promenade, perfect voor ontspannende wandelingen.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan de Letse hoofdstad? Bekijk hier het volledige aanbod hotels in Riga en omgeving.

 1. Het Nationaal Getto- en Holocaustmuseum

Het Nationaal Getto- en Holocaustmuseum opende zijn deuren in 2010. Het museum ligt dicht bij de grens van het voormalige Joodse getto en werd vroeger bewoond door Joden en Russische handelaars. Kleine houten omkaderen de kronkelende straatjes en er hangt een unieke sfeer. Deze wijk is de laatste zestig jaar niet veel veranderd.

Het museum vertelt het tragische en gruwelijke verhaal van de Holocaust en het lot van Letse Joden en anderen die hierheen werden gebracht en vermoord. Het museum is niet alleen een gedenkteken, maar dient ook om het verhaal te vertellen van de cultuur, de tradities en de bijdragen van de Letse Joden.

 1. Het Rundāle-paleis

Het Rundāle-paleis, iets verder ten zuiden van Riga, zal de architectuurliefhebbers zeker kunnen bekoren. Het is een van de twee barokke paleizen die in Letland zijn gebouwd voor de hertogen van Koerland. Het prachtige bouwwerk werd in twee fasen gebouwd. Het paleis en de tuinen doen tegenwoordig dienst als een museum dat tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Letland behoort.

Graag nog meer paleizen en kathedralen bewonderen in Riga? Dat kan! Met deze privétour kom je langs de mooiste Letse paleizen en middeleeuwse kastelen.

 1. Daugava Museum

Op het eiland Dole in de rivier de Daugava even verderop bevindt zich het Daugava Museum. Dit fascinerende museum vertelt je alles over wat zich doorheen de geschiedenis afgespeeld heeft op de oevers van de Daugava en hoe mensen hier al vele eeuwen lang leven. Je kan er oud visgereedschap, een unieke stuwstructuur voor zalm en lamprei, een aantal etnografische voorwerpen en een archeologische expositie bezichtigen.

 1. Waar overnachten in Riga?

Voor je bezoek aan de Letse hoofdstad Riga, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Riga voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Riga online bekijken.

Rixwell Gertrude Hotel

Het Rixwell Gertrude Hotel is een gezinsvriendelijk boetiekhotel in een 19e-eeuws gebouw in art-nouveaustijl. Dit 4-sterrenhotel ligt op 15 minuutjes wandelen van de oude binnenstad. Het hotel biedt ruime kamers met een klassiek interieur en donkere houten elementen.

's Ochtends is er een heerlijk ontbijt beschikbaar en in de lobbybar kan je terecht voor alcoholische en niet-alcoholische dranken, evenals snacks. De oude binnenstad is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. De dichtstbijzijnde bushalte ligt aan de overkant van de weg. Meer info en boeken.

Forums Boutique Hotel

Forums Boutique Hotel ligt in de oude binnenstad van Riga en biedt klassiek ingerichte kamers met een aantal lokale interieurelementen, gratis WiFi en een minibar. Forums Boutique Hotel bevindt zich in de oude binnenstad, en vele bezienswaardigheden liggen dan ook op loopafstand. Meer info en boeken.

Janne Hotel

Het Janne Hotel ligt in een historische, rustige en groene omgeving, op slechts 3 km van de oude binnenstad van Riga. Het hotel is gevestigd in een huis uit 1910. Het hotel is in 2014 volledig gerenoveerd en beschikt over een ouderwetse inrichting en antieke meubels. Meer info en boeken.

 1. Filmpje: De mooiste bezienswaardigheden van Riga

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan Riga? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Riga!

 1. Mis niets en download onze gratis reisgids Baltische Staten

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Baltische Staten? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Baltische Staten met meer dan 134 bezienswaardigheden, drie stadswandelingen + volledig uitgewerkte rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Baltische Staten en ga op pad!

Baltische Staten

Gratis reisgids Baltische Staten downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?