Fietsen op Mallorca: 10 x mooiste fietsroutes voor je fietsvakantie Mallorca

Volledige reisgids kopen voor € 10

Fietsen op Mallorca: 10 x mooiste fietsroutes voor je fietsvakantie Mallorca

18 april 2024 in Balearen0 reacties

Op fietsvakantie naar Mallorca? De 10 mooiste fietsroutes + tips

Mallorca staat bij velen bekend als een vakantiebestemming voor liefhebbers van zon, zee en strand, maar wat je misschien niet weet is dat Mallorca veel meer is dan prachtige stranden en barplezier. Het is daarnaast ook een prachtige vakantiebestemming voor fietsliefhebbers.

Mallorca heeft mooie routes voor fietsers van elk niveau: van gezellig fietsen door de slaperige dorpjes tot uitdagen mountainbike- en fietsroutes in de Serra de Tramuntana langs de noordwestkust van Mallorca. Benieuwd naar dé mooiste fietsroutes op Mallorca? Ontdek ze in deze blogpost.

Praktische info & tickets voor je vakantie op Mallorca

Reisgids
Vliegtickets2u30 vliegen naar Palma de Mallorca, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij TUI, Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen op Mallorca:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 799) of bij Eliza Was Here (va. € 650)
HuurautoOp Mallorca is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
  • Rondleiding Palma de Mallorca incl. bezoek aan de indrukwekkende kathedraal, €25 (boek je stadstour)
  • Bezoek de grotten van Drach en Porto Cristo, €52 (boek je excursie)
  • Ontdek de landschappelijke schoonheid van het Tramuntana-gebergte vanuit Palma, €95 (boek je uitstap)
  • Verken het mooiste van Mallorca tijdens een eilandtour, €89 (boek je eilandtour)

Inhoud artikel

  1. Mallorca, een paradijs voor fietsers

Mallorca is natuurlijk een ideale bestemming als je op zoek bent naar een typische zon, zee en strandvakantie. Maar wie graag even de beentjes strekt of op zoek is naar een actieve vakantie op de fiets, is hier ook zeker op de juiste plek. Meer nog, het eiland verkennen vanop de fiets is een absolute aanrader. Mallorca heeft zich door de jaren heen weten ontwikkelen tot een van de top-fietsbestemmingen van Europa en dat kunnen wij alleen maar beamen.

Of je nu op zoek bent naar een rustige fietstocht langs de kust met prachtige vergezichten of een uitdagende klim door het prachtige Tramuntanagebergte, je vindt het hier allemaal. Ook voor de recreatieve fietser zijn er verscheidene routes uitgestippeld. Zo kan je via de geasfalteerde weggetjes door de typisch Mallorcaanse dorpjes fietsen of van de ene pittoreske baai naar de andere. De hoofdstad Palma de Mallorca en sfeervolle badplaatsen als Soller en Port de Pollenca kunnen dienen als uitvalbasis.

Boek hier je fietsvakantie op Mallorca

  1. Kaartje met de mooiste fietsroutes op Mallorca

FIETSROUTES: Al deze fietsroutes op deze pagina besproken, inclusief GPX-bestanden en kaartjes zijn te vinden in onze reisgids Mallorca, een gratis preview versie kan je hier downloaden, de volledige versie met alle routes kan je hier kopen in de webshop.

  1. Fietstocht voormalige spoorlijn van Manacor naar Artà

Afstand: 29 km - Start: Parque de calistenia in Manacor

Verken de 'Via Verde' van Manacor naar Artà, een schilderachtige route van 29 kilometer over een voormalige spoorlijn van Manacor naar Artà. Ontdek rustige landschappen, kleine stadjes en geniet van de uitzichten op zee. Bekijk historische bezienswaardigheden zoals de basiliek van Son Peretó en de Església Nova in Son Servera, ontworpen door architect Joan Rubió.

De route is geschikt voor alle leeftijden, met rustplaatsen met bankjes en fietsenstallingen. Het gladde grindoppervlak zorgt voor een comfortabele rit en informatiepanelen geven inzicht in de plaatselijke bezienswaardigheden. Bovendien zijn er onderweg wegwijzers naar fietspaden die naar enkele prachtige stranden op Mallorca leiden - perfect om te zwemmen.

  1. Serra de Tramuntana, een fietsparadijs

Afstand: 82 km of 64 km - Start: Palma of Port de Pollença

Serra de Tramuntana, aan de noordkust van Mallorca, is ongetwijfeld een van de mooiste gebieden van het eiland. Het gebergte Serra de Tramuntana mondt er uit in de spectaculaire kliffen van Formentor. De kustlijn is ongerept en wordt gedomineerd door indrukwekkende rotspartijen die hier en daar doorsneden worden door inhammen waar prachtige zandstranden verstopt liggen.

In het binnenland liggen historische dorpjes, zoals Valldemossa, Deià, Sóller of Pollença. Wandel- en fietspaden slingeren door de bergen en valleien en lokken het hele jaar door sportievelingen die zich willen onderdompelen in de Mediterraanse natuur.

Wij hebben 2 fietsroutes voor je uitgestippeld door het Serra de Tramuntana gebergte

  1. Verken Cap Formentor vanuit Port de Pollença

Afstand: 42 km - Start: Rotonda de Hidroavió Port de Pollença

Zeker, deze fietsroute naar de vuurtoren van Cap de Formentor is een van de beste fietservaringen van Mallorca, vooral met de recente beperkingen voor auto's en bussen. Wees voorzichtig: over een uitdagende afstand van veertig kilometer met een hoogteverschil van bijna duizend meter biedt deze rit een mix van moeilijk terrein, prachtige uitzichten en goed onderhouden wegen.

Sa Calobra mag dan wel de titel van beroemdste rit van Mallorca dragen, de tocht naar de vuurtoren van Mallorca moet daar, dankzij het onvergetelijke landschap, zeker niet voor onderdoen.

EXCURSIE: Er zijn ook verschillende boottochten die je op Mallorca kan boeken, die onder meer langs de vuurtoren van Cap de Formentor varen. Bekijk de boottochten naar Cap de Formentor.

  1. Fiets naar het strand van Sa Calobra vanuit Port de Pollença

Afstand: 94 km - Start: Rotonda de Hidroavió Port de Pollença

Misschien heb je collega-fietsers erover horen praten - de fietstocht Sa Calobra, een populaire tien kilometer lange beklimming van de Cols dels Reis. De route staat bekend als de meest uitdagende klim van het eiland, heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7% en 26 haarspeldbochten.

Deze weg werd in de jaren 1930 aangelegd door de Italiaanse ingenieur Antonio Parietti, dezelfde geest achter de weg van Port de Pollença naar Cap Formentor, en is echt bijzonder. Hij lijkt fietsers wel in het achterhoofd gehouden te hebben. Doorgaans fietst men eerst de 9,9 kilometer bergafwaarts om het strand van Sa Calobra te bereiken, om vervolgens om te keren en de klim aan te vatten.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier je verblijf in Port de Pollença zodat je de dag nadien uitgerust aan je fietstocht kan beginnen.

  1. Fietstour door het typische Mallorcaanse landschap naar Porto Cristo

Afstand: 63 km - Start: Parquing de na Pati, Artà

Vertrek vanuit Artà in zuidwestelijke richting en het terrein wordt geleidelijk heuvelachtiger. Na ongeveer 15 km komen we aan in Sant Llorenç en vervolgen we onze weg naar de betoverende baaien van Del Drach in Porto Cristo.

  • Richting het noorden volgen we de schilderachtige zandstranden van Sa Coma en Cala Millor.
  • Een korte omweg brengt ons naar Costa del Pins, waar we de weg volgen tot we Cap d'es Pinar bereiken, met een betoverend uitzicht op de Middellandse Zee.

De route voert ons vervolgens terug landinwaarts richting Artà, via serene en pittoreske zijweggetjes die vaak omzoomd zijn door droge stenen muurtjes. Het landschap weerspiegelt het typische Mallorcaanse landschap - rustiek en agrarisch, versierd met kleine heuvels, pijnboombossen, veeweiden, boomgaarden en verspreide finca's en boerderijen.

EXCURSIE: Porto Cristo staat ook bekend om zijn indrukwekkende grotten. Heb je tijd? Dan raden we ook zeker een bezoekje aan de Grotten van Drach (en van Hams) aan. Boek hier je uitstap.

  1. Mooiste plekjes aan de zuidwestkust van Mallorca vanop de fiets

Afstand: 55 km - Start: Publieke parking Palma Nova

Of wat dacht je van een rustige fietstocht langs de zuidwestkust van het Spaanse eiland? Begin je fietstocht in Palma Nova, niet zo ver van Palma de Mallorca. De route voert je door schilderachtige plaatsen zoals Calvia, es Capdella, Andratx, Port d'Andratx, Peguera en Santa Ponça en eindigt uiteindelijk weer in Palma Nova.

Hoewel de route niet bijzonder uitdagend is, zijn er een paar korte klimmetjes, waarbij de belangrijkste klim begint tussen Calvia en es Capdella. Geniet van het natuurschoon van de zuidelijke Tramuntana en de hoogtepunten van de zuidoostkust.

  1. Fietstocht vanuit Alcúdia naar het klooster Ermita de Betlem

Afstand: 85 km - Start: Ciutat Romana de Pollentia in Alcúdia

Het fietsavontuur begint in Alcúdia en leidt ons door Can Picafort en Arta, inclusief een kleine klim naar de Ermita Sant Salvador. Vervolg je weg naar Ermita de Betlem voordat we terugkeren.

  • De eerste 30 km rijden we over de hoofdweg 712 richting Arta, waar we veel fietsers tegenkomen omdat de binnenwegen een omweg van minstens 30 km vereisen.
  • De laatste 10 km vormen de beloning voor dat ietwat eentonige stuk.

De reis neemt een unieke wending als we een weg volgen door een schilderachtig landschap, die ons over een bergkam op 360 meter hoogte leidt voordat we afdalen naar het klooster Ermita de Betlem. Voorzichtigheid is geboden, want deze weg moet je delen met wandelaars en auto's. Bekijk hier onze fietsroute.

  1. Ruta Arqueològica Sencelles - Costitx

Afstand: 15 km - Start: Aparcament des Fossaret in Sencelles

Reis door de tijd en verken de prehistorische wonderen van de gemeenten Sencelles en Costitx. Te voet, op de fiets of met de auto. Je ontdekt hier belangrijke plekken vol geschiedenis en kan onderweg genieten van de prachtige landschappen rondom. Informatiepanelen op elke locatie geven inzicht in de monumenten en hun historische betekenis. Enkele bekende plekken zijn Navetes des Turassot, het Talaiotische heiligdom van Son Corró en talaiot van Son Fred. Bekijk hier je fietsroute.

LEESTIP: Mis niets tijdens je vakantie met onze reisgids Mallorca.

  1. Georganiseerde fietstocht boeken op Mallorca

Wil je graag het beste van twee werelden? Een beetje zonnen op de mooiste stranden van Mallorca, een stadsverkenning door Palma de Mallorca én een leuke fietstocht maken? Dat kan natuurlijk ook! Vooral in Palma de Mallorca kan je een mooie fietstocht boeken. Hieronder geven we alvast enkele leuke fietstips:

  1. Wat is de beste periode om te fietsen op Mallorca?

De beste periode om te fietsen op Mallorca is over het algemeen vanaf het vroege voorjaar tot aan het late voorjaar, ongeveer tussen maart en mei, en vervolgens weer in het najaar, van september tot november. In deze periodes is het weer meestal mild en aangenaam, met warme temperaturen die ideaal zijn voor fietsen, maar niet te heet zoals in de zomermaanden.

Daarnaast is het in deze periodes ook minder toeristisch. In de zomermaanden kan het eiland behoorlijk druk zijn, wat kan leiden tot overvolle wegen en fietspaden. In het voorjaar en najaar is het toerisme doorgaans rustiger, waardoor je meer ruimte en vrijheid hebt om volop te genieten van de prachtige landschappen en routes van het eiland zonder al te veel hinder van andere reizigers.

  1. Mis niets op Mallorca met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Mallorca? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Mallorca met alle belangrijke bezienswaardigheden op Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Mallorca.

Mallorca

Gratis reisgids Mallorca downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?