16 x streekproducten + bijzondere overnachtingen in de Belgische Ardennen

Koop de volledige reisgids voor € 15

16 x streekproducten + bijzondere overnachtingen in de Belgische Ardennen

21 januari 2022 in Ardennen1 reactie

De Ardennen zijn bij velen een favoriete bestemming voor een weekendje weg of een vakantie dichtbij! De prachtige natuur en oude kastelen spreken uiteraard tot de verbeelding. Daarnaast hebben ook enkele typische Belgische streekproducten hun oorsprong hier, zoals de trappistenbieren van Rochefort en de legendarische Luikse wafels.In dit artikel nemen we je mee naar bekende en minder bekende streekproducten die ideaal zijn voor een uitstapje tijdens je verblijf in de Ardennen.

Na je uitstap wil je misschien ook blijven overnachten in de buurt, we geven ook enkele aanraders voor bijzondere overnachtingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een overnachting in echt kasteel, of glamping onder de sterrenhemel? Lees verder voor al onze favoriete belevingen in de Ardennen!

Inhoud artikel

  1. Brouwerij Achouffe

De brouwerij van Achouffe staat waarschijnlijk het meest bekend omwille van het logo: een kaboutertje. Het verhaal van de lokale dwerg Nain D’Achouffe sprak tot de verbeelding van de brouwers, en dus mocht de kabouter ook de etiketten van het bier sieren. Brouwerij Achouffe in Houffalize bracht voor de eerste keer in 1982 een brouwsel op de markt. Het succes van de bieren van Achouffe bleef niet uit. Ondertussen exporteert deze brouwerij naar meer dan twintig landen.

De brouwerij bezoeken

  • Je kan een bezoek aan de brouwerij plannen vanaf 6 personen, met een maximum van 25. Kinderen tellen niet mee in het totale aantal deelnemers, maar moeten wel worden geregistreerd.
  • Geniet hier van het zalige artisanale bier en de leuke charme van het dorpje.
  • Meer info op de website.
  1. Abdij van Maredsous

De abdij van Maredsous is een zeer groot complex bestaande uit drie delen: de abdijgebouwen, de brouwerij - kaasmakerij en de bezoekersgebouwen. Deze Benedictijnenabdij werd gesticht in 1872 en telt nu nog een aantal monniken. Van de abdij kan je alleen de kerk bezoeken. In het bezoekerscentrum kun je de kaas en bieren proeven en kopen. Zeker een aanrader voor een tussenstop tijdens je weekendje Ardennen! Meer info op: www.maredsous.com

TIP SPOORFIETSEN: Ben je in Maredsous ga er dan eens railbiken op een oude spoorweg. Ideaal om met de familie of vrienden even hard te trappen terwijl je wordt aangemoedigd door de passagiers op de achterbank. Meer info en boeken hier.

  1. Brouwerij Rochefort

Voor veel bezoekers heeft de Abbaye Notre-Dame de Saint-Remy in Rochefort een magische aantrekkingskracht. De trappistenbieren die in de abdij gebrouwen worden, zijn wereldberoemd.

  • Tot op de dag van vandaag wonen er cisterciënzermonniken in de abdij, waarvan de originele brouwerij dateert uit de 16e eeuw.
  • Er worden drie soorten bier gebrouwen, waarvan Rochefort 10 met een alcoholpercentage van 11,2% het sterkste is.
  • De strikte orde maakt dat bezoeken aan de brouwerij en de abdij zelf niet mogelijk zijn. Wel kun je tijdens diensten de kerk bezoeken.
  • In Rochefort kun je op de verschillende terrasjes en in de restaurants en cafés uiteraard proeven van dé trappist onder de trappistenbieren.
  1. Luikse wafels

Overal ter wereld staat hij bekend de ‘Belgian Waffle’, of ook wel de Luikse wafel in het Nederlands. Dan is het antwoord op de vraag waar je de beste wafels kan krijgen natuurlijk voor de hand liggend: in Luik natuurlijk! Je kan de wafels bij verschillende bakkers en eethuizen krijgen in Luik. Bij de volgende adresjes worden ze nog bereid volgens de traditionele methode met producten van de hoogste kwaliteit:

  • Maison André
  • Le Matin Liégois
  • Pâtisserie G. Crosset
  • Maisson Massin
  • En nog vele andere!
  1. Bier- en Pékètmuseum Anthisnes

In het kasteel van de Avouerie van Anthisnes bevindt zich in de prachtige donjon van de twaalfde eeuw ook een museum. Je wordt er ingewijd in alle geheimen van bier: hoe het gemaakt wordt, de verschillende smaken, de oorsprong en hoe het deel is gaan uitmaken van de Belgische cultuur. Uiteraard mag u aan het einde van het bezoek niet vergeten om te proeven van de Réserve de l'Avouerie, een van de vele biersoorten in het museum, dat ook een exclusieve selectie van traditionele Luikse pékèts (jenever) aanbiedt. Meer info en de openingsuren vind je op de website.

  1. Brouwerij Bellevaux

De brouwerij van Bellevaux is de ideale plek voor een Ardens bierproefmoment in het hart van de Oostkantons. Deze familiale microbrouwerij op een voormalige boerderij nodigt je uit om de verschillende fases van het productieproces van ambachtelijke bieren van hoge gisting te ontdekken, zoals de Blonde, de Brune, de Blanche, of de Malmedy Triple. Je kan al deze bieren ter plaatse ook proeven, in het gezellige café.

Tijdens een rondleidig in de brouwerij kom je alle (of toch bijna alle) geheimen te weten van de productie van de bieren van Bellevaux. Je krijgt ook de gelegenheid om de prachtige oude koperen vaten waarin de Bellevaux gebrouwen wordt, te bewonderen. Meer info op de website.

  1. Chocoladefabriek Darcis

Bij chocoladefabriek Darcis kom je in het museum alles te weten over waar chocolade vandaan komt, hoe het gemaakt wordt en natuurlijk ook waarom België zo bekend staat voor haar chocolade! Reis al sluipend door de gangen van een Maya-tempel naar het hart van de chocolade, stap aan boord van de Caravelle van Cortés en vaar over de oceanen naar Europa ... Dan arriveer je in een herenhuis uit de 18e eeuw om daarna de typische sfeer van de eerste chocoladewinkels uit het begin van de 20e eeuw op te snuiven. Ontdek verder de weldaden van chocolade, het ambacht van de chocolatier en nog veel meer.

  • Bezoeken aan het museum zijn mogelijk elke dag, van maandag tot zaterdag tussen 9 en 16:30 en op zondag tussen 13 en 16:30u.
  • De degustatieruimte en winkel blijven nog iets langer open, tot 17:30 en 18u.
  • Meer info op https://darcis.com
  1. Confiturie Saint-Amour

Deze ambachtelijke confituurfabriek in Durbuy die van vader op zoon overgaat nodigt je uit om zijn confituren, geleien, azijnsoorten en geneeskrachtige producten op basis van natuurlijke ingrediënten uit de streek te ontdekken. Je vindt er bloemengeleien (paardenbloem, lila) en wilde vruchtengelei (vlierbes, meidoorn), maar liefst 40 soorten jam, gearomatiseerde azijnsoorten en geneeskrachtige producten (massageoliën, balsems, siropen).

  • Het atelier is open voor het publiek waar je een film kunt zien over het maken van jams. Er is ook een kruidenierswinkel waar je de producten kunt kopen.
  • In het hoogseizoen is de winkel elke dag geopend van 10 tot 18u.
  • Meer info op de website.
  1. The Owl Distillery

Een stukje Schotland in Wallonië? The Owl Distillery produceert een 100% Belgische Single Malt Whisky, The Belgian Owl, verkozen tot de beste single malt whisky in Europa. Dit was de eerste Belgische whisky die wordt gemaakt van uitsluitend in Haspengouw geteelde fairtrade gerst, op traditionele wijze. Bewonder authentieke en majestueuze Schotse distilleerkolven tijdens jouw bezoek!

  • Individuele rondleidingen zijn mogelijk op donderdag, vrijdag en zaterdag telkens op vaste tijdstippen.
  • Voor meer info verwijzen we je graag naar de website.
  1. Ardense Ham

Bij Les Grés de la Roche kan je meer te weten komen over de fabricatie van bekende Ardense ham. Je kan een multimediaruimte bezoeken waar de geschiedenis van de Ardense Ham verteld wordt, daarnaast is er een ontdekkings- en belevingsparcour dat je zintuigen zal prikkelen; de geur van de ham tijdens het fabricatieproces, het knetteren van de oven,… Al deze elementen maakte deel uit van het dagelijkse leven van de ambachtman in de vorige eeuwen.

"Van de aarde naar de tafel" is de rode draad van dit bezoek: van het varken tot de ham, van de kleigrond tot het bakken van het aardewerk (dat vooral gebruikt werd in het voedingsdomein voordat het een kunstobject en artisanaal voorwerp werd) herbeleef hier gedurende een uur de gewoontes van de streek.

  1. Château de la Poste, Maillen

Aan de voet van de Belgische Ardennen ligt Chateau de la Poste met een adembenemend uitzicht op een 42 hectare groot park met omringende bossen. Het kasteel is vandaag omgetoverd tot een hedendaags hotel met een authentieke atmosfeer. Het beschikt over 42 stijlvol ingerichte hotelkamers, die deels gevestigd zijn in de bijgebouwen.

  • Start je dag met een uitgebreid ontbijtbuffet in de ontbijtruimte van het kasteel.
  • Geniet van de regionale en internationale gerechten in het hotel-restaurant Chez Clémentine.
  • Op het hotelterrein kun je een minigolfen, tennisen, jeu de boules of volleybal spelen.
  • Voor de kinderen is er zelfs een binnenspeelplaats.
  • Op het kasteeldomein kan je ook heerlijk wandelen of fietsen. Fietsen zijn gratis te huur.
  • Boek je overnachting nu hier online!
  1. Le Château De Balmoral, Spa

Sprookjesachtig overnachten, dat kan in Chateau de Balmoral. Deze groepsaccommodatie voor 10 personen is een heerlijke plaats om een vakantie of weekend door te brengen met familie of vrienden. Het kasteel ligt midden in de natuur, geniet tijdens je verblijf van het prachtige uitzicht over het meer van Warfaaz en de heuvelachtige omgeving.

  • De omgeving bestaat uit veel bossen, groene valleien en authentieke dorpjes.
  • Voor de sportievelingen zijn er in de omgeving genoeg uitdagingen te vinden. Kajakken, wandelen, mountainbiken, vissen, paardrijden, abseilen en als er voldoende sneeuw ligt in de winter dan kun je zelfs langlaufen of skiën.
  • Meer info en reservaties via de website.
  1. Natuurhuisje in Fisenne

Glamping onder de sterrenhemel, het kan in Fisenne! Deze luchtbelaccommodatie is de perfecte plaats voor een avontuurlijke, romantische overnachting. Je slaapt in je eigen Luchtbel, gelegen aan de rand van een bos met een fantastisch uitzicht over de bossen van Fisenne.

  • In dit unieke natuurhuisje beleef je het ultieme buitengevoel maar heb je toch ook het hedendaagse comfort.
  • Bovendien zit je midden in de Ardennen en is het dus de ideale uitvalsbasis om op verkenning te gaan. De dichte bossen in het gebied zijn een ideale leefomgeving voor een aantal wilde dieren, zoals herten, lynxen en zwijnen.
  • In de omgeving zijn tal van activiteiten te vinden die je kunt doen. Maak een heerlijke wandeling door de bossen of ontdek de omgeving met de mountainbike.
  • Wie meer van actie houdt, kan gaan abseilen, klimmen of raften.
  • In de omgeving zijn ook voldoende gezellige dorpjes en steden te vinden. Ook een uitstapje over de grens richting Duitsland, Luxemburg of Frankrijk behoort tot de mogelijkheden.
  • Meer info op de website.
  1. Forest Cube, Oignies

Bijzonder overnachten is het ook zeker in een Forest Cube in Oignies. Deze Ecologische vakantiewoningen zijn gericht op de natuur en voorzien van alle comfort en gemakken voor een heerlijk verblijf in de Belgische Ardennen. Door de grote ramen in de woonkamer heb je altijd uitzicht op de natuur, zonder inkijk van voorbijgangers.

Dit natuurhuisje is ideaal gelegen, midden in het natuurgebied van Viroin-Hermeton. Ideaal voor liefhebbers van natuur en rust. Er zijn mogelijkheden genoeg voor een mooie wandeling, fietstocht of een rit met de mountainbike. In het dorpje heb je ook één van de enige Mountainboard pistes in de Ardennen!

Boek je verblijf in de Forest Cube nu hier!

  1. Kasteelvilla Santa Maria, Spa

Ondanks het moderne comfort heeft dit prachtige kasteel in Spa zijn authenticiteit volledig weten te behouden. Dit karaktervolle bouwwerk, dat opgetrokken werd in de 19e eeuw, is geheel gerenoveerd met het oog op luxe. Je vindt er een sauna, zonnebank, bubbelbad… Met zijn grote ruimtes, lambriseringen en romantische slaapkamers zal je meteen gecharmeerd zijn zodra je de poort openduwt. Dit buitengewone gebouw, dat afzonderlijk gelegen is, is de gedroomde magische plek voor een koninklijke vakantie.

Meer info over reservaties kan je hier vinden!

  1. Slapen in een tipi in Nonceveux

Heb je altijd al willen weten hoe het is om in een tipi te slapen? Je hoeft er niet voor naar Amerika af te reizen, het kan ook gewoon in onze eigen Ardennen. De ruime tipi tenten in Nonceveux staan in de buurt van elkaar en dichtbij de rivier. Elke Tipi heeft vier eenpersoons matrassen met lakens. Je hoeft alleen zelf een slaapzak of deken en kussens mee te nemen. Er is een gemeenschappelijke buitenkeuken, voorzien van al het benodigde keukengerei.

  • Deze natuurcamping ligt in het hart van de Belgische Ardennen, bekend om hun prachtige natuur en buitenactiviteiten.
  • Je kunt hier makkelijk verschillende dagen doorbrengen, met elke dag iets anders te doen.
  • Vanaf de camping loop je zo het bos in, en het startpunt voor vele prachtige wandelroutes in het bekende wandelgebied bij de Ninglispo.
  • Je kan ook gaan mountainbiken, klimmen of paardrijden.
  • Verder vind je in de buurt Forestia, een dierentuin middenin het bos; het Fraxinus Aventure park en de betoverende grotten van Remouchamps.
  • Liefhebbers van kastelen kunnen een bezoek brengen aan Chateau De Logne of de ruïnes van het kasteel van Franchimont.
  • Meer info op de website.
  1. Mis niets met onze reisgids Belgische Ardennen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in de Belgische Ardennen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardennen met 24 routes en +200 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Belgische Ardennen.

Ardennengids

Gratis reisgids Ardennen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 12 augustus 2023 - michel.vanoverwalle

Zeer degelijke info;TOP!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?