Sherry proeven in Jerez de la Frontera? Dé 12 x beste sherry bodega’s

Volledige reisgids kopen voor € 10

Sherry proeven in Jerez de la Frontera? Dé 12 x beste sherry bodega’s

22 augustus 2023 in Andalusië0 reacties

Waar sherry proeven? Overzicht van de beste sherry bodegas in Jerez de la Frontera

In het hart van Andalusië vind je Jerez de la Frontera. Deze stad staat al eeuwenlang bekend als bakermat van de sherry wijn. Deze versterkte wijn met zijn rijke smaken en unieke karakter, wordt geproduceerd in speciale wijnhuizen die we op zijn Spaans de “bodegas” noemen. Kortom, een bezoek aan Jerez de la Frontera zonder sherry te proeven is eigenlijk not done.

In dit artikel geven we je 12 van de beste sherry bodegas in Jerez de la Frontera, elk met hun eigen rijke geschiedenis, uitstekende selectie sherry's en mogelijkheden om sherry te degusteren.

Inhoud artikel

 1. Wat is sherry eigenlijk?

De kans is groot dat je vooral aan de drankkast van je grootmoeder moet denken als je het over sherry hebt. Je weet wel, die mierzoete dessertwijn die in kleine glaasjes op tafel kwam bij de koffie en de taart.

Sherry is een versterkte wijn die voornamelijk in Zuid-Spanje wordt geproduceerd met een mix van druivenrassen: Palomino, Pedro Ximénez en Moscatel vind je er doorgaans in terug. Het unieke aan sherry is het gebruik van het solera-systeem, waarbij wijn uit verschillende jaargangen en vaten wordt gemengd om een constante kwaliteit en stijl te behouden.

Er bestaan diverse stijlen van sherry

Zo heb je lichtere en drogere varianten zoals Fino en Manzanilla, maar ook rijke en zoete stijlen met Pedro Ximénez en Oloroso. Met sherry is het net zoals bij porto proeven. Het is zo’n type wijn dat je moet ontdekken om de goede van de mindere te onderscheiden. En Jerez de la Frontera is de perfecte plek om een aantal van de beste sherry’s te proeven. Door het unieke klimaat dat er heerst met warme zomers en milde winters, ontwikkelen de sherrydruiven een complex smaakprofiel.

Onze tip: bezoek Jerez de la Frontera en een Sherry bodega met een gids. Je geniet van een stadswandeling inclusief rondleiding en sherry proeverij in een van de bodegas. Kijk hier voor gegidste tours en tickets.

Kaartje met sherry bodega's in Jerez de La Frontera

VIDEO: Sherry proeven voor beginners

In deze video krijg je alvast een korte inwijding in de wereld van sherry. Ideaal om je voor te bereiden op je trip naar Jerez de la Frontera.

 1. Bodega Lustau

Lustau, opgericht in 1896, heeft een reputatie opgebouwd als een van de meest vooraanstaande producenten van kwaliteitssherry. Deze bodega staat bekend om een rijke variatie aan sherry's, waaronder Amontillado en Palo Cortado.

Als bezoeker kan je deelnemen aan verschillende rondleidingen en proeverijen, om de traditie en innovatie in sherryproductie te ontdekken. Info en reservaties via de website van Lustau.

Praktisch info voor je bezoek aan Bodega Lustau

 • Adres: Calle Arcos, 53, 11402 Jerez de la Frontera (zie ligging op de kaart)
 • Openingsuren: maandag tot vrijdag van 10:00 tot 14:00 uur, zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur.
 1. Bodega Williams & Humbert

Williams & Humbert werd opgericht in 1877 en heeft een uitgebreid aanbod aan sherry's en brandewijnen. De sherry’s Dry Sack en Canasta doen misschien wel een belletje bij je rinkelen. In het bezoekerscentrum kan je genieten van proeverijen en rondleidingen door de historische wijnkelders. Meer informatie en je bezoek reserveren kan via de website.

Bezoek Bodega Williams & Humbert

 • Adres: Calle Pizarro, s/n, 11408 Jerez de la Frontera (zie ligging op de kaart)
 • Openingsuren: maandag tot vrijdag van 10:00 tot 15:00 uur, zaterdag van 10:30 tot 14:30 uur.
 1. Bodega Barbadillo - Manzanilla

Met een rijke geschiedenis die al teruggaat tot 1821, heeft Barbadillo een stevige reputatie opgebouwd met zijn Manzanilla-sherry.

Hier krijg je de kans om de kenmerkende Manzanilla Solear te proeven, samen met een aantal andere heerlijke sherry's. Tijdens een rondleiding in het museum krijg je een diepgaand inzicht in het productieproces en de geschiedenis van Barbadillo. Deze bodega ligt eigenlijk in Cádiz, maar is zeker de korte trip vanuit Jerez waard. Het is aan te raden om voorafgaand aan je bezoek te reserveren. Tickets kan je bemachtigen via de website.

Praktische info bezoek Bodega Barbadillo - Manzanilla

 • Adres: Pl. del Castillo de Santiago, 11540 Sanlúcar de Barrameda, Cádiz (zie ligging op de kaart)
 • Openingsuren: maandag tot zaterdag van 10:00 tot 14:00 uur, zondag gesloten.
 1. Bodega Tio Pepe - González Byass

Al bijna 200 jaar speelt Bodega Tio Pepe een cruciale rol in de sherry-productie. Deze bodega is onderdeel van het González Byass-imperium dat vooral bekend is om zijn Fino sherry. Je kan er genieten van een rondleiding door de historische kelders, waar je het rijpingsproces van de wijn kunt ontdekken en een verscheidenheid aan sherry's kunt proeven, waaronder de zeer bekende Tio Pepe Fino.

Een rondleiding kan je reserveren via de officiële website van González Byass of je kan meegaan met een gids inclusief stadswandeling via GetYourGuide.

Praktische info voor je bezoek aan Bodega Tio Pepe - González Byass

 • Adres: Calle Manuel María González, 12, 11403 Jerez de la Frontera. (zie ligging op de kaart)
 • Openingsuren: maandag tot vrijdag van 10:00 tot 14:00 uur, zaterdag en zondag gesloten.

Filmpje: op stap door de bodega

Benieuwd wat je mag verwachten? In deze video krijg je alvast een korte impressie van het landgoed, de kelders en de rondleidingen bij Gonzalez Byass.

 1. Bodega José Estévez

Sinds 1810 produceert Bodega José Estévez reeds zijn fijne sherry's en brandewijnen. Met een focus op kwaliteit en vakmanschap biedt deze bodega een breed scala aan sherry's, van de droge Fino tot de rijke Cream Sherry.

De bodega verwelkomt je graag voor een rondleiding en proeverij om de geschiedenis van de sherryproductie en de verschillende smaken van de sherry's van José Estévez te ontdekken. Regel je bezoek via de officiële website.

Praktische info Sherry Bodega José Estévez

 • Adres: IV, Carretera Nacional, 11408 Jerez de la Frontera (zie ligging op de kaart)
 • Openingsuren: maandag tot vrijdag van 10:00 tot 14:00 uur, zaterdag en zondag gesloten.
 1. Bodega Sanchez Romate

Met een geschiedenis die teruggaat tot 1781, heeft Bodega Sanchez Romate een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van sherry in Jerez de la Frontera.

De iconische Cardenal Mendoza is al sinds jaar en dag hun paradepaardje. Bezoekers kunnen genieten van rondleidingen en proeverijen om alles over de sherry’s en brandewijnen van Sanchez Romate te ontdekken. Het is aangeraden om vooraf te reserveren om je plek te verzekeren. Dat kan je steeds doen via de website.

Praktische info Sherry Bodega Sanchez Romate

 • Adres: C. Lealas, 26, 11404 Jerez de la Frontera (zie ligging op de kaart)
 • Openingsuren: maandag tot vrijdag van 09:00 tot 14:00 uur, zaterdag en zondag gesloten.
 1. Bodega La Constancia

De indrukwekkende Bodega La Constancia biedt bezoekers een unieke kans om de geschiedenis van sherry te ontdekken. Met sherry's zoals Fino Quinta, kan je genieten van proeverijen en rondleidingen door de schilderachtige kelders. Reserveren is verplicht telefonisch op +34 956 33 40 11.

Praktische info voor je bezoek aan Bodega La Constancia

 • Adres: C. Manuel María González, 12, 11403 Jerez de la Frontera (zie ligging op de kaart)
 • Openingsuren: maandag tot vrijdag van 09:30 tot 13:30 uur, zaterdag en zondag gesloten.
 1. Bodega Fundador: een van oudste bodega's in Jerez

Bodega Fundador, opgericht in 1730, is een van de oudste bodega's in Jerez. De bodega staat bekend om het gelijknamige merk Fundador met een breed scala aan sherry's. Je kan genieten van een rondleiding en proeverij om de rijke geschiedenis van deze bodega te ervaren. Reserveer je bezoek via de website.

Praktische info voor je bezoek aan Bodega Fundador

 • Adres: C. Prta de Rota, S/N, 11408 Jerez de la Frontera (zie ligging op de kaart)
 • Openingsuren: maandag tot vrijdag van 10:00 tot 14:30 uur, zaterdag en zondag gesloten
 1. Bodega Tradición: jongste wijnhuis in Jerez

Bodega Tradición werd formeel pas opgericht in 1998 en is daarmee dus een jong wijnhuis in Jerez de la Frontera. Al is dat allemaal relatief, want het erfgoed gaat eigenlijk al net zo lang terug als de meeste andere bodega’s.

Deze bodega is gespecialiseerd in het produceren van premium sherry's met een focus op oudere vintages. Je krijgt hier de mogelijkheid om sherry's te proeven die tot wel 30 jaar oud zijn. Rondleidingen en proeverijen zijn beschikbaar op afspraak. Reserveren doe je via de website.

Praktische info voor je bezoek aan het wijnhuis

 • Adres: Calle Cordobeses, 3, 11408 Jerez de la Frontera (zie ligging op de kaart)
 • Openingsuren: maandag tot vrijdag van 09:30 tot 15:30 uur, zaterdag en zondag gesloten.
 1. Bodega Fernando de Castilla

Fernando de Castilla staat sinds 1837 bekend om zijn traditionele benadering van sherryproductie. Deze bodega produceert sherry's zoals Amontillado en Oloroso. Tijdens een bezoek maak je kennis met de authentieke smaken van de wijnen van Fernando de Castilla. Info en reserveren via de website.

Praktische info voor je bezoek aan Bodega Fernando de Castilla

 • Adres: C. Jardinillo, 7, 11404 Jerez de la Frontera (zie ligging op de kaart)
 • Openingsuren: maandag tot vrijdag van 09:30 tot 13:30 uur, zaterdag en zondag gesloten
 1. Bodega Díez-Mérito

Díez-Mérito, opgericht in 1876, combineert traditie met innovatie in sherryproductie. Deze bodega biedt een verscheidenheid aan sherry's zoals Oloroso en Cream Sherry. Tijdens de rondleidingen en degustaties ligt de nadruk op de evolutie van sherryproductie door de jaren heen. Info en reservaties via de website.

Praktische info Bodega Díez-Mérito

 • Adres: Calle Diego Fernández Herrera, 3, 11401 Jerez de la Frontera (zie ligging op de kaart)
 • Openingsuren: maandag tot vrijdag van 09:30 tot 13:30 uur, zaterdag en zondag gesloten.
 1. Bodega Emilio Hidalgo

Sinds 1792 staat Bodega Emilio Hidalgo bekend om zijn verfijnde Manzanilla-sherry. Deze bodega biedt een intieme ervaring voor bezoekers, met rondleidingen en proeverijen waarbij je kan genieten van de unieke smaak van deze sherry. Reserveer je bezoek via de website.

Praktische info Bodega Emilio Hidalgo

 • Adres: Calle Clavel, 29, 11402 Jerez de la Frontera (zie ligging op de kaart)
 • Openingsuren: maandag tot vrijdag van 09:30 tot 13:30 uur, zaterdag en zondag gesloten
 1. Bezoek ook de paardenrijschool van Andalusië

Je zou haast gaan denken dat je hier alleen maar om te drinken moet zijn. Maar niets is minder waar, want er zijn nog meer bezienswaardigheden in Jerez de la Frontera. Zo staat de stad ook bekend om de koninklijke paardenschool van Andalusië: de Real Escuela Andaluza Del Arte Ecuestre.

Heb je ooit de Spaanse Rijschool in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen bezocht? Dan weet je ongeveer wat je hier mag verwachten.

ONZE TIP: geen kaartjes kunnen bemachtigen voor een show in de koninklijke rijschool? Dan is de hengstenboerderij van Yeguada de la Cartuja net buiten de stad een goed alternatief. Dit is een van de meest vooraanstaande boerderijen voor Andalusische raspaarden en hier kan je geregeld ook shows bijwonen. Reserveer hier je tickets.
 1. Waar overnachten in Andalusië (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Andalusië? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Malaga, Sevilla en Granada. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?