Premium

Stadswandeling Antequera: ontdek alle bezienswaardigheden + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze wandeling is onderdeel van de betalende reisgids

Stadswandeling Antequera: ontdek alle bezienswaardigheden + kaart

  • Startpunt: Plaza de Castilla (parking), Antequera
  • Eindpunt: Plaza de Castilla (parking), Antequera
  • Type: Stadswandeling
  • Afstand: 3,5 km
  • Duur: 2 uur
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Rolwagens: Niet toegankelijk

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
4 dagen in het hart van Andalusië

4 dagen in het hart van Andalusië

Een uniek verblijf op de top van een heuvel: het 5* hotel Convento La Magdalena. Inbegrepen 3 overnachtingen met uitgebreid ontbijtbuffet, fles cava en 1x 6-gangen degustatiemenu. Airco op de kamer, gratis parkeren, zwembad en WiFi.

Wandel langs het fort, een indiaan en 25 kerken met deze route

Antequera wordt gedomineerd door het grote Moorse fort op de top van een kleine heuvel. Sta je op dat fort, dan zal je ook een rots met een unieke vorm opvallen. Hoe en waarom lees je verder in onze stadswandeling. Antequera zelf bestaat uit een wirwar van straatjes met voornamelijk witte gebouwen. Het zorgt ervoor dat Antequera zijn middeleeuwse uitstraling nog niet heeft verloren.

Je zal talrijke historische gebouwen in zijn centrum zien staan: paleizen, kloosters en schrik niet, meer dan 25 kerken! Ze allemaal in onze route leggen, dat konden we niet. De Carmenkerk mochten we echter zeker niet links laten liggen of ook nog de San Sebastiankerk met zijn klokkentoren die hoog boven de stad uitsteekt.

Via een triomfboog stap je naar het Alcazaba, een Moors kasteel. Je komt voorbij gezellige pleinen en er liggen enkele musea op je pad. Al deze bezienswaardigheden liggen binnen een straal van 200 meter rond het kasteel wat maakt dat onze stadswandeling ‘maar’ 3.5 kilometer bedraagt. Het belangrijkste van het historische stadsdeel van Antequera heb je zo zeker wél gezien.

Andalusië

Download gratis preview reisgids Andalusië

Nog meer in de volledige reisgids Andalusië

Ontdek Andalusië via 6 uitgewerkte stadswandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. 3 autoroutes, waaronder de mooiste route van Andalusië maken deze reisgids compleet. Uiteraard veel praktische info voor een bezoek aan het Alhambra en de wandelroute Caminito del Rey. Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-track Antequera: we hebben de GPS-track (GPX) van deze wandelroute in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Waarom kiezen voor Antequera?

Verwacht geen grote groepen toeristen in Antequera. Het is een rustig stadje met heel mooie bezienswaardigheden én typisch Spaans. Je kan er rustig van genieten. Wil je een hapje eten dan zal dat ook niet veel geld kosten. Het is een verademing als je uit de drukke steden zoals Malaga, Granada, Ronda of Cordoba komt. En toch zijn er heel mooie zaken te zien met als hoogtepunt de Carmenkerk, je komt er ogen tekort.

El Torcal - AndalusiëOp nauwelijks enkele kilometers van Antequera (ca. 15 km) ligt het natuurpark van El Torcal dat zich uitstrekt over ca. 12 km².  Nadat het al in 1929 erkend was als beschermd natuurgebied, kreeg het nog meer erkenning in 1989 toen het als nationaal natuurreservaat werd ingeschreven. Dit moet je eens gezien hebben. Het zijn unieke rotsformaties van karst, dat is aangetaste kalksteen, grillig gevormd door de invloed van erosie vooral dan de zure regen. Zo zijn grotten, kloven, liggende en rechtopstaande steenformaties ontstaan. Hier lag ooit de oceaan. De rotsen lagen tijdens de Jurassic periode, 150 miljoen jaren geleden, op de zeebodem. Bij de gebergtevorming werden de rotsen omhoog geduwd. Erosie door regen, ijsafzetting, en wind deden de rest.

Er zijn sporen gevonden dat op deze oppervlakte mensen hebben gewoond, in neolitische periode maar zeker ook ten tijde van de Romeinen, de Moren. Vroeger moet er ook veel meer groen hebben gestaan en bomen. Maar de industriële ontwikkeling in de 19de eeuw heeft hier vele bomen doen sneuvelen.

Het is al genieten onderweg naar het bezoekcentrum waar een grote parking ligt en waar de vertrekpunten liggen voor twee natuurwandelingen. Voorzie zeker goede wandelschoenen met profiel. En zeker ook drank want het kan er broeiend warm zijn. Er is keuze uit een wandelroute van ongeveer 1 uur (Ruta Verde) of een traject waarbij je ruim 2 uur onderweg bent (Ruta Amarilla). Behalve de rotsformaties maak je ook kennis met een rijke fauna en flora. Meer dan 600 verschillende plantensoorten zijn er al geteld en de kans is groot dat je boven je hoofd een arend of valk ziet rondcirkelen in het zwerk. Je bevindt je hier op bijna 1000 meter hoogte.

De uitleg in het bezoekcentrum is enkel in het Spaans, dat vonden wij toch jammer. Op amper enkel honderden meters vandaan bij het bezoekcentrum kan je over een gemakkelijk pad tot bij het uitzichtpunt Ventanillas. Zó spectaculair is het uitzicht daar niet.

Mooiste route van AndalusiëMet deze route brengen we je door een zeer bijzonder en afwisselend landschap. Zowel de wandelaars als de bezoekers met de wagen zullen een hoogdag beleven. Het totale traject is 113 km. Als je de wandeling van de Caminito del Rey wilt doen dan is een dag eigenlijk te kort. Wat wel kan is een wandeling op El Torcal en dan het volledige traject afleggen. We vertrekken vanuit het rustige plaatsje Antequera. Op minder dan 15 km van Antequera ligt het prachtig natuurgebied El Torcal, onvergetelijk!

Op weg naar El Chorro

In El Chorro eindigt de bekende wandelroute Caminito del Rey en begint de mooie vallei van de Guadalhorce. De weg die we nemen naar deze plek is ook een attractie. Vanuit El Torcal moet je de route terug nemen naar Antequera om vervolgens nog vooraleer je de stad bereikt de A343 te nemen richting Alora. De weg is goed berijdbaar maar begint na ca. 10 km serieus te kronkelen en laat je genieten van mooie landschappen. Dit is slechts een voorproefje.

Na net geen 20 km kom je in Valle de Abdalajis, het grootste dorp op de A343. Daar moet je rechtsaf richting El Chorro (MA4401). Het eerste deel van deze weg brengt je door een vrij smalle straat met geparkeerde voertuigen. Voor campers zou dit wel te smal kunnen zijn. Eenmaal uit het dorp ligt de weg zeer goed, alleen het laatste deel net voor El Chorro telt soms wel wat putten. Het gaat op en neer en soms is het een beetje steil. Maar het berglandschap dat je te zien krijgt doet alles vergeten. Gedurende 10 km krijg je prachtige panorama’s!

Op weg naar Ardales via Bobastro

Eerste doel is nu het uitzichtpunt op een hooggelegen meer en op El Chorro. Dit moet je gezien hebben. Over de stuwdam in El Chorro zie je al een eerste pijl naar Bobastro. Iets meer dan een kilometer verder krijg je een prachtig zicht op het wandeltraject van de Caminito del Rey. Je kan links parkeren. Met een verrekijker of door met je fototoestel in te zoomen kan je de wandelaars zien langs de rotsen. Dit is een van de spectaculairste stukken van de Caminito. Wat verder is er nog een parkeerplaats om het van dichterbij te zien.

Een paar kilometer verder moet je linksaf voor Bobastro. Het is nu ongeveer 5 km klimmen en het traject op zich stelt niet zo veel voor. De verrassing wacht je boven. Let op, onderweg zijn we een autocar tegen gekomen, dus er kan ook wel iets groter rijden dan een auto. Als je langs het stuwmeer rijdt heb je verder een plaatsje waar je kan parkeren. Doe dat want op die plaats heb je niet alleen een zicht over het kunstmatig en hoog gelegen stuwmeer maar aan de andere kant van de parking krijg je een panorama over het berglandschap.

Rij nu een paar honderd meter verder, tot op het einde, voor een onvergetelijk zicht over El Chorro en het berglandschap. Je ziet tientallen kilometers ver en het is er muisstil. Voor het mooiste zich moet je iets lager gaan dan het einde van de weg. Verdere uitleg hoeft niet … het is genieten. En dat kan ook zonder terrasjes.

Via de vallei van de Guadalhorce naar Antequera

Vele stuwmeren en prachtige panorama’s, dat krijg je te zien in de vallei van Guadalhorce. Maar om dit alles te zien mag je absoluut niet je GPS gebruiken. Die stuurt je resoluut langs een minder mooi landschap. Vanaf de parking van de Caminito of vanaf het restaurant El Kiosko vervolg je de weg en volg je steeds de pijlen naar Antequera! Dus niet je GPS volgen. Een smalle, autoluwe weg brengt je nu in een totaal ander landschap langs de vele stuwmeren. Je rijdt meer dan 10 km langs een prachtig panorama! Tenslotte kom je terecht op de hoofdweg waar je een pijl ziet van Antequera 17 km.

Een volledige beschrijving van deze route vind je in onze complete reisgids Andalusië.

Caminito del Rey, parking en vertrekplaats: 50 km - 45 min. rijden (via A384), lees meer info over Caminito del Rey.
Het natuurpark El Torcal: 15 km - 20 min. rijden
Malaga: 55 km - 50 min. rijden (via AP46)
Ronda: 88 km - 1u15 rijden
Granada: 105 km - 1u20 rijden, meer info over onze stadswandeling en het Alhambra.
Cordoba: 115 km - 1u20 rijden

De rijtijden zijn bij benadering, afstanden zijn steeds berekend van centrum naar centrum.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

- 13 juni 2018 - Etienne Campe

Het feit dat wij circa 8 maanden in Andalucia verblijven is deze gids zeer handige tool om steeds maar weer nieuwe en interessante ideeën mee te pikken en zo onze uitstappen beter te maken.

Download gratis preview reisgids Andalusië

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze wandeling is onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?