Amsterdam museumstad? Een overzicht van de musea in Amsterdam

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Amsterdam museumstad? Een overzicht van de musea in Amsterdam

8 april 2024 in Amsterdam0 reacties

Amsterdam is dé plek bij uitstek voor kunstliefhebbers. Doorheen de stad kan je namelijk heel wat musea vinden. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van de belangrijkste musea in Amsterdam.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Amsterdam

Duur1 - 5 dagen ()
Openbaar vervoerJe kan tickets voor het openbaar vervoer eenvoudig online kopen € 9
BereikbaarheidMet de trein naar Amsterdam, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Amsterdam zijn:
PakketreizenWil je ook op citytrip naar Amsterdam? Deze reis kan je boeken bij Euroreizen (va. € 175)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Woonbootmuseum

Het Woonbootmuseum geeft je een beeld van het leven aan boord van een woonboot in de Amsterdamse grachten. Het museum zelf is een voormalig vrachtschip en toont je hoe je iets prachtigs kan maken van zo’n schip. Met alle langsvarende pleziervaart en stormen kan het soms wel dobberen!

 1. Stedelijk Museum

Alhoewel de naam het niet doet vermoeden zijn in het Stedelijk Museum moderne kunstwerken ondergebracht. Maar dat zal je wel merken als je de moderne inkomhal neemt aan het Museumplein, in de volksmond ook wel ‘De Badkuip’ genoemd. Meer dan 8 jaar hebben ze verbouwd om tot dit resultaat te komen. Er zijn veel mogelijkheden om tijdelijke evenementen te organiseren en ook grote hedendaagse werken een plaats te geven. De kunst die je hier kunt zien, gaat van Van Gogh tot recentere moderne kunstenaars zoals Appel en Warhol. Op de voet gevolgd door hedendaagse kunstenaars, die nu nog geen ronkende namen zijn. Het museum bezit één van de rijkste verzamelingen moderne kunst (ca. 80.000 kunstwerken) in Europa. Je kunt de hele collectie ook online raadplegen.

 1. Van Gogh Museum

Het moderne Van Gogh Museum op het Museumplein werd speciaal ingericht om 200 schilderijen van Vincent van Gogh in onder te brengen. Daarbij horen zowel landschappen, zelfportretten, als stillevens. Daarnaast bezit het museum ook een rijke collectie kunstwerken van andere kunstenaars uit de 19de eeuw, vrienden, tijdgenoten, en navolgers van Van Gogh. In mei 2013 is het heropend na een grondige onderhoudsbeurt die 7 maanden heeft geduurd.

 1. Rijksmuseum

In april 2013 is het Rijksmuseum heropend na een jarenlange verbouwing. Het gebouw werd grondig gerestaureerd en de indeling herzien. Zo loop je nu door een tijdlijn waar schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstvoorwerpen uit dezelfde periode bij elkaar zijn tentoongesteld. Tijdens de zomer zal er eveneens een gratis tentoonstelling te zien zijn in de museumtuin.

Het museum werd gebouwd eind 19de eeuw in neo-klassistische stijl. Je kunt er veel schilderijen zien vanaf de 15de eeuw. Het beroemdste is wellicht de Nachtwacht van Rembrandt. Daarnaast is er ook veel aandacht voor beeldhouwkunst, Aziatische kunst, en Nederlandse geschiedenis. De collectie is ook online te bekijken, en kunstenaars of andere geïnteresseerden kunnen zelfs schilderijen downloaden om te bewerken!

TIP: Ga voor De Zwaan van Jan Asselijn in plaats van De Nachtwacht van Rembrandt! Dit geweldige schilderij is te vinden in de hoofdgalerij op weg naar De Nachtwacht.


 1. Museum Van Loon

Aan de buitenkant, grauw en grijs, is het Museum Van Loon niet meteen uitnodigend om er naar binnen te gaan om het museum te bezoeken. En toch loont het de moeite. Je vindt er een collectie kunstwerken in combinatie met een fraai bewaard interieur. Het huis is gebouwd in 1672 en wordt sinds eind 19de eeuw bewoond door de familie Van Loon, afstammelingen van de mede-oprichter van de Verenigde Oostindische Compagnie, Willem van Loon. Het is nog steeds in het bezit van de familie.

 1. Foam Fotografiemuseum

In het Foam Fotografiemuseum zie je wisselende tentoonstellingen van allerlei soorten foto’s, van kunst- tot modefoto’s. Ook het gebouw zelf is de moeite waard om te bekijken. De expositieruimten zijn ondergebracht in drie panden, die op een moderne manier met elkaar zijn verbonden. Het zal je ook opvallen dat hier veel jonge mensen actief zijn. Foam geeft deze jonge fotografen een platform en zelfs expositieruimte.

 1. Willet-Holthuysen Museum

Het Willet-Holthuysen Museum is een buitenbeentje in het museumlandschap van Amsterdam. Je krijgt hier een rondleiding door stijlkamers uit verschillende periodes vanaf de 18de eeuw. De Willets nemen je mee in de tijd aan de hand van een rijke collectie kunst in de vorm van zilver, meubels, glaswerk, schilderijen, sculpturen, keramiek en boeken. Zij waren de laatste bewoneres van dit voorname Amsterdamse grachtenpand. Er is tevens een prachtige stadstuin aan verbonden.

 1. Hermitage Amsterdam

Hermitage Amsterdam is een bijhuis van het beroemde Staatsmuseum de Hermitage in Sint-Petersburg. Locatie is het 19de eeuwse verpleeghuis Amstelhof aan de Amstel. De buitenkant kreeg zijn oorspronkelijke uitstraling terug, binnenin werd het getransformeerd tot een modern museum en het kreeg een eigen ingang aan de Amstel. Men kan het museum met de boot bereiken via de privé-aanlegsteiger aan de hoofdingang of via de aanlegsteiger voor groepen aan de Nieuwe Keizersgracht.


 1. Zoo van Artis en het Geologisch en Zoölogisch Museum

De Zoo van Artis, opgericht in 1838 onder de naam Natura Artis Magistra, is de oudste en beroemste dierentuin van Nederland, en bestaat uit verschillende onderdelen. Samen met het Planetarium, het Geologisch en Zoölogisch Museum, het Aquarium, en de Artis Bibliotheek vormt de dierentuin één geheel. Naast de dieren, zijn ook de gebouwen hier het aanzien zeker waard. Diverse van de gebouwen op het terrein zijn rijksmonumenten. Eén dag zou wel eens te kort kunnen zijn voor een bezoek.

 1. Verzetsmuseum

Affiches, gevels, gebruiksvoorwerpen, foto’s, filmfragmenten, documenten, en het gebouw zelf van het Verzetsmuseum brengen je onmiddellijk in de sfeer van de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal dat verteld wordt, is dat van het verzet en mensen in oorlogstijd. Er worden lezingen gehouden, en het heeft een bibliotheek.

 1. Joods Historisch Museum

Er wordt van het Joods Historisch Museum wel eens beweerd dat dit het op één na belangrijkste Joodse museum in Europa is. Het werd ondergebracht in vier voormalige synagoges en vertelt je alles over de geschiedenis en godsdienst van de joden. Ook thema’s zoals Zionisme en Jodenvervolging komen aan bod. Het JHM is een studiecentrum. Er wordt echter niet uitgeleend, je kunt de documenten, fiches, beeld- en geluidsfragmenten ter plekke raadplegen. Opgepast, op Joodse feestdagen is het museum gesloten. Raadpleeg voor een bezoek de website!

 1. Museum Het Rembrandthuis

Museum Het Rembrandthuis is gevestigd in het huis waar Rembrandt bijna 20 jaar lang gewoond en gewerkt heeft. Hier heeft hij zijn meesterwerken gemaakt. Het is dan ook logisch dat dit huis een museum geworden is. Je kunt er ondermeer een grote verzameling etsen zien en een beperkt aantal schilderijen. Zijn woonhuis en werkatelier zijn teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Een deel van de collectie is ondergebracht in een recent gebouwd aanpalend gebouw waar ook de inkom is.

 1. Micropia

Wil je graag kennis maken met microscopisch kleine organismen zoals bacteriën, virussen, algen en schimmels? Dan is het Micropia museum zeker iets voor jou! Het museum is gelegen naast de hoofdingang van Artis Zoo.

 1. Kattenkabinet

Heb je ooit als eens een bezoekje willen brengen aan een museum geheel gewijd aan katten? De collectie kunst in het Kattenkabinet omvat zowel schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken als andere kunstwerken van katten. Je kan er werken bewonderen van Picasso, Toulouse-Lautrec, Corneille en vele anderen.

 1. Multatuli Museum

Het Multatuli Museum bevindt zich in het geboortehuis van de schrijver Eduard Douwes Dekker. Tevens is er ook het Multatuli Genootschap gevestigd. Ontdek er alles over de schrijver, zijn toneelstukken, pamfletten en boeken, waaronder zijn bekendste werk Max Havelaar (De koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij).

 1. EYE Filmmuseum

Het EYE Film Instituut Nederland kan je vinden tegenover het Centraal Station, aan de oever van het IJ. Het gebouw werd in 2012 geopend en heeft een bijzondere architectuur. Het is ontworpen door de Oostenrijkse architecten Roman Delugan en Elke Delugan-Meissl. In het museum vind je ondermeer 4 filmzalen, een tentoonstellingszaal en een filmlab. Het museum heeft een collectie van meer dan 46.000 films, 500.000 foto's, affiches, scenario's en archieven van films en filmmakers.

 1. ARCAM Architectuurmuseum

Architectuurcentrum Amsterdam is hét centrum voor architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp in Amsterdam. Je kan er terecht voor alle info over de architectuur en stedenbouw van Amsterdam.

 1. Het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum is gevestigd in het gebouw van het voormalige 's Lands Zeemagazijn. De collectie bevat onder andere schilderijen, scheepsmodellen, wapens en wereldkaarten. Aan de steiger bij het museum liggen twee schepen: het authentieke stoomschip Christiaan Brunings (in 1900 gebouwd als ijsbreker en directieschip van Rijkswaterstaat) en een replica van het Vereenigde Oostindische Compagnie-schip Amsterdam.

 1. Hash Marihuana & Hemp Museum

Het Hash Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam is het oudste en belangrijkste museum ter wereld dat gewijd is aan Cannabis Sativa L., ook wel bekend als hennep of marihuana.
Het museum bezit een unieke collectie die alle aspecten van cannabis omvat, functioneert als educatief centrum en faciliteert wetenschappelijk onderzoek.

 1. Waar overnachten in Amsterdam?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Amsterdam? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van het Centraal Station, Jordaan, Grachtengordel en Museumkwartier. Ontdek zeker onze 11 favoriete hotels in Amsterdam.

Waar overnachten in Amsterdam?

Op zoek naar een leuk hotel in Amsterdam? Wij verbleven in het DoubleTree hotel nabij het Centraal Station. Met een prachtig uitzicht + parking voorzien (mocht je niet met de trein komen).
 1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Amsterdam?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip in Amsterdam? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Amsterdam met meer dan 87 bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Amsterdam.

Amsterdam

Gratis reisgids Amsterdam downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?