Via Thiérache 6-daagse wandeltocht: onze route + tips

Download reisgids Ardennen

Via Thiérache 6-daagse wandeltocht: onze route + tips

 • Startpunt: Rue Saint-Eloi (kerk), Olloy sur Viroin (B)
 • Eindpunt: Place de la Basilique, Saint-Quentin (F)
 • Type: Wandelroute
 • Afstand: 139 km
 • Duur: 6 dagen
 • Wegdek: Gedeeltelijk verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
 • Rolwagens: Niet toegankelijk
 • Vlaams Compostelagenootschap

Volg route op kaart met GPS-tracker

Lees onze ervaringen en tips voor een zesdaagse wandeltocht.

Je zoekt rust en natuur, je wilt even geen andere mensen zien, je wilt genieten van stilte en wandelen is je passie dan is deze 6-daagse wandeltocht misschien wel iets voor jou.
De Via Thiérache is een van de routes vanuit België op weg naar Santiago de Compostela. Veel bedevaarders zal je op dit traject echter niet ontmoeten. Saai is het niet want je krijgt een zeer gevarieerd landschap met diverse wandelpaden.

De Thiérache is een stukje Frankrijk waar er amper toeristen komen, verwacht dus geen ruim aanbod aan bezienswaardigheden, dat is eerder zeer beperkt. En toch is het een van de mooiste wandeltochten die we gemaakt hebben. In onze gratis pdf-gids lees je onze ervaringen en tips. Het volledige verslag + overnachtingsplaatsen van onze 6-daagse tocht kan je hier lezen.

Overzicht van de stapdagen:

 1. Olloy sur Viroin – Baileux: 26 km
 2. Baileux – grens Frankrijk : 25 km
 3. Grens Frankrijk – Neuve-Maison : 21 km
 4. Neuve-Maison – Romery : 25 km
 5. Romery – Hauteville : 19 km
 6. Hauteville – Saint-Quentin : 23 km
Via Thiérache wandelroute

Gratis verslag wandelroute Via Thiérache downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Via Thiérache met onze aanpassingen: we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden. Download ook ons pdf-verslag met tips voor een gratis app met offline kaarten.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Goed voorbereid op wandelvakantie

Deze route kan je wandelen als een gewone wandeltrip, als voorbereiding van een grote wandeltocht of als onderdeel van je tocht naar Santiago de Compostela. Zo kan je al 139 km verzamelen op je stempelboekje. Bij de beschrijving geven we telkens mee waar je een stempel kan krijgen. Alle informatie over het stempelboekje en tochten naar Santiago de Compostela kan je vinden op de website van het Vlaams Compostelagenootschap.

Bij elke dag in deze gids vind je een kaartje, een grafiek van de hoogteverschillen, tips om te lunchen en te overnachten en een korte beschrijving hoe wij de wandeling hebben beleefd en wat er te zien is.
Het is duidelijk dat je niet zomaar aan deze wandelvakantie kan beginnen zonder enige vorm van voorbereiding. De eerste dag krijg je zowat 850 meters stijging onder de voeten, de andere dagen varieert dit tussen de 100 meter en 500 meter. Daarvoor is een degelijke voorbereiding nodig. Onderschat ook de afstand niet, vooral als de temperatuur boven de 22 graden ligt.
De staat van de wandelpaden is enorm gevarieerd, soms slecht waarbij hoge wandelschoenen vereist zijn, soms zeer vlak en breed waarbij lage schoenen voldoende zijn. Sowieso raden we wandelschoenen type A/B aan, hoog of laag laten we in het midden.

Tijdens de eerste en tweede wandeldag ben je in België en is de route bewegwijzerd met de bekende blauwe St-Jacobsschelp, maar toch ontbreken er soms. In Frankrijk is er totaal geen bewegwijzering. Daarom kan je deze route alleen ondernemen als je de gps-tracks hebt ingeladen op je smartphone. En dan moet je nog offline-kaarten hebben want soms is er totaal geen internetverbinding.

Gebruik hiervoor de gratis app van OSM (OpenStreetMap), terug te vinden als: ‘OsmAnd – Offline kaarten en navigatie’, zowel voor Android als voor Apple. Je kan de kaarten van zes regio’s gratis inladen, voor deze wandelroute heb je die nodig van ‘België – Wallonië’ en ‘Frankrijk – Hauts-de-France’. Met OsmAnd kan je onze gps-tracks inladen via ‘Mijn Plaatsen’. Onze gps-tracks kan je gratis downloaden op deze pagina.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

- 14 januari 2021 - Victor Neeus

Heel fijne wandelgids. Zoveel moois te zien in eigen land !

- 12 oktober 2020 - Lieven Van Hooste

interessante gids over een niet bekende streek; staat op mijn to do lijstje om te wandelen

- 9 oktober 2020 - Cor Claassens

Ik heb de route gelezen en op kaart ingetekend. Ik ga de route zeker lopen alleen niet in zes dagen maar een paar dagen langer. De afstanden zijn voor mij per dag net iets te lang. Alleen slaapplaatsen vinden is nog een punt.

- 8 oktober 2020 - Nele Van Mieghem

Toffe tips voor praktische informatie. Telkens even wegdromen bij deze nieuwsbrief. Je bent al een beetje op reis.

- 6 oktober 2020 - Frank Geleyn

Unieke, ongekende en coronaveilige wandelroute, meer moet dat niet zijn!

Gratis verslag wandelroute Via Thiérache downloaden

Download reisgids Ardennen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?