De 9 x leukste bezienswaardigheden van Lund: info, foto's & tips!

Koop de volledige reisgids voor € 10

De 9 x leukste bezienswaardigheden van Lund: info, foto's & tips!

7 februari 2021 in Zweden0 reacties

Naast de bekende steden als Stockholm, Malmö en Göteberg is ook de universiteitsstad Lund een aanrader om te bezoeken! Vaak wordt de stad ook vergeleken met het Engelse Oxford, daar het niet alleen dé studentenstad van Zweden is, maar ook een historisch karakter heeft.

Ontdek in deze blog de mooiste bezienswaardigheden in Lund.

Inhoud artikel

 1. Kathedraal van Lund

De kathedraal van Lund is zowat de kroon op Lund en is de ideale plek om je verkenningstocht door de stad te beginnen. Het is een van 's werelds mooiste voorbeelden van de romaanse architectuur. Gebouwd van houtskool en witte steen, heeft het bouwwerk een imposante monochrome uitstraling dat meteen in het oog springt.

Voordat je de kathedraal binnengaat, moet je zeker ook eens de achterkant van het gebouw bekijken. Bij de zij-ingangen zie je groteske waterspuwers van vogels en dieren, door de eeuwen heen wat geërodeerd door wind en regen.

 1. Koningshuis van Lund

Tegenover de kathedraal van Lund vind je het Koningshuis of Kungshuset. Dit gebouw werd tussen 1578 en 1584 gebouwd in opdracht van de Deense koning Frederik II en was oorspronkelijk bedoeld als residentie voor de bisschop van Lund.

Wil jij nog meer van het zuiden van Zweden ontdekken? Download dan nu onze gratis preview reisgids!
 1. Historisch Museum van de Universiteit van Lund

Het gebouw waarin het Historisch Museum van de Universiteit van Lund is gevestigd, was oorspronkelijk bedoeld als bisschopswoning en werd tussen 1840 en 1845 in romaanse stijl gebouwd. Dit grote archeologische museum herbergt een breed scala aan fascinerende tentoonstellingsstukken. Wil je deze graag bezoeken? Meer info over de toegangsprijzen vind je op de website.


 1. Openluchtmuseum Kulturen

Kulturen is het op één na oudste openluchtcultuurmuseum van Zweden. Het museum heeft zowel binnen- als buitenelementen; het beslaat twee volledige stadsblokken tussen de kathedraal en de botanische tuinen in het oosten.

Hier kan je heerlijk wandelen in een prachtig park met tuinen en geplaveide straten tussen een verzameling van originele of gereconstrueerde historische gebouwen uit het hele land. Sommige staan op hun oorspronkelijke plaats, andere zijn er van elders naar verplaatst.

 1. Botanische tuinen

Eventjes ontsnappen aan alle drukte? Bezoek dan even de 150 jaar oude botanische tuinen. De site van 8 hectare bevat ongeveer 7.000 plantensoorten, waarvan 200 in kassen, die overigens allemaal de negen verschillende klimaatzones van onze planeet vertegenwoordigen.

 • Deze tuinen zijn gratis toegankelijk voor het publiek!

 1. Skissernas Museum

Van alle musea in de omgeving van Lund is een van de meest interessante het Skissernas Museum, of het schetsmuseum. Dit museum is gewijd aan het verzamelen en tentoonstellen van schetsen en tekeningen die gemaakt zijn voor hedendaagse monumentale en openbare kunst, zoals fresco's, sculpturen en reliëfs. Dit is 's werelds grootste collectie van voorbereidende schetsen voor Zweedse kunst. Meer info op de website.

Ontdek nog meer excursies met begeleide gids in Lund

 1. Tegnérmuseet

Deze site was de thuisbasis van de Zweedse auteur en dichter Esaias Tegnér (1782-1846). Hij was een van de belangrijkste schrijvers van zijn generatie en verdiende daarom zijn eigen museum. Het museum herbergt originele meubels en artefacten uit de periode dat de auteur en zijn familie hier woonden, toen hij professor was aan de Universiteit van Lund.

Kan je maar niet genoeg krijgen van het zuiden van Zweden? Maak dan een leuke daguitstap vanuit Lund naar Malmö. Ook deze hippe stad heeft talloze bezienswaardigheden die je staan op te wachten! Bekijk alvast onze favorieten in Malmö hier!
 1. Stadsparken

Als je je even wilt afzonderen van de stad, kan je altijd lekker gezellig picknicken in de Stadsparken. Een aangenaam park waarin je het observatorium van de universiteit en de aarden wal kunt zien die de oude stadsmuren markeert. Je kan hier ook lekker wandelen langs de mooie vijver en genieten van de rust en stilte.

Nog op zoek naar een verblijfplaats tijdens je rondreis door het zuiden van Zweden? Bekijk hier onze favoriete verblijven!

 1. Kasteel Torup

Deze bezienswaardigheid mag zeker niet ontbreken tijdens je verblijf in Lund! Kasteel Torup is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in heel Zweden. Het huidige uiterlijk dateert van tussen 1602 en 1630, toen het werd gerestaureerd. Merk op dat als je het interieur van het kasteel wilt bezichtigen, je de tickets ruim van tevoren moet reserveren voor een rondleiding. Opmerkelijk zijn het aantrekkelijke terrein, maar ook binnen, de olieverfschilderijen van Ehrenstrahl van de Zweedse koningen Karl X en Karl XI en een uitgebreide bibliotheek met een grote collectie historische boeken.

 1. Nog meer bezienswaardigheden in de buurt van Lund

Als je nog wat tijd op overschot hebt, raden we je aan om volgende plekjes ook te bezoeken. Ze liggen op een uurtje rijden van de stad Lund maar zijn zeker de moeite waard!

Ales Stenar

Het mystieke stenen monument genaamd Ales Stenar dateert uit de IJzertijd. 59 massieve stenen zijn gerangschikt in een 67 m lange vorm. Op 32 m boven de zeespiegel biedt deze plaats een prachtig uitzicht over het heuvelachtige landschap en over de Baltische Zee. Dit is het grootste en best bewaarde stenen monument in Zweden. Als je in de buurt bent, kan je ook naar het nabijgelegen Kåseberga gaan om wat van de lokale gerookte haring te proeven. Best bijzonder om te zien.

Ystad

Ystad is de hoofdstad van het graafschap Skåne en een van de meest pittoreske steden van het land. Het is de thuisbasis van meer dan 300 charmante vakwerkhuizen en schilderachtige kasseistraatjes.

 • Bezoek de Klostret I Ystad, ook wel bekend als de abdij van Greyfriars, een Franciscanerklooster en museum.
 • In de buurt is ook de Sankta Maria kerk een bezoek waard; deze herbergt een indrukwekkende zilvercollectie. De kerk staat ook bekend om het hoornsignaal van de nachtwaker.
 • Weetje: Ystad is het beroemde decor voor de televisieserie Wallander.
 1. Mis niets van Zweden met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zweden? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuid-Zweden met een volledige uitgestippelde rondreis door Zweden, en meer dan 130 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zweden.

Zuid-Zweden

Gratis reisgids Zuid-Zweden downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?