Scala Contarini del Bovolo in Venetië bezoeken? Alle info over de spiraaltrap van Venetië

Volledige reisgids kopen voor € 5

Scala Contarini del Bovolo in Venetië bezoeken? Alle info over de spiraaltrap van Venetië

29 maart 2022 in Venetië1 reactie

Praktische info voor je bezoek aan Scala Contarini del Bovolo in Venetië, de spiraaltrap

Geen wenteltrap zo beroemd als de Scala Contarini del Bovolo in Venetië. Deze traptoren is maar liefst 28 meter hoog en verbindt de verdiepingen van een oud stadspaleis langs de buitenkant. De Scala Contarini del Bovolo werd gebouwd in 1499 en ziet er bijzonder romantisch uit.

Lees hier alles over je bezoek aan de Scala Contarini del Bovolo in Venetië.

Inhoud artikel

 1. Scala Contarini del Bovolo, een pareltje in renaissancestijl

De Scala Contarini del Bovolo is een van de meest sprookjesachtige plekken in Venetië. Deze enorme wenteltrap behoort tot het paleis Contarini del Bovolo. De gigantische wenteltrap telt in totaal zo'n zes verdiepingen en werd in 1499 gebouwd. Het vormde een onderdeel van een grootschalige renovatie van het stadspaleis in opdracht van Pietro Contarini. Het verouderde gebouw kreeg toen een fris, renaissancejasje aangemeten.

Naast de wenteltrap werden ook de balkons toen toegevoegd. Sinds dan kreeg het paleis de naam Contarini del Bovolo. Bovolo betekent namelijk slak in het Italiaans en dat verwijst natuurlijk naar de opvallende vorm van de trap.

STADSWANDELING: Met onze stadswandeling door Venetië kom je langs dit bijzonder bouwwerk en talloze andere topbezienswaardigheden in Venetië.

 1. Astronomische ontdekkingen

Het stadpaleis, inclusief de spiraalvormige trap, viel door de eeuwen heen in verschillende handen. In de 19e eeuw werd het omgevormd tot een gastenverblijf. De Duitse sterrenkundige Wilhem Tempel verbleef toen in een van de kamers en zette zijn telescoop neer op de bovenste verdieping van de trap. Hij ontdekte er die nacht enkele sterren en hemellichamen.

Wist je dat de wenteltrap Scala Contarini del Bovolo dienst deed als filmdecor in 1951? De trap is een van de belangrijkste locaties in de verfilming van Shakespeare’s Othello door Orson Welles.
 1. Spiraaltrap van Venetië bezoeken

De spiraaltrap van Venetië is een unieke plek. De trap werd gemaakt van enerzijds de typische rode bakstenen die je overal in Venetië ziet en anderzijds de witte stenen die afkomstig zijn uit de regio Istrië (Kroatië). Het geheel geeft dit stukje Venetië een sprookjesachtig karakter. De trap getuigt van de renaissancistische idealen indertijd.

De traptoren is 28 meter hoog. Op elke verdieping komt de trap uit op een grote loggia, dat zijn als het ware grote inkomhallen in open lucht. Via de trap kon je zo op elke verdieping het stadspaleis betreden. Ook het uitzicht vanop de top van de trap is mooi meegenomen. Je kan onder andere de indrukwekkende groene koepels van de San Marcobasiliek en de campanile zien.

Bestel je tickets voor een bezoek aan Scala Contarini del Bovolo

 1. Bereikbaarheid en openingsuren van de Spiraaltrap van Venetië

 • De Scala Contarini del Bovolo bereik je via het plein Campo Manin.
 • Neem er de straat Calle de la Vida o De le Locande en je komt uit bij de spiraaltrap van Venetië.
 • Kom je met de vaporetto? Dan stap je best af bij de halte Rialto. Neem daarvoor waterbuslijn 1 of 2. Je bent dan slechts een korte wandeling van de spiraaltrap van Venetië verwijderd.
 • Openingsuren: De Scala Contarini del Bovolo is elke dag open voor bezoekers vanaf 9u30 tot 17u30.

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je citytrip in Venetië? Download dan zeker onze reisgids Venetië en geniet ten volle van je verblijf.

 1. Hoe en waar je tickets boeken voor de Spiraaltrap van Venetië?

Het is aan te raden om je tickets voor de Scala Contarini del Bovolo vooraf te reserveren. Er wordt slechts een handvol toeristen toegelaten per half uur die de trap mogen beklimmen. Wil je niet lang hoeven te wachten? Dan boek je dus best je tickets voor de Scala Contarini del Bovolo op voorhand online. Zo kan je de ellenlange wachtrijen vermijden. Bestel je tickets hier.

 1. Waar overnachten in Venetië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je vakantie in Venetië? Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Venetië.

 • Venetië: Het 4-sterren Hotel Rialto ligt tegenover de Rialtobrug en biedt kamers aan met een traditioneel Venetiaanse inrichting. Begin je dag op een onvergetelijke manier door buiten op het terras te eten, met een briljant uitzicht op het Canal Grande. Meer info en boeken.
 • Venetië: Genieten van een drankje op terras in hartje Venetië? Bij B&B Ca' San Rocco kan dat! Deze charmante accommodatie is omringd door planten en tuinen: de perfecte plek voor natuurliefhebbers om te ontspannen. Meer info en boeken.
 • Lido: Wandel langs het uitgestrekte strand van het eiland Lido en rust nadien lekker uit in het historische Hotel Byron. Je kan genieten van de schoonheid van de nabijgelegen Venetiaanse lagune, of volledig ontspannen in de smaakvol ingerichte kamers met uitzicht op het terras in de tuin. Meer info en boeken.
 • Burano: Wil je graag op het eiland overnachten? Boek dan een verblijf in het vakantiehuis Night Galleria - bed & art gevestigd in een van de gekleurde huisjes. De accommodatie biedt ook uitzicht op de lagune van Venetië. Meer info en boeken.
 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?