Dé mooiste bezienswaardigheden Djerba + Onze 5 top hotels op Djerba

Dé mooiste bezienswaardigheden Djerba + Onze 5 top hotels op Djerba

4 januari 2024 in Tunesië2 reacties

Djerba staat vooral bekend als een van de beste bestemmingen voor een Mediterraanse zon-zee-strandvakantie. Je hebt er staalblauwe hemels, uitgestrekte stranden en ook heel wat mooie hotels. De meeste toeristen verblijven bij Houmt Souk, de belangrijkste stad van Djerba, maar ook de andere stadjes op het eiland zijn populair.

Toch kan je er meer doen dan enkel zonnen. Djerba werd verschillende keren gekoloniseerd en al die culturen hebben er hun sporen nagelaten. Je vindt er historische bouwwerken, idyllische witgekalkte dorpjes, traditionele winkeltjes en veel meer.

Hieronder geven we je een beknopt overzicht van de niet-te-missen bezienswaardigheden op Djerba en we zetten de mooiste hotels van Djerba op een rijtje.

Inhoud artikel

  1. Bezienswaardigheden op Djerba

1.1. Het stadscentrum van Houmt Souk

Djerba is erg verschillend van het vasteland van Tunesië, zowel de cultuur als de architectuur zijn er anders. De belangrijkste en interessantste stad van het eiland is Houmt Souk. Die stad staat vooral bekend om het stadscentrum vol schilderachtige steegjes en witgekalkte huisjes.

Je kan er ook heel wat traditionele winkeltjes binnenstappen waar je onder andere Berberse juwelen, textiel, schoenen, messing, zilverwerk, lederen voorwerpen en met de hand beschilderde keramiek kan kopen. Zoek tussen de smalle straten ook de leuke soek (markt) en ga eens langs bij de kleine haven van de stad waar je de vissersboten kan zien aanmeren met hun vangst.

1.2. Museum of Arts & Popular Traditions

Cultuurliefhebbers die Djerba beter willen leren kennen, moeten zeker een bezoekje brengen aan het interessante cultuurmuseum van de stad. Het is gevestigd in een 18e-eeuwse zawiya (een soort Arabisch klooster) ter ere van Sidi Zitouni. Je komt er alles te weten over de culturele tradities van het eiland. De pronkstukken van het museum zijn felgekleurde oude kledingstukken, eeuwenoude juwelen, keramiek en bijzondere trouwkisten.

1.3. Fort van Houmt Souk

Een andere belangrijke bezienswaardigheid is de stadsvesting die opgetrokken werd in de 9e eeuw ten tijde van de Aghlabiden-dynastie. In de 13e en 15e eeuw werd de burcht versterkt, maar het complex dat je vandaag ziet dateert grotendeels uit de 16e eeuw toen de vestingen gerenoveerd werden in opdracht van de beruchte generaal Turgut Reis. Vanop het fort heb je een prachtig uitzicht over de haven.

1.4. De synagoge van El Ghriba

Deze synagoge zou in de 6e eeuw voor Christus gebouwd zijn en daarmee is het de oudste synagoge van Afrika en één van de oudste ter wereld. Volgens de legende zou een groep Joden de tempel gesticht hebben nadat ze uit Jerusalem gevlucht waren. Het is een belangrijk pelgrimsoord.

Er leefden voor de Tunesische Onafhankelijkheid in 1956 wel 100 duizend Joden op Djerba, maar vandaag zijn dat er slechts nog een duizendtal. Je vindt de synagoge in het dorpje Hara Seghira vlakbij Houmt Souk.

1.5. Djerbahood

In het dorpje Erriadh kan je enkele prachtige graffitikunstwerken bewonderen. Enkele jaren geleden brachten 150 kunstenaars van over de hele wereld hier graffiti aan op de muren van de huizen. Het resultaat is verbluffend. Ga hier zeker eens door de straten wandelen en vergeet je fototoestel niet!

Bovendien loop je er niet tussen hordes toeristen, het is volledig gratis en je kan Djerbahood makkelijk bereiken met de taxi vanuit Houmt Souk.

1.6. Guellala

Dit dorpje is het centrum van de traditionele aardewerkindustrie op Djerba. Breng hier zeker een bezoek aan een van de lokale pottenbakkerijen om de ambachtslui aan het werk te zien. Je kan er ook mooie souvenirs of geschenkjes kopen om mee naar huis te nemen.

1.7. Midoun

Ben je toevallig op een vrijdag op Djerba? Ga dan zeker eens naar de stad Midoun waar de grootste markt van het eiland georganiseerd wordt. Je kan hier lokale producten kopen op een grote marktplaats middenin de medina in de schaduw van dadelpalmen en fruitbomen.

Ook op een andere dag dan vrijdag is het erg leuk om hier rond te wandelen. In de zomer wordt er bovendien wekelijks een culturele show met volksdansen en kamelen gehouden. Bovendien vind je langs de kust van Midoun de meest populaire hotels en de mooiste stranden.

1.8. De uitgestrekte stranden van Djerba

Als stranden je ding zijn, zal je op Djerba zeker je hart kunnen ophalen. Naast alle culturele bezienswaardigheden heeft het eiland ook een groot aantal uitstekende stranden in de aanbieding. De mooiste stranden liggen aan de noordkust van het eiland. In die Zone Touristique zijn de meeste stukken strand wel eigendom van resorthotels, maar als je niet in een van die hotels verblijft, kan je ook terecht op de openbare gedeeltes.

We raden het Strand van 5000 Jaar aan, op acht kilometer van Houmt Souk, net als het gemeentelijke strand iets verderop. Als je op zoek bent naar rustigere stranden rijd je beter naar de kustlijn tussen Aghir en el-Kantara.

Op Djerba kan je ook heel wat leuke activiteiten doen. Je kan bijvoorbeeld aan boord gaan van een piratenboot naar Flamingo Island of je kan ook een onvergetelijke kameelrit maken over het strand of je kan een prachtige wandeling te paard maken door de omgeving.
  1. De 5 beste hotels op Djerba

Wie naar Djerba gaat, kan zich aan fantastische hotels verwachten. De standaard ligt er hoog op het eiland. Je vindt er heel wat resorthotels die uitstekende restauranten en zwembaden hebben. Bovendien liggen ze vaak vlak aan het strand. Het is de ideale plek om even helemaal te ontspannen! Hieronder geven we je een overzicht van onze 5 favoriete hotels op Djerba.

2.1. Iberostar Mehari Djerba

Het hotel Iberostar Mehari Djerba ligt in Taguermess aan de noordkust van het eiland, niet ver van het gezellige dorpje Midoun. Het is een all-inclusivehotel met 2 zwembaden, een spa met hot tub en tennisvelden. Het hotel telt twee restaurants van uitstekende kwaliteit en naast het zwembad vind je nog een snackbar. Je overnacht er vanaf 144 euro. Boek je kamer online

2.2. Radisson Blu Palace Resort & Thalasso

Het Radisson Blu-hotel vlakbij Houmt Souk in Djerba is op en top luxe. Het hotel staat aan het strand en heeft een uitgebreide spa, een hammam en een zoutwaterzwembad buiten. Er zijn ook 4 restaurants en 5 bars waaronder een Italiaans restaurant en een restaurant op het strand. Het buffetontbijt is erg uitgebreid. Je verblijft hier vanaf 134 euro. Boek je kamer online

2.3. lti Djerba Plaza Thalasso & Spa

Het hotel lti Djerba Plaza Thalasso & Spa ligt vlakbij het gezellige Midoun aan de Middellandse Zee. Er zijn 2 zwembaden, een sauna en hammam, 2 goede restaurants en verschillende bars. Je kan in het ene restaurant kiezen voor Tunesische gerechten en in het andere voor internationale gerechten. Je verblijft er vanaf 86 euro. Boek je kamer online

2.4. La casa blanca

Wil je liever de grote all-inclusivehotels vermijden? Dan is het kleinschalige appartement met zwembad La casa blanca in Houmt Souk zonder twijfel de beste optie. Je kan hier tevens een degelijk ontbijt bestellen. Het appartement wordt gerund door een lief koppel dat er alles aan doet om je de beste vakantie te bezorgen. Je verblijft er voor amper 55 euro per nacht. Boek je appartement online

2.5. TUI BLUE Palm Beach Palace Djerba

Het hotel TUI BLUE Palm Beach Palace Djerba ligt vlakbij Triffa aan het strand. Dit 5-sterrenhotel heeft een van de goedkoopste all-inclusiveformules en biedt een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Het hotel heeft een groot zwembad, een prachtig stukje strand, avondentertainment en een restaurant.. Boek je kamer online

  1. Mis niets van Tunesië met onze gratis reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Tunesië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids Tunesië met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen.

Tunesië

Gratis reisgids Tunesië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 6 mei 2023 - Lieve Van den Eynde

Dankzij deze reisgids heb ik alle bezienswaardigheden op Djerba kunnen ontdekken!

- 11 september 2019 - Frans Verkeyn

Zeer interessant, korte samenvatting van wat te beleven valt. Gaan volgend jaar op reis naar Djerba.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?