De beste zelfbruiners 2020? Zelfbruiner online kopen of self tanning (bruinen zonder zon)

De beste zelfbruiners 2020? Zelfbruiner online kopen of self tanning (bruinen zonder zon)

2 januari 2020 in Reisinfo0 reacties

Bruin worden zonder dat je ervoor in de warme zon hoeft te liggen, klinkt ideaal toch? Zelfbruiners, ook wel “self tanning” kunnen hiervoor zorgen.Het is vaak in spray- of crèmevorm te kopen en zorgt ervoor dat je huid mooi bruin is.

Dat doe je uiteraard het liefst met een goede en kwalitatieve zelfbruiner. Want doe je dit niet, dan loop je kans op een oranje getinte huid, donkere plekken, slechte uitsmering of een onaangenaam geurtje.

Maar hoe koop je zelfbruiners online? Hoe weet je welke je moet hebben, en welke de beste zijn? In dit artikel gaan we verder in op dit product, tips en tricks maar vooral.. hoe koop je de perfecte zelfbruiner online?

Inhoud artikel

 1. Welke soorten zelfbruiner bestaan er?

Zelfbruiners bestaan in alle soorten en vormen, en zijn te vinden in iedere prijsklasse en van spray tot crème. Een goede zelfbruiner kan je makkelijk aanbrengen, en wordt dan ook goed opgenomen in je huid. Het doel is om een egale donkerdere huid te krijgen, en dus is het ook belangrijk dat je de juiste kleur uitzoekt. Een goede zelfbruiner beschermt je ook een klein beetje tegen de zon, let dus goed op of je zelfbruiner naar keuze ook een SPF factor heeft.

 1. Hoe werkt een zelfbruiner?

De werkzame stof in zelfbruiners is DHA (dihydroxyacetone), een kunstmatige suiker. DHA reageert met de eiwitten in de bovenste laag van de huid, die bestaat uit dode huidcellen. Het resultaat van deze reactie is een bruine kleur. De uiteindelijke kleur is afhankelijk van de concentratie DHA, hoe meer DHA, hoe donkerder het resultaat. Doordat de dode huidcellen langzaam maar zeker van de huid afvallen, verdwijnt deze bruine kleur na enkele dagen.

 1. Is een zelfbruiner schadelijk?

Het richt geen schade aan de onderliggende huid aan, wat wel het geval is bij UV-straling. Sommige zelfbruiners zijn geschikt voor gezicht en lichaam, anderen alleen voor het lichaam of de benen. Zelfbruiners in spray en crème zijn de meest verkochte vormen, maar het is ook te koop in mousse, lotion, doekjes en nog veel meer.

 1. Hoe moet je zelfbruiner aanbrengen (zonder vlekken)?

Voordat je een zelfbruiner aanbrengt, scrub je best je huid grondig. Zo begin je straks zelfbruiner aan te brengen met een volledig gladde huid, waar geen losse huidschilfers meer opzitten. Tijdens het scrubben is het belangrijk dat je de dikkere, drogere huid niet vergeet zoals je ellebogen, de binnenkant van je ellebogen, knieën, polsen en de enkels. Zo voorkom je dat deze delen teveel zelfbruiner opgebracht krijgen, en dus een té bruine kleur krijgen.

Als je nog niet zo ervaren bent, ga dan voor een gekleurde zelfbruiner: deze heeft een kleurstof waardoor je perfect kan zien waar je al zelfbruiner gesmeerd hebt. Deze kleur trekt weer weg en helpt je een meer egale bruine tint te creëren. Als je wel al heel goed met zelfbruiners overweg kunt, kan je ook een spray kiezen. De meeste zelfbruiners moeten een paar uur intrekken, en geven tijdens die periode af (ook op je kleding, zetel, lakens,…): hou daar zeker rekening mee.

Of toch liever een tanning studio?

Tegenwoordig bestaan er ook tanning studio’s waar je in enkele seconden een spraybehandeling met DHA kunt laten uitvoeren. Zo weet je zeker dat alles gelijkmatig wordt verspreid en je niks mist.
Een hele goede tip: smeer jezelf in van beneden naar boven. Begin dus bij je voeten en smeer zo langzaam en geleidelijk naar boven. Eindig vervolgens bij de armen en de schouders. Deze bewegen het meeste tijdens het insmeren en dat kan zorgen voor lijnen of donkere plekken. Kortom: eerst de voeten en benen, dan het bovenlichaam en het hoofd, om af te ronden met de schouders en de armen.
Ook de manier van jezelf insmeren is heel erg belangrijk om donkere patches te voorkomen: smeer jezelf nooit in met een veegbeweging, kies altijd voor een ronddraaiende beweging.

 1. Het prijskaartje van zelfbruiners

Zelfbruiners zijn er voor iedereen, ze zijn te vinden in de goedkope prijsklasse en de dure. Zelfbruiners beginnen vaak rond de 10 euro, en lopen op tot ongeveer 40 euro. Deze prijsklasse is de meest voorkomende prijsklasse.
Een self tanning behandeling in een studio kost vaak voor één keer rond de 20/25 euro. Een nabehandeling is wel iets wat er vaak bij komt kijken. Je hebt zelf het product niet thuis, en dus is er de kans dat je terug moet komen naar de studio voor het mooie bruine kleurtje. Hieruit blijkt dus dat een studio wel vaak duurder is, maar meer garantie op een mooie, egale kleur is er zeker!

Het hangt er dus maar vanaf: wil je graag wat tijd uitrekken om naar een tanning studio te gaan en er zeker van zijn dat je helemaal egaal bruin wordt? Dan is een tanning studio meer geschikt voor jou.
Steek je niet graag tijd in het boeken van afspraken en het regelmatig terug moeten keren? Dan raden we je zeker aan om voor een goede DIY zelfbruiner te gaan.

 1. De beste zelfbruiners

Op het internet zijn vele lijstjes te vinden met de beste zelfbruiners. Wat je zelf de beste vindt, ligt uiteraard aan het type zelfbruiner waar je het meeste van houd, en je prijsklasse. Een top 10 is natuurlijk erg persoonlijk en bij iedereen anders, maar dit zijn onze favoriete zelfbruiners:

Dove DermaSpa summer Revived

Een van de grootste toppers die we zelf uittesten, is de “Dove DermaSpa summer Revived”. Deze DermaSpa Summer bestaat in twee tinten, zo heb je de ‘Fair Bodylotion’ en de ‘Dark Bodylotion’: handig om van spookjeswit naar een lichtgebruinde huid te gaan. Heb je van jezelf al een tintje? Dan kies je beter voor de donkerdere variant. Deze zelfbruiner trekt redelijk snel in je huid, maar heeft wel een geurtje. Deze is niet zo geschikt om op je gezicht te gebruiken aangezien je huid verstopt geraakt en je snel puistjes krijgt. De prijs ligt tussen de 6 en de 8 euro, afhankelijk waar je deze zelfbruiner (online) koopt. Ontdek deze zelfbruiner hier

Australian Gold Instant Sunless Lotion

De “Australian Gold Instant sunless lotion” is een perfecte bijna-instant zelfbruiner voor als je niet wilt wachten en meteen het resultaat wilt zien. Deze zelfbruiner zorgt voor een mooie, bruine glans en een soepele huid. Wel heeft deze zelfbruiner een typische zelfbruinergeur. De Australian Gold Instant Sunless Lotion kost je tussen de 15 en de 20 euro en shop je hier makkelijk online.

Zelfbruiner in doekjesvorm: handig voor on the go!

Zelfbruiner voor in het gezicht zijn er vaak in doekjes vorm, “L’Oréal Paris Sublime Bronze doekjes” is hier een perfect voorbeeld van. De doekjes zijn erg handig om je gezicht geleidelijk te laten bruinen. De droogtijd is zeer kort. Het nadeel is wel dat ze niet al te lang meegaan en omdat net de droogtijd erg kort is, moet je dus snel werken. Deze doekjes kosten ongeveer tussen de 4 en de 6 euro voor 2 doekjes.

St. Tropez self tan mousse

Zelfbruiners zijn er ook in mousse te krijgen. St-Tropez Self tan mousse is uitgekozen als beste zelfbruiner in de vorm van mousse. Deze zelfbruiner is perfect voor als je op reis gaat, of een dagje uit. De zelfbruiner droogt extreem snel en het insmeren voelt goed aan. Ook hier weer: net omdat de zelfbruiner snel indroogt, moet je snel werken… anders krijg je lelijke plekken. Deze mousse heeft ook weer een typische zelfbruinergeur, maar is iets beter te doen dan de goedkopere merken. Deze mousse is ook wel wat duurder: tussen de 25 en 35 euro per fles. Je koopt deze zelfbruiner hier

Clinique Self sun tinted lotion

Clinique Self sun tinted lotion, is de best geteste bruin-zonder-zon in bodylotion vorm. Deze bodylotion smeert goed, ruikt oke, geeft een mooie egale tint en blijft lang aanwezig. Kort gezegd, een zeer goede zelfbruiner. Deze sun lotion kan je opbouwen. De prijs van deze zelfbruiner ligt rond de 25 euro.

 1. Je nieuwe zelfbruiner online kopen?

Een zelfbruiner online kopen blijft lastig, maar lukt met een beetje hulp en uitleg echt wel. Het is vooral belangrijk dat je op voorhand goed nadenkt wat je eigenlijk verwacht van je nieuwe zelfbruiner. Wil je geen last hebben van die typische geur? Of zoek je een zelfbruiner die je snel-snel nog kan aanbrengen voor je op vakantie vertrekt?

Kijk ook zeker met welke tint je start, en kijk of je de zelfbruiner een beetje kan opbouwen (dan is een bodylotion meer geschikt). Wil je in één klap erg bruin zijn? Dan bestaan daar ook weer specifieke zelfbruiners voor. Tenslotte is ook de prijs belangrijk: niet iedereen wilt 30 euro per fles zelfbruiner uitgeven.

 1. Is zelfbruiner beter voor je gezondheid dan in de zon liggen?

Bakken in de zon of onder de zonnebank liggen beschadigt je huid, dit is niet het geval bij een zelfbruiner. DHA heeft nog geen wetenschappelijk bewijs dat het slecht voor je huid of gezondheid is, wel heb je door het gebruik van producten met DHA kans op een allergische reactie. Test daarom ook altijd eerst eventjes je nieuwe zelfbruiner eens uit (ook je oude, trouwens, de samenstelling van het product kan altijd ondertussen veranderd zijn) op een stukje huid dat normaal niet zichtbaar is.

Een zelfbruiner is de gezondste optie om een mooie bruine kleur te krijgen. Het geeft namelijk een “neppe” bruine kleur af, het belangrijkste is dus om dit niet te nep te laten lijken.

 1. De schade van UV-straling

Het is heerlijk om in de zon te liggen op een warme dag, maar hoe schadelijk is de zon nu eigenlijk? En hoe zit het met de zonnebank? Als we over zonlicht praten, hebben we het vaak over UV-stralen. UV-straling is echter onder te verdelen in UVA-straling, UVB-straling en UVC-straling.

Hoe werken UVA-stralen?

UVA-stralen vormen meer dan 95% van de UV-straling die de oppervlakte van de aarde bereikt. Deze straling richt zich op de diepere huidlagen. Deze straling zorgt voor huidveroudering en kan ook melanomen veroorzaken (de dodelijkste vorm van huidkanker).

Hoe werken UVB-stralen?

UVB-straling vormt nog geen 5% van de UV-stralen die de oppervlakte van de aarde bereikt. Dit is echter wel de belangrijkste straling voor mensen die bruin willen worden. Deze straling helpt bij het vormen van vitamine D en om een bruine kleur te krijgen. Voor de mensen die vergeten met zonnebrand te smeren zorgt deze straling dus ook voor een verbrande huid. Ook kan UVB-straling voor huidkanker zorgen (andere vormen dan kanker veroorzaakt door UVA-straling). Deze stralen bereiken hun hoogtepunt tussen 12 en 15 uur, vandaar dat wordt geadviseerd om tijdens die uren binnen te blijven.

Hoe werken UVC-stralen?

UVC-straling is de minst bekende straling van de drie omdat deze straling niet door de ozonlaag heen komt.

 1. Zonnebank of zelfbruiner?

Ook als je naar de zonnebank gaat, moet je eigenlijk je huid goed beschermen. Een zonnebank is nog schadelijker dan gewoon in de zon liggen. De UV-stralen van deze ‘kunstmatige zon’ zijn veel sterker (tot wel zes keer meer) dan die van de natuurlijke zon. Je bent dus véél beter af met zelfbruiner te smeren als je toch persé een bruin kleurtje wilt.

 1. Beschermt zelfbruiner tegen de zon?

Een zelfbruiner is zeker geen zonnebrandcrème (ontdek de beste zonnebrandcrèmes hier)! Sommige zelfbruiners hebben wel een lage SPF-factor maar deze zou je dan elke paar uur opnieuw moeten aanbrengen. Niet zo handig, voor een zelfbruiner. Ons advies is dus ook om je evengoed in te smeren met een zonnebrandproduct met minstens een SPF van 15.

Kortom: een zelfbruiner of self tanning de perfecte oplossing om te bruinen zonder jezelf bloot te stellen aan schadelijke straling. Ook als je geen tijd hebt om te zonnen, of wanneer je alleen je benen bruin wilt hebben voor dat ene jurkje of short.

Inpaklijst + reisapotheek

Download onze inpaklijst + reisapotheek

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?