Een stuurfietstas kopen? 5 x zaken waarop te letten en rekening mee te houden

Bestel je gedrukte boek voor € 17,95

Een stuurfietstas kopen? 5 x zaken waarop te letten en rekening mee te houden

30 januari 2023 in Reisinfo0 reacties

Een stuurfietstas kopen? 5 x zaken waarop te letten en rekening mee te houden

Wanneer je lekker gaat toeren met de fiets, is het handig als je wat bezittingen mee kan nemen onderweg. Dan komt een fietstas van pas. Denk je aan een fietstas, dan denk je aan van die tassen die je aan of over de bagagedrager van je fiets hangt. Het voordeel daarvan is dat er veel in past, het nadeel is dat je moet nadenken over het verdelen van gewicht omdat je fiets anders aan één zijde zwaarder belast is. De fietstassen die aan beide kanten hangen zijn ook nog eens niet handig van de fiets af te halen en mee te nemen.
Gelukkig is er ook de stuurfietstas, ook wel stuurtas genoemd. Deze hang je aan je stuur en neem je veel gemakkelijker met je mee nadat je je fiets geparkeerd hebt. Met welke overwegingen kun je rekening houden wanneer je een nieuwe fietstas in de vorm van een stuurfietstas gaat kiezen?

Inhoud artikel

  1. Inhoud van de stuurtas

Het is een feit dat een stuurfietstas minder opslagruimte biedt dan een gemiddelde fietstas voor de bagagedrager. Maar als je tijdens het toeren vooral een aantal belangrijke zaken wilt kunnen meenemen, kan dat voldoende zijn. Dan nog is de vraag natuurlijk hoeveel je me wilt kunnen nemen in je stuurtas. Ze bestaan in verschillende formaten met verschillende inhoud die relatief gezien behoorlijk onderling kan verschillen. Denk hier goed over na: een klein tasje is soms handig, maar het is ook wel fijn om de mogelijkheid te hebben om meer mee te nemen als het nodig is.

LEESTIP: Wat heb je nodig als je gaat fietsen? Ontdek onze checklist voor elk type fietser.

  1. Compartimenten van de stuurfietstas

Naast hoeveel je er technisch gezien in kunt passen, is het ook handig om te overwegen in welke mate de stuurtas mogelijkheden biedt om je spullen te ordenen. Heeft de tas verschillende kleinere en grotere compartimenten aan de binnen- en buitenkant die van pas komen om kleinere zaken apart in op te bergen, zodat je ze makkelijk terug kunt vinden en ze extra goed beschermd blijven? Het is bijvoorbeeld wel fijn als je bijvoorbeeld je bankpasje en je smartphone in een ander vak kunt doen dan je sleutels.

  1. Waterdichtheid

De ene stuurfietstas is de andere niet. Ze zijn bijvoorbeeld niet allemaal even goed waterdicht, en dat is wel iets om in overweging te nemen. Je wilt immers wel graag dat je bezittingen droog blijven terwijl je ze vervoert, en in de buitenlucht wil het nu eenmaal wel eens regenen. Zoek dus een stuurtas uit die ook echt waterdicht is.

  1. Draagbaarheid

Hoe flexibel wil je kunnen zijn met je stuurfietstas? Voor de veiligheid is het altijd goed om hem van de fiets te halen wanneer je deze ergens neerzet om iets te gaan drinken of te gaan bekijken. Als je alleen even ergens gaat zitten, maakt het niet zo uit als de stuurtas niet echt gemaakt is om uitgebreid bij je te dragen. Maar als je aan de wandel gaat, wil je niet een onhandige tas met je mee hoeven te dragen. Kijk dus ook goed naar de draagbaarheidsmogelijkheden van de stuurtas in kwestie. Heeft de tas bijvoorbeeld een draagband, of kun je hem als rugzak dragen?

  1. Kaartvak in de stuurfietstas

Als je recreatief gaat fietsen, wil je wellicht ook de route kunnen controleren tijdens het fietsen. Maak je gebruik van een fysieke routekaart, dan is het handig als de stuurtas ook mogelijkheden biedt om deze handig op te slaan én te gebruiken. Bijvoorbeeld in de vorm van een uitklapbaar kaartvak. Maar sommige stuurtassen bieden ook de mogelijkheid om er een kaarttas aan te bevestigen en andere stuurtassen hebben aan de bovenkant een speciaal vak voor je smartphone, zodat je die kunt gebruiken om te navigeren. Overweeg deze praktische zaken goed voordat je een keuze maakt.

Je vindt een ruim assortiment aan stuurtassen en andere fietstassen bij Hollandbikeshop. Een bonustip is daarbij ook de positie van je fietslamp in overweging te nemen. Kijk even hoe hoog deze zit en in hoeverre een stuurtas deze zou blokkeren. In dat geval kun je namelijk beter voor een ander model stuurfietstas kiezen dat je lamp wél vrijhoudt. Dat is wel zo veilig en voorkomt problemen met de lokale politie of handhavers.

  1. Download onze gratis fietsgidsen

Wil jij ook graag gaan fietsen? Download onze gratis fietsgidsen en ga zelf op ontdekking.

ZeelandAntwerpenLimburgOost-VlaanderenWest-Vlaanderen
Fietsgids ZeelandFietsgids AntwerpenFietsgids LimburgFietsgids Oost-VlaanderenFietsgids West-Vlaanderen

Ga je graag fietsen? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze uitgestippelde fietsroutes. Bekijk ons volledige aanbod fiestroutes of teken er zelf uit met onze fietsrouteplanner knooppunten.

Fietsgids Antwerpen

Gratis fietsgids Antwerpen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?