Hoe een dip voorkomen na je vakantie? 11 x tips die helpen

Hoe een dip voorkomen na je vakantie? 11 x tips die helpen

10 maart 2023 in Reisinfo0 reacties

De vakantie is voorbij, je bent weer thuis en moet binnenkort weer aan het werk. Het fijne gevoel dat je had op vakantie is alweer langzaam maar zeker aan het verdwijnen, maar het liefst zou je nog even nagenieten van je vakantie. De vakantie blues of post-vakantie dip is gelukkig te vermijden.

Met deze 11 tips ga je de dip tegen en geniet je nog lekker na van je vakantie, ook op je werk.

Inhoud artikel

 1. Zorg dat je rustig je vakantie in gaat

Een goeie voorbereiding is het halve werk, ook als het gaat om de vakantiedip. Niets is vervelender dan gehaast je werk achter laten, vervolgens tijdens je vakantie alsnog aan werk moeten denken, en bij terugkomst meteen weer een berg werk voor je te hebben liggen. Door op tijd te beginnen met het afronden van projecten en taken ga je ten eerste rustiger je vakantie in, zodat je ook daadwerkelijk kan genieten van je vakantiedagen, maar kan je na je vakantie ook weer rustig opstarten met nieuwe taken.

 1. Gun jezelf wat tijd na je vakantie

Plan de dagen nadat je terugkomt van vakantie niet direct helemaal vol. Ondanks dat je vakantie neemt om even weg te zijn van de dagelijkse sleur en om tot rust te komen zal je bij thuiskomst toch ook weer uit moeten rusten van je vakantie. Zorg daarom dat je niet direct weer een volle agenda hebt. Gun jezelf minstens een dagje om helemaal niets te doen en om bij te komen van je vakantie.

Ook wanneer je weer aan het werk gaat kan je jezelf nog even wat extra ademruimte geven. In plaats van direct na je werk weer te gaan sporten kan je dat bijvoorbeeld een keertje overslaan om bij te komen van de dag, of verzet de afspraak met je vrienden naar het einde van de week zodat je een rustige avond hebt.

 1. Ga niet direct terug hard aan het werk

Zelfs als je even hebt kunnen uitrusten tussen je vakantie en je eerste werkdag is het geen goed idee om meteen weer hard aan het werk te gaan. Bouw het weer allemaal rustig op en kom rustig in je vaste routine. Maak een werkplanning waarin je vaststelt wat je wanneer gaat doen, en begin niet met het grootste project. Ga bijvoorbeeld eerst na wat er allemaal gebeurd is in de tijd dat je op vakantie was en bekijk wat nu het belangrijkste is om eerst te doen.

Het is een goed idee om de eerste dagen op je werk je out of office reply nog even aan te houden, zodat jij alle tijd hebt om je mailbox te verwerken zonder nog meer mailtjes binnen te krijgen. Neem alle binnengekomen mailtjes eerst door en organiseer ze voor je ze gaat beantwoorden, zodat je een beetje weet wat je allemaal te wachten staat.

 1. Breng de vakantie naar je werk

Het maakt niet uit waar je werkt, of dat aan een bureau is of in een magazijn: je werkomgeving kan een deprimerende afwisseling zijn na alle dagen lekker buiten in de zon. Gelukkig kan je daar een beetje verandering in brengen. Neem bijvoorbeeld een souvenir of een foto mee en zet die neer waar je het kan zien, of stel een mooie vakantiefoto in als de achtergrond van je computer, zodat je tijdens het werken af en toe even terug kan gaan naar de vakantie. Of draag een T-shirt dat je op je vakantie hebt gekocht, of als dat wat onprofessioneel overkomt een leuk sjaaltje of een ketting die je mee hebt genomen.

Laat je ook bij de lunch weer terugdenken aan de restaurants van je vakantiebestemming door bijvoorbeeld een Griekse salade mee te nemen naar je werk, of haal je lunch bij het Japanse restaurant aan de overkant. Heb je geen zin in een uitgebreide lunch, dan kan je ook voor een zomerse smoothie gaan.

Luister je normaal naar muziek tijdens het werk? Maak dan een leuke afspeellijst met muziek die je tijdens je vakantie veel hebt gehoord. Zoek de nummers op die je in de bar voorbij hebt horen komen, en misschien zijn er wel nummers die jou sowieso doen denken aan je vakantiebestemming. Is de afspeellijst niet lang genoeg? Gooi er eventueel wat andere muziek doorheen waar jij vrolijk wordt, zoals muziek die je aan de zon en de zomer doen terugdenken.

 1. Geniet van de dingen die je gemist hebt

Hoe je het ook went of keert, er zijn altijd dingen die je tijdens je vakantie mist. Ga voor jezelf na wat je precies gemist hebt en probeer daar even extra van te genieten. Misschien mis je toch je vrienden en familie als je weg bent, of is het iets kleins als het broodbeleg wat jij normaal altijd neemt maar wat op je vakantiebestemming niet te krijgen was. Door hier bewust mee om te gaan is de transitie van vakantie naar de vaste routine een stuk makkelijker, want zo zijn er thuis ook dingen waar je van kan genieten.

 1. Wissel vakantieverhalen uit

Praat met anderen over je vakantie om het zo nog eventjes te kunnen herbeleven. Tik tijdens pauzes je collega’s aan die ook weggeweest zijn en wissel jullie vakantieverhalen uit, en spreek met familie en vrienden af. Niet alleen droom je dan weer weg naar jouw eigen vakantiebestemming, maar je kan ook geïnspireerd raken voor je volgende reis.

 1. Deel je foto’s

Met de foto’s die je hebt gemaakt tijdens je vakantie kan je weer heerlijk terug dromen naar die schitterende stranden waar je hebt kunnen relaxen, de prachtige natuur die je doorkruiste, of de interessante bezienswaardigheden die je bezocht hebt. Verwerk deze foto’s en deel ze met anderen. Nodig vrienden en familie uit om foto’s te bekijken of deel ze op sociale media met de rest van de wereld.

Doe vervolgens ook iets met je foto’s. Het is zonde om ze een paar keer door te kijken en ze daarna weer te vergeten. Maak een mooi fotoboek die je even uit de kast kan pakken wanneer je de vakantie blues voelt, of laat ze uitprinten en hang ze op. Laat eens een foto inlijsten die je op je bureau kan zetten zodat je tijdens je werk ook weer even kan nagenieten.

 1. Leef één van je vakantiebeloftes na

Heb je iets gedaan tijdens je vakantie waarbij je dacht ‘dit moet ik thuis ook vaker doen’? Probeer dat dan ook vooral te doen. Je hoeft echt niet precies hetzelfde te gaan doen, of alles wat je gedaan hebt, maar door één vakantiebelofte na te leven zorg je voor een klein beetje vakantiegevoel in je dagelijks leven. Misschien gaat het om het vaker lezen van boeken, of ging je ’s avonds altijd nog even een wandeling maken na het eten?

Als je graag wandeltochten maakt wanneer je op vakantie bent, moet je dit misschien ook eens in eigen land uitproberen. Of neem je alleen maar een duik in het zwembad op vakantie? Zoek dan eens met je gezin of met wat vrienden een (tropisch) zwembad in de buurt op.

 1. Ga op een doordeweekse dag uit

Eenmaal weer in de vaste routine ben je niet meer zo snel geneigd om na je werk nog leuke dingen te doen. Je gaat gewoon naar huis, eet even wat en gaat dan nog even naar de fitness. Of je zet de TV aan en valt voor je het zelf weet op de bank in slaap, terwijl je op vakantie ’s avonds misschien nog even een stukje over het strand wandelde of nog een drankje nam aan de bar. Maar waarom zou je dat thuis niet meer doen? Ga eens een keertje na je werk er op uit. Koop tickets voor een film die net uit is of ga met wat collega’s nog even een pintje drinken voor je naar huis gaat.

 1. Plan een uitstapje

Misschien dat je vakantiedagen nu op zijn, maar dat betekent niet dat je nu thuis moet blijven. Maak gebruik van je vrije dagen en ga er een dagje op uit. Bezoek bijvoorbeeld een stad waar je nog nooit bent geweest, of dit nu net over de grens ligt of in eigen land, of ga eens naar dat museum in de buurt waar je nog nooit bent geweest.
Je kan natuurlijk ook een weekendje weg plannen. Doe een korte citytrip of trek je terug in de natuur. Door weer even het huis uit te zijn en er op uit te gaan komt dat vakantiegevoel weer even terug.

 1. Plan je volgende vakantie alvast

De vakantie mag wel voorbij zijn, maar jij gaat vast aan de slag met de volgende grote reis. Misschien duurt het wel een jaar voor je daadwerkelijk weer op vakantie gaat, maar het plannen van een reis zorgt al voor een hele hoop voorpret. Stel vast wanneer je weer weg wilt. Je hoeft niet direct te boeken, maar je kan wel alvast nadenken over wat je zou willen doen. Bedenk waar je naartoe zou willen en lees leuke reisliteratuur. Zoek reisverhalen op het internet op of koop alvast een reisgids. Ga na wat voor vakantie je wilt en wat je allemaal zou willen zien of doen. Zo heb je weer iets om naar toe te werken.


 1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

INPAKLIJST: Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op reis of vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, vergeet niets in je bagage, wij maakten een complete inpaklijkst en reisapotheek. Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst + reisapotheek.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast één van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Download de complete inpaklijst

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?