10 x beste wandelapps voor je smartphone: iPhone + Android navigatie apps voor wandelaars

Bestel je gedrukte boek voor € 19,95

10 x beste wandelapps voor je smartphone: iPhone + Android navigatie apps voor wandelaars

8 juni 2023 in Reisinfo0 reacties

Onze favoriete 10 beste wandelapps: hoe navigeren met je smartphone? Tips & info

Ben je een fervente wandelaar? Dan kan een goede wandelapp op je smartphone niet ontbreken. Goede apps moeten je op een nauwkeurige en betrouwbare manier van punt A naar punt B gidsen. En de allerbeste wandelapps geven je zelfs statistieken over je wandeling of laten je wandelroutes uploaden.

In deze blogpost geven we je alvast een lijstje met de beste wandelapps voor je smartphone.

Inhoud artikel

  1. Overzicht met de 10 beste wandelapps voor jouw wandeltocht

Ben je nog op zoek naar een goede wandelapp? De dag van vandaag vind je een uitgebreid aanbod navigatie-apps voor wandelaars. Om je zoektocht te vergemakkelijken, hebben wij alvast een selectie gemaakt van de beste apps voor jouw wandeltocht.

  1. Komoot

Een van de bekendste wandelapps is Komoot

Deze wandelapp voor je smartphone is bijzonder compleet en erg nauwkeurig. De app laat je toe om routes via een GPX-bestand te uploaden. Wil je graag een van onze wandelroutes uitproberen? Dan kan je het GPX-bestand downloaden en openen met de wandelapp Komoot. De route verschijnt dan op je smartphone en jij hoeft enkel nog de route te volgen.

  • Op Komoot worden routes op een erg duidelijke en gebruiksvriendelijke manier weergegeven.
  • Indien je dat wenst, kan je ook spraaknavigatie aanzetten. Net zoals met een gps voor in de auto dus.
  • Komoot werkt met de kaarten van Google Maps. Je mag dus een gelijkaardige layout verwachten.
  • Je kan Komoot enkel gebruiken door een profiel aan te maken en daarna een kaart te kopen. De eerste kaart krijg je gratis, daarna moet je ervoor betalen.
  • Komoot biedt zowel regionale als nationale kaarten aan.
  • Daarnaast biedt deze wandelapp ook een maandelijks premiumpakket aan. Je krijgt dan alle kaarten en verschillende extra voordelen waaronder een wandelverzekering.
  • Komoot houdt het midden tussen Google Maps en sociale media. Je kan namelijk vrienden toevoegen en taggen als je samen een wandeling gemaakt hebt. Zelfs foto’s aan de wandeling toevoegen behoort tot de mogelijkheden.
  • Meer info op de officiële website.
  1. Wandelknooppunt

Wandelknooppunt is een app die speciaal ontwikkeld werd voor wandelingen langs het Vlaamse knooppuntennetwerk. Op de kaart van Wandelknooppunt zie je alle knooppunten van wandelroutes. Je kan dan een bestaande knooppuntwandeling volgen of er zelf eentje uitstippelen die verschillenden knooppunten combineert.

De app werkt behoorlijk eenvoudig

  • Je scant de QR-code van een bestaande wandeling of je zelfgemaakte wandeling en volgt de route dan in de app.
  • De route werkt enkel op het knooppuntennetwerk en je kan geen GPX-bestanden importeren. Daarvoor raden we de app Komoot aan.
  • De app is duidelijk, heel precies en je kan de route gewoon blijven volgen als je gps-connectie verliest in afgelegen gebieden. Als je richting de verkeerde kant wandelt, gaat er een alarm af. Extra handig voor wanneer je de streek niet kent.
  • Deze wandelapp is helemaal gratis, maar je kan ook een abonnement nemen om offline kaarten, stemnavigatie en statistieken over je wandeling te krijgen. Met het abonnement kan je de route ook van het knooppuntennetwerk laten afwijken.

Het grootste nadeel van Wandelknooppunt is dan ook dat het eerder beperkt in gebruik is. Er zijn namelijk veel meer wandelingen die je kan maken dan enkel de uitgestippelde knooppuntwandelingen. Maar voor wie die knooppunten graag wil leren kennen, is Wandelknooppunt de way to go. Meer info op de officiële website.

  1. RouteYou

RouteYou biedt een breed scala aan routes voor verschillende activiteiten. Of je nu op zoek bent naar wandelroutes, fietsroutes, motorroutes of routes voor andere buitensporten, je kan de app gebruiken om geschikte routes te vinden. Je hebt te mogelijkheid om te zoeken naar routes op basis van locatie, afstand, moeilijkheidsgraad en andere criteria. Zo kan je zowel populaire routes als minder bekende routes vinden, afhankelijk van je voorkeuren.

  • Je hoeft geen eigen account aan te maken, tenzij je graag een eigen route wilt toevoegen.
  • RouteYou biedt de mogelijkheid om routes te downloaden en offline te gebruiken.
  • Maak je eigen route aan en deel je wandelervaringen met andere gebruikers.
  • De RouteYou app is gratis maar er is ook een betalende versie met extra functies, zoals geavanceerde navigatie-instructies, aangepaste kaartlagen en uitgebreide routeplanningstools.
  • Meer info op de officiële website.
  1. Maps.me

Ben je op zoek naar een offline kaart om wandelingen in afgelegen gebieden te maken? Dan kan je ook opteren voor Maps.me. Dit is technisch gezien echter geen wandelapp. Het is een offline kaart waarop je ook wandelroutes ziet staan. Wandelpaden worden weergegeven met een groene stippellijn. Deze app is vooral handig wanneer je een bestaande wandelroute wil afleggen in gebieden waar je geen bereik hebt met de telefoon. Je ziet waar je bent als een blauw pijltje op de kaart.

Wie dat wil, kan ook een GPX-bestand openen met maps.me. Je ziet dan de route afgebeeld op de kaart. Er is wel geen navigatiesysteem om je van punt A naar punt B te brengen. Ook afstanden zijn niet zichtbaar. Je volgt de route door je locatie met de stippellijn op de kaart te vergelijken. Meer info op de officiële website.

  1. Strava

Statistieken over je wandeling graag bijhouden?

Dan is Strava iets voor jou. Op deze gratis app kom je te weten welke afstand je hebt afgelegd, hoelang je over de wandeling gedaan hebt, wat je gemiddelde snelheid was, welk hoogteverschil je overbrugd hebt en meer. Dat doe je door een wandeling op te nemen, door simpelweg op een start- en stopknop te drukken.

  • Eenmaal de wandeling afgerond is, publiceer je je traject op de Strava-app. Je wandeling is dan zichtbaar voor mensen die je volgen.
  • Je kan ook een tekstje bij de wandelroute schrijven of een paar foto’s uploaden. Het is dus een socialemediaplatform.
  • Op deze app kan je ook een GPX-wandelroute van je eigen wandeling maken of een andere GPX-wandelroute uploaden en volgen.
  • Er is wel geen navigatie, je ziet de route enkel als een lijn op de kaart. Dat maakt het iets moeilijker om de wandelroute goed te kunnen volgen.
  • Meer info op de officiële website.
  1. Gaia GPS

Gaia GPS is een gebruiksvriendelijke tool voor het weergeven van GPX-bestanden. Zodra je een GPX-bestand op de kaart laadt, kan je wandelroute naar eigen wens aanpassen door waypoints te markeren en paden te tekenen op de kaart. Je kan ook je eigen tracks opnemen terwijl je onderweg bent, zodat je later je avonturen kan delen met kennissen. Daarnaast kan je ook gpx-bestanden importeren en exporteren om routes uit te wisselen met andere gebruikers.

Over het algemeen staat de Gaia GPS bekend als een van de meest gebruiksvriendelijke GPX-viewers. Het is een eenvoudige én gratis wandelapp zonder overbodige functies die doet wat hij moet doen. Ideaal voor een ontspannende wandeling. Meer info op de officiële website.

  1. Osmand

Pas zelf je wandelroute aan

Ook Osmand is een uitstekende wandelapp voor fervente wandelaars. Het is erg gelijkaardig aan Komoot. Je kan eveneens GPX-wandelroutes uploaden en die route dan volgen mét het navigatiesysteem. Je leest dus op het scherm wanneer je een afslag moet nemen en hoe ver het volgende knooppunt van je verwijderd ligt.

  • Leuk aan Osmand is dat je een route ook kan aanpassen. Je kan dus bijvoorbeeld een route importeren en daarna een extra stop toevoegen of de route iets korter maken door een stukje over te slaan. Handig! Op de route zie je ook eventuele knooppunten van wandelroutes aangegeven.
  • Bovendien is Osmand gratis te gebruiken. Je kan ook een betalende versie nemen voor enkele extra voordelen, zoals onbeperkte downloads en extra statistieken over je wandeling.
  • Ook Osmand is een soort sociale media. Je kan op de kaart namelijk informatie toevoegen bij een bepaalde plek. Is er ergens een mooi uitzicht? Of ligt er een leuk restaurantje langs de route? Dan kan je dat allemaal zien.
  • Het nadeel van Osmand is dat het design wat moeilijker is. Deze wandelapp is niet altijd gebruiksvriendelijk en het vergt wat tijd om gewoon te worden aan de lay-out en de werking van de app.
  • Meer info op de officiële website.
  1. Wikiloc

Wikiloc is als een speciale website waar mensen hun favoriete wandelroutes, fietsroutes en mountainbikeroutes delen. Je vindt er een grote verzameling van toffe routes die andere mensen hebben bedacht en uitgeprobeerd. De route wordt getoond op een Google Maps kaart in satellietweergave of in terreinweergave.

  • Upload je eigen route inclusief gedetailleerde informatie zoals afstand, moeilijkheidsgraad, hoogteprofiel en foto's.
  • Met de Wikiloc-app hoef je je smartphone niet constant in je hand te houden tijdens het wandelen. Je kan het gewoon in je zak houden.
  • Als je per ongeluk de verkeerde kant op gaat, krijg je een signaal dat je waarschuwt.
  • Je kan ook gratis de offline kaarten downloaden.
  • Mogelijkheid om je locatie met vrienden en familie te delen via Facebook of WhatsApp, zodat ze je prestatie live kunnen volgen.
  • Meer info op de officiële website.
  1. GPX Viewer

De GPX Viewer App doet precies wat de naam doet vermoeden. De applicatie toont de GPX-bestanden als routes op een Google Maps-kaart. Hoewel er geen knooppunten zichtbaar zijn, worden er wel punten op de route weergegeven waarin een knooppuntnummer is opgenomen.

De app is zeer gebruiksvriendelijk en enkel en alleen bedoeld om een route visueel weer te geven op de kaart. Je volgt gewoon de lijnen van de route op de kaart en kan zien waar er knooppuntenborden op je traject staan. Meer info op de website.

  1. Wat is een wandelapp eigenlijk?

De populariteit van de wandelapps is de laatste jaren toegenomen, maar wat is het nu precies? Een wandelapp is een mobiele applicatie die specifiek is ontworpen om wandelaars te ondersteunen bij het plannen, navigeren en genieten van de wandelroute. Je kan deze digitale tool gemakkelijk downloaden op je smartphone of tablet. Zo hoef je niet rond te sleuren met grote, lompe wandelkaarten of een kompas. Je smartphone zal voortaan de weg wijzen!

Wandelapps bieden gedetailleerde kaarten en routesuggesties om je op weg te helpen bij het plannen van je wandeling. Ze tonen vaak wegen, knooppunten en bezienswaardigheden, en bieden GPS-navigatie om je op de juiste weg te houden. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten wandelapps met verschillende functies en informatie. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren, kan je op zoek gaan naar de geschikte wandelapp.

  1. Wat zijn de voordelen van een wandelapp?

Nog niet overtuigd waarom jij een wandelapp zou moeten downloaden? Een wandelapp kan nochtans op verschillende manieren handig zijn en biedt heel wat voordelen voor wandelaars.

De belangrijkste redenen waarom het de moeite is om een wandelapp te downloaden:

  • De meeste wandelapps zijn gratis, voor sommige apps of bepaalde functies betaal je slechts een klein bedrag.
  • Je sleurt niet met grote wandelkaarten. Een smartphone kan je makkelijk in je broekzak of heuptasje steken.
  • Je kan de verschillende wandelroutes vergelijken en degene kiezen die het beste bij je past.
  • Dankzij de uitgebreide GPS-functie, kan de app de routeinformatie goed afstemmen. Zo krijg je telkens op de juiste plek, signalen over de route en bezienswaardigheden die je onderweg kan tegenkomen.
  • Je hebt ook de mogelijkheid om kaarten en routes offline te downloaden. Handig voor als je gaat wandelen in gebieden met beperkte mobiele dekking of als je je mobiele data wilt besparen.
  • Je kan de routes na het downloaden ook opslaan en zo vaak gebruiken als je maar wilt.
  • Er zijn ook wandelapps die je wandelprestaties bijhouden. Zo kan je achteraf nagaan wat de totale afstand is dat je hebt afgelegd, tegen welke snelheid en hoeveel calorieën je verbrand hebt.
  • Sommige apps geven de mogelijkheid om je ervaring te delen met andere wandelaars of via jouw sociale media zoals Facebook, Instagram of Youtube.

TIP: Door de constante navigatie bij wandelapps loopt de batterij van je smartphone snel leeg. Ben je van plan om enkele uurtjes te gaan wandelen? Neem dan zeker een powerbank mee, zodat je onderweg je smartphone kan opladen.

  1. Waarop moet je letten bij een goede wandelapp?

Bij het kiezen van een goede wandelapp zijn er verschillende aspecten waarop je kan letten. Wij sommen hieronder enkele belangrijke aandachtspunten op om in gedachten te houden, bij het zoeken van een goede wandelapp.

  • Zijn de kaarten nauwkeurig en gedetailleerd? Controleer of de app up-to-date kaarten heeft en betrouwbare informatie bevat over de wegen, bezienswaardigheden en knooppunten.
  • Geeft de app interessante informatie voor onderweg? Bv. horecagelegenheden, toiletten en parkeerplaatsen die langs de wandelroute gelegen zijn.
  • Kan je zelf de startpunten en tussenstops, afstand en moeilijkheidsgraad kiezen?
  • Is er stemnavigatie? Dit kan handig zijn als je handsfree wilt navigeren.
  • Heb je de mogelijkheid om kaarten en routes offline op te slaan? Soms kom je in gebieden waar amper tot geen internetverbinding is.
  • Controleer hoeveel ruimte de offline kaarten in beslag nemen op je smartphone.
  • Misschien wel een van de belangrijkste: is de wandelapp gebruiksvriendelijk?
  • Houd ook altijd rekening met het privacybeleid van de app.
  1. Wat is een GPX-bestand?

  • Een GPX-bestand is een soort bestand dat punten en lijnen bevat om een route op een kaart weer te geven. De punten worden ook wel "waypoints" of "via-punten" genoemd en de lijnen worden "tracks". Samen vormen ze een lijn die de uiteindelijke route aangeeft.
  • GPX is eigenlijk gewoon de naam van het bestand. Om een GPX-bestand te kunnen bekijken, heb je speciale software of een app nodig (zoals onderstaande apps).
  1. Hoe een gpx downloaden en gebruiken met een wandelapp?

Het downloaden en gebruiken van een GPX-bestand met een wandelapp kan variëren afhankelijk van de specifieke app die je gebruikt. Meestal volstaat het om onderstaande stappen te volgen:

  • Eerste stap is natuurlijk het downloaden van de beste wandelapp.
  • Ga nadien op zoek naar een gewenste wandelroute. Zodra je een route hebt gekozen, zoek je naar de downloadoptie. Meestal wordt dit aangegeven als een "Download GPX" of "Export GPX" knop
  • Zorg ervoor dat je het bestand opslaat op een locatie waar je het gemakkelijk kan terug vinden, zoals bijvoorbeeld in de map "Downloads".
  • Open na het downloaden de wandelapp. Het kan zijn dat je een account dient aan te maken.
  • Zoek naar de optie om een GPX-bestand te importeren. Deze optie kan verschillen afhankelijk van de app. Vaak vind je dit terug onder de menu's "Instellingen" of "Importeren".
  • Selecteer het bestand om te importeren (wat je eerder hebt opgeslagen onder "Downloads").
  • Nadat het GPX-bestand is geïmporteerd, zou de wandelapp de route op een kaart moeten tonen.
TIP: Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je volgende wandelvakantie? Bekijk dan zeker eens onze uitgestippelde wandelroutes.
  1. Is een betalende wandelapp beter dan de gratis versie?

Ga er niet meteen van uit dat een wandelapp die gratis is, slechter zou zijn dan een betalende app. Gratis wandelapps bieden meestal de basisfuncties aan die nodig zijn voor het plannen, volgen en navigeren van een wandelroute. Betalende versies geven vaak iets meer mogelijkheden, zoals uitgebreidere kaartdekking, offline kaarten, geavanceerde routeplanning, stemnavigatie, gesproken informatie over bezienswaardigheden, integratie met andere apps en meer.

Een gratis versie van een wandelapp kan zeker goed genoeg zijn, echter is dit volledig afhankelijk van jouw specifieke behoeften en verwachtingen. Je kan eventueel de beoordelingen van andere gebruikers lezen om een beter inzicht te krijgen over de functionaliteit van de app. Maar staar je nooit blind op deze reviews. Als je alleen op zoek bent naar essentiële functies, kan een gratis wandelapp zeker voldoende zijn.

Onze tip: Je kan altijd de gratis versie uitproberen en later overwegen om te upgraden naar een betaalde versie.
  1. Offline kaarten en downloadbare routes

Ga je op reis naar het buitenland, dan is het aan te raden om de benodigde kaarten en routes alvast te downloaden via een navigatie-app die offline ondersteuning biedt, zoals Google Maps, HERE WeGo of Maps.me. Hiermee kun je de kaarten raadplegen zonder internetverbinding, wat handig is in gebieden met beperkt bereik of toren hoge roamingkosten.

  1. GPS en locatiediensten optimaliseren

Zorg ervoor dat je GPS en locatiediensten zijn ingeschakeld op je smartphone. Dit zorgt ervoor dat je zo nauwkeurig mogelijke locaties kunt bepalen. Door dit alles aan te zetten zul je wel merken dat de accu een stuk sneller leeg raakt. Je kunt er dan voor kiezen om de locatie na keurigheid op een lager niveau te zetten waardoor je smartphone wat minder moeite hoeft te doen.

  1. Offline reisgidsen en aanbevelingen

Naast navigatie bieden veel apps ook offline reisgidsen en aanbevelingen voor restaurants, bezienswaardigheden en activiteiten aan. Door deze informatie van tevoren te downloaden, kun je zelfs zonder internettoegang waardevolle tips en suggesties raadplegen waardoor je niet voor verrassingen komt te staan.

Op het moment dat je kaarten of eetgelegenheden wilt gaan downloaden kan dat prima op een Wi-Fi netwerk. Uiteraard kun je altijd nog voor de zekerheid een VPN aanzetten. Op het moment dat je bankzaken wilt gaan doen of op andere belangrijke apps wilt gaan inloggen, adviseren we je toch om dat via je eigen netwerk te doen.

  1. Extra batterijvermogen

Tijdens het reizen in een onbekend land gebruik je jouw navigatie-app natuurlijk uitvoerig, dit kan helaas de batterijduur van je smartphone aardig verkorten. Zorg er dan ook voor dat je een goede powerbank en reislader meeneemt waardoor je altijd zeker bent dat je jouw telefoon kunt opladen. Desnoods kies je voor een powerbank met zonnepaneel, mocht je echt in de middle of nowhere zijn.

  1. Verken de functies voor het openbaar vervoer

Als je gebruikmaakt van het openbaar vervoer, kan je smartphone je beste vriend zijn. Navigatie-apps zoals Google Maps kunnen je helpen bij het plannen van routes, het raadplegen van dienstregelingen en het vinden van de dichtstbijzijnde bushaltes, treinstations of metrolijnen.

Zorg ervoor dat je de opties voor het openbaar vervoer in de app activeert, anders gaat het helaas niet werken. Voor alle iPhone gebruikers, deze functies werken ook prima in Apple kaarten.

  1. Maak gebruik van augmented reality

Sommige navigatie-apps bieden augmented reality (AR)-functies, waarmee je je omgeving kunt bekijken via de camera van je smartphone en visuele overlays kunt zien, zoals pijlen en routeaanwijzingen. Dit kan handig zijn bij het verkennen van drukke steden of ingewikkelde straten.

  1. Offline vertaalapps

Wanneer je reist naar een land waarvan je de taal niet spreekt, kunnen offline vertaalapps zoals Google Translate je helpen bij het communiceren met de lokale bevolking. Download voor de zekerheid van tevoren de benodigde taalpakketten zodat je ook zonder internetverbinding eenvoudig kunt communiceren. Download Google Translate in de Playstore, Google Translate in de Appstore.

  1. Wees voorzichtig met je veiligheid

Hoewel smartphones handige hulpmiddelen zijn, is het belangrijk om je bewust te zijn van je omgeving en de veiligheid tijdens het navigeren.

Houd je telefoon altijd goed vast en laat hem niet zomaar slingeren. Een telefoonhoesje met koord kan ervoor zorgen dat ze jouw telefoon niet zo maar uit je handen kunnen grissen aangezien je het koord nog om je nek hebt. Daarnaast is het ook verstandig om niet opvallend met andere waardevolle spullen zoals dure horloges open en bloot rond te lopen.

Hopelijk kun je met deze handige tips optimaal gebruik gaan maken van alle voordelen die je smartphone biedt. Het belangrijkste van alles is het dat je niet vergeet te genieten van je reis en gewoon verstandig met je spullen omgaat.

  1. Checklist voor de wandelaar: Wat heb je nodig als je gaat wandelen?

We hebben een handige checklist voor de wandelaar opgemaakt met een overzichtje van handige spullen die je kan gebruiken als je gaat wandelen. Hieronder een overzichtje van de producten + link om ze direct online te bestellen.

  1. Haal je wandelschoenen uit de kast en download GRATIS wandelroutes!

Ben je net als ons enthousiast geworden voor een volgend wandelavontuur? Zoek je nog wat inspiratie? Download dan één van onze vele GRATIS wandelroutes of stadswandelingen!

2 gratis wandelboeken met meer dan 40 wandelingen

Trek je wandelschoenen en wandelsokken aan en ga stevig stappen !

Wandelboek 1

Gratis reisgids wandelboek downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?