De beste fietsnavigatie kopen 2024: Welke fiets navigatie kopen?

Bestel je gedrukte boek voor € 17,95

De beste fietsnavigatie kopen 2024: Welke fiets navigatie kopen?

1 januari 2022 in Reisinfo4 reacties

Of je nu een recreatieve fietser of een sportfietser bent, fietsnavigatie is eigenlijk altijd wel handig. Er zijn echter heel veel verschillende soorten fietsnavigaties. Zo kan je een simpele fietsnavigatie kopen om je fietsstatistieken in te kunnen zien, maar kan je ook fietsnavigatie kopen waar je ook meters voor je hartslag aan kan koppelen.

Welke fiets GPS je moet kopen hangt dan ook af van jouw activiteit en voorkeuren. We zetten hieronder de factoren waar je rekening mee moet houden op een rijtje en onze favoriete fietsnavigaties!

Inhoud artikel

Fietsnavigatie

Fietsnavigatie is over het algemeen een stukje duurder. Dit komt omdat je naast het meten van de snelheid, het aantal kilometers en de rittijd er nog andere zaken worden geregistreerd. Deze fietsnavigatie gebruiken namelijk GPS om routes te kunnen plannen en te navigeren.

 • Deze fietsnavigatie laten je eigenlijk altijd weten waar je bent.
 • Ook kan je gemakkelijk zien hoe de rest van je route loopt of deze tijdens het fietsen aanpassen of inkorten.
 • In de meeste gevallen kan je aan fietsnavigatie ook een hartslagmeter, cadansmeter en andere extra’s koppelen om meer ritgegevens te kunnen zien of het rijden van de rit nog makkelijker te maken.
 1. Welk soort scherm?

Fietsnavigaties komen in veel verschillende vormen en maten. Zo zijn er bijvoorbeeld ook sporthorloges voor de fietsers, maar ook de schermen die je aan je fietsstuur bevestigt verschillen enorm.

Grootte van het scherm

 • Ten eerste moet je hierbij kijken naar de grootte van het scherm. In principe hoef je voor een fietsnavigatie niet zo’n groot scherm te hebben, sommige werken enkel met geluidsaanduiding.
 • Als je echter ook kaarten wilt kunnen bekijken op je fietsnavigatie zijn grotere schermen een stuk handiger. Op een groter scherm zijn kaarten makkelijker af te lezen en dit maakt het fietsen ook veiliger.
 • Als racefietser zal je dan weer net niet zo’n groot scherm willen om tijdens het fietsen minder weerstand te hebben.

Touchscreen of knopjes

Daarnaast heb je nog de keuze tussen touchscreen of een computer die met knoppen werkt.

 • De meeste kleinere fietsnavigaties maken gebruik van knoppen, maar de luxere fietsnavigatie zijn vaak te bedienen met een touchscreen. Dit is erg handig om tijdens het fietsen gemakkelijk een kaart in te kunnen zoomen of naar een andere app in de navigatie te gaan.
 • In de winter is een touchscreen echter minder handig omdat dit lastig te bedienen is met handschoenen aan.
 • Ook wordt een touchscreen sneller vies dan een computer die met knoppen te bedienen is doordat je er constant met je vingers aan zit.

Verlichting

Als laatste zou je ook nog moeten kijken naar de verlichting van het scherm. Goede fietsverlichting is handig wanneer je in het donker fietst, maar ook wanneer je de computer wilt gebruiken in fel zonlicht moet het scherm goed verlicht worden.

 • Sommige fietsnavigatiesystemen hebben een donkerder scherm hebben in een pauzestand terwijl de computer oplicht wanneer je 1 keer op het scherm tikt.
 • Bij andere systemen moet je via de knoppen het scherm uit en aan moet zetten.
 • Daarnaast is het bij enkele fietscomputers mogelijk om de helderheid van het scherm hoger of lager te zetten. Zo zou je de helderheid in het donker lager kunnen zetten zodat het licht van het scherm je tijdens het fietsen niet te veel verblind, om het scherm in fel zonlicht weer veel hoger te zetten zodat het scherm duidelijk kan lezen.
 1. Een waterdichte fietsnavigatie?

Hoe waterdicht de fietsnavigatie is, is ook geen onbelangrijke vraag. Gebruik je de fiets dagelijks om naar werk/school te fietsen, dan kan het wel eens gebeuren dat je in een regenbui terecht komt. Ook als je een mountainbike hebt en vaak door de bossen fietst is de waterdichtheid van de fietsnavigatie belangrijk, aangezien het voor kan komen dat je door diepe plassen fietst.

Sommige fietsnavigaties zijn alleen maar spatwaterdicht en kunnen dus niet tegen grote hoeveelheden water, terwijl andere computers geheel waterdicht zijn. Veel fietsnavigaties met een touchscreen zijn daarnaast gevoeliger voor water dan fietsnavigatie met knoppen. Touchscreen computers die ook waterdicht zijn zullen in de meeste gevallen ook iets duurder zijn.

 1. Accu

Natuurlijk is ook de gebruiksduur van de fietsnavigatie van belang. Sommige fietsnavigaties gaan 20 uur mee terwijl andere apparaten voor 50 of zelfs 80 lang gebruikt kunnen worden. De totale gebruiksduur kan bij sommige apparaten ook verlengd of verkleind worden door bijvoorbeeld de schermhelderheid lager te zetten of door de computer in een pauzestand te hebben tijdens het fietsen.

Vergeet ook niet naar de manier van het opladen van de accu van de fietsnavigatie te kijken. Er zijn nog maar enkele apparaten die op batterijen werken, en de meeste fietsnavigaties kan je opladen door middel van een kabeltje. Meestal zijn dit USB-kabels die je aan je computer kan koppelen of in het stopcontact kan steken.
 1. Geheugen

Als je een fietsnavigatie koopt is het soms ook mogelijk om zelf routes te downloaden op websites en die op het apparaat te zetten, of om op je pc zelf routes samen te stellen en deze vervolgens op de fietsnavigatie te laden. Om dit allemaal te kunnen doen moet er wel genoeg geheugenruimte zijn op het apparaat.

 • In veel gevallen komt de fiets-gps al met gedownloade kaarten en zal er vervolgens ook ruimte zijn om extra kaarten en nieuwe routes toe te voegen aan het apparaat.
 • De overgebleven opslagruimte kan echter erg verschillen per apparaat.
 • Dit hoeft geen probleem te zijn als het mogelijk is om een extern geheugen toe te voegen, door bijvoorbeeld een SD-kaart in je apparaat te zetten.
 • Wanneer je van plan bent om veel routes te maken en te downloaden is het dan ook zeker handig om niet alleen even te kijken naar de grootte van het geheugen van het apparaat maar ook naar de mogelijkheden voor het koppelen van externe geheugens.
 1. Externe verbindingen

Als je externe sensoren, zoals een hartslagmeter en/of cadansmeter, wil koppelen aan de fietsnavigatie moet er natuurlijk ook de mogelijkheid zijn om dit ook daadwerkelijk te doen bij je fietsnavigatie.

 • Tegenwoordig zijn er gelukkig veel apparaten die beschikken over ANT+ en/of Bluetooth, waarnaast er ook apparaten zijn die via Wi-Fi werken.
 • Wanneer de fietsnavigatie één of meer van deze verbindingen heeft is het koppelen van externe sensoren erg makkelijk.
 • Daarnaast kan je vaak ook de fietsnavigatie met je telefoon verbinden om bijvoorbeeld de statistieken onmiddellijk in een app op je telefoon te kunnen laden of om berichten die je via WhatsApp of een ander sociaal kanaal binnenkrijgt ook op je fietsnavigatie te kunnen zien.
 1. Welke verschillende functies zijn er?

Het soort fietsnavigatie dat voor jou het beste is hangt uiteindelijk dus ook van welke functies jij wilt op het apparaat. Dit is vaak afhankelijk van hoe sportief je bent, aangezien een recreatieve fietser meestal minder baat heeft aan een cadanssensor dan een sportfietser, terwijl een mountainbiker weer meer baat heeft aan routekaarten met hoogteverschillen. In principe geldt dat hoe geavanceerder het toestel is, hoe meer mogelijkheden de fietsnavigatie zal hebben. Geavanceerdere apparaten zijn daarbij echter ook vaak wat lastiger in het gebruik en je zal je er iets meer in moeten verdiepen.

Enkele functies die apparaten zouden kunnen hebben naast navigatie en ritstatistieken zijn een hartslagmeting, cadansmeting, hoogtemeting, luchtdrukmeter, calorieverbruik, routeplanner, connectie met apps op je telefoon, connectie met andere fietsers binnen de fietsgroep, een horlogefunctie en een kompas.

 1. Garmin Edge 1030

De Garmin Edge 1030 is met een prijskaartje van €439 de duurste fietsnavigatie die op dit moment op de markt te verkrijgen is maar ook wel verreweg de beste.

 • De Edge 1030 is wat groter met een 3,5 inch scherm maar is nog steeds redelijk licht met een gewicht van 123 g.
 • De fietsnavigatie heeft een touchscreen en is zelfs in vol zonlicht gemakkelijk leesbaar.
 • De batterijduur is standaard tot 20 uur maar kan verdubbeld worden met een extra Garmin Charge batterijpack.
 • Ook kan je er een 16 GB plus microSD aan koppelen voor meer geheugen, en is het toestel via Wi-Fi, ANT+ en Bluetooth met andere apparaten te koppelen.
 • Het apparaat wordt standaard geleverd met een steun, een bevestigingskabel en een USB-kabel voor het opladen.

Functies

 • De Garmin Edge 1030 heeft eigenlijk alle functies die je je maar kan bedenken voor een fietsnavigatie.
 • Zo staan er vooraf geladen fietskaarten op het apparaat voor navigatie, met gesproken aanwijzingen en navigatiewaarschuwen, en kan je gebruik maken van de Trendline popularity routing om op basis van duizenden afgelegde routes de beste trajecten voor jou te bieden.
 • Je hebt zowel fietsdata op de weg als offroad, waardoor dit ook goed werkt voor fietstochten door de bossen door mountainbikers.
 • Ook is het mogelijk om via live tracking te zien waar je medefietsers zich bevinden en kan je via de rider-to-rider messaging tekstberichten naar elkaar sturen.
 • Verder kan je de Edge 1030 personaliseren met apps en widgets en bijvoorbeeld een weerapp op het apparaat zetten om het weer tijdens het fietsen in de gaten te kunnen houden.
 • De TrainingPeaks app zit al standaard op het apparaat en kan je helpen met de dagelijkse workout.
 • Ook kan je het apparaat koppelen aan je telefoon en zo berichten ontvangen of standaardantwoorden instellen voor gemiste oproepen.
 • Koop de Garmin Edge 1030 nu hier.
 1. Garmin Edge 830

De Garmin Edge 830 neemt een stapje terug van de Edge 1030, maar is nog steeds een behoorlijk geavanceerd apparaat dat perfect is voor de sportieve fietser. Dit apparaat is dan ook iets goedkoper, namelijk €379.

 • De Edge 830 heeft een 2,6 inch touchscherm en weegt maar 79,1 g.
 • De batterijduur van dit apparaat is net als de Edge 1030 standaard tot 20 uur met de mogelijkheid om dit uit te breiden tot 40 uur.
 • Het apparaat is door middel van Wi-Fi, ANT+ en Bluetooth te koppelen met bijvoorbeeld je telefoon, en wordt geleverd met een standaard steun, een bevestigingskabel en een USB-kabel voor het opladen.

Functies

 • Op de Garmin Edge 830 staat al een voorgeladen fietskaart, en het apparaat kan de route bepalen op basis van de populariteit van routes in het gebied.
 • Het is ook mogelijk om routes zelf samen te stellen en tijdens het fietsen opnieuw te berekenen.
 • Het apparaat komt met functies zoals ClimbPro die je de hellingshoek van de klim laten zien en MTB-dynamiek die de jumps tijdens het fietsen bijhoudt, maar kan ook gepersonaliseerd worden met andere apps en widgets.
 • Met de Garmin Edge 830 kan je dan ook zeer goed je eigen prestaties bijhouden en je fietsstatistieken terugzien.
 • Koop je Garmin Edge 830 hier.
 1. Garmin Edge Explore

De Garmin Edge Explore is enigszins te vergelijken met de Edge 830 maar is weer iets simpeler. Het apparaat kost dan ook maar €199 en is erg gebruiksvriendelijk, waardoor dit apparaat perfect is voor de recreatieve fietser.

 • Deze fietsnavigatie heeft een 3 inch touchscreen en is hiermee iets groter dan de Edge 830, en is daarnaast ook een stukje zwaarder, namelijk 322 g.
 • De Edge Explore heeft een kleinere accuduur van maar 12 uur maar kan net als de andere Garmin apparaten via Wi-Fi, ANT+ en Bluetooth gekoppeld worden met externe sensoren, zoals een cadans- en snelheidsmeter en de Garmin Varia verlichting.
 • Standaard wordt de Edge Explore met montagemateriaal en een microUSB-kabel geleverd.

Functies

 • De Garmin Edge Explore heeft een vooraf geladen fietskaart met navigatie en kan met Trendline popularity routing de meestgebruikte routes vinden.
 • Het apparaat is te koppelen met telefoons en kan zo via LiveTrack en GroupTrack andere fietsers in de groep in de gaten houden en meldingen van de telefoon tonen.
 • Het apparaat is te personaliseren met andere apps.
 • Koop je Garmin Edge Explore nu hier.
 1. Mio Cyclo 405 HC

De Mio Cyclo 405 HC is een prima fietsnavigatie die te vergelijken is met de Garmin Edge toestellen.

 • Dit apparaat is een stukje groter en heeft een 4 inch touchscreen en weegt 177 g.
 • Het scherm heeft anti-glare waardoor het ook in fel zonlicht nog af te lezen is.
 • Daarnaast is het systeem erg gebruiksvriendelijk en kan je eenvoudig tijdens het fietsen tussen apps switchen.
 • De Mio Cyclo 405 HC heeft een gebruiksduur van zo’n 15 uur en kan worden opgeladen met een AC-2A adapter.
 • Daarnaast kan je dit apparaat door middel van ANT+ koppelen aan externe sensoren zoals een hartslagmeter en/of cadanssensor.
 • Met een prijskaartje van €299 valt dit apparaat ook mooi tussen de Garmin Edge apparaten.
 • De Cyclo 405 HC komt standaard met een kaart van Europa en kan zo zelfs op vakantie navigeren. Ook is het mogelijk om routes uit te stippelen of een traject op het apparaat te downloaden.
 • Het apparaat heeft bovendien een Surprise-Me functie waarbij je kan kiezen uit 3 routes die gebaseerd zijn op de tijd en afstand die je zou willen fietsen en eventueel de bestemming waar je uit wilt komen.
 • Koop je Mio Cyclo HC nu hier.
 1. Polar V650

De Polar V650 past ook nog mooi tussen de bovenstaande apparaten maar heeft een iets vriendelijker prijskaartje van €179,95.

 • Deze fietsnavigatie is weer iets kleiner en heeft een touchscreen van 2,8 inch en weegt 120 g.
 • De batterijduur is zo’n 10 uur waarna het toestel opgeladen kan worden met de bijgeleverde laadkabel.
 • Het apparaat is door middel van Bluetooth met je telefoon en externe sensoren te koppelen, waardoor het mogelijk is om een hartslagmeter of cadanssensor te koppelen aan het apparaat.
 • Deze fietsnavigatie maakt gebruik van OpenStreetMap om kaarten te downloaden, waarbij je vervolgens via Polar Flow nieuwe routes op het apparaat kan zetten. Je kan zo ook terugkijken waar je al bent geweest.
 • Wanneer je een hartslagmeter koppelt kan je met Polar Flow ook bepaalde hartslagzones instellen om zo gericht te kunnen trainen.
 • Koop de Polar V650 hier.
 1. Sigma BC Pure 1 ATS

De Sigma BC Pure 1 is zeer vergelijkbaar met de BC 9.16. Ook dit apparaat heeft geen GPS en maakt gebruik van CR2032 batterijen.

 • Het apparaat is 4,5x2,9x1,1 en weegt 121 g.
 • Ook dit apparaatje is weer te bedienen met knoppen en kan tot maximaal 100 uur meegaan.
 • Het apparaat wordt geleverd met een stuurhouder, een magneet voor aan je wiel en bevestigingsmateriaal.
 • De Sigma BC Pure 1 meet de snelheid, de tijd dat je aan het fietsen bent, de totale tijd, de afstand van de rit en de totale afstand. Alle data zijn in 1 oogopslag te zien.
 • Het apparaat is makkelijk is gebruik en is eenvoudig in te stellen met de knop aan de zijkant. Het apparaat is niet te koppelen met een hartslagmeter, cadansmeter, hoogtemeter of caloriemeter.
 • Deze fietsnavigatie kost maar €30,95.
 • Je kan hier de Sigma BC Pure 1 kopen.
 1. Ontdek onze 40 GRATIS fietsroutes!

Gemotiveerd om je stalen ros van stal te halen, maar nog op zoek naar een leuke fietsroute? Reisroutes biedt heel wat GRATIS fietsroutes aan, meteen te downloaden! Download je gratis fietsroute en vertrek vandaag nog !

40 routes in 4 x fietsgidsen, gratis te downloaden !

Smeer de kuiten in, pomp de banden op en trappen maar.

Fietsgids Antwerpen

Gratis fietsgids Antwerpen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 20 augustus 2022 - A. Barnhoorn

Vrij oppervlakkige vergelijking. Leuk als een Bluetooth koppeling mogelijk is, maar wat moet je er mee? Muziek afspelen of het nieuws beluisteren? Bouw links in naar een site waar je de handleiding kan downloaden. Overigens heb ik slechte ervaringen met een iets ouder model Garmin Edge Touring. Valt soms gewoon uit. Geen probleem als je 'm daarna weer kan opstarten en gewoon verder gaan. Helaas heeft ie dan ongeveer 10 minuten nodig om de route (een door mij geladen GPX file) te 'herberekenen'. Hoog energiegebruik: zelfs met aangesloten powerbank haalt ie amper 8 uur. Mijn advies: vraag het apparaat van je keuze een week op proef (desnoods tegen betaling van huur) voordat je een koopbeslissing neemt.

- 11 april 2022 - Van de Velde Louis

Ik ben zeer tevreden met mijnen Garmin gebruik deze al 10 jaar !

- 5 augustus 2021 - vanhuffel

heel duidelijke gids, zou misschien iets handiger moeten afgeprint kunnen worden

- 26 april 2021 - Saelens luc

Ziet er fantastisch uit. Ik zie ernaar uit op weg te gaan. Hopelijk stemmen de knooppunten nog overeen of worden ze tijdig aangepast.... Dank je wel voor het prachtig werk

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?