Alles wat je moet weten voor komend wintersportseizoen

Koop de volledige reisgids voor € 10

Alles wat je moet weten voor komend wintersportseizoen

2 november 2021 in Reisinfo0 reacties

Het wintersportseizoen staat voor de deur en dat betekent dat je binnenkort weer op de lange latten of op je snowboard kan staan. Dat is voor de ervaren wintersporters door de coronacrisis alweer even geleden en beginners krijgen nu de kans om voor het eerst een fantastische wintersportervaring te beleven. Om dat te realiseren, is het handig om zoveel mogelijk te weten over komend wintersportseizoen. Daarom krijg je hier uitgebreide informatie en allerlei praktische tips om de ideale wintersportvakantie te boeken.

 1. Inspiratie voor skigebieden

Het is in elk geval belangrijk om een skigebied te selecteren dat bij je past. Denk daarbij onder meer aan de ervaring die je als wintersporter hebt, maar ook aan de samenstelling van je reisgezelschap.

 • Als er kleine kinderen meegaan en je gaat voor het eerst dan zijn er bijvoorbeeld leuke skigebieden in Oostenrijk met een kleinschalig karakter.
 • Als ervaren wintersporter wil je natuurlijk de uitdaging aangaan en in een groot skigebied in Frankrijk verblijven om van de zwarte pistes af te skiën.
 1. Kleinschalig of groot

Nauders in Oostenrijk staat bijvoorbeeld bekend als een kleinschalig skigebied en is bij uitstek geschikt voor families met kinderen. Zo is Filzmoos onder senioren populair en is Sportgastein fantastisch voor freeriders en ervaren skiërs.

Ook in Frankrijk zijn er wintersportbestemmingen voor allerlei doelgroepen. Wil je sneeuwzekerheid en ben je een beginner dan is La Plagne een prima keuze. Een rustige bestemming voor wintersport is Valmorel en onder beginners is Les Gets in Frankrijk ook populair.

 1. Let op sneeuwzekerheid

Sneeuwzekerheid is natuurlijk van groot belang als je op wintersport gaat. Er is wat dat betreft rekening te houden met het skigebied waar je heen wilt gaan. Let daarbij ook op de periode wanneer je op wintersport gaat. Ben je van plan om in december al te vertrekken dan zijn er meerdere skigebieden die al sneeuwzeker zijn.

Een van de meest bekende en grote skigebieden in Oostenrijk die in december al sneeuwzeker is, betreft Obertauern. Dat geldt ook voor Ischgl met een groot aantal pistes die gelegen zijn op een hoogte van meer dan 2.000 kilometer.

 1. Welke periode is het druk?

Er zijn een aantal perioden waarin het erg druk is op wintersportbestemmingen en natuurlijk op de pistes. De voorjaarsvakantie is wat dat betreft onder wintersporters het meest populair om op wintersportvakantie te gaan. In Nederland begint de voorjaarsvakantie in 2022 op 19 februari voor regio Noord en op 26 februari voor regio Midden en Zuid.

Doorgaans valt deze vakantie ook in andere landen in dezelfde periode, zoals in Frankrijk en in Duitsland. Daarom is het in deze periode erg druk. Houd daar dus rekening mee als je kinderen hebt en in de voorjaarsvakantie op wintersport wilt. Boek vroeg om de ruimste keuze te hebben uit alle populaire wintersportbestemmingen voor families met kinderen.

 1. Wanneer is het rustig?

Ben je niet gebonden aan schoolvakanties dan is het aan te raden om buiten de voorjaarsvakantie op wintersport te gaan. Er zijn wat dat betreft overigens ook nog perioden te onderscheiden wanneer het extra rustig is.

 • In de periode voor kerst is het bijvoorbeeld relatief rustig net als in de periode na de kerstvakantie tot en met eind januari.
 • Zo is het ook in de tweede week van februari vaak rustig net als in maart.

Het voordeel van een rustige periode is dat er minder lange wachttijden zijn bij de skiliften en dat er op de skipiste natuurlijk meer ruimte is.

 1. Populair: wintersport tijdens de jaarwisseling

De populariteit van wintersport tijdens de jaarwisseling neemt toe. Het is ook een bijzondere ervaring om de jaarwisseling in de sneeuw door te brengen. Lijkt dat je wel wat dan is het aan te raden om er snel bij te zijn en een oudejaarsreis naar wintersport te boeken. De tijd dringt namelijk en er is nu nog keuze genoeg, maar als je tot het laatste moment wacht, zijn er minder opties.

 1. Kies een passende wintersportaccommodatie

Het is uiteraard belangrijk om een fijne accommodatie te hebben als je op wintersport bent. Dat is de plek waar je tot rust komt na een inspannende dag. Er zijn wat dat betreft allerlei soorten accommodatie te onderscheiden. Je kan bijvoorbeeld in een luxe hotel verblijven of in een gezellig Gasthof net als in een appartement of in een chalet.

Een appartement of chalet geeft net even wat meer vrijheid in vergelijking met een kamer in een hotel of Gasthof. De keuze voor een accommodatie is af te stemmen op je reisgezelschap en op je eigen wensen. Let daarbij natuurlijk ook op de ligging ten opzichte van de skipistes en de bereikbaarheid.

 1. Profiteer van aanbiedingen

Wintersport is een vakantie waarbij je extra geld kwijt bent aan uitgaven voor je wintersportbenodigdheden en skipas. Daarom is het interessant om te kijken of er aanbiedingen zijn voor wintersportvakanties. Check bij de reissom ook of de prijs van een skipas er al bij inzit, zodat er niet nog eens kosten overheen komen

Er zijn overigens ook aanbieders van wintersportvakantie die een kinderkorting bieden van 100%. De aanbiedingen variëren verder van een vroegboekkorting tot een actie van de week. Het is daarom zeker aan te raden meerdere opties met elkaar te vergelijken. Kijk daarbij ook naar andere voorwaarden, zoals de optie voor gratis annuleren of omboeken, want met corona weet je het maar nooit.

 1. Coronaregels wintersportseizoen 2021/2022

In het wintersportseizoen 2021/2022 gelden er regels in verband met corona. Dat geldt niet alleen voor de toegang tot landen, maar ook ter plekken. Houd rekening met de toegangseisen per land en kijk voor vertrek altijd naar de actuele situatie. Ter plekke gelden aanvullende eisen.

In Oostenrijk is het bijvoorbeeld nodig om in een gesloten skilift of gondel een mondkapje te dragen van het type FFP2. Ook kan er bij de verkoop van tickets in dalstations controle plaatsvinden op het 3G-bewijs (vaccinatie, test of genezen). Het 3G-bewijs is eveneens van toepassing voor de après-ski.

 1. Bereid je fysiek voor

Tot slot is het belangrijk om je thuis alvast te sporten en je zo voor te bereiden op het wintersportseizoen 2021-2022. Er zijn namelijk seizoenen verloren gegaan door corona en heeft natuurlijk impact op je vaardigheden. Neem bijvoorbeeld een skiles ter voorbereiding of doe thuis ski-oefeningen om fit op wintersport te gaan.

 1. Mis niets tijdens je verblijf in De Franse Alpen met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Franse Alpen? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Franse Alpen met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Franse Alpen.

Franse Alpen

Gratis reisgids Franse Alpen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?