Schoolvakanties, feestdagen & verlofperiodes 2024 in België: Compleet overzicht

Volledige reisgids kopen voor € 10

Schoolvakanties, feestdagen & verlofperiodes 2024 in België: Compleet overzicht

9 mei 2023 in Reisinfo0 reacties

Misschien wil je vakantie of verlof plannen, of wil je kijken welke verlengde weekends en brugdagen er zijn in 2021 zodat je een dagje of weekend weg kan boeken.

Hoe dan ook is het altijd handig om te weten wanneer de feestdagen en de schoolvakanties vallen. Daarom hebben we een handig overzicht voor je gemaakt met alle nationale feestdagen, regeringsfeestdagen, andere feestdagen en de schoolvakanties.

Inhoud artikel

Schoolvakanties 2021

België kent in 2021 vijf schoolvakanties die gelden voor het kleuteronderwijs, het lager onderwijs en het secundair onderwijs. Hogere scholen en universiteiten leggen deze vakanties zelf vast.

Krokusvakantie 2021Maandag 15 februari tot zondag 21 februari 2021
Paasvakantie 2021Maandag 5 april tot zondag 18 april 2021
Zomervakantie 2021Donderdag 1 juli tot dinsdag 31 augustus 2021
Herfstvakantie 2021Maandag 1 november tot zondag 7 november 2021
Kerstvakantie 2021-2022Maandag 27 December 2021 tot zondag 9 januari 2022

Je reis voorbereiden? Download je gratis reisgids hier

De beste deals, links en info om je reis te boeken online

Officiële feestdagen 2021

De officiële feestdagen in 2021 zijn de publieke feestdagen die voor iedereen gelden. Op deze dagen zijn bijna alle Belgische bedrijven en organisaties, zoals scholen en winkels, gesloten, met uitzondering van de publieke diensten zoals politie, brandweer en ziekenhuizen.

Wanneer een nationale feestdag op een dinsdag of een donderdag valt maken veel bedrijven en organisaties een brug naar het weekend. Dit houdt in dat scholieren of werknemers met deze feestdag vaak ook de maandag of de vrijdag vrij krijgen en daardoor een lang weekend hebben.

Nieuwjaarsdag
Woensdag 1 januari 2021
PaaszondagZondag 4 april 2021
PaasmaandagMaandag 5 april 2021
Dag van de ArbeidZaterdag 1 mei 2021
O.L.H. HemelvaartDonderdag 13 mei 2021
PinksterzondagZondag 23 mei 2021
PinkstermaandagMaandag 24 mei 2021
Belgische nationale feestdagWoensdag 21 juli 2021
O.L.V. HemelvaartZondag 15 augustus 2021
AllerheiligenZondag 1 november 2021
WapenstilstandDonderdag 11 november 2021
KerstmisZaterdag 25 december 2021

Regeringsfeestdagen 2021

Naast de nationale feestdagen zijn er nog een aantal regeringsfeestdagen. Deze feestdagen zijn wettelijke verlofdagen in 2021 van de Vlaamse ambtenaren, en een aantal van deze dagen gelden allen voor een bepaalde gemeenschap.

Feest van de Vlaamse Gemeenschap
Zondag 11 juli 2021
Feest van de Franse GemeenschapMaandag 27 september 2021
AllerzielenDinsdag 2 november 2021
Feest van de Duitse GemeenschapMaandag 15 november 2021
Feest van de dynastieMaandag 15 november 2021
Tweede KerstdagZondag 26 december 2021

Andere feestdagen

Naast de feestdagen waarop (een deel van de) Belgen vrij zijn, zijn er ook een aantal feestdag waarop alles gewoon geopend blijft en er gewoon gewerkt wordt.

DriekoningenWoensdag 6 januari 2021
ValentijnZondag14 februari 2021
CarnavalZondag 25 februari tot en met dinsdag 27 februari 2021
Vaderdag (Antwerpen)Vrijdag 21 maart 2021
SecretaressedagDonderdag 15 april 2021
MoederdagZondag 9 mei 2021
VaderdagZondag 20 juni 2021
Moederdag (Antwerpen)Zondag 15 augustus 2021
HalloweenZondag 31 oktober 2021
Sint-MaartenDonderdag 11 november 2021
SinterklaasMaandag 6 december 2021
OudjaarVrijdag 31 december 2021

De beste deals, links en info om je reis te boeken online

140 x gratis reisgidsen

Nog op zoek naar een reisgids voor je vakantie? Download een van onze 140 x gratis reisgidsen

Klik hier en kies je gratis reisgids

Krokusvakantie 2021

De Krokusvakantie vindt standaard plaats in de week van Aswoensdag in februari of maart.

Paasvakantie 2021

De Paasvakantie valt twee weken rondom Pasen, waarbij Pasen zowel aan het begin, in het midden of aan het einde van de vakantie kan vallen.

Zomervakantie 2021

De Zomervakantie loopt standaard van 1 juli tot en met 31 augustus.

Herfstvakantie 2021

De Herfstvakantie wordt gehouden in de week van Allerheiligen, oftewel rondom 1 november.

Kerstvakantie 2021

De kerstvakantie beslaat twee weken en valt rondom Kerst en Nieuwjaar.

1 januari – Nieuwjaarsdag

Nadat iedereen om middernacht het oude jaar heeft uitgezwaaid en het nieuwe jaar heeft verwelkomd wordt er op veel plaatsen nog even door gefeest. De eerste dag van het jaar is een nationale feestdag en bijna niemand hoeft dan ook 's ochtends weer vroeg op om te gaan werken. De meeste mensen kunnen op deze dag lekker uitslapen en het nieuwe jaar in alle rust beginnen.

Paaszondag

Pasen valt elk jaar op een andere datum, namelijk de zondag na de eerste volle maan van de lente. Dit jaar valt dit op zondag 4 april 2021. Nu zijn op zondagen de meeste winkels algemeen gesloten, tenzij het om een koopzondag gaat, maar met Pasen is er standaard veel gesloten. Het is dan ook voor veel families een dag om samen te komen en eventueel in de voorjaarszon een wandeling te maken.

Paasmaandag

De maandag na Paaszondag is nog steeds een nationale feestdag. Op Paasmaandag is er dan nog steeds veel gesloten, al is her en der misschien nog een bedrijf open. Het weekend van Pasen is dan ook altijd een lekker lang weekend. Dit jaar valt Paasmaandag op maandag 5 april 2021.

1 mei – Dag van de Arbeid

De Dag van de Arbeid of Feest van de Arbeid valt standaard op 1 mei in de meeste landen van Europa, en zo ook in België. De feestdag werd in 1890 geïntroduceerd om de invoering van de 8-uren werkdag te vieren. Dit was bedacht door de Amerikaanse Vakbond AFL, American Federation of Labour, die al eerder op 1 mei een nationale actiedag organiseerde om voor de 8-uren werkdag te strijden.

De eerste Dag van de Arbeid op 1 mei 1890 was dan ook een dag waarop er in veel landen demonstraties werden gehouden. In Amerika is die link met de feestdag nog zeer duidelijk, maar in Europa is de connectie een beetje weggevaagd en is 1 mei in sommige landen geen standaard vrije dag meer. In België is de Dag van de Arbeid echter nog steeds een doorbetaalde vrije dag, waarop veel vakbonden en andere organisaties de straat op gaan om de strijden voor betere arbeidsvoorwaarden. Veel andere Belgen zien de dag gewoon als een extra dag vrij.

O.L.H. Hemelvaart

Hemelvaart is onderdeel van de Paascyclus en valt standaard 40 dagen na Pasen, op de zesde donderdag na het Paasweekend. Dit jaar valt Hemelvaart op donderdag 13 mei 2021. Met Hemelvaart wordt in het christendom de ten hemel opname van Jezus gevierd. Gelovigen binnen het Katholicisme zullen op deze dag een mis in de kerk bijwonen, maar voor de meeste Belgen is Hemelvaart een vrije feestdag.

Pinksterzondag

Pinksteren wordt door velen ook als onderdeel van de Paascyclus gezien. Deze feestdag valt standaard 49 dagen na Pasen, op de zevende zondag na het Paasweekend, wat dit jaar betekend dat het op zondag 23 mei 2021 valt. Met Pinksteren vieren de christenen het verschijnen van de Heilige Geest aan de apostelen en andere aanwezige geloven. Hiermee wordt ook wel het begin van de christelijke kerk gevierd. Pinksteren wordt niet zeer actief gevierd, al zullen gelovigen met Pinksteren naar de speciale mis in de kerk gaan.

Pinkstermaandag

Pinkstermaandag is de opvolgende maandag na Pinksterzondag, welke dit jaar op 24 mei 2021 valt. Pinksteren wordt door velen niet meer gevierd als een daadwerkelijke feestdagen en voor de meeste Belgen is de Pinkstermaandag een extra weekend dag.

21 juli – Nationale Feestdag

De Nationale Feestdag van België valt standaard op 21 juli. Op deze dag in 1831 werd Leopold van Saksen-Coburg-Gotha de eerste koning der Belgen door de grondwettelijke eed af te leggen. De feestdag wordt overal in het land met verschillende activiteiten gevierd. Het hoogtepunt van de dag is echter de militaire parade in Brussel die in de namiddag voor het Koninklijk Paleis wordt gehouden. In de avond wordt de dag traditioneel afgesloten met vuurwerk.

15 augustus – O.L.V. Hemelvaart

Onze-Lieve-Vrouwe Hemelvaart of de Maria-Tenhemelopneming is een Katholieke feestdag welke standaard op 15 augustus gevierd wordt. Op de feestdag wordt de opneming van Maria in de hemel herdacht. Onder de gelovigen wordt deze dag gevierd met een bezoek aan de kerk, maar voor de meeste mensen is 15 augustus gewoon een vrije dag.

1 november – Allerheiligen

Allerheiligen is ook weer een Katholieke feestdag, waarbij de heiligen en martelaars worden herdacht. De dag valt standaard op 1 november, maar veel mensen gebruiken de dag om Allerzielen te vieren, wat op 2 november valt maar geen nationale feestdag is. Hierbij worden de overledenen herdacht, en veel families komen dan ook op 1 november samen om overledenen geliefden te herdenken en brengen ze bloemen naar de graven van familie en vrienden.

11 november – Wapenstilstand

De wapenstilstand die op 11 november wordt gevierd is ook een vaste feestdag welke elk jaar op dezelfde dag valt. Op deze dag wordt namelijk de wapenstilstand van 1918, en daarmee het einde van de Eerste Wereldoorlog, herdacht. Op deze dag worden verschillende herdenkingsevenementen georganiseerd.

De grootste herdenking vindt plaats in Ieper en wordt ook uitgezonden op de nationale televisie. In Ieper komen regeringsleiders uit België, maar ook uit het buitenland, samen met honderden anderen om de verschrikken van de oorlog te herdenken. Dit wordt onder meer gedaan door een dodenwake bij de Menenpoort (download onze route door Ieper).

25 december – Kerstmis

Kerstmis is een midwinterfeest waarop door christenen de geboorte van Jezus gevierd wordt. Voor veel kerken is de kerstmis ook de drukst bezochte mis van het jaar. Voor de meeste Belgen is Kerstdag echter een vrije dag die in familieverband wordt doorgebracht, vaak met een lekkere brunch of een heerlijk uitgebreid diner. De meeste bedrijven zijn op Kerstdag gesloten, en de kerstmarkten in België sluiten deze dag ook wat eerder.

11 juli – Feest van de Vlaamse Gemeenschap

Sinds 1973 wordt jaarlijks op 11 juli de Guldensporenslag uit 1302 herdacht. Hierbij versloegen Belgische milities de Franse cavalerietroepen vlakbij Kortrijk, de zogenaamde Guldensporenslag in Kortrijk. Het is een feestdag voor mensen die voor de Vlaamse overheid werken, waarnaast ook sommige banken in Vlaanderen op 11 juli gesloten zijn.

Op de feestdag worden eretekens van de Vlaamse Gemeenschap toegekend en worden er op verschillende plekken 11 juli-vieringen gehouden. De grootste festiviteiten zijn in Brussel te vinden, waar je concerten en straatoptredens bij kan wonen.

27 september – Feest van de Franse Gemeenschap

Net als het Feest van de Vlaamse Gemeenschap valt het Feest van de Franse Gemeenschap jaarlijks op dezelfde datum, namelijk 27 september. Op deze dag wonnen de Belgische patriotten in 1830 de slag tegen de Nederlandse regeringstroepen in het Warandepark.

Sinds 1975 is 27 september een feestdag voor de Franstaligen in België, en enkel de mensen die voor de Franstalige gemeenschap werken krijgen deze dag vrij.

2 november – Allerzielen

Niettegenstaande dat Allerheiligen wel een nationale feestdag is krijgen op Allerzielen alleen ambtenaren vrij. De meeste Belgen vieren Allerzielen dan ook al op 1 november, waarop zij wel vrij krijgen.

15 november – Feest van de Duitse Gemeenschap

De Dag van de Duitstalige Gemeenschap valt jaarlijks op 15 november, gelijktijdig met het Feest van de Dynastie. De Duitstalige Gemeenschap omvat negen gemeenten in het oosten van Wallonië waar Duits de officiële voertaal is doordat dit deel van België voor lange tijd tot Pruisen toebehoorde.

In tegenstelling tot de dagen van de Vlaamse en de Franse Gemeenschap is het Feest van de Duitse Gemeenschap niet specifiek met de datum verbonden en werd er voor deze dag gekozen als een teken van verbintenis met het koningshuis.

15 november – Feest van de Dynastie

Koningsdag, of het Feest van de Dynastie, wordt door het hele land gevierd op 15 november. De datum van het feest is meerdere malen veranderd maar valt sinds 1934 standaard op deze dag, ter ere van de naamdag van de Heilige Leopold en de heiligverklaring van Albert de Grote. Op deze dag zijn de meeste openbare diensten gesloten, maar winkels en andere bedrijven zijn gewoon geopend.

26 december – Tweede Kerstdag

Tweede Kerstdag is officieel alleen een feestdag voor ambtenaren. Openbare diensten zijn over het algemeen dan ook gesloten, terwijl de meeste winkels gewoon geopend zijn.

6 januari – Driekoningen

Driekoningen is een Christelijke feestdag waarop de Drie Wijzen uit het oosten herdacht worden die de ster volgden tot ze bij het kindeke Jezus kwamen.

De dag wordt niet groots gevierd, maar bakkers maken met Driekoningen een speciale taart, het koningsbrood of de koningentaart, waarin een boon of een munt verstopt zit. Degene die vervolgens de boon vindt mag zich de rest van de dag koning(in) noemen.

14 februari – Valentijn

Het liefdesfeest is niet zo’n extreem groot feest en het wordt dan ook vooral gevierd door koppels, die op deze dag uit eten gaan of iets kleins voor elkaar kopen.

Carnaval

Carnaval is een christelijke traditie en valt jaarlijks op de zondag, maandag en dinsdag voorafgaand aan de vastentijd. Met het feest mag iedereen uitbundig feesten en eten voor met Aswoensdag de vastentijd in gaat. Dit gaat in België gepaard met grote feesten en stoeten met praalwagens en verklede mensen.

Secretaressedag

Op de derde donderdag van april, dit jaar is dat 15 april, wordt Secretaressedag gevierd. Deze dag is in 1989 vanuit Amerika over komen waaien, en sindsdien is het de bedoeling dat bazen op deze dag hun secretaressen in het zonnetje zetten.

Moederdag

Met Moederdag is het de bedoeling dat de moeders van het land in het zonnetje worden gezet. In bijna heel het land wordt deze dag op de tweede zondag van mei gevierd, behalve in het bisdom Antwerpen, waarop de feestdag sinds 1913 samenvalt met Onze-Lieve-Vrouwe Hemelvaart op 15 mei. Voor de rest van het land valt Moederdag dit jaar op zondag 9 mei.

Vaderdag

Waar je met Moederdag je moeder verwend dien je dit met Vaderdag voor je vader te doen. Deze dag wordt op de meeste plekken in het land op de tweede zondag van juni gevierd, wat dit jaar op 20 juni valt. In het bisdom Antwerpen valt deze dag op 21 maart, de feestdag van Sint Jozef.

31 oktober – Halloween

Halloween is een feest dat vooral erg groot is in Engeland en Amerika. Toch kan je ook in België verklede kinderen langs de deuren zien gaan om snoep op te halen, maar het wordt niet zeer groots gevierd. Wel houden verschillende (pret)parken speciale Halloweenavonden met horrorthema. Ontdek hier enkele leuke Halloween bestemmingen.

11 november – Sint-Maarten

Het feest van Sint-Maarten wordt standaard op 11 november gevierd. Op deze kerkelijke feestdag wordt Martinus van Tours, oftewel Sint-Maarten herdacht. Op verschillende plekken wordt dit gevierd door kinderen die zingend langs de deuren gaan voor snoepgoed. Het is echter niet zo’n heel groot feest, omdat het samenvalt met de herdenkingen van de wapenstilstand.

6 december – Sinterklaas

Sinterklaas wordt vooral in Nederland en België grootst gevierd, waarbij kinderen snoepgoed en cadeautjes krijgen. Het feest duurt zo’n twee tot drie weken en eindigt grootst met de zogenaamde Pakjesavond. In Nederland valt dit op 5 december, maar in België wordt Sinterklaas pas op 6 december gevierd.

31 december – Oudjaar

Oudejaarsdag is geen officiële feestdag en veel winkels zijn op deze dag gewoon geopend. Wel sluiten de meeste winkels vroeger dan normaal zodat iedereen bijtijds naar een Oud-en-Nieuw feest kan.

De beste deals, links en info om je reis te boeken online

Belgische kust

Gratis reisgids downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?