FB

De Praagse Burcht bezoeken? Alle info, tickets en foto's

De Praagse Burcht bezoeken? Alle info, tickets en foto's

9 augustus 2018 in Praag0 reacties

Het Praszký Hrad, ofwel de Burcht van Praag, is de grootste burcht en één van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. De burcht is gelegen op de Hradčany en bevat een grote verzameling van meerdere bouwwerken, waaronder kerken, paleizen en tuinen. Hiermee heeft het naast een plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO ook een plek in het Guinness Book of World Records. Het is dus ook niet verwonderlijk dat de burcht de meest bezochte bezienswaardigheid van Praag is!

Inhoud artikel

Georganiseerde tours & tickets Praagse Burcht

 1. Geschiedenis

1.1. De stenen burcht

De Burcht van Praag werd officieel gesticht door Prins Borivoj I, de eerste vorst van de Przemysliden, toen hij tegen het einde van de 9de eeuw een kerk gewijd aan Maria liet bouwen. Vervolgens lieten Vratislaus I en Sint-Wenceslas in de 10de eeuw de Basiliek van Sint-Joris en de Basiliek van Sint-Vitus bouwen. Die laatste kerk werd gebouwd om er de arm van Sint-Vitus te kunnen bewaren. Al deze gebouwen waren grotendeels gemaakt van hout en in de 11de eeuw liet koning Bretislav I dit vervangen door een stenen burcht.

1.2. Evolutie naar Gotische kathedraal

In de 14de eeuw liet de Roomse keizer Karel IV de burcht herbouwen in een gotische stijl, waarbij hij het koninklijke paleis liet bouwen. De fortificaties van de burcht werden versterkt en hij liet in de plaats van de oude Basiliek van Sint-Vitus een Gotische kathedraal bouwen, die de stijl van de Franse kathedralen in die tijd volgde.

1.3. Nieuwe toevoegingen

Tijdens de Hussietenoorlogen van 1419 tot 1434 werd de burcht niet bewoont en zo geraakte het paleis voor een tijdje in vergetelheid. In 1485 begon de nieuwe koning Ladislaus II Jagello echter met het herbouwen van de burcht, waarbij hij de Vladislav Zaal toevoegde aan het koninklijke paleis en nieuwe verdedigingstorens toevoegde.

1.4. Kunst & recreatie

In 1523 nam de Habsburg dynastie de macht over en werd de zetel naar Wenen verplaatst. Het kasteel werd voor een tijdje alleen als recreatieplaats gebruikt en in 1534 liet Roomse keizer Ferdinand I onder andere de koninklijke tuinen en het Belvedere zomerpaleis bouwen. In 1541 verwoestte een grote brand een deel van de burcht, maar bepaalde delen werden al snel gerestaureerd. Ook werd er verder gebouwd aan de kathedraal en aan het koninklijk paleis. In 1575 werd de Roomse keizer Rudolf II de nieuwe Tsjechische koning en verplaatste hij het hof terug naar de Burcht van Praag. Hij voegde de noordelijke vleugel aan het paleis toe en liet zijn kunstcollectie tentoon stellen.

1.5. Grote reconstructies

De Tweede Defenestratie van Praag in 1618 luidde de Derigjarige oorlog in, waarbij de burcht behoorlijkwerd beschadigd en leeggeroofd. Na de oorlog bleef het kasteel voor lange tijd leeg, tot keizerin Maria Theresa in de tweede helft van de 18de eeuw een grote reconstructie liet plaatsvinden. Een halve eeuw later, in 1848, keerde de Oostenrijke keizer Ferdinand I na zijn aftreden terug naar de Burcht van Praag, waarbij hij zijn hofhouding meenam.

1.6. Zetel van de president

In 1918, na het ontstaan van de Eerste Republiek van Tsjechoslowakije, werd de burcht de zetel van de nieuwe president Tomáš Garrigue Masaryk. De burcht werd grondig gerenoveerd door de Sloveense architect Jože Plečnik en de Sint-Vituskathedraal werd na 600 jaar eindelijk afgemaakt en officieel ingewijd in 1929. De president van Tsjechië huist tegenwoordig nog steeds in de Burcht van Praag, maar sinds 1989 zijn veel delen van de burcht ook geopend voor het publiek.

 1. Praagse burcht: de gebouwen

De Burcht van Praag heeft in totaal een oppervlakte van zo’n 7,5 hectare en is aan de voorzijde alleen al ruim een halve kilometer lang. De gebouwen binnenin de burcht zijn een combinatie van romaanse, gotische en classicistische stijlen. Een groot deel van de burcht is geopend voor het publiek, waaronder de Sint-Vituskathedraal, de Sint-Jorisbasiliek en het Oude Koninklijke Paleis.

2.1. De Sint-Vituskathedraal

De Sint-Vituskathedraal is de grootste kerk van Praag en is 124 meter lang en 60 meter breed. De kerk bevat 2 torens aan de voorkant die beide 82 meter hoog zijn en ook nog eens 1 hoofdtoren van 102 meter hoog. De kerk is grotendeels gebouwd in een gotische stijl, maar door de langdurende bouw van de kathedraal zijn er ook barokke en renaissance details terug te vinden.

Binnen in de kerk zijn onder andere de praalgraven van Wenceslas, Karel IV en Ferdinand I te vinden en in de Sint-Vaclavkapel rechts van het hoofdaltaar zijn 14de eeuwse muurschilderingen te zien. De Wenceslaskapel is één van de bijzonderste ruimtes van de kerk en bevat schilderingen van het leven van Christus.

2.2. De kroonjuwelen

In de kapel ligt een kluis met 7 sleutelgaten, waarin de kroonjuwelen verborgen liggen, waaronder de kroon van St. Wenceslas, de koninklijke scepter en de kroningsmantel. De kroonjuwelen worden echter maar eens in de ongeveer 8 jaar tentoon gesteld, waarvoor de 7 verschillende mensen die de sleutels voor de kluis hebben allemaal tegelijk naar Praag moeten komen.

2.3. De Sint-Jorisbasiliek

De Sint-Jorisbasiliek en het bijbehorende klooster dateren uit de 10de eeuw en zijn daarmee de oudste gebouwen binnenin de Burcht van Praag. De façade van de basiliek dateert echter uit de 17de eeuw en is gemaakt in een barokke stijl. In de basiliek zijn nog de tabernakels van Vratislav en Boleslaus II te vinden, maar het gebouw huist ook de 19de eeuwse Boheemse kunstcollectie en er worden concerten in het gebouw georganiseerd.

2.4. Het Oude Koninklijke Paleis

Het Oude Koninklijk Paleis is gebouwd in zowel een gotische als een renaissance stijl en bevat tegenwoordig een tentoonstelling over de geschiedenis van de burcht. Daarnaast kan je de Vladislav Zaal bezoeken die gebruikt wordt voor de inwijdingen van de presidenten. De zaal is gemaakt in een gotische stijl en is met afmetingen van 62 meter lang, 19 meter breed en 13 meter hoog de grootste ridderzaal van Europa. Via de ruitertrap konden de leiders van het land dan ook te paard de zaal betreden.

2.5. De Daliborka Toren

De Daliborka Toren was voor jaren lang de oude gevangenis van de burcht, maar tegenwoordig is hier een museum te vinden waar Middeleeuwse marteltechnieken tentoon gesteld worden.

2.6. Het Gouden Straatje

De Zlatá ulička, het Gouden Straatje, is één van de bekendste plekken van Praag. Het is een smal straatje met kleine gekleurde huisjes dat ontstaan is toen de bewoners van de wijk in de 16de eeuw voor een brand zich naar deze straat verplaatsten en hier hun nieuwe huizen bouwden. De meeste huisjes stammen echter uit de 18de eeuw. In het straatje vindt je op nummer 22 het huis waar Franz Kafka voor een tijdje heeft gewoond en verderop ligt een klein museum met Middeleeuwse wapentuig en harnassen.

2.7. De Burchttuinen

De Burchttuinen omringen de burcht en bestaan uit verschillende tuinen. De koninklijke tuinen stammen uit 1534 en werden door Ferdinand I zelf ontworpen en bevatten onder meer fonteinen midden in grasvelden, amandelbomen, azalea’s en tulpen. Ook is hier een Oranjerie uit 1999 te vinden waar tropische planten bewaard worden wat volgens de traditie die Rudolf II in de 16de eeuw begon. Ook zijn er horticulturele tuinen te vinden: een paradijselijke tuin en een wijngaard.

 1. Openingstijden

De Burcht van Praag is het gehele jaar door geopend, maar de gebouwen zijn op 24 december gesloten. Het Burchtcomplex, met de tuinen en binnenplaatsen, is van 1 april tot en met 31 oktober van 05:00 uur tot middernacht geopend, en van 1 november tot en met 31 maart van 06:00 tot 22:00 uur. De gebouwen zijn van 1 april tot en met 31 oktober van 09:00 tot 18:00 uur geopend en van 1 november tot en met 31 maart van 09:00 tot 16:00 uur.

 1. Tickets

4.1. Waar tickets kopen?

Tickets zijn zowel ter plekke bij het informatiecentrum en aan de balie van het oude Koninklijke Paleis te krijgen. Tickets zijn ook online te verkrijgen.

4.2. Soorten tickets?

Er zijn drie verschillende combinatietickets te verkrijgen, en enkele losse tickets.

 1. Het eerste ticket is het Circuit A ticket die je toegang geeft tot de meeste gebouwen. Hiermee kan je de Sint-Vituskathedraal, het Oude Koninklijke Paleis, de tentoonstelling “Het verhaal van Praag”, de Sint-Jorisbasiliek, het Gouden Straatje met de Daliborkatoren en het Rosenberg paleis bezoeken.
 2. Het tweede ticket is het Circuit B ticket die je toegang geeft tot de Sint-Vituskathedraal, het Oude Koninklijke Paleis, de Sint-Jorisbasiliek, en het Gouden Straatje met de Daliborkatoren.
 3. Het derde ticket is het Circuit C ticket die je toegang geeft tot de "Schatten van de Sint-Vituskathedraal"-tentoonstelling en de schilderij-tentoonstellingen.

Voor kinderen tussen de 6 en 16 jaar, scholieren en studenten tot 26 jaar en senioren ouder dan 65 jaar is er telkens een korting op de tickets. Koop je ticket online, zo ben je zeker dat je binnen kan bij aankomst.

 • Ook is er een los ticket voor de tentoonstelling “Het verhaal van Praag” te verkrijgen.
 • Een ticket voor de tentoonstelling “Schatten van de Sint-Vituskathedraal” is een tweede optie.
 • Je kan ook een los ticket voor de schilderij-tentoonstellingen kopen.
 • Er zijn daarnaast tickets om de zuidelijke toren te beklimmen.
 • Tot slot kan je ook kiezen voor een ticket om de kruittoren te bezoeken.

Toegang tot de tuinen en de straten van het burchtgebied is gratis. Kinderen tot 6 jaar kunnen ook gratis naar binnen.

4.3. Extra ticketinfo

 • Om binnen te kunnen fotograferen dien je een vergunning aan te schaffen.
 • Tickets zijn geldig voor 2 dagen.
 • Het is mogelijk om met een rondleiding van de St-Vituskathedraal en het Oude Koninklijke Paleis mee te gaan. Deze tour duurt ongeveer één uur en wordt gehouden in het Tsjechisch, Engels, Frans + nog wat andere talen. Tours wordt pas bij een groep van 4 personen gehouden. Tickets voor de tours kunnen bij het Informatiecentrum in de Derde Binnentuin gekocht worden.
 • Audiogidsen zijn ook verkrijgbaar, de gids is beschikbaar in het Engels, Frans en nog een paar andere talen en is alleen te verkrijgen bij de informatiecentra in de Tweede en de Derde Binnentuin.
 1. Vermijd de wachtrijen

Er zijn verschillende rijen voor de Burcht van Praag: één bij de kassa, één bij het betreden en één bij de veiligheidscontroles. De rij voor de veiligheidscontroles is niet te vermijden en het is daarom aan te raden om vroeg te komen, voordat de meeste toeristen aanschuiven in de rij.

Onze tip: Tickets vooraf online kopen = wachtrijen overslaan.

Daarnaast doe je er slim aan om rekening te houden met de 5 verschillende ingangen:

 • De hoofdingang is te vinden op het plein van Pražský Hrad, en hier is de rij het grootst.
 • Ook de ingang bij Pohořelec, bij Malá Strana en bij de Na Opyši poort zijn vaak drukbezocht.
 • De ingang bij het zomerpaleis bij Královský Letohrádek is echter minder druk bezocht, doordat deze aan de andere kant van het burchtcomplex te vinden is.
 1. Wegbeschrijving

6.1. Lopend

Vanuit het centrum van Praag is de Burcht goed lopend te bereiken, maar dit is wel op sommige plekken stijl omhoog. De afstand hangt van de gekozen ingang van de burcht af. Wanneer je vanaf de Astronomische Klok naar de Na Opyši poort loopt doe je er ongeveer 20 minuten over, maar naar de hoofdingang duurt het een halfuur.

6.2. Met het openbaar vervoer

Neem tramlijn 22 naar Pražský Hrad die gelegen is voor de hoofdingang van de burcht. Ook kan je deze tram naar Pohořelec nemen, waarvandaan je nog 10 minuten door de wijk heen moet lopen voor je bij de burcht bent. Dezelfde tram stopt ook op de Malostranskestraat, vanwaar je met een zwaardere route omhoog in 20 minuten bij de burcht kan zijn. Tram 22 stopt ook bij Královský Letohrádek vanwaar je binnen enkele minuten bij de tuinen van de burcht bent. Het is ook mogelijk om de groene metrolijn A naar Malostranská te nemen, vanwaar je nog maar enkele minuten hoeft te lopen naar de Na Opyši poort.

6.3. Met de auto

De dichtstbijzijnde parkeerplaats is gelegen aan de Na Valech en ligt op een kwartiertje lopen afstand van de hoofdingang van de burcht. Iets verderop ligt de Parking Hradcanska, vanwaar het 20 minuten lopen is naar de burcht.

 1. Praktische info

 • Bij entree dien je door een beveiligingscontrole heen te gaan.
 • Er zijn 4 ingangen: Prašný most, Klárov, Malá Strana, Pohořelec.
 • Dagelijks vindt om 12:00 uur de wisseling van de wacht plaats.
 • Draag goede schoenen wanneer je de burcht gaat bezoeken. Door de grootte van het burchtcomplex zal je een groot stuk wandelen.
 • Fotograferen is alleen toegestaan wanneer je een vergunning voor 50 CZK hebt aangeschaft, en mag dan alleen zonder flits en zonder het gebruik van een statief.
 • Fotograferen is verboden in de tentoonstellingen “Het verhaal van Praag”, “De schatten van Sint-Vituskathedraal” en in de schilderijtentoonstellingen.
 • Tickets zijn geldig voor 2 dagen en het is dus mogelijk om je bezoek aan de burcht te verdelen over 2 aaneengesloten dagen.
 1. Filmpje: ontdek de kolossale Praagse burcht

Ben je al een beetje onder de indruk? Wacht dan maar tot je ziet hoe verbazingwekkend groot de Praagse burcht is! In dit filmpje kan je alvast een kijkje nemen naar de verschillende gebouwen, ideaal om je voor te bereiden op je bezoek aan de burcht.

 1. Download je gratis stadswandeling Praag

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Praag. Ideaal om Praag volledig te verkennen op eigen tempo. Wandel zo door de 3 belangrijkste stadsdelen en mis geen enkele highlight!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?