Windsor Castle bezoeken vanuit Londen? Tips + Royal Wedding

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Windsor Castle bezoeken vanuit Londen? Tips + Royal Wedding

10 juli 2018 in Londen0 reacties

Windsor Castle is het grootste en oudste koninklijke verblijf ter wereld én is het favoriete paleis van koningin Elizabeth. Het gebouw was recent nog het toneel voor de bruiloft van Prins Harry en Meghan Markle. Ondanks dat het kasteel nog volop benut wordt door de koninklijke familie, is het ook deels open voor het publiek.

Goed nieuws dus: je kan zelf een kijkje gaan nemen naar dit sprookjesachtige kasteel en genieten van de luxe van het koninklijke leven!

Tours, tickets & wachtrijen vermijden

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Windsor Castle

In 1070 liet Willem de Veroveraar een kasteel bouwen aan de rand van een jachtterrein met uitzicht op de Thames, wat onder andere zou dienen als een bescherming van het westen van London. 100 jaar later, in 1170, liet Henry II delen van het kasteel opnieuw bouwen, maar deze keer in steen in de plaats van hout. Zo liet hij onder andere de Round Tower, de buitenste muren en de koninklijke appartementen opnieuw bouwen.

1.1. St George’s Hall

In 1360 breidde Edward III het kasteel uit door St George’s Hall toe te voegen voor zijn ridders van de net benoemde Order of the Garter.

1.2. Hoofdkwartier & gevangenis

Tijdens de burgeroorlog werd het kasteel overgenomen door John Venn in 1642, waarna het het hoofdkwartier voor de Parlementariërs werd. Vanaf 1643 werd het kasteel zelfs gebruikt als gevangenis. Zo werd Charles I in 1648 vastgehouden in het kasteel vooraleer hij in London werd berecht en geëxecuteerd. Zijn lichaam is later teruggebracht naar Windsor en uiteindelijk werd hij begraven in St. George’s Chapel.

1.3. Renovaties & uitbreidingen

Hierna nam Oliver Cromwell het kasteel in beslag en maakte hij het zijn eigen verblijf in 1653, nadat hij benoemd was als Lord Protector. Na de Restauratie liet Charles II het kasteel renoveren en uitbreiden. Zo liet hij in 1670 nieuwe staatsappartementen maken door architect Hugh May die hij liet decoreren door kunstenaar Antonio Verrio en houtbewerker Grinling Gibbons. Ook liet hij de Long Walk aanleggen.

1.4. Nog meer veranderingen

In 1820 liet George IV op zijn beurt ook het een en ander veranderen aan Windsor Castle met behulp van zijn architect Sir Jeffry Wyatville. Zo liet hij de gebouwen in Gotische stijl restaureren en voegde hij torentjes toe. Hij veranderde ook de functies van kamers en verplaatste zo de privéappartementen van de noordzijde naar de zuidelijke en oostzijde, terwijl de kamers in de noordzijde nu voortaan gebruikt werden voor staatsbezoeken en andere formele evenementen.

1.5. Verblijven in Windsor

Koningin Victoria en Prins Albert spendeerden veel tijd in Windsor en in 1845 liet koningin Victoria de State Apartements openen voor het publiek. Victoria liet ook het mausoleum in het Windsor Home Park bouwen nadat Prins Albert in 1861 overleed. In de Tweede Wereldoorlog spendeerde prinsessen Elizabeth en Margaret Rose, dochters van latere koning George VI en koningin Elizabeth, veel tijd in Windsor terwijl hun ouders in London bleven om het Britse volk in de oorlog te steunen.

1.6. Grootste bouwproject van Engeland

Op 20 november 1992 begon er een brand in de privékapel die uiteindelijk zo’n 9000 vierkante meter beschadigde tot volledig verwoestte. In de daaropvolgende 5 jaar werd het kasteel herbouwd en gerestaureerd, wat het grootste historische bouwproject werd van Engeland. Op 14 november 1997 hield de koningin een receptie in de gerestaureerde ruimtes voor de mensen die aan het restauratieproject hadden gewerkt.

1.7. Hedendaags gebruik van het Windsor

Koningin Elizabeth maakt nog steeds volop gebruik van Windsor Castle en komt er graag in het weekend, maar ze verblijft er jaarlijks ook een maand rond Pasen, wanneer ze verschillende evenementen organiseert en er politici en andere publieke figuren komen dineren. Daarnaast worden hier ook de Order of the Garter ceremonies gehouden en vinden er vergaderingen plaats voor Royal Ascot. Ook ontvangt de koningin graag staatshoofden in Windsor.

 1. Windsor Castle: het gebouw

Windsor Castle neemt in totaal 5,3 hectare in beslag, waarvan het Windsor Great Park zo’n 2 hectare in beslag neemt. Er is maar een deel van het kasteel publiekelijk toegankelijk.

2.1. De State Apartments

De State Apartments is een deel van het kasteel waar staatshoofden ontvangen worden, maar wanneer deze niet in gebruik is, staat het open voor het publiek. De appartementen zijn luxueus ingericht met kroonluchters, schilderijen en luxe zeventiende-eeuwse meubels. Daarnaast vind je er bijzondere schatten uit de Royal Collection, zoals serviezen, oude wapens en schilden.

2.2. De Semi-State Rooms

De Semi-State Rooms zijn privéappartementen die ontworpen waren van koning George IV. George IV had een liefde voor fijne luxe objecten en voor het theatrale aspect en dat is duidelijk terug te vinden in de stijl van deze appartementen. In de brand van 1992 werden de kamers grotendeels aangetast, maar op het moment van de brand bevonden de meubels en decoraties zich toevallig net ergens anders. Hierdoor konden de kamers na restauratie weer gedecoreerd worden met de oorspronkelijke meubels zoals ze er in de tijd van George IV uit zouden hebben gezien.

2.3. De Grand Reception Room

Ook de Grand Reception Room was behoorlijk verwoest door de brand, maar is nadien weer zo gerestaureerd dat daar niets meer van te zien is. Ooit werd deze ruimte gebruikt als balzaal, maar nu worden er recepties gehouden. Een bijzonder werk in deze ruimte is de grote malachieten urn die in 1839 door Tsaar Nicholas I aan koningin Victoria werd geschonken.

2.4. St George’s Chapel

St George’s Chapel stamt uit de vijftiende en zestiende eeuw en is daardoor gebouwd in een Gotische stijl. De kapel wordt nog steeds gebruikt voor diensten en is daardoor op zondagen gesloten. Binnenin de kapel liggen de tombes van 10 koningen, waaronder Charles I en Henry VIII met zijn derde vrouw Jane Seymour.

2.5. Doll House

Het Queen Mary’s Dolls’ House is één van de grootste poppenhuizen ter wereld. Het poppenhuis werd gemaakt tussen 1921 en 1924 en is een perfecte miniatuur replica van een aristocratisch huis. Er werkten meerdere kunstenaars aan het poppenhuis om alle onderdelen te ontwerpen en zelf te creëren. Het poppenhuis heeft zelfs functionerende liften en stromend warm en koud water. Gekker wordt het niet, denk je dan, maar ook bijvoorbeeld de miniatuur wijnflessen in het poppenhuis zijn écht gevuld met wijn.

2.6. Portrait Gallery

In de Portrait Gallery hangen een aantal portretten van de koningin, gemaakt door verschillende kunstenaars.

2.7. The Long Walk

The Long Walk is een pad van 5 kilometer dat van het kasteel naar de straten van Windsor leidt, gelegen in het Windsor Great Park. In het park lopen zo’n 500 herten rond en zijn er 3 verschillende tuinen die je kan bezoeken.

 1. In beeld: de Royal Wedding

In dit filmpje kan je volop meegenieten van prachtige beelden van het Windsor Castle en Prins Harry en Meghan Markle. Met als kers op de taart: een wondermooie uitvoering van 'Stand by me' door Karen Gibson en The Kingdom Choir.

Wellicht heb je op 19 mei, de dag dat Prins Harry en Meghan Markle elkaar het ja-woord gaven, al heel wat prachtige beelden gezien van hun huwelijk. Omdat het hele gebeuren een waar sprookje was, blik ik nog even terug met een enkele mooie beelden van de trouw en wat er zoal te zien was rond het Windsor Castle.

 1. Openingstijden Windsor Castle

Windsor Castle wordt nog steeds gebruikt door de koninklijke familie, waardoor openingstijden op het laatste moment nog kunnen veranderen, maar in principe is het kasteel het gehele jaar door geopend.

Van maart tot en met oktober is het dagelijks geopend van 09:30 uur tot 17:15 uur en van november tot en met februari van 09:45 uur tot 16:15 uur. De laatste toegang is ongeveer een uur voor sluitingstijd.

 1. Tickets voor je bezoek

 • Tickets kunnen zowel ter plaatse als online gekocht worden.
 • Senioren en studenten krijgen korting.
 • Kinderen onder de 17 jaar en invaliden betalen nog iets minder.
 • Kinderen onder de 5 jaar kunnen gratis mee.
 • Je krijgt een audiogids mee die beschikbaar is in meerdere talen, waaronder Engels en Frans.
 • Het is ook mogelijk om een Conquer the Tower ticket te kopen. Hierbij krijg je naast toegang tot Windsor Castle ook toegang tot de Round Tower met een begeleide tour.
 • Wanneer je je tickets online boekt dien je de gewenste datum van bezoek aan te klikken, de hoeveelheid en het soort tickets.
 1. Vermijd de drukte

 • Windsor Castle wordt het drukstbezocht in de weekenden in de zomerperiode, dus probeer deze dagen te vermijden.
 • Daarnaast wordt het kasteel het drukst bezocht vanaf opening tot aan de lunch.
 • Ook doe je er goed aan om je tickets vooraf online te boeken.
 1. Wegbeschrijving vanuit Windsor & Londen

7.1. Wandelen

Vanuit Windsor zelf is het kasteel goed al wandelend te bereiken: vanuit het centrum is het zo’n 10 tot 15 minuutjes wandelen naar het kasteel. Vanaf het begin van de Long Walk naar de toegang tot het kasteel is het ongeveer een uur te voet.

7.2. Openbaar vervoer

 • Wanneer je de trein vanaf Paddington neemt, moet je een kleine overstap maken op Slough station. Deze treinrit kost je ongeveer 40 minuten. Je komt aan bij Windsor and Eton Central station. Dit station ligt vlakbij Windsor Castle zelf.
 • Wanneer je de trein vanaf Waterloo station neemt, heb je een rechtstreekse rit naar Windsor and Eton Riverside station. Van daaruit moet je nog een stukje te voet naar het kasteel.
 • Daarnaast is het ook mogelijk om vanaf het Victoria bus station in London de Green Line 702 bus te nemen richting Windsor.

7.3. Met de auto

Vanuit London is het een klein uur rijden naar Windsor Castle. Neem vanuit London de M4 richting Windsor en neem afslag 6 naar Windsor. Er is geen parkeerplaats bij het kasteel, maar er zijn verschillende parkeerplaatsen in Windsor zelf. De dichtstbijzijnde is River Street Car Park gelegen op 2 River Stree. Van daaruit moet je nog een paar minuten wandelen naar Windsor Castle is.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Als de vlag uithangt, is de koningin van Engeland thuis in het Windsor Castle.
 • Er mogen geen foto’s gemaakt worden binnen in Windsor Castle.
 • Bij de toegang dien je door een beveiliging te gaan en wordt je tas onderzocht.
 • Onder de indruk en zin om nog eens terug te komen? Aan het einde van je bezoek kan je je ticket laten omzetten in een 1 Year Pass, waarbij je binnen het jaar gratis nog een keer Windsor Castle kan bezoeken.
 • Wil je graag de wachtrijen vermijden, en zeker zijn dat je binnen kan? Boek je ticket online.
 1. Waar overnachten in Londen? (met korting)

Op zoek naar een hotel, hostel of appartement, tijdens je bezoek aan Londen? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk aanbod).

Booking.com

 1. Download ook je gratis stadswandeling Londen

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Londen. Ideaal om Londen volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer ontdekken in Londen? Koop onze reisgids Londen met 3 stadswandelingen en 100 highlights (+ GPS coördinaten) of download de gratis preview reisgids Londen en ga op pad!

Londen

Gratis reisgids Londen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?