Wembley Stadium bezoeken vanuit Londen? Hoe een tour boeken + tips?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Wembley Stadium bezoeken vanuit Londen? Hoe een tour boeken + tips?

8 maart 2019 in Londen0 reacties

Voor voetbalfans kan het geluk niet op in London. In het noordwesten van de Britste hoofdstad, in de wijk Wembley, ligt het grootste voetbalstadion van het Verenigd Koninkrijk: het Wembley Stadium. Het stadion stamt uit 2007, maar de geschiedenis van het stadion en ook van het voetbal in Engeland gaat terug naar het begin van de vorige eeuw.

Waan je in de voetbalschoenen van het Engelse nationale team, loop door de spelerstunnel naar het veld. Lees alles over mijn bezoek aan het Wembley stadion + hoe een tour te boeken.

Tours, tickets & wachtrijen vermijden

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Wembley Stadium

We kennen het Wembley Stadium de dag van vandaag als een recent, modern gebouw, maar daarvoor stond er op dezelfde plek het oude Wembley Stadium, dat ook wel bekend stond als het British Empire Exhibition Stadium of simpelweg het Empire Stadium. Het sportgebouw werd geconstrueert door Sir Robert McAlpine in 1922 en 1923 voor de British Empire Exhibition van 1924, een koloniale wereldtentoonstelling, maar het stadion werd voor het eerst al op 28 april 1923 geopend voor de finale van de FA Cup van dat jaar.

1.1. Het volk wil het stadion

Het stadion was ontworpen door Sir John Simpson en Maxwell Ayrton en werd geplaats op de plek waar eerst de metalen Watkin’s Toren stond. De bouw koste £750.000 en het was in eerste instantie de bedoeling dat de constructie na de tentoonstelling weer afgebroken zou worden. Dat was tot Sir James Stevenson, één van de organisatoren van de tentoonstelling, het voorstel deed om het gebouw te laten staan en te verkopen. Het publiek had namelijk laten blijken dat zij het gebouw graag wilden houden. De twee torens van het stadion waren in korte tijd zeer geliefd en kregen de bijnaam Twin Towers.

1.2. Stadion te koop

De financier James White was de originele eigenaar, maar na zijn dood in 1927 werd het stadion verkocht aan Sir Arthur Elvin. De Wembley Company, die het gebouw aan Elvin hadden verkocht, kochten vreemd genoeg het stadion meteen terug. Dit bleek voor aandelen te zijn. Elvin werd later benoemd tot voorzitter van het stadion.

Onze tip: Wil je graag zonder stress het Wembley Stadium bezoeken? Boek je tour online en je kan in alle rust en plezier deze voetbaltempel bezoeken vanuit Londen.

1.3. Wedstrijden in het oude stadion

In 1948 werden de eerste Olympische Spelen na de Tweede Wereldoorlog gehouden in London en Wembley Stadium was hiervoor de hoofdarena. Sindsdien speelden zich hier heel wat sportwedstrijden af, waaronder wedstrijden van het FIFA Wereldkampioenschap van 1966 en wedstrijden van in totaal 5 verschillende EUFA Europees kampioenschappen. Daarnaast vonden er ook rugby- en andere sportwedstrijden plaats in het stadion. De laatste competities werden in 2000 gehouden, waarbij de eerste kwalificatieronde voor het FIFA Wereldkampioenschap van 2002 de allerlaatste wedstrijd in het oude Wembley stadion was.

1.4. Concertzaal

Sinds augustus 1972 deed het stadion ook vaak dienst als concertzaal. Zo stonden heel wat grote namen in Wembley voor Live Aid in 1985 en andere concerten voor goede doelen. Er vonden ook een aantal aanzienlijke solo concerten plaats van onder andere Michael Jackson, Tina Turner, Queen, David Bowie en U2.

1.5. Afbraak & opbouw nieuwe stadion

In oktober 2000 werd het Empire Stadium gesloten en in december 2002 werd er begonnen aan de afbraak van het stadion. Nadat het oude stadion helemaal was afgebroken in 2003 werd er met de bouw van het nieuwe Wembley Stadium begonnen. Deze bouw duurde uiteindelijk tot 2007, ook al zeiden de eerste plannen dat het stadion in 2003 al af zou zijn.

1.6. Het nieuwe Wembley

Het nieuwe stadion was ontworpen door architecten van Foster + Partners en Populous. De bouw koste maar liefst £798 miljoen, waarmee het één van de duurste stadia ooit gebouwd is. Het nieuwe Wembley Stadium werd op 19 mei 2007 officieel geopend. Sindsdien zijn de FA Cup Finals altijd in dit stadion gehouden en was het ook de locatie van de voetbalfinales van de Olympische Spelen van 2012. Ook in de nieuwe accommodatie zijn er reeds heel wat concerten gehouden, waarbij George Michael het eerste concert gaf op 9 juni 2007. Sindsdien heeft het stadion acts van onder andere Madonna, Foo Fighters, Green Day, Muse, Coldplay en Adele gezien.

 1. Wembley Stadium

Het Wembley Stadium is de grootste arena in het Verenigd Koninkrijk en kan maar liefst 90.000 voetbalsupporters huizen. Het stadion is rond gebouwd met een verschuifbaar dak en met een uitschuifbaar platform over de eerste rij om er een atletisch stadion van te kunnen maken. Het stadion heeft een boog boven met een diameter van 315 meter en een hoogte van 133 meter. Het voetbalveld zelf is 105 meter lang en 69 meter groot. Tijdens een tour door het stadion word je onder andere meegenomen naar de kleedkamers en de spelerstunnel en ook langs artefacten uit de geschiedenis van het stadion.

2.1. Bobby Moore

Voor het stadion staat een beeld van Bobby Moore. Het beeld is een bronzen beeld van de aanvoerder van het winnende team van het wereldkampioenschap van 1966, waarbij het beeld twee keer zo groot is als de daadwerkelijke voetballer. Het beeld kijkt uit over Wembley Way.

2.2. De Royal Box

In de plaats dat de winnaars hun prijzen ophalen op het veld van het stadion, wat in andere arena’s de normale gang van zaken is, wordt dat in deze arena gedaan in de Royal Box. Om de Royal Box te kunnen betreden dien je 107 traptreden omhoog te klimmen.

2.3. Persconferenties

Daarnaast kan je ook de Persconferentieruimte bezoeken. Deze ruimte is gelegen naast het spelersgebied en heeft direct toegang tot de verschillende media lounges. In de persruimte kan maar liefst 180 man naar toespraken van de voorzitters, trainers en spelers luisteren en kijken.

2.4. Kleedkamers

Altijd al eens een kijkje willen nemen naar de kleedkamer van het Engelse team? In het Wembley kan je de ruimte zien waar de spelers zich voor en na de wedstrijden omkleden en ook de shirts van het nationale team van Engeland worden tentoongesteld.

2.5. De Olympische vlag

De originele Olympische vlag uit 1948 is nog steeds te zien in het stadium. De Olympische spelen van 1948 waren de eerste na de Tweede Wereldoorlog en de Spelen werden daarom gezien als een representatie van eenheid en vrede. De Olympische Spelen werden voornamelijk in het oude Wembley Stadium gehouden, maar de vlag is nu dus in het nieuwe stadion te bewonderen.

2.6. De WK-beker

De beker van het WK van 1966 staat ook trots tentoongesteld in het stadium. Niet alleen was Wembley het stadion waar de finale van de wereldbeker werd gehouden, maar was het ook de tot nu toe enige keer dat Engeland het wereldkampioenschap won. De tentoongestelde trofee is wel een replica, maar het is toch leuk om eens een beeld te krijgen van de WK-beker.

 1. Openingstijden Wembley Stadium

 • De tours van Wembley Stadium worden door het hele jaar door geopend.
 • Op een tourdag wordt de eerste tour om 10:00 uur gehouden.
 • De laatste tour vertrekt om 15:00 uur tussen 1 november en 31 maart en om 16:00 uur tussen 1 april en 31 oktober.
 • Tussen november en maart gaan de tours elk uur en tussen april en oktober vertrekken ze elk half uur.
 • Tours worden echter niet elke dag gehouden en op sommige dagen worden alleen mini-tours gehouden, dus controleer de website van Wembley Stadium goed voor je een bezoek gaat brengen aan het stadion.
 1. Tickets om Wembley Stadium te bezoeken

Ticket voor tour zijn online te koop. Hier staat ook op welke dagen de tours lopen. Er zijn 3 verschillende tours: de Wembley Guided Statium Tour is de standaard tour, de Mini Stadium Tour en als laatste is er nog een VIP tour. Er is op alle tickets een korting voor kinderen tot 16 jaar.

Het is ook mogelijk om bij het stadion aan te schuiven bij een begeleide tour, maar dit is alleen mogelijk wanneer de tour nog niet uitverkocht is. Daarom is het aan te raden om online tickets te kopen, zodat je zeker bent van een plaatsje in een tour.

 1. Vermijd de wachtrijen

Ik heb maar 1 tip voor je: om lang wachten bij het stadion zelf te vermijden is het aan te raden om vooraf een ticket te kopen, zodat je verzekerd bent van een plaatsje tijdens je gewenste tour.

 1. Wegbeschrijving vanuit Londen

6.1. Te voet

Wembley Stadium ligt te ver buiten het centrum van London dat het niet mogelijk is om vanuit het centrum te voet te komen.

6.2. Openbaar vervoer

Het Wembley Stadium is met de metro te bereiken via de haltes Wembley Park Station en Wembley Central.
- Wembley Park is te bereiken met de grijze Jubilee en de paarse Metropolitan lijn.
- Wembley Central is met de bruine Bakerloo lijn te bereiken.

Daarnaast is het ook met de trein te bereiken via de Wembley Central en Wembley Stadium haltes.
- Wembley Central is met de Watford DC lijn en de Southern Railways London Midland lijn te bereiken.
- Wembley Stadium is alleen met Chiltern Railways te bereiken.

Ook bussen18, 83, 92, 182 en 224 stoppen bij het stadion.

6.3. Auto

Er zijn 2 parking nabij het stadion, het Green Car Park en het Red Car Park.

 1. Praktische tips voor je bezoek

 • Er zijn maar liefst 2618 toiletten in het stadion, dus je bent nooit ver verwijderd als een toiletbezoek hoognodig is.
 • Het Wembley Stadium is zo goed verbonden met het openbaar vervoer, dat het echt niet de moeite is om met de auto te komen. Bespaar jezelf de moeite om een parkeerplaats te vinden en kom gewoon met de metro of bus.
 • Wil je graag zonder stress het Wembley Stadium bezoeken? Boek je tour online en je kan in alle rust en plezier deze voetbaltempel bezoeken vanuit Londen.
 1. Waar overnachten in Londen? (met korting)

Op zoek naar een hotel, hostel of appartement, tijdens je bezoek aan Londen? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk aanbod).

Booking.com

 1. Filmpje: de beste momenten van het Wembley Stadium

Ben je een echte sportfanaat? Bekijk dan zeker dit filmpje waar je een overzicht krijgt van ‘the best of’ van het Wembley Stadium. Bereid je voor op je bezoek en neem een kijkje naar enkele van de geweldige evenementen georganiseerd door Wembley Stadium!

 1. Extra! Download je gratis stadswandeling Londen

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Londen. Ideaal om Londen volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer ontdekken in Londen? Koop onze reisgids Londen met 3 stadswandelingen en 100 highlights (+ GPS coördinaten) of download de gratis preview reisgids Londen en ga op pad!

Londen

Gratis reisgids Londen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?