15 x mooiste kastelen en burchten in Le Marche & de Abruzzen + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste kastelen en burchten in Le Marche & de Abruzzen + kaartje

14 november 2022 in Le Marche & Abruzzen0 reacties

Overzicht met de mooiste kastelen en burchten in Le Marche & de Abruzzen + tips

Naast de bijzonder mooie landschappen en eeuwenoude steden en dorpjes, kent Le Marche & de Abruzzen ook heel wat prachtige kastelen en burchten. Ga op ontdekking langs de mooiste kastelen van Le Marche & Abruzzen en waan je een prins of prinses.

In deze blogpost vind je alvast een overzicht van de mooiste kastelen en burchten in de Italiaanse regio's Le Marche & de Abruzzen.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste burchten en kastelen in Le Marche & Abruzzo

 1. Kasteel van Gradara

De oude stad Gradara barst van de geschiedenis. Ze wordt gekenmerkt door haar dubbele verdedigingsmuren, uit de middeleeuwen, en haar enorme kasteel, een van de best bewaarde van Italië. Wandel naar het kasteel, dat opgetrokken werd tussen de 11e en 15e eeuw en bewonder de prachtige meubels en renaissancekunst binnenin. Je krijgt er een inkijk in het leven van de beroemde families Malatesta, Sforza, Borgia en Della Rovere, die het kasteel ooit in handen hadden.

Rondom het kasteel kan je het Liefdespad bewandelen of de wandelpaden in het Bosco di Paolo en Francesca volgen. Je wordt er verwend met een prachtig uitzicht op het platteland rondom Pesaro.

TICKETS: Je kan de stad het best verkennen tijdens een begeleide wandeling met gids inclusief toegang tot het Kasteel van Gradara.

 1. Rocca Costanza

Rocca Costanza, een enorm kasteel gebouwd in opdracht van Constanzo I Sforza in de 15e eeuw in Pesaro. Het heeft vier cilindervormige torens en wordt omgeven door een brede, droge gracht.

 1. Kasteel van de Malatesta

Het kasteel van de Malatesta in Fano, werd gedeeltelijk verwoest in 1944, maar is vandaag de dag zeker een bezoekje waard. De oudste delen dateren uit de middeleeuwse en zelfs Romeinse tijd, al kreeg het kasteel zijn huidige vorm grotendeels in de 15e eeuw. Binnen is een archeologisch museum en een kunstgalerie gevestigd.

Fano zelf is ook hele jaar door indrukwekkend, maar in juli of augustus leeft het hier extra. Dan kan je er met een beetje geluk de hele week Fano dei Cesari meemaken, een reeks culturele evenementen die culmineren in een Romeins geïnspireerde optocht met wagenrennen.
 1. Rocca di Mondavio

De Rocca di Mondavio (of Rocca Roveresca di Mondavio) is een 15e-eeuws kasteel dat rond 1492 in opdracht van Giovanni Della Rovere werd gebouwd onder het toeziend oog van de architect Francesco di Giorgio Martini. Dit kasteel werd nooit gebombardeerd of belegerd en verkeert in uitstekende staat.

Het herbergt nu musea met wapens, harnassen en belegeringsapparatuur. In de kerker wordt een gruwelijke marteling nagespeeld. Verder worden er in het kasteel ook schildertentoonstellingen gehouden, en elk jaar in augustus vinden er historische banketten en theatervoorstellingen plaats en worden er duels nagespeeld. Behalve het kasteel kan je in Mondavio ook verschillende historische kerken en een stedelijk museum in een voormalig Franciscaner klooster bezoeken.

LEESTIP: Download onze gratis reisgids van De Marken en Abruzzen en mis geen enkele van de prachtige plekjes in de omgeving.

 1. Castello Masciantonio

Castello Masciantonio, een Normandisch kasteel uit de 11e eeuw met een opvallende toren. Binnenin ligt een versterkt hertogelijk paleis, waarin een museum is gevestigd, en ook de kerk Santa Maria Maggiore, oorspronkelijk een 14e-eeuwse kapel van de roemrijke familie Orsini die in de 17e eeuw tot kerk werd omgebouwd.

 1. Castello Cantelmo

Castello Cantelmo, in Pettorano sul Gizio, is een middeleeuws fort dat oorspronkelijk in de 11e eeuw werd gebouwd. De vijfhoekige toren in het hart van het bouwwerk is het oudste deel. Hier wonen al mensen sinds het paleolithicum en enkele eeuwen geleden was het een belangrijke Normandische buitenpost. Het grootste deel van Pettorano sul Gizio werd echter herbouwd na een aardbeving in 1706.

 1. Kasteel van Pacentro

Het kasteel van Pacentro maakte deel uit van een versterkte linie langs de strategische bergpas San Leonardo naar Pescara. Het kasteel in zijn huidige staat dateert uit de 10e eeuw. Het ligt gedeeltelijk in puin, maar drie van de vier torens zijn nog grotendeels intact. Het oudste deel van de stad is het gebied rond het kasteel. De stad breidde zich vervolgens uit naar het gebied dat nu het marktplein is.

 1. Orsini-Colonna kasteel

Orsini-Colonna-kasteel werd zwaar beschadigd na de aardbeving, maar gedeeltelijk gerestaureerd in 1990 en is zeker de moeite om te bezichtigen tijdens je roadtrip door Le Marche en de Abruzzen. Het werd oorspronkelijk gebouwd in 1490 rond een reeds bestaande 12e-eeuwse toren en uitgebreid in de 16e eeuw.

 1. Kasteel Piccolomini

Celano is een gezellig stadje dat gedomineerd wordt door het indrukwekkende kasteel Piccolomini. Het kasteel werd, zoals zoveel andere, zwaar beschadigd tijdens de aardbeving van 1915, maar werd in 1960 zorgvuldig gerestaureerd. Tegenwoordig herbergt het kasteel het Museum voor Heilige Kunst van de Marsica en het biedt een onevenaarbaar uitzicht over het Fucino-bekken dat is ontstaan na de drooglegging van het meer. Celano heeft ook drie kerken met 13e-eeuwse gevels.

 1. Rocca Calascio

Het fort Rocca Calascio ligt op een hoogte van 1460 meter en mag zich het hoogstgelegen fort in de Apennijnen noemen. In de 10e eeuw werd hier een wachttoren gebouwd die in de 13e eeuw uitgebreid werd. In 1461 werd het kasteel door een aardbeving beschadigd en sindsdien is het niet herbouwd. Vandaag kan je door de romantische ruïnes wandelen op de heuveltop.

Wist je dat hier scènes voor de films Ladyhawke, The Name of the Rose en The American werden gefilmd?
 1. Rocca di Borgia

Rocca di Borgia is een imposant kasteel met sprookjesachtige cilindervormige torens en een massieve donjon die dateert uit 1503. De torens en de donjon zijn tevens mooie voorbeelden van de typische militaire architectuur van de renaissance. Het kasteel werd gebouwd door Cesare Borgia naar een ontwerp van Ludovico Clodio om de stad te verdedigen. Later werd het fort meerdere keren gerestaureerd.

ROADTRIP: Wil jij ook graag deze prachtige Italiaanse regio's verkennen? Bekijk dan zeker eens onze uitgestippelde roadtrip door Le Marche en de Abruzzen.

 1. Kasteel van Avacelli

Het kasteel van Avacelli ligt op een hoogte van 485 meter boven zeeniveau in een gebied dat dooraderd wordt door zijstromen van de rivier de Misa. Dit is een van de belangrijkste kastelen in Arcevi. De versterking van Avacelli dateert uit het begin van de jaren 1400. De muren - met de spitsboogvormige toegangsdeuren en de aangrenzende halfronde toren - hebben ondanks talrijke restauraties hun oorspronkelijke structuur behouden.

 1. Fortezza di Acquaviva

Ook in het middeleeuwse vestingdorp Acquaviva Picena, gelegen bovenop een heuvel, een bezoek aan het Fortezza di Acquaviva, een van de spectaculairste en best bewaarde forten in de regio. Het indrukwekkende fort werd gebouwd in de 14de eeuw en kan je vandaag de dag bezoeken. Op de centrale binnenplaats van het fort vinden in de zomermaanden tal van evenementen en je geniet er van een prachtig panorama over de omgeving. Daarnaast is ook erg aangenaam om door de charmante oude stadskern te wandelen.

 1. Spaanse fort van L'Aquila

Op het hoogste punt van de gezellige stad L'Aquila (hoofdstad van de Abruzzen) staat het grote Spaanse fort, opgericht in 1534. Het is een van de meest indrukwekkende renaissancekastelen van Midden-Italië. Tegenwoordig kan je er het Nationaal Museum van de Abruzzen bezoeken. Dit museum huisvest zowel historische als natuurhistorische schatten van deze Italiaanse regio.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een verblijf? Palazzo dei Pavoni is een luxe B&B op wandelafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden van L'Aquila. De B&B biedt charmante accommodatie, een privéspa en 's ochtends geniet je er van een uitgebreid traditioneel ontbijt met typische streekproducten. Meer info en boeken.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf aan de Abruzzen?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Abruzzen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Abruzzen met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Abruzzen.

Le Marche & Abruzzo

Gratis reisgids Le Marche & Abruzzen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?