De 9 x mooiste kastelen van Jordanië: welke woestijnkastelen zeker zien tijdens je verblijf? + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 9 x mooiste kastelen van Jordanië: welke woestijnkastelen zeker zien tijdens je verblijf? + kaartje

17 februari 2024 in Jordanië0 reacties

Overzicht de mooiste kastelen van Jordanië + kaartje & tips

Jordanië is meer dan alleen maar de wereldberoemde trekpleisters als Petra en Wadi Rum. Het is ook een ideale vakantiebestemming voor de kasteelliefhebbers onder ons. Jordanië herbergt namelijk enkele historische kastelen en mysterieuze woestijnkastelen. Het is best indrukwekkend om deze bijzondere bouwwerken midden in de uitgestrekte zandvlaktes te zien pronken. Het is eens wat anders dan die typische middeleeuwse slotgrachten die je anders gewoon bent.

Benieuwd geworden? Wij hebben alvast een overzichtje gemaakt van de must-see (woestijn)kastelen in Jordanië.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Jordanië

Duur10 - 14 dagen ()
Vliegtickets3u45 vliegen naar Amman, richtprijs € 249 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Amman naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Jordan Nomads (va. € 750), Djoser (va. € 1265), ANWB (va. € 967), KoningAap (va. € 1295) of Sawadee (va. € 1449)
HuurautoIn Jordanië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaatje met de mooiste kastelen in Jordanië

 1. Qasr al-Hallabat

Qasr al-Hallabat is de eerste van de "woestijnkastelen" van de Umayyaden die je kan bezoeken. Oorspronkelijk was het een Romeins bouwwerk dat in de 2e en 3e eeuw werd gebouwd om de oostelijke grenzen van het Romeinse Rijk te beschermen, aan de Via Nova Traiana. In de 6e eeuw werd het afgestaan aan de Ghassaniden, die de structuur aanzienlijk veranderden en een klooster bouwden. In de 8e eeuw werden de bouwwerken gesloopt en werd het terrein heringericht tot een van de grootste woestijncomplexen van de Umayyaden.

Samen met het hoofdpaleis werden een moskee, vijf cisternen, een waterreservoir en een badhuis toegevoegd. In de basalt- en kalkstenen structuur van het paleis zijn decoratieve mozaïeken, fresco's en stucwerk te zien, en ook de resten van de moskee zijn bewaard gebleven.

Download onze reisgids Jordanië en mis niets tijdens je verblijf.
 1. Woestijnkasteel van Quseir 'Amra

Het woestijnkasteel van Quseir 'Amra werd ergens rond 730 gebouwd voor de Umayyad-kaliefen. Dit kleine paleis heeft zijn plekje op de UNESCO werelderfgoedlijst vooral omdat het zo speciaal is binnenin. Het zijn de goed bewaarde en kleurrijke fresco's die eenmaal binnen direct al de aandacht trekken. Er is tevens een inventief systeem voorzien om water op te pompen die de gasten gebruikten in het badhuis.

Het complex was ooit veel groter dan de overblijfselen vandaag doen uitschijnen

Boven één badzaal zie je de eerste bekende voorstelling van de hemel op een halfrond oppervlak. Hier wordt het spiegelbeeld van de sterrenbeelden vergezeld door de figuren van de dierenriem. Samen met de andere woestijnkastelen in Jordanië is dit badhuis een van de oudste bewaard gebleven voorbeelden van een hammam in de moslimwereld. Onder meer die factoren hebben ertoe geleid dat de plek in 1985 tot UNESCO-werelderfgoed werd verklaard.

De ontdekking van een inscriptie tijdens werkzaamheden in 2012 heeft archeologen in staat gesteld het bouwwerk te dateren in de twee decennia tussen 723 en 743, toen het werd gebouwd in opdracht van kroonprins Walid ibn Yazid, die kalief was tussen 743 en 744.

 1. Qasr al-Kharanah

Een van de bekendste woestijnkastelen is Qasr al-Kharanah. Historici menen dat het uit de 8e eeuw dateert, aan het begin van de Umayyad-periode. Het kasteel is erg goed bewaard gebleven en daarom een must-see in deze regio. Waarvoor het kasteel diende, blijft echter onduidelijk. En "kasteel" is overigens misschien niet helemaal de juiste term. De indeling wijst namelijk niet op militair gebruik.

Men vermoedt dat het een stopplek voor karavanen of rustplaats voor handelaren zou zijn geweest, maar Qasr al-Kharanah mist de waterbron die zulke gebouwen gewoonlijk hebben en het kasteel ligt niet aan een belangrijke handelsroute. Qasr al-Kharanah kan verschillende doelen hebben gediend, zoals andere Umayyad-paleizen, maar omdat de watervoorziening beperkt is, werd het waarschijnlijk slechts tijdelijk gebruikt. Het kan bijvoorbeeld een soort ontmoetingsplaats voor bedoeïenen zijn geweest.

TOUR: Ontdek Qasr Al-Kharranah en twee andere beroemde woestijnkastelen tijdens deze privétour langs de woestijnkastelen van Jordanië. Onderweg geeft een gids je allerlei weetje mee over deze legendarische kastelen.

 1. Kasteel van Ajloun

Het kasteel van Ajloun werd gebouwd door de islamitische generaals van Salah ad-Din die in de 12e eeuw tegen de kruisvaarders vochten. Vreemd genoeg lijkt het op de kastelen die de christenen gewoonlijks bouwden. Het werd later uitgebreid en verbeterd door de Mamluken in de 13e eeuw. Het hele complex, met kamers, trappen en uitkijkpunten, is erg goed bewaard gebleven.

Bosreservaat Ajloun

Maar voordat je naar het kasteel gaat, wil je misschien je benen strekken en wat tijd doorbrengen in de natuur in het bosreservaat Ajloun. Hier kan je rondwandelen in een van de enige bosrijke regio’s in Jordanië, te midden van fruit-, pistache- en eikenbomen en enkele van de meest zuidelijke dennen ter wereld.

 1. Kasteel van Kerak

Het kasteel van Kerak ligt op het hoogste punt van de stad, en wordt omgeven door andere bouwwerken van historisch belang. Voor het kasteel ligt het Kasteelplein, omlijnd met smaakvol gerestaureerde Ottomaanse gebouwen, waaronder een oude moskee en een bezoekerscentrum.

Het duurt enige tijd om het kasteel te verkennen. Het telt maar liefst zeven verdiepingen, waarvan de onderste diep begraven liggen in de heuvel. Neus rond in de donkere kamers en gewelfde gangen en laat je fantasie de vrije loop. Aan de lagere westkant vind je een museum dat meer inzicht geeft in de fascinerende geschiedenis van het kasteel. Meer info op de website.

 1. Kasteel van Shobak

Het kasteel van Shobak, dat dramatisch als een gekapseisd schip op de top van een heuvel prijkt, was het eerste kasteel dat door de kruisvaarders in Transjordanië werd gebouwd. Het werd uitgebreid verbouwd door de Mamluken en Ottomanen. Tegenwoordig is het ruïneuzer dan het kasteel van Kerak, maar niettemin interessant.

De torens en kasteelmuren dateren grotendeels uit de Mamlukse periode (1250-1517), en hebben allemaal prachtige gebeeldhouwde inscripties die dateren van verbouwingen in de jaren 1290. Het kasteel werd bewoond tot in de jaren 1950, en aan de noordkant van het kasteel vind je een doolhof van verlaten Ottomaanse huisjes, waaronder zich een paleiscomplex van de Ayyubiden bevindt met een grote ontvangsthal en verschillende baden.

ROADTRIP: Nog inspiratie nodig voor je volgende reis? Bekijk dan zeker eens onze 14-daagse roadtrip door Jordanië.

 1. Kasteel van Azraq

Honderd kilometer ten oosten van Amman ligt Azraq, de enige oase van Jordanië. Het is altijd een kruispunt geweest voor internationale reizigers. In het verleden maakte de ligging aan het hoofd van Wadi Sirhan, de belangrijkste karavaanroute van Arabië naar Syrië, dit tot een vitaal handelspunt en een belangrijk verdedigingsbolwerk. De Romeinen bouwden hier hun fort, Qasr Azraq, en dat gebouw werd in 1917 het hoofdkwartier van Lawrence of Arabia.

 1. Umm al-Jimal

Umm al-Jimal, letterlijk "moeder van de kamelen", werd oorspronkelijk bewoond tussen de 1e en de 8e eeuw. Er ontstond een omvangrijke nederzetting van zwart basalt. Het floreerde als landbouw- en handelscentrum, en toen de plaatselijke bevolking zich tot het christendom bekeerde, verrezen er niet minder dan vijftien kerken.

Na de verovering door de moslims bleef de stad bloeien tot in de 8e eeuw. Een aardbeving, een plaag en en een oorlog zorgden er uiteindelijk voor dat de stad verlaten werd. Pas in het begin van de 20e eeuw kwam hier opnieuw Syrische Druzische families en plaatselijke bedoeïenen wonen. De vlakte wordt nu geïrrigeerd, en rond de ruïnes is een modern dorp met goede wegen ontstaan. Hoewel Umm al-Jimal vergelijkbaar is met Jerash, een andere oude stad in Jordanië die je zal bezoeken, is deze stad veel gewoner, zonder grote monumenten en toeters of bellen. Hier maak je kennis met het "echte leven" van de onderdanen van Rome.

 1. Qasr al-Abed

Even ten zuiden van Fuheis ligt Qasr al-Abed, de ruïnes van een zeldzaam stenen Hellenistisch paleis met twee verdiepingen, gebouwd rond 200 v.Chr. Het ligt in een open landschap bij een oud grottenstelsel dat bekend staat als Irak al-Amir.

 1. Boek je pakketreis naar Jordanië

 1. Filmpje: Ontdek alvast de woestijnkastelen van Jordanië

Ben je benieuwd naar je bezoek aan de woestijnkastelen in Jordanië? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Jordanië.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Jordanië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Jordanië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Jordanië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Jordanië.

Jordanië

Gratis reisgids Jordanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?