De Sporaden bezoeken? De mooiste eilanden - Eilandhoppen

De Sporaden bezoeken? De mooiste eilanden - Eilandhoppen

28 december 2021 in Griekenland2 reacties

De Sporaden is een eilandgroep die dicht tegen de oostkust van het vasteland ligt. Deze eilanden zijn een uitbreiding van de berg Pilio, die op het vasteland ligt. Dit zijn archetypische Egeïsche vakantiebestemmingen, met elk een weelde aan schitterende stranden, weelderige vegetatie en een kristalheldere zee. Tot deze groep behoren 4 eilanden: één voor één de moeite waard!

Lees hier mijn tips over wat je allemaal kan doen op de eilanden, eilandhoppen, de top bezienswaardigheden en waar je het best kan overnachten.

Inhoud artikel

 1. Filmpje: Prachtige uitzichten over de Sporaden

Adembenemende uitzichten over de Sporaden: dat is wat je kan verwachten in dit filmpje. Een eerste kennismaking met de prachtige stranden en kristalblauwe wateren van de Sporaden. Puur genieten!

 1. Populaire Skiathos: ontspannen op prachtige zandstranden

Skiathos is het drukste en meest bezochte eiland van de Sporaden. Het heeft een internationale luchthaven en een verrassend hoog aantal mooie zandstranden. Hoewel deze meer dan vijftig stranden met voorsprong de beste van de Sporaden zijn, met bleek, fijn zand, kunnen ze in de zomermaanden wel ongelooflijk druk worden. De zuid- en zuidoostkust van het eiland hebben een bijna onafgebroken reeks toeristische infrastructuren ontwikkeld om de gigantische jaarlijkse toestroom aan toeristen op te vangen. Deze ontwikkeling heeft gelukkig niet veel afbreuk gedaan aan de natuurpracht op het eiland, maar het echte ‘Grieks’ karakter is wel deels verloren gegaan.

Toeristen blijven vaak hangen op de stranden van Skiathos, dus het is behoorlijk makkelijk om rustigere plekken te vinden in het noorden van het eiland. Hier kan je prachtig wandelen en genieten van adembenemende uitzichten en interessante middeleeuwse monumenten.

 1. Skopelos: pittoreske stadjes & mooie stranden

Het aantal bezoekers van Skopelos nadert stilaan dat van Skiathos. Het toerisme barstte uit haar voegen na de release van de film Mamma Mia, die hier gefilmd werd, maar het eiland zelf blijft gelukkig redelijk onaangetast. De toegevingen aan het toerisme zijn kleiner en smaakvoller gedaan dan op het buureiland. Dit eiland is ook een beetje robuuster en groter dan Skiathos, waardoor het de toename in toeristen beter heeft kunnen opvangen. Als je de film gezien hebt, zal je de spectaculaire landschappen herkennen, en dan vooral de mooie zuidwestkust. Een aantal mooie stranden aan baaien lopen over in pijnboombossen en olijf-, pruim-, abrikoos-, peer- en amandelgaarden.

Skopelos-Stad en Glossa zijn de twee grootste steden op het eiland. Beiden behoren ze tot de meest pittoreske plaatsen in deze archipel. De huizen hebben geverfde, houten structuren en grijze, leien daken. Er is ook een Venetiaans kasteel in Skopelos-stad, en ook het Folkoremuseum en het Old Skopelitan Mansion Museum zijn een bezoekje waard. Maar de stranden en landschappen blijven toch wel de voornaamste trekpleisters.

TIP: Download onze gratis reisgids Griekse Eilanden met alle top bezienswaardigheden en tips

 1. Alonissos: ongerepte Griekse landschappen

Alonissos is wilder en ruiger dan zijn buureilanden en is vooral populair bij zij die op zoek zijn naar een natuurlijk en ongerept Grieks landschap. Alonissos wordt momenteel veel minder bezocht, vooral omdat de stranden er nauwelijks kunnen tippen aan het zand en het landschap van Skiathos of Skopolos. Dat gezegd zijnde, de witte kiezelstranden zetten wel de helderheid van het zeewater in de verf. Alonissos is ook het hart van een marinepark, en die status wordt weerspiegeld in de kwaliteit van het zeewater.

Pijnboombossen en olijf- en fruitgaarden sieren de zuidelijke helft van het eiland, terwijl het noorden baadt in een vegetatie van aardbeibomen, heide, kermiseiken en mastiekbomen. Hoewel er ’s zomers nog steeds heel wat bezoekers zijn, wordt het hier nooit zo druk als in de buureilanden. Alonissos is een perfecte vakantiebestemming als je op en top van de natuur wil genieten.

 1. Skyros: interessante eilandgeschiedenis & archeologie

Skyros is het minst bezochte eiland in de Sporaden en is moeilijker te bereiken dan de eilanden hierboven. Toch beginnen mensen meer en meer moeite te doen om hier te geraken en stijgt het internationaal toerisme elk jaar. Hoewel Skyros niet de prachtige stranden van Skiathos heeft, of de filmische schoonheid van Skopelos, heeft het nog steeds genoeg mooie stranden.

Rond de luchthaven in het noorden ligt een grote luchtmachtbasis, en een grote marinebasis in het zuiden. De meeste toeristische faciliteiten bevinden zich rond Skyros-Stad in het centrum van het eiland, waar je ook meer te weten kan komen over de eilandsgeschiedenis in het Faltaits History and Folkore Museum en het archeologisch museum van de stad.

 1. Waar overnachten op de Sporaden? Welk hotel kiezen?

Als afsluiter geef ik je mijn tips om je perfecte overnachting te vinden op jouw eiland naar keuze. Heel simpel: bepaal waar je wil overnachten, bekijk mijn overzicht, kies je prijs en boek alvast je overnachting op voorhand online voor een zorgeloze vakantie!

 • Skiathos heeft een ruim aanbod en biedt verschillende soorten accommodaties. Aanrader: verblijf in Skiathos-stad. Dit wordt door de meeste toeristen beoordeeld als de beste locatie op het eiland. Overzicht accommodaties & prijzen hier.
 • Ook Skopelos heeft heel wat fijne accommodaties in de aanbieding. Tip: boek je overnachting in Skopelos Town als je op zoek bent naar een centrale ligging. Overzicht + prijzen accommodaties hier.
 • Alonissos is minder populair bij toeristen, maar biedt toch een honderdtal accommodaties, waaronder ook enkele luxueuze hotels. Overzicht + prijzen vind je hier.
 • Als je op zoek bent naar een verblijf dat rustig gelegen is zonder al te veel toerisme, dan is Skyros perfect voor jou. Maak je keuze op dit eilandje uit een klein aantal mooie accommodaties. Overzicht & prijzen hier.
 1. Gratis reisgids: mis niets tijdens je verblijf op de Sporaden!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Sporaden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis reisgids Griekse Eilanden (105 blz.) vol met toeristische info en bezienswaardigheden over 33 Griekse Eilanden (+ GPS coördinaten).

Griekse Eilanden

Gratis reisgids Griekse Sporaden downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 29 januari 2022 - Mieke Deferme

Goed bruikbaar, goede informatie.

- 22 februari 2019 - Chris

Prima reisgids. Veel info. Positief geschreven. Je zou zo vertrekken. Bedankt.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?