Beleef een heerlijke herfst op de Veluwe: onze tips voor je bezoek

Volledige reisgids kopen voor € 10

Beleef een heerlijke herfst op de Veluwe: onze tips voor je bezoek

30 september 2022 in Gelderland0 reacties

Tips voor een bezoek aan de Veluwe in Gelderland tijdens de herfst

Tijdens de herfst is het heerlijk genieten op de Veluwe in Gelderland, Nederland. Fiets tussen gekleurde bladeren, ga wild spotten en proef de heerlijkste wildgerechten in de bruisende steden en pittoreske dorpjes.

Je beleeft de herfst het beste bij onze noorderburen op de Veluwe! Wij zetten de leukste tips op een rij.

Inhoud artikel

  1. Het mooiste fietsgebied van Nederland

De Veluwe is volgens velen het mooiste natuurgebied van Nederland. Pak de fiets en ontdek het zelf. Het mooie aan fietsen in deze omgeving is de enorme diversiteit van het gebied. Het ene moment trap je over stuwwallen door de bossen of kom je over een open vlakte, het andere moment fiets je langs statige kastelen en oude Hanzesteden. Op de fiets ontdek de Veluwe in al haar facetten en onderweg heb je volop de mogelijkheid om heerlijk te ontspannen op een terrasje.

De mooiste fietsroutes op de Veluwe

  • In de uiterwaarden van de IJssel in de gemeente Heerde ontdek je allerlei streekproducten met de Streekproductenroute (50 km). Maak tijdens deze fietsroute kennis met de boer achter de lokale producten en zie met eigen ogen hoe streekproducten worden geproduceerd voordat ze op je bord verschijnen. Bezoek de akkers waar groenten worden verbouwd en de fruitgaarden waar het fruit langzaam rijpt.
  • Ga vroeg op pad en op zoek naar wild in de omgeving van Epe tijdens de Wildroute’(54 km). Deze wildroute voert je door prachtige bossen en heidevelden. Deze bossen zijn het leefgebied van zwijnen, herten, reeën en vossen.
  • De Veluwezoom staat bekend om Gelders Arcadië, het landschap van uitgestrekte landgoederen, kastelen en buitenplaatsen. De route Langs kastelen en landgoederen (55 km) brengt je door het oostelijke gedeelte van dit gebied en doet verschillende kastelen en landgoederen aan. Onderweg fiets je langs de IJssel en haar uiterwaarden en door Nationaal Park Veluwezoom.
  1. Spot de Nederlandse Big Five

Op de Veluwe heeft het wild alle vrijheid. En met een beetje geluk zie je dat ook live, als je oog in oog met ze staat. De herfst is het ultieme moment om de Nederlandse Big Five te spotten: edelherten, wilde zwijnen, reeën, vossen en Schotse hooglanders. Bezoek een wildarena, boek een wildexcursie of ga mee op een spannende wildspeurtocht onder leiding van een gids. Op Het Nationale Park De Hoge Veluwe worden regelmatig zulke excursies en wandeltochten georganiseerd.

TIP: Bezoek de Wilde Weken op de Hoge Veluwe en ga aansluitend zelf het Park wandelend of met een van de 1800 gratis witte fietsen verkennen. Er zijn 13 uitgezette wandelroutes en er ligt ruim 40 kilometer fietspad.

  1. Proef de smaak van de Veluwe

De Veluwe biedt je eindeloos veel mogelijkheden op culinair vlak, van wild van eigen bodem tot overheerlijke verse streekproducten. Het wildseizoen is niet voor niets één van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland.

  • Proef smaakvolle stoofpotjes en heerlijke wildgerechten bij De Waldhoorn in Otterlo.
  • Eet wild uit de ‘achtertuin’ bij Hotel-Restaurant De Echoput in Apeldoorn.
  • In een warme en rustig ambiance proef je bij Hotel Dennenheuvel in Epe het heerlijke menu met wild en diverse eigen en Veluwse streekproducten.
  • Of bezoek Brasserie Staverden in Ermelo voor een diner met heerlijke gerechten bereid met seizoens- en streekproducten.
  • Als je toch in Ermelo bent, ga dan zeker ook langs bij Bierbrouwerij De Uddelaer voor een speciaal biertje tussen de brouwketels.
  • Schuif na een heerlijke dag in de natuur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe aan in het Parkrestaurant. De koks werken hier met wild uit eigen Park en verse producten uit hun eigen kruidentuin.
  • Liever zelf kokkerellen? Koop dan lokale op een wildfair of in de Parkwinkel van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Daarnaast staan de telers en producenten van Erkende Veluwse Streekproducten met open armen klaar om je ontvangen. Kom proeven van honing, wijn, bier, brood en kaas. De ingrediënten komen allemaal uit de omgeving en dat proef je.

  • Zo worden er bij Fruittuin Verbeek verschillende rassen appels, peren, kersen, aardbeien en zacht fruit geteeld en verkocht.
  • Bij Wijngaard Telgt kan je terecht om heerlijke wijn, wijnbrand en likeuren te proeven.
  1. Bezoek de historische én hippe Hanzesteden

Toen Amsterdam en Rotterdam nog dorpjes waren, waren er in Nederland al negen machtige handelscentra. Dit noemen we de Hanzesteden. 3 van de 9 Hanzesteden liggen op de Veluwe: Harderwijk, Elburg en Hattem.

Hanzestad Elburg

Wie in Elburg loopt, waant zich in de middeleeuwen. De Oude Wallen met hun schitterende bomen, de smalle steegjes, de keitjesstoepen en prachtige doorkijkjes maken van de vestingstad Elburg een sfeervolle omgeving waar je heerlijk kan wandelen. Binnen de verdedigingswallen kan je meer dan 250 monumenten en 10 musea bewonderen. Leer over de oude ambachten van deze middeleeuwse Hanzestad in de oude bottervisserij, bakkersmolen, kruidentuin en smederij.

Hanzestad Harderwijk

Het prachtige Harderwijk heeft meer dan 100 monumenten, pittoreske straatjes en sfeervolle pleinen. Je kan er heerlijk winkelen in bijzondere boetiekjes en conceptstores. Daarnaast biedt de culinaire stad volop leuke restaurants voor elke smaak. Zo tref je op de Vischmarkt twee sterrenrestaurants waar je terecht kan voor een smaakvolle beleving. Vanuit de historische binnenstad sta je binnen 2 minuten bij de Veluwerandmeren en het stadsstrand Walhalla. Ook bij minder mooi weer kun je hier terecht. Verover dan een plekje bij de openhaard en gun jezelf een lekkere chocolademelk met slagroom.

Hanzestad Hattem

Het schilderachtige Hattem trok vroeger naast kooplieden ook veel kunstenaars. Zoals Jan Voerman, wiens wolkenluchten boven de IJssel je kunt bewonderen in het Voerman Museum. In de binnenstad van Hattem vind je authentieke smaakwinkeltjes en heerlijke restaurants. Daarnaast is de stad omringd door prachtige natuurgebieden: de uitgestrekte uiterwaarden langs de IJssel, de bosrijke Noord-Veluwe en het polderlandschap in het noorden.

  1. Waar overnachten op de Veluwe?

Naast alles wat er te zien en doen is op de Veluwe, is het ook heel erg fijn hier tot rust te komen. Neem dus wat langer de tijd en blijf heerlijk wat nachten overnachten. Kies een gezellig huisje op een van de bungalowparken of ga voor de luxe van een hotel. Kijk hier voor nog veel meer inspiratie en tips!

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Gelderland met onze reisgids

We hebben onze route door Gelderland volledig uitgeschreven in een overzichtelijke reisgids zodat je zorgeloos op reis kan gaan. Nog meer weten? Koop onze complete reisgids Gelderland. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Gelderland.

Gelderland

Gratis reisgids Gelderland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?