12 x mooiste kastelen en burchten van Denemarken bezoeken: info, foto's + kaartje

Koop de volledige reisgids voor € 10

12 x mooiste kastelen en burchten van Denemarken bezoeken: info, foto's + kaartje

9 juni 2023 in Denemarken0 reacties

Overzicht van de mooiste kastelen in Denemarken + praktische info en tips

Denemarken heeft een rijke geschiedenis en staat onder meer bekend om zijn prachtige kastelen. Veel van deze kastelen dateren uit de middeleeuwen of de Renaissance en bieden een fascinerend inzicht in de Deense geschiedenis en architectuur. Sommige kastelen zijn door de jaren heen goed bewaard gebleven, terwijl andere inmiddels zijn omgevormd tot boeiende musea of mooie hotels.

Verken de mooiste kastelen van Denemarken en wandel door de prachtig uitgestrekte tuinen en parken.

Tours en tickets voor je bezoek aan Denemarken

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Denemarken bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Gelijk heb je. Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in Denemarken.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Denemarken en omgeving

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste kastelen van Denemarken

 1. Rosenborg

Rosenborg is een oud koninklijk paleis en doet tegenwoordig dienst als museum. Je kan er objecten en juwelen van het koningshuis bewonderen, waaronder de Deense Kroonjuwelen. Er hangt ook heel wat schilderkunst in het museum en er worden regelmatig nieuwe tijdelijke tentoonstellingen gehouden in het kasteel.

Vergeet ook zeker niet om even een wandeling door de tuinen van het kasteel te maken, ze zijn een bezoekje meer dan waard. Met een hop-on/hop-off door Kopenhagen kom je er langs, koop je tickets online vanaf € 27. Het paleis Rosenborg is open tussen 10u en 15u. In het hoogseizoen is het museum langer open. Meer info op de website.

TOUR: Volg een privéwandeling door kasteel Rosenborg in Kopenhagen en ga samen met een deskundige gids op pad om het paleis te bekijken met zijn ingewikkelde wandtapijten, koninklijke portretten en meer te bekijken. Boek je privéwandeling door kasteel Rosenborg.

 1. Christiansborg en het Deense parlement

Het 18-eeuwse paleis geeft je een kijkje in het koninklijke leven door middel van de koetsen en de kostuums die je er kan bekijken. Het paleis Christiansborg werd in de neo-barokke stijl opgetrokken op de plek waar eerder het koninklijke paleis te vinden was. Toen dat paleis afbrandde, verhuisde de koninklijke familie naar het Amalienborg.

Tegenwoordig zetelt het Deens parlement ook in het Christiansborg en je vindt er ook verschillende ministeries en het hooggerechtshof. Christiansborg is van dinsdag tot zondag te bezoeken tussen 10u en 17u.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Sprookjespaleis Frederiksborg

Het paleis Frederiksborg staat een stukje buiten het centrum van Kopenhagen, maar laat dat je zeker niet tegenhouden. Dit sprookjespaleis werd gebouwd in de 17de eeuw in opdracht van de Deense koning Christian IV. Tegenwoordig huist het paleis het Nationaal Historisch Museum.

In het paleis kan je een kijkje nemen in de koninklijke geschiedenis. Je vindt er portretten, bijzondere meubels en allerlei objecten uit vorige eeuwen. Neem ook zeker een kijkje in de mooie kasteeltuinen van Frederiksborg. Een bezoekje aan het kasteel kan tussen 11u en 15u.

TICKETS: Wil je graag met een gegidste tour mee vanuit Kopenhagen langs Roskilde, Frederiksborg & Kronborg? Boek je daguitstap online bij GetYourGuide (je kan tot 24u voor aanvang annuleren)

 1. Kronborg Slot

Het Kronborg Slot is één van de mooiste kastelen van Denemarken

Het kasteel heeft zijn bekendheid vooral te danken aan William Shakespeare, want zijn tragedie Hamlet speelt zich in dit kasteel af. Het kasteel werd in de 16de eeuw door koning Frederik II gebouwd, maar brandde in 1629 grotendeels af. Het werd daarna helemaal opnieuw gebouwd. De enige ruimte die van het oorspronkelijke kasteel is overgebleven is de kapel.

Het Kronborg Slot is een indrukwekkend bouwwerk dat je zeker niet mag overslaan tijdens je reis door Denemarken. Je kan er makkelijk uren in ronddwalen. Misschien kom je tijdens je bezoek de mythische koning Holger Danske tegen. Na zijn dood zou hij in de kelders zijn begraven en de geest van de koning zou daar nog steeds rondspoken.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Egeskov Slot op het eiland Funen

Het Egeskov Slot op het eiland Funen is het meest bezochte kasteel van Denemarken en is de best bewaarde waterburcht van Europa. Het kasteel is rijkelijk gedecoreerd met oude meubels uit de renaissance en met persoonlijke bezittingen van de vroegere vorsten. Een bijzonder voorwerp dat je in het kasteel terug kan vinden is Titania’s Palace, een groot poppenhuis met 19 kamers dat uitbundig versierd is.

Rond het Egeskov Slot liggen twaalf prachtige kasteeltuinen waar je de rest van de dag heerlijk doorheen kan wandelen. Er worden ook regelmatig tentoonstellingen gehouden in het kasteel.

 1. Aalborghus Kasteel

Middenin in een prachtige groene omgeving aan het havenfront van Aalborg kan je het Aalborghus kasteel bezoeken. Het kasteel werd gebouwd in de 16de eeuw in opdracht van de lutherse koning Christian III van 1539 tot 1555, als fort. Hoewel het aanvankelijk bedoeld was om als fort te functioneren, deed het dienst als zetel van de provinciegouverneurs van de koning in Noord-Jutland. De oostelijke vleugel is nog het enige dat over is van het oorspronkelijke vakwerkkasteel.

Jammer genoeg is het kasteel zelf niet toegankelijk voor publiek maar je kan wel even door de idyllische kasteeltuinen met zicht op de originele wallen. In de zomer kan je ook de ondergrondse doorgang, kazematten en de kerker bezoeken.

 1. Paleis van Marselisborg

Ten zuiden van het stadscentrum van Aarhus prijkt het paleis van Marselisborg. Dit paleis werd gebouwd tussen 1899 en 1902 en is nog steeds in handen van de Deense koninklijke familie. Ze komen er elk jaar in de zomer en tijdens de kerstperiode wonen. Daarom is het paleis niet toegankelijk voor het publiek, maar toch is het bouwwerk zeker een bezoekje waard. Wanneer de koninklijke familie namelijk in het paleis aanwezig is, vindt elke dag om 12u de wisseling van de wacht plaats, een populair schouwspel.

Ook wanneer de koninklijke familie niet aanwezig is, valt er wat te beleven in het paleis van Marselisborg. De traditionele Engels landschapstuin, met onder andere een prachtige rozentuin, wordt dan opengesteld voor het publiek. Je kan er ook heel wat beeldhouwwerken bewonderen.

TIP: Nog meer ontdekken van de Deense stad? Download dan zeker onze stadswandeling Aarhus.
 1. Frederiksberg Paleis

Frederiksberg Palace, gelegen in de wijk Frederiksberg in Kopenhagen, is een indrukwekkend paleis in barokstijl met prachtige tuinen. Het werd oorspronkelijk gebouwd als zomerverblijf voor Frederik IV van Denemarken in het begin van de 18e eeuw en heeft sindsdien verschillende doeleinden gehad.

Het paleis heeft een elegante architectuur die wordt gekenmerkt door zijn symmetrische indeling, sierlijke gevels en ingewikkelde details. Het bestaat uit een centraal gebouw met twee zijvleugels en is omgeven door prachtig aangelegde tuinen. Neem ook zeker eens een kijkje binnenin het paleis want het interieur is prachtig. Je ziet er weelderige kamers die zijn ingericht in rococo- en neoklassieke stijlen, waaronder de weelderige Frederiksberg-paleiskapel.

Koninklijke Deense Militaire Academie en prachtige tuinen

Tegenwoordig herbergt Frederiksberg Palace de Koninklijke Deense Militaire Academie, die officieren opleidt voor het Deense leger. De academie gebruikt delen van het paleis voor educatieve doeleinden. Hoewel het grootste deel van het paleis niet toegankelijk is voor het publiek, kan je wel door de prachtige paleistuinen rondom het gebouw verkennen. De tuinen zijn voorzien van kronkelende paden, uitgestrekte gazons, grachten en siergebouwen. Een van de hoogtepunten is de romantische tuinfolly genaamd het Chinese Paviljoen, die een schilderachtig uitzicht over het park biedt.

 1. Amalienborg

Een ander kasteel in het centrum van Kopenhagen, is het Paleis Amalienborg. Dit paleis is de officiële residentie van de Deense koninklijke familie en bestaat uit vier identieke paleisgebouwen rond een grote binnenplaats. Het paleiscomplex werd oorspronkelijk gebouwd in de 18e eeuw als residentie voor vier adellijke families. Echter, nadat een brand het Christiansborg-paleis in 1794 verwoestte, kocht de koninklijke familie het Amalienborg-complex en maakte het hun permanente verblijfplaats.

De wisseling van de wachtceremonie, bekend als de Koninklijke Garde, vindt dagelijks plaats in Paleis Amalienborg en is een van de redenen waarom bezoekers naar het kasteel trekken. De bewakers marcheren vanuit hun kazerne naar het paleisplein in een traditioneel uniform en zorgen voor een kleurrijk en ceremonieel spektakel.

Neem tijdens je bezoek ook de tijd om het Amalienborg Museum te bezoeken. Je hebt de kans om een kijkje te nemen in de koninklijke vertrekken, waar de elegante interieurs en persoonlijke bezittingen van vroegere koningen en koninginnen te zien zijn. Het museum stelt ook verschillende kunstvoorwerpen en memorabilia tentoon die verband houden met de Deense koninklijke familie.

Het paleiscomplex ligt aan het water in de wijk Frederiksstaden in Kopenhagen en biedt een prachtig uitzicht op de haven en de iconische Marmeren Kerk (Frederikskerk).

BESPAARTIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je stedentrip Kopenhagen én een bezoekje brengen aan dit kasteel? Bestel je dan de Kopenhagen Citypass, hiermee bespaar je niet alleen geld uit maar ook kostbare tijd!

 1. Voergaard Slot

Voergaard Castle, gelegen in de buurt van Dronninglund in Noord-Jutland, is een historisch kasteel dat bekend staat om zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en indrukwekkende kunstcollectie. Het kasteel dateert uit de 16e eeuw en heeft door de eeuwen heen diverse uitbreidingen en renovaties ondergaan. De architectuur van het kasteel is voornamelijk in renaissancestijl, met stevige rode bakstenen muren, torens en een slotgracht.

Het kasteel wordt omgeven door een pittoresk landschap met weelderige tuinen en parken, heerlijk om door deze serene en schilderachtige omgeving te wandelen.

Bekijk de uitgebreide kunstcollectie in het kasteel

Een van de belangrijkste hoogtepunten van Kasteel Voergaard is de uitgebreide kunstcollectie, die werken van meerdere eeuwen en verschillende artistieke stijlen omvat. De collectie bevat schilderijen, sculpturen, meubels en decoratieve kunst van zowel Deense als internationale kunstenaars, zoals onder andere Rembrandt, Rubens, Raphael, El Greco en Picasso. Je kan bovendien niet alleen de kunstcollecties bezichtigen maar ook de prachtig bewaard gebleven kamers.

 1. Ledreborg Palace

Ledreborg Palace, gelegen nabij Lejre in Seeland, is een prachtig paleis in barokstijl omgeven door uitgestrekte tuinen en parken. Het paleis dateert uit de 18e eeuw, is ontworpen door architect Johan Cornelius Krieger en wordt gekenmerkt door zijn symmetrische indeling, grootse gevels en sierlijke decoraties. Het beschikt over prachtige kamers met ingewikkelde details, waaronder stucwerk, plafondfresco's en indrukwekkend houtwerk.

 1. Rosenholm Slot

Het Kasteel van Rosenholm is een historisch kasteel in de regio Djursland in Jutland. Het is een van de oudste en best bewaarde landhuizen van het land en dateert uit de 16e eeuw. Het kasteel ligt in een schilderachtige omgeving met slotgracht, weelderige tuinen en een glooiend landschap. Het is gebouwd in renaissancestijl en wordt gekenmerkt door zijn rode bakstenen gevel, torens en kenmerkende daklijn.

Kasteel Rosenholm is sinds de bouw eigendom van dezelfde adellijke familie, de familie Rosenkrantz. Het is van generatie op generatie doorgegeven en heeft door de eeuwen heen verschillende architectonische toevoegingen en wijzigingen ondergaan. Ook jij kan het kasteel bezoeken en de schitterende interieurs ontdekken en meer te weten kunnen komen over de rijke geschiedenis. Wandel door de prachtige vertrekken met antiek meubilair, voel je als een koning of koningin wanneer je door de grote balzaal wandelt.

Naast de prachtig versierde kamers, kan je ook een bezoek brengen aan het museum, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de familie Rosenkrantz en hun connecties met het Deense koningshuis. Tijdens je rondleiding zie je onder andere kunstvoorwerpen, portretten en historische voorwerpen. Na je bezoek aan het kasteel en het kasteelmuseum, raden we aan om nog even door de betoverende tuinen rond kasteel Rosenholm te wandelen. Meer info op de website.

 1. Download je gratis rondreis met de auto door Denemarken

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Denemarken? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Denemarken met een uitgewerkte rondreis van 14 dagen met daarbij ook 3 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Denemarken.

Denemarken

Gratis reisgids Denemarken downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?