Rij de Margrietroute in Denemarken met de auto of camper (2024): alle info & tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Rij de Margrietroute in Denemarken met de auto of camper (2024): alle info & tips

7 november 2023 in Denemarken1 reactie

Rij de Margrietroute in Denemarken met de auto of camper: alle info & tips

Denemarken staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid, historische steden en schilderachtige platteland. De Margrietroute is een van de beste manieren om al dat moois te verkennen. Deze route, ontworpen als een toeristische attractie, neemt je mee op reis langs alle uithoeken van Denemarken. Tijdens deze tocht kom je langs glooiende velden, rustieke boerderijen en idyllische dorpjes.

Inhoud artikel

  1. Het verhaal van de Margrietroute

De Margrietroute, of "Margueritruten" in het Deens, ontstond in de jaren 1930 als een initiatief om het plattelandstoerisme in Denemarken aan te wakkeren. De route kreeg pas echt vorm toen de Deense koningin Margrethe II de Margrietroute officieel inwijdde in 1991. De route werd vernoemd naar de margrietbloem, die verdacht veel weg heeft van de naam van de koningin zelf.

Route van de Margriet Route en de verschillende etappes

  1. Hoe herken je de Margrietroute?

De Margrietroute is herkenbaar aan de karakteristieke bordjes die langs de weg staan. Ze zijn vierkant, bruin en je ziet een witte margriet afgebeeld. Je kan de bordjes eigenlijk niet missen. Dankzij die duidelijke bewegwijzering is het vrij eenvoudig om de route te volgen. De wegen langs de route zijn over het algemeen ook goed onderhouden.

  1. De hele Margrietroute afleggen neemt tijd in beslag

In totaal is de route maar liefst 3700 kilometer lang

  • Het geheel is opgedeeld in 14 subroutes.
  • Je kan de Margrietroute afleggen met een campervan of mobilhome en onderweg halt houden waar je wil. Maar de hele route afleggen zou dus wel heel wat tijd in beslag nemen.
  • Voor wie de route met een gewone auto wil afleggen, raden we je aan om er een bepaald stukje uit te kiezen.

Hieronder geven we je onze favoriete plekjes langs de Margrietroute mee. Op basis daarvan kan je dan kiezen welk deeltje van Denemarken je het meeste aanspreekt. Of rijg de trekpleisters hieronder samen tot een verkorte versie van de Margrietroute. Aan jou de keuze!

TIP: Wil je graag de Margrietroute in Denemarken afleggen met de camper? Huur je camper bij Goboony en ga zelf op ontdekkingstocht naar alle uithoeken van Denemarken.

  1. Ebeltoft: geschiedenis aan de kust

Ebeltoft is een van de best bewaarde historische stadjes in Denemarken. De stad werd in 1200 gesticht en heeft een rijke maritieme geschiedenis. Ebeltoft beleefde haar bloeiperiode in de 18e eeuw en het grootste gedeelte van de stad dateert ook uit die periode.

  • Bezoek het historische Ebeltoft Rathaus (stadhuis), uit 1789, en mis ook zeker Gamle By (Oude Stad) niet, een waar openluchtmuseum waar je terug in de tijd reist en historische Deense gebouwen kan bewonderen.
  • Aan de kustlijn ligt het Fregat Jylland, een prachtig gerestaureerd fregat uit 1860 dat je kan bezoeken.
  • Of maak een ontspannende wandeling langs het strand en bezoek het Kattegatcenter, een aquarium met zeehonden en haaien.
  • Ebeltoft is ook de perfecte plek om de typische Deense smørrebrød (belegde boterhammen) te proeven.

VAKANTIEPARK: De accommodaties van Landal Ebeltoft hebben een unieke ligging! Wat dacht je van je eigen bungalow op het water? Vanuit je vakantiewoning heb je een geweldig uitzicht op de omgeving. Na een heerlijk ontbijtje graag de omgeving verkennen? Trek je wandelschoenen aan en ga op ontdekkingstocht in het prachtige heuvellandschap van het nationale park Mols Bjerge of maak een uitstapje naar Aarhus. Meer info en boeken.

  1. Møn: Scandinavische natuur op zijn best

Het eiland Møn heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Vikingtijd, maar toch staat dit stukje Denemarken vooral beroemd om de natuur. Het eiland Møn kan uitpakken met dramatische krijtrotsen die miljoenen jaren oud zijn. De bekendste plek is Møns Klint, waar je getrakteerd wordt op een spectaculair uitzicht op de krijtrotsen en de Oostzee. Wil je het sportiever? Dan kan je ook fietsen in de streek.

Iets verderop kom je langs het dorpje Stege, een schilderachtige plek vol historische huizen. Ook in Nyord, een klein eiland vlak bij Møn, lijk je in de 18e eeuw rond te wandelen. Proef op de Deense eilanden zeker de lokale gerechten, zoals vissoep en gerookte haring, in de charmante restaurantjes.

  1. Legoland Billund

Wie Denemarken zegt, zegt natuurlijk LEGO®. En natuurlijk mocht ook LEGO® niet op de Margrietenroute ontbreken. Legoland Billund opende in 1968 de deuren en was 's werelds eerste Legoland-park. Het park werd opgericht door de Deense uitvinder van LEGO®, Ole Kirk Christiansen, en zijn zoon Godtfred Kirk Christiansen.

In Legoland Billund kan je een overvloed aan attracties uitproberen en natuurlijk ook indrukwekkende LEGO®-bouwwerken bewonderen. Ga zeker naar Miniland, waar beroemde steden en monumenten in LEGO® zijn nagebouwd. Bezoek ook LEGOREDO® Town, een themagebied dat doet denken aan het Wilde Westen, en de piratenwereld van Pirate Land.

Boek je tickets voor Legoland Billund

  1. Ribe: de oudste stad van Denemarken

Ribe werd opgericht in de vroege 8e eeuw en is daarmee de oudste stad van Denemarken. De stad speelde een cruciale rol in de Vikingtijd en was ooit een belangrijk handelscentrum. Verken de oude binnenstad met zijn goed bewaarde middeleeuwse gebouwen, waaronder de Ribe Domkirke, de oudste kathedraal van Denemarken.

Mis ook zeker het Ribe Vikinge Center niet, waar je terug in de tijd reist naar het Vikingtijdperk. Je wandelt hier rond tussen replica’s van Vikingbouwwerken die hier ooit écht hebben gestaan. Er worden ook Vikingactiviteiten georganiseerd en Vikingmaaltijden geserveerd. De acteurs in Vikingklederdracht maken de ervaring onvergetelijk.

  1. Aarhus: kunst, cultuur en natuur

Aarhus, iets later gesticht dan Ribe, heeft eveneens een rijke geschiedenis. Het is al eeuwenlang een bloeiende handelsstad en een prominent cultureel centrum. Het is de op een na grootste stad van Denemarken.

  • Bezoek het ARoS Aarhus Kunstmuseum en geniet van de natuur in het Marselisborg Slotspark.
  • Verken de historische wijk van Aarhus met zijn charmante straatjes en vakwerkhuizen en ontspan aan de stranden van de stad.
  • Breng eventueel nog een bezoek aan het Moesgård Museum voor archeologie en etnografie.
  • Aarhus staat ook bekend als gastronomische hoofdstad. Je vindt hier zowel streetfoodmarkten als prestigieuze restaurants.

WANDELTOCHT: Boek je begeleide wandeling door Aarhus online, en leer meer over de historische hoogtepunten.

  1. Skagen: de stad van het licht

Skagen, gelegen op het noordelijkste puntje van Jutland, was een belangrijke ontmoetingsplaats voor kunstenaars en schrijvers in de 19e en 20e eeuw. Kunstenaars werden naar hier gelokt door het speciale lichtspel in en rond de stad. En kunst is ook vandaag nog zeer aanwezig in het straatbeeld. Je leert er meer over in het Skagens Museum, dat de Skagenschilders eert. Daarnaast is Skagen ook bekend als de plek waar de Noordzee en de Oostzee samenkomen. Dat kan je ook echt zien, bij Grenen. De golven komen er uit twee richtingen.

VERBLIJFTIP: Skagen Hotel ligt op wandelafstand van het stadscentrum en het strand. In de brasserie kan je genieten van een 5-gangenmenu en een selectie exclusieve wijnen. Meer info en boeken.

  1. Fur en de Limfjord

Fur, een eiland in de Limfjord, wordt al bewoond sinds de Vikingtijd. Het eiland is vooral bekend omwille van de vele fossielen die hier gevonden worden. Bezoek het Fossil- en Molermuseum om meer te weten te komen over de fossiele schatten van Fur.

Wanneer we over fjorden horen, denken we vaak aan Noorwegen. Maar ook Denemarken heeft er eentje. De Limfjord is in tegenstelling tot de Noorse exemplaren wel zo goed als helemaal vlak. Maar daarom niet minder mooi! Het natuurreservaat van Fur nodigt uit voor een ontspannen wandeling. Vergeet dus zeker je wandelschoenen niet mee te nemen. Na de inspanning komt dan de ontspanning. Je mag Fur namelijk niet verlaten zonder de lokale Limfjordsøsters geproefd te hebben.

Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Denemarken, inclusief wandelingen en bekende en minder bekende bezienswaardigheden.
  1. Bornholm: zon, zee en middeleeuwse ruïnes

Ook Bornholm, gelegen langs de Oostzee, was ooit een belangrijke uitvalsbasis voor de Vikingen. Daarna, in de middeleeuwen, werden hier enkele imposante bouwwerken neergepoot. Bezoek zeker het indrukwekkende middeleeuwse fort Hammershus, en bewonder de ronde kerken van Bornholm, zoals de Olsker Rundkirke.

Verken ook de historische stad Svaneke en geniet er van de traditionele architectuur. Of maak een fietstocht rond het eiland en bewonder de ongerepte natuur. Uitwaaien kan op de zandstranden van Dueodde.

  1. Odense: de geboorteplaats van Hans Christian Andersen

Odense is de geboorteplaats van de beroemde sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. En dat zal je geweten hebben wanneer je Odense bezoekt. Er valt niet aan de schrijver te ontsnappen. Met onze stadswandeling door Odense ontdek je alvast enkele van dé topbezienswaardigheden zoals;

  • Het Hans Christian Andersen Museum waar je de sprookjeswereld van de auteur ontdekt.
  • Je wandelt door de charmante straatjes van de oude binnenstad en bewondert historische gebouwen.
  • Kunstliefhebbers kunnen een bezoekje brengen aan het Fyns Kunstmuseum.
  • Tijdens je wandeling kan je ook even neerploffen op een van de terrasjes en een Deens gebakje proeven. Wedden dat het niet bij eentje zal blijven?
  1. De Vikingstad Roskilde

En tot slot moet je natuurlijk ook naar Roskilde. Dit pareltje heeft een rijke geschiedenis en was ooit de hoofdstad van Denemarken. Er valt hier met andere woorden ontzettend veel moois te bewonderen. Je voelt de geschiedenis in de straten hangen.

Wat je ook doet, sla absoluut de indrukwekkende Roskilde Domkirke niet over. Deze UNESCO-werelderfgoedsite is de finale rustplaats van veel Deense koningen en koninginnen. De andere must-see is het Vikingeskibsmuseet, waar je gereconstrueerde Vikingschepen kan bewonderen. Bezoek de jachthaven voor een gezellige avondwandeling en kies er een restaurantje uit om de lokale delicatessen te proeven.

WANDELTOCHT: Boek hier je begeleide wandeling door Roskilde en zie het beste van de stad.

  1. Download je gratis rondreis met de auto door Denemarken

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Denemarken? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Denemarken met een uitgewerkte rondreis van 14 dagen met daarbij ook 3 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Denemarken.

Denemarken

Gratis reisgids Denemarken downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 17 april 2024 - Wout Kruijer

Goede gids en ga nog ontdekken wat ik van Denemarken vind. We gaan in juni.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?