LEGO House in Billund bezoeken? Alle info, tips + foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

LEGO House in Billund bezoeken? Alle info, tips + foto's

25 juli 2023 in Denemarken0 reacties

LEGO House in Billund bezoeken?

De Deense stad Billund staat vooral bekend als de locatie van LEGOland Billund en als de locatie van de originele LEGO fabriek. Er is sinds 2017 echter nog een andere LEGO attractie te vinden in de stad. Het LEGO House: Home of the Brick ligt in de stad zelf, is op zo’n 5 minuten rijden van LEGOland en biedt de grootste LEGO ervaring van het land aan door middel van een zeer groot interactief museum, waar je natuurlijk ook zelf met de speelgoedsteentjes aan de slag kan, en voor mij een van de topattracties in de regio.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van LEGO

In 1916 kocht Ole Kirk Christiansen een houtbewerkingsfabriek in Billund, waar hij zijn meubels maakte. In 1932 begon hij echter ook speelgoed te maken, in eerste instantie voor zijn eigen zoons en later ook voor de verkoop. In 1934 noemde hij zijn bedrijf Lego, naar het Deense ‘leg godt’, wat ‘speel goed’ betekent. Na de Tweede Wereldoorlog kocht Ole een nieuwe machine voor zijn bedrijf die blokjes van kunststof kon maken in plaats van hout, en in 1947 werd het eerste speelgoed van kunststof geproduceerd.

Hoe LEGO meer werd dan enkel blokjes

Na de overname van het bedrijf door Ole’s zoon Godtfred in 1957 werd het speelgoedmerk uitgebreid met een eigen pretpark in de stad. Dit werd opgevolgd met nog meer verschillende parken verspreid over de hele wereld, waarna er ook steeds meer boeken, films, spelletjes en meer rondom het merk werd geproduceerd.

In 2014 werd vervolgens begonnen met de bouw van een nieuw project: het LEGO House. Dit project was een samenwerking tussen LEGO en BIG, Bjarke Ingels Group, een architectenbureau. Het bouwwerk kwam op de plek van het voormalige stadhuis van Billund te staan. Het gebouw, dat zelf ook gemaakt lijkt te zijn van witte LEGOblokjes, werd op 28 september 2017 officieel geopend.

BUDGET TIP: Wil jij ook graag Legoland bezoeken? Dan is het is een goed idee om je tickets vooraf online te kopen, want ze zijn 5 EUR/pp goedkoper en je hoeft niet meer aan te schuiven aan de kassa’s.

 1. LEGO House

Ontstaan van het LEGO House

Het is LEGO eigenaar Kjeld Kirk Kristiansen die op het idee kwam om het LEGO House te bouwen "Home of the Brick", hier wordt de volledige geschiedenis van het wereldberoemde steentje uitgelegd alsook de visie, waarden en missie die zeer belangrijk zijn voor het bedrijf. Er is ook een Netflix documentaire over het LEGO House gemaakt, je kan deze hier bekijken.

Het LEGO House heeft de vorm van grote LEGO blokken die op mekaar zijn gestapeld.

Zelf ervaren wat LEGO precies is

Het LEGO House is 12.000 m² en bevat 6 verschillende Experience Zones. Over deze zones liggen zo’n 25 miljoen bouwstenen van LEGO, verdeeld over verschillende activiteiten. Naast deze 6 gebieden zijn er ook 3 verschillende eetgelegenheden, een LEGO winkel, conferentieruimtes en negen dakterrassen met speeltuinen terug te vinden.

Gepersonaliseerde polsbandje

Bij binnenkomst in het LEGO House ontvang je een polsbandje met je naam en een scangedeelte, die je kan koppelen aan de LEGO House app. Hiermee kan je de verschillende bouwwerken en ontwerpen die in het LEGO House door jou en je familie worden gecreëerd opslaan en later downloaden als een mooie herinnering.

Overal in het gebouw vind je dan ook camera’s waarmee je foto’s van de bouwwerken kan maken nadat je jouw polsbandje hebt gescand. Je kan tot 1 maand na je bezoek deze foto's en creaties online raadplegen en downloaden, een leuk souvenir.

Onze tip: Ben je op rondreis door Denemarken? Download dan zeker onze reisgids Denemarken of onze stadswandeling Kopenhagen.

 1. Boom van Creativiteit (Tree of Creativity)

Eenmaal binnen loop je eerst langs de Boom van Creativiteit, een LEGO bouwwerk van 15 meter hoog waaromheen een trap naar de verschillende verdiepingen loopt. Om de boom te kunnen creëren zijn ruim 6 miljoen steentjes gebruikt en er zijn dan ook heel wat leuke details in de boom terug te vinden, evenals verschillende LEGO werelden op de bladeren van de boom.

Je kan zelf aan de stam van de boom je eigen creaties maken en er zijn ook verwijzingen te vinden naar de begindagen van LEGO zoals het allereerste speelgoed, het eendje.

 1. Masterpiece Galerij

Eenmaal boven kom je terecht in de Masterpiece Galerij. De ruimte is ingericht als één groot LEGO blok, waarbij ronde lampen de knoppen van het blok voorstellen. In de ruimte kan je verschillende LEGO kunstwerken ontdekken die door fans van over de hele wereld zijn gemaakt. Zo kan je hier onder andere drie dinosaurussen terugvinden die gemaakt zijn van LEGO blokken, LEGO DUPLO blokken en LEGO Technic.

De rest van het LEGO huis is onderverdeeld in verschillende kleurzones die allemaal op een andere manier naar het speelgoed kijken en je op verschillende manieren uitdagen om bouwwerken te maken.

 1. Rode Zone: Creativiteit

De Rode Zone van het LEGO huis staat voor creativiteit, en de verschillende activiteiten in dit deel van het museum dagen je dan ook uit om je fantasie de loop te geven. Bij de LEGO Brick Builder vind je aan het einde van een grote LEGO waterval een grote bak met LEGO steentjes waarmee je aan het werk kan.

Voor de kleinste bezoekers is er een aparte DUPLO waterval waar zij met de DUPLO Brick Builder aan de slag kunnen. Ook vind je in de Rode Zone het Creative Lab, waar je samen met een LEGO leraar in een sessie van 20 minuten de leukste ontwerpen kan maken. Je kan bijvoorbeeld een pixel tegel van 10 bij 10 centimeter maken met de kleinste LEGO blokjes met één knop.

 1. Groene Zone: Sociaal

In de Groene Zone wordt het sociale aspect van spelen bekeken. Hier kan je langs de World Explorer lopen en de verschillende LEGO werelden bekijken op zoek naar alle verborgen details, terwijl de allerkleinsten bij de LEGO DUPLO City Builder hun eigen stad kunnen bouwen.

Verder kan je in de Groene Zone je eigen LEGO karakter creëren met keuze uit honderden verschillende hoofden, lichamen, kapsels en accessoires in de Character Creator. In het Story Lab kan je ook nog je eigen korte filmpje van een paar seconden maken met je eigen LEGO set, waarbij je in 20 minuten hard moet werken om frame voor frame het filmpje in elkaar te zetten.

 1. Blauwe Zone: Logica

In de Blauwe Zone draait het om de logica van de ontwerpen en word je uitgedaagd om goed na te denken over hoe je bouwwerk in elkaar zit. Zo kan je in het Robo Lab aan de gang met een robot waarmee je over het parcours moet rijden om LEGO poppetjes te redden.

Daarnaast is het mogelijk om in City Architect je eigen ontwerp toe te voegen aan een constant groeiende stad om te zien hoe het stadsbeeld verandert met elke toevoeging. Ook kan je in Test Driver je eigen voertuig maken en testen op het parcours om te zien hoe het voertuig verbeterd kan worden. De allerkleinsten kunnen terecht in de LEGO DUPLO Train Builder en kunnen hun eigen treinnetwerk in elkaar zetten.

 1. Gele Zone: Emoties

De Gele Zone laat je met emoties spelen door verschillende figuren te creëren. Zo kan je in de Critter Creator je eigen insect in elkaar zetten en op de trilplaat zien hoe het diertje beweegt, terwijl je in de Fish Designer je eigen LEGO vis kan maken.

Door het dier te scannen kan je het daarna ook toevoegen aan het aquarium. Verder kan je in de Gele Zone je eigen bloementuin maken in de Flower Artist, en de kleinsten kunnen met de LEGO DUPLO Mood Builder hun gebouwde dieren verschillende emoties geven.

 1. Zwarte Zone: Geschiedenis

De Zwarte Zone van het LEGO House neemt je mee in de geschiedenis van het speelgoed. Hier vind je een tijdslijn van het speelgoedmerk en kan je verschillende filmpjes bekijken over de ontwerpers en het speelgoed. Ook kan je hier de oudste LEGO sets terugvinden en honderden iconische themadozen uit de geschiedenis van LEGO bekijken.

 1. Dakterassen

Het LEGO House heeft maar liefst negen verschillende dakterrassen die overeenkomen met de vier speelzones van het museum. Elk dakterras heeft zo zijn eigen speeltuin, je kan hier onder andere spelen met een aanvallende haai of rondom de gele onderzeeër van de Beatles.

 1. 6 Bricks Factory

Wanneer het tijd is om weer weg te gaan kan je bij de uitgang voor de laatste keer je polsband scannen bij de 6 Bricks Factory. Hier krijg je een pasje met je naam in LEGO blokjes en een zakje met zes rode steentjes om thuis verder te bouwen. Vervolgens kan je in de LEGO winkel nog meer steentjes, dozen of andere souvenirs kopen.

 1. Waar eten in het Lego House?

 • Het LEGO House heeft drie verschillende eetgelegenheden waar je terecht kan voor een snack of lunch. Zo kan je bij het Brickaccino café terecht voor wat te drinken, lekkere snacks of verse sandwiches.
 • Daarnaast is er een familierestaurant Mini Chef, waarbij je met behulp van de LEGO stenen je bestelling kan doen en deze vervolgens kan ophalen bij één van de robots.
 • Ook vind je een gourmetrestaurant Le Gourmet in het LEGO House, waar je een combinatie van de Nordic cuisine en de Franse brasserie kan vinden. Hier kan je na sluitingstijd van het LEGO House terecht voor een gastronomische maaltijd.
 • Naast deze eetgelegenheden biedt het LEGO House ook een aparte lunchruimte aan waar je met je eigen lunchpakket terecht kan.

 1. Openingsuren LEGO House

 • Het LEGO House is bijna het hele jaar door geopend. In de meeste gevallen is het museum van 10:00 tot 16:00 geopend, waarbij het LEGO Square van 09:30 tot 17:30 geopend is.
 • Op zaterdagen en in vakanties is het LEGO plein geopend van 09:30 tot 19:30, en kan je tussen 10:00 en 19:00 terecht in de Experience Zones.
 • In november en december zijn deze zones op dinsdag, woensdag en donderdag gesloten maar is het plein over het algemeen wel toegankelijk.
 • De eerste twee weken van januari is het museum gesloten.
 • Brickacinno hanteert dezelfde openingstijden als het LEGO Square, en Mini Chef volgt de tijden van de Experience Zones.
 • Le Gourmet is op woensdag tot en met zaterdag vanaf 17:00 geopend, met laatste bestellingen om 20:30.

Voor de actuele openingstijden kan je terecht op de website.

 1. Tickets om LEGO House te bezoeken

 • Tickets voor het LEGO House zijn te boeken via de website. De tickets werken met een specifiek tijdslot. Ter plekke zijn alleen nog tickets te verkrijgen als er die dag nog tijdsloten vrij zijn. Daarnaast bespaar je online 30 DKK (ongeveer €4).
 • Een ticket kost 229 DKK (ongeveer €30). Kinderen tot en met 2 jaar oud mogen gratis mee naar binnen.
  TIP: Wanneer je een ticket boekt voor een bezoek na 15u op dagen met een openingstijd tot 19u betaal je 70 DKK minder.
 • Het ticket geeft toegang tot de Experience Zones van het LEGO House. Het LEGO Square, de dakterrassen, de winkel en de restaurants zijn vrij toegankelijk.
 • Het is mogelijk om een combinatieticket aan te schaffen voor LEGO House en LEGOland. Een gezamenlijk ticket kost 469 DKK per persoon (ongeveer €62).
 1. Vermijd de wachtrijen

Het LEGO House werkt met tickets die gebruikmaken van een tijdslot. Dit houdt in dat je binnen een bepaald tijdslot naar binnen kan, waarna je de rest van de dag in het museum kan ronddwalen. Wanneer je na je tijdslot arriveert, is er echter een kans dat het niet meer mogelijk is om naar binnen te gaan.

Zorg daarom dat je ruim een half uur voor je tijdslot arriveert, zodat je tijd hebt om een parkeerplek te vinden, je polsband op te halen en je jassen en tassen in de garderobe achter te laten. Door het gebruik van tijdsloten zal je echter nooit in lange wachtrijen terechtkomen, aangezien er maar een beperkt aantal bezoekers binnen een tijdslot naar binnen kunnen.

 1. Wegbeschrijving

Met het vliegtuig

De stad Billund heeft zijn eigen vliegveld. Vanuit België en Nederland kan je met KLM, Brussels Airlines, Scandinavian Airlines, Ryanair en British Airways naar Billund vliegen. Vanaf het vliegveld is het ongeveer tien minuten rijden naar het LEGO House. Boek je tickets goedkoop online.

Met het openbaar vervoer

Vanaf de luchthaven van Billund gaan er regelmatig bussen naar het centrum van de stad.

Met de auto

 • Vanaf Utrecht is Billund in zo’n 7,5 uur te bereiken met de auto, vanaf Brussel is het zo’n 9,5 uur. Het adres van LEGO House is Ole Kirks Plads 1.
 • Parkeren kan in de parkeergarage op Hovedgaden 24 voor 10 DKK (ongeveer €1,30) per uur.
 • Parkeren kan ook op het parkeerterrein aan de Granvej 9 (ongeveer 20 min stappen). Hier parkeer je gratis. Zie ligging op de kaart.
 • Hou er in Billund wel rekening mee dat je op straat vaak maar tot maximaal 2 uur gratis mag parkeren.

Ligging Lego House op de kaart

 1. Praktische info

 • Het LEGO House heeft verschillende eetgelegenheden, maar het is toegestaan om je eigen eten en drinken te nuttigen in de ruimtes rondom de Experience Zones.
 • Er zijn kluisjes aanwezig voor je jassen en bagage.
 • Natuurlijk is er ook en LEGO store aanwezig, zeer leuk ingericht, kan er een LEGO House uit blokjes kopen.
 • Lees ook alle info voor een bezoek aan het Legoland pretpark in Billund

Wij bezochten het LEGO House tijdens onze rondreis door Denemarken. Wil jij dit ook doen? Bekijk dan zeker onze blog met een complete voorbeeldroute.

 1. Lalandia Billund

Lalandia Billund is een van de populairste resorts van Denemarken. Lalandia is een hotel en waterpark ineen en ligt op wandelafstand van Legoland. Je kan er verblijven in moderne en ruime huisjes waar je zelf kan koken. Elk huisje heeft ook een parkeerplaats.

De grote troef hier zijn de binnen- en buitenzwembaden, de sauna's en de hot tubs. Er is ook een fitness en kinderen kunnen zich helemaal uitleven in de overdekte minigolfbaan en in de grote speeltuin Monky Tonky Land. Vroeg boeken is de boodschap, bekijk prijzen en beschikbaarheid.

Andere mogelijkheden om te overnachten in Billund zijn:

 1. Download je gratis rondreis met de auto door Denemarken

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Denemarken? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Denemarken met een uitgewerkte rondreis van 14 dagen met daarbij ook 3 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Denemarken.

Denemarken

Gratis reisgids Denemarken downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?