16 x top bezienswaardigheden in Port Grimaud bezoeken aan de Côte d'Azur

Koop de volledige reisgids voor € 10

16 x top bezienswaardigheden in Port Grimaud bezoeken aan de Côte d'Azur

22 juni 2023 in Côte d'Azur0 reacties

Een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Port Grimaud bezoeken + verblijftips

Grimaud is een middeleeuws vestingstadje in de Côte d’Azur en ligt net tussen Saint-Tropez en Sainte-Maxime. Franse architect François Spoerry wilde een stadje realiseren in het water dat zich kon beschermen tegen de krachtige wind.

Vandaag de dag straalt het stadje een en al charme uit en kan je hier heerlijk vertoeven. Wandel door de smalle steegjes, vergaap je aan prachtige bloempartijen aan de muren van de pastelkleurige huisjes en geniet van het fraaie uitzicht. Ontdek in dit blogartikel alvast de mooiste bezienswaardigheden in Grimaud.

Tours en tickets voor je bezoek aan Port Grimaud

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Port Grimaud (Côte d'Azur) bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of tour in Port Grimaud en beleef meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in en naar Port Grimaud en omgeving

Inhoud artikel

 1. Kaartje met de ligging van Grimaud aan de Côte d'Azur

Grimaud is een typisch Provençaals dorp gevestigd in het departement Var, in het zuiden van Frankrijk aan de Franse Riviera. Het is gelegen op 15 kilometer afstand van zowel Saint-Tropez als Saint-Maxime.

Grimaud is zo klein dat je er niet kan verdwalen. Alle bezienswaardigheden liggen dan ook op wandelafstand van elkaar. Ook het bekende Port Grimaud is onderdeel van Grimaud en kan je makkelijk bereiken. Hieronder zie je de ligging van Grimaud in het zuiden van Frankrijk op de kaart.

Weetje: Grimaud is waarschijnlijk vernoemd naar Gibelin De Grimaldi, die hielp bij het verdrijven van de Saracenen. Grimaldi werd beloond en kreeg deze grondstreek van Wilem I van Provence cadeau.

Ligging van Grimaud in het zuiden van Frankrijk op de kaart

 1. Wandel door de charmante binnenstad van Grimaud

Grimaud is zo een dorpje waar je het gevoel krijgt, dat je je terug waant in tijd. Het is nog een typisch Provençaals dorpje dat beschikt over een gezellig centrum met pastelkleurige huizen die gesierd worden door kleurrijke bougainville. Grimaud wordt niet voor niets het bloemendorp genoemd. Verder wandel je er door de kronkelige straatjes van het ene plein naar het andere dat omringd wordt met sfeervolle terrasjes waar je even kan uitrusten.

TIP: De meeste bloemen bloeien in de zomer, dus wil je Grimaud in al zijn glorie bewonderen, dan is dat het beste moment.
 1. Bezoek de restanten van het kasteel van Grimaud

In het begin van de 11de eeuw bouwde Grimaldi een kasteel op een heuvel met een hoogte van 503 meter om de zuidkust te verdedigen. Eeuwenlang was het een plek waar rijken woonden die grote invloed hadden over de golf van Saint-Tropez. Het kasteel overleefde onder andere de pest, verschillende oorlogen en een periode van armoede. Maar uiteindelijk, tijdens de Franse revolutie vluchtten de oude bewoners (de familie Castellane) en werd het kasteel onbewoonbaar.

Vandaag de dag is er niet veel meer te zien dan enkele ruïnes van het voormalige kasteel. Je ziet er niet meer dan een paar kasteelmuren, trappen en een oude kasteeltoren. Toch is het zeker de moeite om het kasteel te bezoeken. Je hebt er namelijk een prachtig uitzicht op de Golf van Saint-Tropez. Voor ’s avonds is het de ideale plek om een mooie zonsondergang te spotten. Het kasteel is ongetwijfeld een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad.

 1. Het pittoreske Port Grimaud

Het pittoreske Port Grimaud ligt aan de kust van de Middellandse zee tussen Saint Tropez en Sainte-Maxime en is erg populair onder toeristen. Het wordt ook wel eens het Venetië van Zuid-Frankrijk genoemd.

Het is een typisch waterdorp geworden met pittoreske bruggen en kanalen. Het dorpje heeft een gezellig centrum en huizen in Provençaalse stijl en mediterrane invloeden. De kronkelige waterwegen zorgen ervoor dat de haven extra groot is, en echt deel uitmaakt van het dorp.

Je kan Port Grimaud dan ook verkennen met een boottocht wat het extra bijzonder maakt. Je kan bootjes huren naast de kerk waarmee je door de grachten kan varen. Als je de stad bezoekt op een zondag, kan je nog eens meegenieten van een typische Franse markt die het hele centrum overneemt wat zorgt voor de ideale gezelligheid.

VERBLIJFTIP: Nova Lodges zijn gelegen aan zee in het resort Les Prairies de la Mer in Port Grimaud. Verblijf in de gezellige bungalows en ontspan op het privéstrand met sfeervolle bars, talloze watersportfaciliteiten, een seizoensgebonden buitenzwembad en een wellnesscentrum. Meer info en boeken.

 1. La Chapelle des Pénitents

Er zijn verschillende kapellen in het dorp maar de 15e-eeuwse La Chapelle des Pénitents is een van de bekendste. De kapel wordt letterlijk vertaald als ‘de kapel van de boetelingen’ en werd gebouwd op de restanten van een voormalig Romaans gebouw uit de 11de eeuw. De kleine kapel zelf dateert uit 1482. In de zomermaanden worden hier enkele kleine concerten georganiseerd.

Binnen kan je een 17de eeuws altaarstuk en de Pietà van Paul-Emile Barberi, geschilderd in 1808 bewonderen. Er zijn ook relieken van Sint-Theodorus en verschillende beelden, waaronder die van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten te bezichtigen.

 1. L’Eglise Saint-Michel

L’Eglise Saint-Michel is een bescheiden dorpskerkje dat stamt uit het einde van 12de eeuw en het begin van de 13e eeuw. De kerk werd gebouw in Provençaalse-Romaanse stijl en werd door de jaren heen uitgebreid met een klokkentoren en een sacristie.

Oorspronkelijk werd de kerk omringd door een begraafplaats maar bij gebrek aan ruimte werd de begraafplaats tegen het einde van de 19de eeuw verplaatst naar de omgeving van de Moulin St-Roch. Neem zeker eens een kijkje binnenin en bewonder nog enkele sporen van oude fresco's die de muren en het gewelf verfraaien.

REISGIDS: Wil jij ook graag zoveel mogelijk zien tijdens je verblijf? Download onze reisgids Côte d'Azur.

 1. Le Musée du Patrimoine

Het Le Musée du Patrimoine is gevestigd in een voormalige oliemolen en een kurkfabriek. Het Erfgoedmuseum was ooit een belangrijke plaats van Grimaud-vakmanschap. Vroeger maakte men hier olijfolie en was er ook een kurkwinkel gehuisvest. Zo komen de kurkindustrie, de productie van olijfolie, de exploitatie van het bos en de productie van wijn uitgebreid aan bod tijdens je bezoekje aan dit museum.

Verder herbergt het museum ook interessante voorwerpen waaronder handgereedschap en handwerkmateriaal die men de afgelopen 200 jaar in het dorp gebruikten maar ook kostuums en andere voorwerpen uit de geschiedenis van de Grimaudois. Je krijgt er een duidelijk beeld over hoe de bevolking destijds in de Golf van Saint-Tropez leefde.

 • Je kan het museum gratis bezoeken.
 • Van februari tot april tot en met december: dinsdag tot vrijdag van 14u30 tot 18u. Donderdag van 10u tot 13u.
 • Van mei tot oktober: dinsdag tot zondag van 10u tot 13u en van 16u tot 19u.
 • Het museum is gesloten in januari en november.
 1. Fontein op Place Neuve

Doordat het dorpje op een heuvel gelegen is, had men vaak geen water. De twee bronnen in het dorp en de weinige bronnen in de buurt waren niet genoeg om de inwoners en het vee van het dorp te voorzien van voldoende water. Zo werd in de 16de eeuw water uit een overvloedige bron die zich enkele kilometers van het dorp bevond, naar de fontein geleid op Place Neuve. Vandaag de dag kan je de fontein bezoeken op dit mooie pleintje dat omringd wordt door (souvenir)winkeltjes en terrasjes.

 1. Le Sentier de Pont des Fées

Le Pont des Fées, op 10 minuten wandelen van het centrum, is een overblijfsel van een aquaduct uit de 15de eeuw dat gebouwd werd om het water naar Grimaud te leiden. Zoals je hierboven reeds kon lezen, is water altijd een kostbaar goed geweest in Grimaud. Het voormalige aquaduct werd tot de 17de eeuw gebruikt.

Je kan de Pont des Fées bezoeken vanaf de Moulin Saint- Roch via een kleine bewegwijzerde wandelpad langs de La Garde rivier. Onderweg geniet je van de rust en de prachtige natuur en vanop de brug heb je een prachtig zicht op het kasteel.

 1. Bezoek de Moulin Saint-Roch

Bovenop een heuvel nabij Grimaud en de begraafplaats, kan je de Moulin Saint-Roch bezoeken. De molen heette oorspronkelijk Moulin de la Gardiole, maar werd later in de 17de eeuw tot Moulin Saint-Roch hernoemd, zoals de kapel die er vlak bij staat.

De molen is tegenwoordig niet meer in gebruik maar je kan er wel plaatsnemen op een van de bankjes en het adembenemend uitzicht over Grimaud en omgeving in je opnemen. Mocht je dit wensen, kan je de molen wel bezoeken aan de hand van een georganiseerde rondleiding die je kan reserveren bij de toeristische dienst.

 1. La Chapelle Saint-Roch

La Chapelle Saint-Roch is een andere kapel die je kan bezoeken in Grimaud, vlakbij de molen. Het is meteen ook de kleinste kapel van Grimaud en dateert uit de 17de eeuw. Binnenin de kapel kan je enkele mooie muurschilderingen bewonderen over het leven van Sint-Rochus, de beschermheilige die vaak werd opgeroepen voor de bescherming tegen besmettelijke ziekten zoals de pest. Ze werden in 1937 geschilderd door kunstenaar Andrée Gavens.

VERBLIJFTIP: Graag overnachten op een camping? Luxe Camping Les Prairies de la Mer heeft alles dat je maar kan wensen! Het lijkt wel alsof je in een of ander tropisch land terecht gekomen bent, maar je bent wel degelijk in het mooie Frankrijk. Dit vakantiedorp aan zee ligt aan het strand van Port Grimaud en biedt een ongevertelijk verblijf. Meer info en boeken.

 1. Maak een rondvaart met Les Coches d’Eau

Je kan de schoonheid van Grimaud en Port Grimaud natuurlijk ook bewonderen vanop het water. Vanaf Port Grimaud kan je een rondvaart maken met de zogenaamde "coches d’eau", letterlijk vertaald als ‘waterkoets’. Dit zijn kleine elektrische bootjes die varen op zonne-energie. Tijdens de boottocht kan je genieten van het zicht op de pastelkleurige huisjes en de aangemeerde boten terwijl een schipper je meer uitleg geeft over de bezienswaardigheden en omgeving. Meer info en prijzen op de website.

 1. Ontspannen op de mooiste stranden in de buurt van Grimaud

Wil je graag even ontsnappen aan de stadsdrukte? Dan kan je altijd een uitstapje maken naar de mooie stranden in de buurt, zowel privé als publiek. Je kan er vaak een uitgebreid aanbod van watersporten ondernemen. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete stranden in de buurt van Grimaud.

 • Plage de Port Grimaud waar je onder andere waterfietsen en bootjes kan huren. Er zijn ook sfeervolle strandtenten te vinden.
 • Prachtige Plage de la Croisette bij Sainte-Maxime met een adembenemend panorama van de Golf van Saint-Tropez.
 • Plage de Pampelonne bij Ramatuelle. Dit is een van de bekendste stranden van de omgeving.
 • Plage Naturiste du Gros Pin ligt tussen Saint-Maxine en Grimaud en bevindt zich voor de grote Camping Les Mures.
 • Het strand van Guerrevieille is een klein zandstrand. Je vindt er verschillende restaurants in de buurt en het geeft je zicht op Saint-Tropez.
 • Tegenover de haven van Saint-Tropez zie je Plage de Vieux Moulin, een kleine baai met zandstrand, dat vooral gewaardeerd wordt om zijn kleine formaat.
 1. De natuur rondom Grimaud ontdekken

Zoals we eerder al aangehaald hebben, ligt Grimaud bovenop een heuvel tussen de Middellandse Zee en het Massif des Maures in een prachtige natuurlijke omgeving. Het Massif des Maures is een mooie bergketen van ca. 60km lang en 30km breed en ligt tussen Hyères en Fréjus. Het natuurgebied is ruig met bergkammen en smalle dalen en leent zich uitstekend voor mooie wandelingen te maken.

Er zijn verschillende wandelpaden die je langs glooiende wijngaarden en prachtige natuurgebieden brengen. Tijdens de meeste wandelingen geniet je van de mooiste uitzichten en kan je lokale fauna en flora spotten. Je kan onder andere een wandeling maken naar Le Signal de la Sauvette, het hoogste punt (780 meter) van Massif des Maures.

 1. Le festival des Grimaldines à Grimaud

Ben je op vakantie in Grimaud tijdens de zomermaanden? Dan kan je misschien wel Les Grimaldines bijwonen. Les Grimaldines is een zomers muziekfestival waarbij de stad nog meer opfleurt met straatkunst. Het festival gaat door op iedere dinsdag tussen half juli en half augustus. Het is op deze periode ook drukker, dus houd hier rekening mee als je de stad wilt bezoeken. Meer info op de website.

 1. Ontdek de omgeving van Grimaud

Verblijf je meerdere dagen in Grimaud en wil je graag de omgeving verkennen? Gelijk heb je. De mondaine badplaats Saint-Tropez is natuurlijk de meest voor de hand liggende stad om te bezoeken maar er zijn nog tal van andere steden en plekjes die de moeite waard zijn om te ontdekken. Hieronder vind je alvast onze favoriete uitstapjes vanuit Grimaud.

Saint Maxime

Saint-Maxime is een mooi alternatief voor Saint-Tropez. Maak hier een prachtige wandeling langs de mooie boulevards afgelijnd met palmbomen en het oude stadscentrum met indrukwekkende gebouwen, pittoreske straatjes en vele gezellige terrasjes. Aan de haven kan je gezellig iets eten en genieten van het prachtige uitzicht.

Nice

Iets verder, op 1u45 minuten rijden van Grimaud, ligt de bekendste kuststad van de Côte d’Azur Nice. De prachtige stranden, de azuurblauwe zee en de prachtige stad maken deze bestemming absoluut de moeite waard. Als je geïnteresseerd bent in cultuur dan is Nice zeker een aanrader. Bovendien is Nice een walhalla voor de barokstijl.

Ontdek ook onze uitgestippelde wandelroute door Nice. Deze stadswandeling is enorm veelzijdig en laat je alle aspecten van Nice proeven. Nice liever bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de aanbiedingen voor daguitstappen en tours in Nice.
 1. Waar overnachten in Grimaud?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in Grimaud en omgeving.

 • Le Verger Maelvi biedt charmante accommodatie aan de oever van de rivier de Giscle en ligt in een park van 12.000 m². Je kan er afkoeling zoeken in het verwarmde zwembad, een fitnessruimte en een pergola met uitzicht op het Massif des Maures. Meer info en boeken.
 • Liever een vakantiehuisje? Maison d'Azur ligt in Grimaud en biedt moderne accommodatie met een gezellige patio. Je kan er ook gebruikmaken van de fietsen om de omgeving te verkennen. Meer info en boeken.
 • Ook de Nova Lodges zijn een absolute aanrader. De lodges zijn gelegen aan zee in het resort Les Prairies de la Mer in Port Grimaud. Naast de gezellige bungalows heb je hier ook een privéstrand met sfeervolle bars, talloze watersportfaciliteiten, een seizoensgebonden buitenzwembad en een wellnesscentrum. Meer info en boeken.
 1. Praktische tips voor je bezoek aan Grimaud

 • Je kan Grimaud en Port Grimaud makkelijk bezoeken op één dag.
 • Het dorpje is bovendien ook de perfecte uitvalsbasis voor de mooie omgeving te ontdekken. Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden aan de Côte d'Azur.
 • Bezoek je Grimaud met de wagen? Kom dan best zo vroeg mogelijk en parkeer je gratis aan de parking bij de begraafplaats van Grimaud (bekijk ligging).
 • In Port Grimaud kan je parkeren bij de Avenue de la Mer, een zeer grote betaalde parking (bekijk ligging).
 • Verblijf je in Saint-Tropez, Sainte-Maxime of Cogolin? Dan kan je best naar Port Grimaud varen met de ferry.
 • Geen zin om te wandelen van Grimaud naar Port Grimaud? Dan kan je altijd het toeristische treintje nemen. Het treintje brengt je ’s avonds ook terug. Meer info op de website.

RONDREIS: Verken de schoonheid van de Franse Azurenkust met onze rondreis door Zuid-Frankrijk.

 1. Extra tip: Côte d'Azur Frankrijk Pass

Wil je graag zoveel mogelijk zien langs de Côte d'Azur tijdens je roadtrip door Zuid-Frankrijk? Dan raden we aan om een Côte d'Azur Frankrijk Pass aan te kopen. Met deze handige pas kan je verschillende plekjes langs de Franse Rivièra bezoeken.

Wat zijn de voordelen van de Côte d'Azur Frankrijk Pass?

 • Met de Côte d'Azur Frankrijk Pass kan je kiezen uit meer dan 100 sites en locaties in de regio van Menton tot Saint-Raphaël, waaronder Nice, Cannes, Antibes Juan-Les-Pins, Grasse en Monaco.
 • Je hebt de keuze uit passen voor 3 activiteiten of 5 activiteiten.
 • Daarnaast heb kan je tot 30% besparen op de individuele kosten van attractietickets.

Bestel je Côte d'Azur Pass online

 1. Download onze gratis rondreis langs de Côte d'Azur

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in tijdens je vakantie aan de Côte d'Azur. Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Côte d'Azur en Marseille met + 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Côte d'Azur.

Côte d'Azur en Marseille

Gratis reisgids Côte d'Azur downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?