Hoe eilandhoppen in Bretagne? Ontdek de mooiste Bretonse eilanden + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe eilandhoppen in Bretagne? Ontdek de mooiste Bretonse eilanden + kaartje

14 februari 2023 in Bretagne1 reactie

Hoe kan je het best de Bretonse eilanden bezoeken +onze tips

Bretagne is een bijzondere regio aan de noordwestkust van Frankrijk, die je voornamelijk zal kennen van het havenstadje Saint-Malo, Brest en Rennes. Maar, wist je ook dat er een aantal prachtige eilanden voor de kust van Bretagne liggen, die op je wachten om ontdekt te worden? Elk van deze eilanden hebben heel wat te bieden voor een onvergetelijke vakantie.

Ontdek in deze blogpost alvast meer over de mooiste Bretonse eilanden en hoe je deze het best kan bereiken.

Tours en tickets voor je bezoek aan Bretagne

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bretagne bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of tour in Bretagne en beleef meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Bretagne en omgeving

Inhoud artikel

Vakantie op de eilanden van Bretagne

De eilanden van Bretagne bieden een veelzijdige vakantie. Een voor een weten ze je te betoveren met hun eigen charme. Het ene eiland leent zich uitstekend om prachtige wandel- of fietstochten te maken langs de ruige rotsen en spectaculaire kliffen. Terwijl het andere eiland je een paradijselijk gevoel geeft en je laat wegdromen op de mooiste zandstranden met helder blauw water.

De Bretonse eilanden zijn adembenemend, gevarieerd en misschien wel een van de belangrijkste: ze bevinden zich niet de andere kant van de wereld, maar vlakbij! Onze tip? Ontdek enkele van de Bretonse eilanden tijdens onze roadtrip door Bretagne.

Wat is de ligging van de Bretonse eilanden op de kaart?

 1. Île de Bréhat

Île de Bréhat is een archipel die bestaat uit één groot eiland en een aantal kleinere rotseilandjes die met elkaar verbonden zijn. De bijna subtropisch eilandparadijsje is een unieke bestemming in het noordwesten van Frankrijk. Er wonen slechts een paar honderd mensen op deze eilanden, maar ze worden elk jaar wel door enkele honderdduizenden toeristen bezocht. Je zal hier ook geen enkele auto vinden, alleen maar serene rust.

Het bloemeneiland van Bretagne

Île de Bréhat wordt ook wel eens ‘het Bloemeneiland’ genoemd vanwege de prachtige landschappen en de uitzonderlijke flora. De landschappen worden omgeven door hortensia’s, mimosa, palmbomen, eucalyptus, camelia’s enzoverder. Hét symbool van Île de Bréhat is echter de “agapanthus” (oftewel de Afrikaanse lelie). In de periode van april tot en met september fleuren de wandelpaden en velden helemaal op in een blauwpaarse tint. Een bloemrijker eiland in Bretagne zal je niet snel tegenkomen.

Jammer genoeg heb je deze eilandjes niet voor jezelf, maar dat maakt de omgeving niet minder indrukwekkend. Je hebt er fantastische uitzichten op de vreemde rotsformaties van de roze kustlijn.

Wat zeker zien en doen tijdens je bezoek op Île de Bréhat?

 • Phare du Paon, een vuurtoren op het meest noordelijke puntje van het eiland, die als sinds 1860 actief is.
 • Ga op zoek naar de mooiste baaien, stranden en schuilplaatsen voor verdwaalde zeelieden.
 • Pont ar Prad die gebouwd werd door Vauban om de twee eilanden die Bréhat vormen met elkaar te verbinden.
 • De citadel die tegenwoordig de Verreries de Bréhat huisvest. Meer info.

Hoe bereik je Île de Bréhat?

 • Een korte boottocht van ongeveer 15 minuten brengt je van Pointe de l'Arcouest (bekijk ligging) naar Île de Bréhat. De eerste boot vertrekt om 8u15 en de laatste keert terug om 19u45.
 • In het hoogseizoen vaart de boot elk half uur uit; daarbuiten is er meestal één afvaart per dag.
 • Meer info over de dienstregeling.

REISGIDS: Download onze gratis reisgids Bretagne en mis geen enkele bezienswaardigheid in Bretagne.

 1. Île de Batz

Île de Batz heeft een mediterraan microklimaat. Er groeien planten en er bloeien bloemen die je eigenlijk aantreft in het Middellandse Zeegebied, veel verder naar het zuiden. Het is een vredevolle plek waar slechts zo'n 700 mensen wonen en er rijden amper auto's rond. Je kan het eiland afwandelen in vier uur of minder. Blijf dichtbij de kustlijn en baan je een weg rondom de prachtige witte zandstranden zoals Grève Blanche.

Als je op het eiland bent, moet je zeker de vuurtoren Grand Pharom uit 1836 bezoeken. Ook de botanische tuinen van Georges Delaselle, die oorspronkelijk uit 1899 dateren, zijn een bezoekje waard. De tropische tuinen raakten in de jaren 1930 in onbruik en werden verlaten, maar zijn sindsdien gerestaureerd.

Hoe bereik je Île de Batz?

 • Vanuit Roscoff is het slechts 15 minuten varen naar het pittoreske eiland Île de Batz. De veerboot vaart elk half uur uit in het hoogseizoen, en om het uur of om de twee uur gedurende de rest van het jaar.
 • Île de Batz is een leuke dagtocht vanuit Roscoff, maar het is goed mogelijk dat je hier meer tijd zal willen doorbrengen.
 • Meer info op de website.
 1. Île d’Ouessant

Ouessant (Ushant) maakt deel uit van het beschermde natuurpark Marin d’Iroise en is een natuurlijk toevluchtsoord dat pas opmerkelijk laat in contact kwam met de moderne beschaving. Een bewijs daarvan is dat de bewoners van dit eiland, en de andere twee eilanden in de buurt, pas in de 17e eeuw christenen werden. Île d’Ouessant is het enige van de drie eilanden dat regelmatig door toeristen bezocht wordt. Bezoekers komen hier nu in grote aantallen, waardoor de plaatselijke bevolking van ongeveer 1000 aanzienlijk aanzwelt.

Weetje: Dit eiland is tevens de thuisbasis van het Ouessantschaap, een van de kleinste schapenrassen ter wereld.

Mooiste bezienswaardigheden op Île d’Ouessant

 • Lampaul is het belangrijkste dorp van Ouessant, waar je de meeste bedrijvigheid vindt. Er staat een mooie kerk waar lokale zeelui komen. Je kan het dorp per bus bereiken vanuit de haven waar de veerboot aanmeert.
 • Of je kan een fiets huren of gewoon wandelen over de vele paden rondom het kleine eiland.
 • Pointe de Pern is het meest westelijke punt van het eiland (en van Frankrijk). Hier beuken enorme golven tegen een grillige, rotsachtige kustlijn.
 • Een andere interessante plek op Ouessant is Pointe de Creach, waar een vuurtoren staat. Binnenin is een museum over bakens gevestigd.
 • Bezoek de stranden Plage de Corz, Plage de Yurzin en Plage du Prat.
 • Overweeg ook een bezoek aan het Ecomuseum, gevestigd in twee traditionele huizen in het dorp Niou-Huella. Het is een historisch museum over het leven op het eiland.

VERBLIJFTIP: Als je de tijd hebt, probeer dan op het eiland te overnachten, want het vervoer kan veel tijd in beslag nemen door de drukte. Boek je verblijf bij Le Roc'h Ar Mor.

Hoe bereik je Île d’Ouessant?

 1. Île de Molène

Ook het naburige Île de Molène is de moeite om te bezoeken. Het eiland heeft zijn charme onder meer te danken aan de witte zandstranden en baaien omzoomd door turquoise water. Daarnaast is het ook heerlijk om te wandelen door de pittoreske straten met historische huizen. Enkele bezienswaardigheden dat je hier kan bezichtigen zijn de Sémaphore de Molène, de Saint-Ronan kerk met prachtige relikwieën, het Maison de l’environnement insulaire en de haven. Het typisch Bretonse heidelandschap is dan weer erg geliefd bij de wandelaars.

Hoe bereik je Île de Molène?

 • Het eiland is te bereiken met de passagiersferry vanuit Le Conquet, Brest en Camaret naar de
 • De kortste overzet is echter vanuit het vissersdorpje Le Conquet en duurt ongeveer één uur.
 • Meer info over de dienstregeling.
 1. Belle-Île-en-Mer

Het grootste eiland van Bretagne

Het eiland Belle-Île meet 17 kilometer op 9 kilometer en is daarmee het grootste van de Bretonse eilanden. Het eiland wordt letterlijk vertaald als ‘mooi eiland in de zee’ en dat is niet gelogen. Je komt hier voor de rustige stranden, een frisse duik in het water en een wandeling langs de spectaculaire kliffen en de vele kleine inhammen.

Citadel van Vauban

De meest opvallende attractie op Belle-Île-en-Mer is de imposante citadel van Vauban, genoemd naar de maarschalk en bouwmeester Sébastien Le Prestre de Vauban (1633-1707). Het diende ook lange tijd als gevangenis en is nu een museum-hotel. In het museum staan modellen van zeilschepen opgesteld.

Daarnaast kan je hier ook terecht voor informatie over de geschiedenis van het eiland en voor een bezoek aan een kruitmagazijn, de keukens, de kazemat, en de voormalige gevangenis. Je zal ontdekken dat veel beroemde mensen op het eiland verbleven.

Weetje: De actrice Sarah Bernhardt was bijvoorbeeld erg gesteld op Belle-Île; er is zelfs een museum naar haar genoemd. Een andere beroemdheid is Claude Monet. Hij schilderde hier maar liefst 38 doeken.

Wat nog meer zien en doen tijdens je bezoek aan Belle-Île-en-Mer?

 • Wandel door het centrum van Le Palais, de hoofdstad van het eiland.
 • Sauzon heeft een pittoreske haven, elegante huizen en talrijke restaurants en cafés. Je kan een prachtig panorama bewonderen op de noordelijke landtong, Pointe des Poulains.
 • Breng een bezoekje aan Grotte de l'Apothicairerie (de apothekersgrot). De grot dankt zijn naam aan de rijen aalscholversnesten die aan het plafond hangen en lijken op de kruiken in een oude apotheek.
 • Langs de Côte Sauvage vind je de mooiste plekjes. Tot de hoogtepunten behoren het strand bij Donnant, de rotspartijen van Goulphar (een spectaculaire inham) en Port-Coton (met schuimend zeewater dat op watten lijkt).
 • Ook Les Aiguilles, rotsen in naaldvorm zijn beslist een bezoekje waard.

Hoe bereik je Belle-Île-en-Mer?

 • Er zijn talrijke veerbootverbindingen vanuit Quiberon naar de haven van Le Palais.
 • Je kan het hele jaar door gebruik maken van de veerboten en de overzet duurt ongeveer 50 minuten.

VERBLIJFTIP: Overnacht tijdens je bezoek aan het eiland in Hotel Le Clos Fleuri. Het 3* hotel biedt ruime accommodatie in traditionele stijl en een gezellige bar in art deco-thema en met open haard. Iedere ochtend wordt er een traditioneel ontbijt met Bretonse specialiteiten. Meer info en boeken.

 1. Île aux Moines

Île aux Moines of het “monnikeneiland”, is ongeveer 6 kilometer lang en ligt in de Golf van Morbihan. Je zal ongetwijfeld verrast zijn door de schoonheid van dit eiland. Je vindt er een wirwar van kronkelende bloemrijke steegjes, vissershuisjes en bijzondere uitkijkpunten. Omdat auto's verboden zijn, kan je er ongestoord wandelen en fietsen terwijl je geniet van het zicht op de zee en de vissershuisjes.

Hoe bereik je Île aux Moines?

 • Het eiland ligt op slechts 5 minuten varen van het vasteland.
 • Je kan het eiland bereiken door de veerboot te nemen vanaf Port-Blanc-pier in de stad Baden.
 • De veerbootmaatschappij Izenah biedt meerdere keren per dag regelmatige overtochten. Meer info op de website.
 1. Île d'Arz

Île d'Arz grenst aan Île aux Moines en is kleiner maar woester. Het eiland wordt vooral gekenmerkt door groene heuvels en prachtige bossen, waar je tot lekker rust kan komen. In het midden van het eiland ligt het stadje Arz, waar de clusters van huisjes en de gezellige pleinen een mooi plaatje vormen.

Verder kan je er ook de Moulin de Berno bezoeken, een oude gerestaureerde getijdenmolen of een kijkje nemen in een van de oude kapiteinswoningen. Nadien kan je nog even gaan zwemmen in de verschillende baaien of uitrusten op een van de stranden.

Hoe bereik je Île d’Arz?

 • Je kan het eiland het makkelijkst bereiken vanaf Vannes.
Bekijk alvast onze selectie mooiste verblijven in Bretagne alvorens je je volgende vakantie gaat plannen.
 1. Île de Groix

Île de Groix is een piepklein eilandje, enkele kilometers voor de kust van Lorient. Er vertrekken dagelijks meerdere ferry’s van Lorient naar Groix (meer info over ferry’s hier). Wanneer je voet aan wal zet op het eiland, zie je al gauw dat het heel anders is dan Belle-Île. De bewoners voeren hier al jaar en dag oorlog tegen de beukende golven en worstelen om te vissen in het ruige water.

Er zijn een paar kleine stadjes op het eiland, hoge kliffen aan de noordkust, en zandstranden in afgelegen inhammen aan de zuidkust. Groix is de thuis van een grote verscheidenheid aan zeevogels. Groix is ook beroemd omdat het het enige in zee stekende strand van Europa heeft, dat beweegt met de zeestromingen mee. Tijdens de laatste 15 jaar is het strand een halve kilometer naar het westen opgeschoven.

Île de Groix kan je het beste te voet of met de fiets ontdekken

Een wandelroute van 30 kilometer omringt bijvoorbeeld het hele eiland. Onderweg kan je genieten van de mooie stranden en baaien aan de oostkust van het eiland en van een natuurreservaat in het westen. Op Groix staan ook enkele prehistorische monumenten die de lange geschiedenis van het eiland illustreren. Het natuurreservaat is bekend om het blauwe glaucofaan, een zeldzaam mineraal.

Rondleidingen door het reservaat zijn verkrijgbaar bij het Maison de la Reserve. Er is een ecomuseum in Port Tudy, gevestigd in een oude tonijnfabriek. Daar kom je meer te weten over dit eiland en over hoe de bewoners er door de eeuwen heen geleefd hebben. Je kan ook een kaartje kopen om een gerestaureerd vissershuisje in het dorp Kerlard te bekijken.

Download hier je reisgids Bretagne en mis niets van je verblijf.

Hoe bereik je Île de Groix?

 • Je kan het eiland bereiken vanuit Lorient en komt aan in Port Tudy. De overzet duurt ongeveer 45 minuten.
 • Compagnie Océane biedt dagelijks overtochten aan vanaf Lorient Maritime Station.
 • Escal'Ouest voorziet boottochten vanuit Lorient La Base tijdens het hoogseizoen: van april tot september, elk weekend en elke dag in juli en augustus.
 • Meer info over de dienstregeling.
 1. Les Sept-Îles, de zeven eilanden

Voor de prachtige Roze Granietkust , vind je de archipel van de Sept-Îles (“Zeven Eilanden”). Rondwandelen op de eilanden is verboden, maar je kan er omheen varen op een drie uur durende tocht die georganiseerd wordt door de vogelbeschermingsvereniging. Deze archipel vormt het grootste vogelreservaat van Frankrijk.

Jan-van-genten, papegaaiduikers, zeekoeten, meeuwen... duizenden vogelparen kan je hier spotten, vooral van half januari tot september. Wie geluk heeft, zal ook zeehonden zien voorbijzwemmen. Je kan met een zeilboottocht vanuit Perros-Guirec de eilanden bezoeken. Meer info op de website.

REISGIDS: Download onze gratis reisgids Bretagne en mis geen enkele bezienswaardigheid in Bretagne.

 1. Île de Sein

Île de Sein is bijna 2 km lang en behoort tot de kleinste eilanden van Bretagne. Het eiland wordt gekenmerkt door smalle, kronkelende straatjes met kleurrijke huizen, de vuurtoren, de pittoreske Chapelle Saint-Corentin en een indrukwekkend heidelandschap dat bij vloed wel eens onder water kan staan. De vuurtoren kan je bovendien beklimmen voor een panoramisch uitzicht over het eiland.

Na het verkennen van het eiland, raden we aan om even uit te rusten bij één van de sfeervolle cafés langs de kust. Hier geniet je van een prachtig zicht op de helder blauwe zee. Je hebt geen auto of fiets nodig om het eiland te verkennen, door de kleine oppervlakte is het makkelijk te voet op ontdekking te gaan.

Hoe bereik je Île de Sein?

 • Je kan het eiland het hele jaar door bereiken vanuit Audierne (1u).
 • In het seizoen kan je ook de boot nemen vanuit Camaret (1u) en Brest (1u30).
LEESTIP: Île-de-Sein is een Bretons eiland in het departement Finistère. Ontdek nog meer van de mooiste bezienswaardigheden in de Finistère.
 1. Île de Saint-Cado

In het hart van de Ria d'Etel, kan je het eiland Saint-Cado bezoeken. Je zou het niet meteen bij de Bretonse eilanden plaatsen omdat het zó klein is. Het is dan ook niet zo gekend bij de hordes toeristen wat natuurlijk weer zijn voordelen heeft. Île de Saint-Cado heeft niet veel meer te bieden dan een klein gehucht met enkele charmante stenen huizen, een romaanse kapel en enkele vissershuisjes. Oh ja, ook de adembenemende zonsondergang vanaf de kade is geweldig om te zien.

Vanaf het eiland heb je ook zicht op het “huis van Nichtarguer” (ook wel het oesterhuis genoemd). Dit beroemde huisje met blauwe luiken werd naar verluidt gebouwd in de 19de eeuw voor de bewaker van de oesterbanken.

Hoe bereik je Île de Saint-Cado?

 • Je kan het eiland bereiken vanuit Belz. Het is verbonden met het vasteland door een stenen brug.
 • De brug bevindt zich nabij Croix de St Cado (bekijk ligging).
 1. Schiereilanden van Bretagne

Ook de schiereilanden van Bretagne zijn meer dan de moeite om te bezichtigen. Hieronder vind je alvast de schiereilanden die de moeite zijn om te bezoeken tijdens je roadtrip door Bretagne.

Schiereiland Quiberon

Het schiereiland Quiberon biedt een grote verscheidenheid aan landschappen: van een spectaculaire ruige kuststrook in het westen tot de fijne zandstranden in het oosten. Vroeger was het een eiland op zich maar in de jaren tachtig groeide Quiberon uit tot een belangrijke bestemming van Bretagne. Er verschenen pittoreske villa’s aan zee en vakantiegangers ontdekten de lange zandstranden en het zonnige klimaat.

Quiberon heeft meer te bieden dan alleen de bekende fijne zandstranden waar je kan rondslenteren. De gezellige dorpjes van het eiland zijn zeker ook het bezichtigen waard. Je vindt er kleurrijke huizen, typerend voor Bretagne en talloze restaurants waar je kan genieten van heerlijke gerechten als 'fruit de mer'.

CAMPING: Op het Bretonse schiereiland van Quiberon, op wandelafstand van het strand kan je overnachten op de gezinscamping Flower Camping Le Bois d’Amour. De camping beschikt over ruime staanplaatsen en huuraccommodaties, een half-overdekt zwembad en campingwinkeltje. Verder kan je er ook een ticketje kopen voor een boottocht naar een van de eilanden nabij Quiberon. Meer info en boeken.

Presqu'Île de Crozon

Presqu'Île de Crozon is een prachtig schiereiland dat je om twee redenen bezoekt: de grillige kusten en de wandelpaden. Er zijn drie indrukwekkende uitkijkpunten die je gezien moet hebben: Pointe de Penhir, Pointe de Dinan en Pointe des Espagnols. Gelukkig hoef je je auto helemaal niet ver te parkeren om van de mooiste landschappen te genieten. Het grootste stadje op Presqu’Île de Crozon is Crozon, gevolgd door een bekend toeristisch stadje, Camaret-sur-Mer.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Bretagne?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bretagne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Bretagne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Bretagne.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?