Roadtrip door Bali (14 dagen): mooiste route langs dé highlights + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip door Bali (14 dagen): mooiste route langs dé highlights + verblijftips

29 januari 2024 in Bali-Lombok0 reacties

Op roadtrip door Bali? Gebruik onze uitgestippelde rondreis route + reisgids

Bali: een wondermooi Indonesisch eiland dat zich de laatste jaren ontpopt heeft tot een razend populaire toeristische bestemming. Op Bali valt er ontzettend veel te zien en te beleven. Van prachtige rijstvelden en eeuwenoude tempels tot paradijselijke stranden en tropische watervallen. Je vindt het hier allemaal. Al kunnen al deze bezienswaardigheden je misschien wat overdonderen.

Daarom hebben we hieronder voor jou een roadtrip uitgestippeld die je langs onze favoriete plekjes brengt.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Bali

Duur2 tot 3 weken ()
Vliegtickets17u35 vliegen van Brussels Airport naar de luchthaven van Den Pasar, vergelijk prijzen bij Cheaptickets
VerblijvenAan te raden verblijven op Bali zijn:
PakketreizenJe reis naar Bali als pakketreis boeken? Boeken bij TUI (va. € 1156) of bij Sawadeereizen (va. €1899)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Ontdek de stranden van Canggu

Als eerste halte raden we je aan om vanaf de luchthaven van Denpasar (de hoofdstad – die je overigens beter gewoon links laat liggen) door te rijden naar Canggu. Dit stadje staat op Bali vooral bekend als een bestemming voor jongeren en backpackers, maar iedereen zal zich hier thuis voelen. De rit duurt een klein uurtje. Onderweg passeer je langs het overgewaardeerde Kuta (een echte feestbestemming) en het veel te dure Seminyak en Nusa Dua, waar je enkel luxeresorts vindt.

Eenmaal in Canggu word je onmiddellijk verwelkomd door de relaxte sfeer van de plaats. In Canggu raden we aan om naar het mooie Echo Beach te gaan en in de lokale restaurantjes kan je voor een prikje de lokale lekkernijen proeven. Maar de regio staat ook bekend voor de prachtige tempels. De watertempel Tanah Lot is zonder twijfel de bekendste, een absolute must-see voor iedereen die Bali bezoekt. Het is ongeveer een half uur rijden met de scooter vanaf Canggu.

TIP: Je kan in Canggu ook tours boeken die je op één dag naar de tempels Tanah Lot, Pura Luhur Uluwatu en Taman Ayun brengen. Bekijk hier het aanbod tours vanuit Canggu.

  1. Het spirituele Ubud

De volgende stop op je rondreis door Bali brengt je een uur rijden ten noordwesten van Canggu naar het culturele hart van het eiland: Ubud. Dit stadje werd op de wereldkaart gekatapulteerd dankzij de verfilming van de bestseller Eat Pray Love (bekijk trailer hier). Door al dat toerisme menen sommigen dat Ubud zijn authentieke charme grotendeels heeft verloren, maar wij vinden dat dit stadje nog steeds thuishoort op een rondreis Bali.

Ubud zelf is bijzonder omdat er een alternatieve, spirituele sfeer hangt. Om de mooiste bezienswaardigheden van de stad te ontdekken, raden we aan om onze stadswandeling Ubud te gebruiken als leidraad. Maar ook in de omgeving valt er ontzettend veel te beleven.

  • Vlakbij ligt bijvoorbeeld het Sacred Monkey Forest Sanctuary, een tempelcomplex dat bewoond wordt door 60 wilde apen (die maar al te graag je bezittingen meegraaien – opgepast dus!).
  • Op 20 minuten rijden van Ubud liggen ook nog de rijstterrassen van Tegalalang, een plek waar je fantastische foto’s kan maken. Boek hier je tour naar de Tegalalang rijstterras.
  1. Met de boot naar het eiland Nusa Lembongan

Nusa Lembongan is het op een na grootste van de drie Nusa-eilanden, die voor de zuidoostkust van Bali liggen. Om vanuit Ubud naar Nusa Lembongan te reizen ga je het beste via Sanur. Die badplaats ligt op ongeveer 45 minuten afstand van Ubud. De overtocht van Bali naar de Nusa Eilanden duurt nog eens ongeveer een half uurtje met de speedboot.

Vergeleken met Bali is dit eiland nog erg ongerept

Je vindt enkel toeristische faciliteiten aan de westkust. Dat is leuk voor wie op zoek is naar authenticiteit, maar je moet langs de andere kant ook wel rekenen op een erbarmelijke infrastructuur. De wegen liggen er barslecht bij. We raden je aan om hier een hotel aan het strand te boeken en tripjes te maken naar bijvoorbeeld het mangrovebos en om zonsondergang te gaan kijken bij de zogenaamde Duivelstranen (Devil’s Tears).

Nog een tip: je kan de prijs voor het bootticket naar Nusa Lembongan onderhandelen. Vraag rond in de haven naar de prijzen en je zal zien dat ze snel naar beneden zakken.
  1. Het duikparadijs van Bali: Padang Bai

Keer met de boot terug van Nusa Lembongan naar Padang Bai, je zou rechtstreekse boten moeten kunnen boeken. In Padang Bai zelf valt niet erg veel te doen, maar hier vind je wel een stukje ‘echt Bali’, waar er niet al te veel toerisme is. De prijzen zijn er laag, de hotels eenvoudig en het eten geweldig lekker – al geldt dat voor de rest van Bali ook. In Padang Bai vind je talloze duikscholen. Het geldt als een van de beste duikgebieden van Bali. Boek hier je snorkel- en duikavontuur in Padang Bai.

Daarnaast is Padang Bai een uitstekende uitvalsbasis om het oosten van Bali te verkennen. Voorzie hier genoeg tijd, want er valt veel te beleven.

  • Natuurliefhebbers moeten absoluut naar de grootste berg en actieve vulkaan van Bali: Gunung Agung, op slechts een uur per scooter van Padang Bai. Er worden trektochten bij zonsopgang georganiseerd naar de krater van de vulkaan en die kunnen we je niet genoeg aanbevelen.
  • Aan de voet van het naburige Gunung Agung ligt de fascinerende tempelstad Pura Besakih. Het is het belangrijkste hindoeheiligdom van heel Indonesië en herbergt meer dan 30 tempels, 200 gebouwen en een veelheid aan heiligdommen en torens. Tot op de dag van vandaag wordt de tempelstad beheerd en bewoond door bepaalde gemeenschappen. Een absolute must dus!
  • Een ander belangrijk tempelcomplex is Pura Lempuyang. In totaal vind je hier zeven tempels op een berg die verbonden zijn door 1700 treden. De meeste toeristen komen echter voor de toegangspoort. Je zal bezoekers hier in een rijtje zien aanschuiven om een bekende foto te maken. Met een spiegeltje onder de camera doen de fotografen het lijken alsof de tempel onder water staat.

TOUR: Maak het jezelf gemakkelijk en bezoek de Besakih tempel en de Lempuyangtempel tijdens een georganiseerde dagtocht. Boek hier je dagexcursie.

  1. Maak nog een tripje naar de Gili-eilanden

Heb je nog extra tijd, dan raden we je aan om nog een paar dagen naar de Gili-eilanden te gaan. Die bereik je het makkelijkst vanuit Nusa Lembongang. Officieel behoren de Gili-eilanden niet tot Bali, maar wel tot Lombok. Je bereikt dit paradijs na anderhalf tot twee uur op de boot. Wit, poederig fijn zand, turkooisblauw water en metershoge palmbomen kenmerken het landschap van de drie eilanden.

  • Gili Trawangan is het grootste van de drie Gili-eilanden. Het handelsmerk van het eiland is het buitensporige nachtleven in talrijke strandbars en clubs, vooral aan de oostkant. Aan de westkant van Gili Trawangan zie je dan weer enkele duurdere resorts.
  • Zoek je het wat rustiger, dan moet je naar Gili Air. Je vindt hier een perfecte mix van gezellige avonden in een strandbar en rust overdag.
  • Zoek je platte rust en natuur? Dan raden we je echter Gili meno aan, het kleinste en rustigste van de Gili-eilanden. Het is vooral populair bij koppels, maar je kan hier ook perfect alleen of in groep naartoe reizen.

TOUR: Boek hier je daguitstap naar de Gili-eilanden.

  1. Hoe rondreizen op Bali?

Het best van al voor een roadtrip is natuurlijk zelf een auto huren. Dat kan makkelijk vanop de luchthaven en prijzen vallen goed mee. Het grote voordeel van een auto is dat je helemaal zelf de baas bent. Je ervaart het eiland op een andere manier, omdat je zelf aan het stuur zit. Je kan ook overal halt houden waar je maar wil en je hoeft niet te rekenen op openbaar vervoer om dagtrips te maken. Je bepaalt helemaal zelf waar en wanneer je erop uit trekt.

Op Bali zijn taxi’s echter koning

Je vindt ze overal en ze zijn niet al te duur. Het is de comfortabelste manier om je op Bali te verplaatsen. Je hebt veel ruimte, airconditioning en de reis verloopt stressvrij. Gemiddeld moet je rekenen op zo'n 40 tot 60€ voor een hele dag reizen. Dit hangt natuurlijk ook af van je onderhandelingsvaardigheden.

Het compromis zijn de openbare taxi's. Veel taxi's op Bali worden geëxploiteerd door het plaatselijke taxibedrijf "Blue Bird". Je kan die taxi's herkennen aan de kleur van de auto's (blauw, natuurlijk) en de vogel op het logo. De prijs per kilometer wordt berekend aan de hand van het aantal kilometers, de duur van de reis en de bestemming waar je heen wilt. Voor toeristische gebieden wordt meer aangerekend.

Om dagtrips te maken kan je dan een nieuwe taxi vinden of een scooter huren, het nummer één vervoermiddel voor zowel Balinezen als toeristen. Voor een scooter moet je ongeveer 3€ per dag rekenen, een prikje dus. Ook brandstofkosten zijn laag. Een auto huren voor je roadtrip is dus zeker geen must. Kies vooral wat voor jou het beste aanvoelt.

  1. Wat is de beste reistijd voor een roadtrip door Bali?

Wat temperaturen betreft hoef je je geen al te grote zorgen te maken. Je kan het hele jaar door warme temperaturen verwachten tussen 26-29°C. Enkel centraal op het eiland, in de bergen en rondom Ubud koelt het wat af in de winter. Belangrijker is de regen.

  • Het regenseizoen valt tussen oktober en maart, dan ga je dus beter niet.
  • Het droge seizoen – en het toeristische hoogseizoen – is tussen april en september.
  • Juli en augustus zijn omwille van de vakanties in Europa en de VS de drukste maanden.
Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Bali-Lombok.
  1. Waar verblijven op Bali? Onze favoriete hostels & hotels

Reisaanbiedingen naar Bali en Lombok

- Prijsvrij.be €796 (incl. vluchten)
- Sawadee: Vanaf €1404 (incl. vluchten)
- Koning Aap: Vanaf €1558 (incl. vluchten)
- Djoser: Vanaf €1595 (incl. vluchten)

Enkel een hotel nodig?

Wij raden het LLoyd's Inn Bali aan om je reis te beginnen. Het is de perfecte uitvalsbasis om het zuiden van Bali te ontdekken, alle belangrijke bezienswaardigheden liggen in de buurt. Dit hotel biedt een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, je slaapt in een hypermodern hotel voor een erg voordelige prijs.
  1. Mis niets tijdens je verblijf op Bali-Lombok met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis op Bali? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Bali-Lombok met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Bali-Lombok.

Bali-Lombok

Gratis reisgids Bali-Lombok downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?