Dé 9 x mooiste watervallen van Bali: Complete lijst + foto's & kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 9 x mooiste watervallen van Bali: Complete lijst + foto's & kaartje

29 januari 2024 in Bali-Lombok1 reactie

De natuurgoden hebben zich op Bali helemaal uitgeleefd. Het is een tropisch paradijs waar je exotische regenwouden, in mist gehulde bergen en idyllische zandstranden kan vinden. Tussen al dat natuurschoon liggen enkele prachtige watervallen verstopt die een welgekomen verfrissing bieden op het broeierige eiland.

We hebben hieronder een lijstje gemaakt van de mooiste watervallen op Bali om je te helpen kiezen welke watervallen je precies wil bezoeken.

Onze tip: Doe een tour met gids of excursies op Bali

Reisaanbiedingen naar Bali en Lombok

- Prijsvrij.be €796 (incl. vluchten)
- Sawadee: Vanaf €1404 (incl. vluchten)
- Koning Aap: Vanaf €1558 (incl. vluchten)
- Djoser: Vanaf €1595 (incl. vluchten)

De mooiste bezienswaardigheden, tempels, watervallen, rijstvelden en de beste zonsondergang van Bali bezoeken?
Ga mee met een tour en ontdek de verborgen plekjes van Bali. Kijk snel bij GetYourGuide voor nog meer aanbod of boek hieronder.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste watervallen op Bali

 1. Tegenungan waterval

In de buurt van Ubud kan je voor een frisse duik stoppen bij de populaire Tegenungan-waterval. Deze waterval is misschien wel de indrukwekkendste van Bali. Het water stort vanaf een hoogte van ongeveer 25 meter in de Petanu-rivier. De waterval ligt bovendien middenin een weelderige jungleomgeving, wat voor mooie foto’s zorgt.

Als je de waterval voor jezelf wil hebben, ga je het beste zo vroeg mogelijk. Later op de dag komen de meeste toeristen namelijk naar de waterval om er even af te koelen. Je mag er wel niet het hele jaar door zwemmen. In het regenseizoen tussen november en april komt er nog meer water door de waterval.

Je kan de waterval makkelijk bereiken. De toegang is wel betalend en je moet ook betalen om te parkeren bij de waterval, maar laat dat je zeker niet tegenhouden om deze prachtige natuurattractie te bezoeken.

 1. Goa Rang Reng waterval

De Goa Rang Reng-waterval ligt ook dichtbij Ubud. Het is een aangename plek om af te koelen en een verfrissende duik te nemen. De waterval is een beetje anders dan de andere in dit lijstje, want het water valt niet recht naar beneden, maar botst op bemoste, groene rotsen. Het geeft de waterval een uniek karakter.

2.1. De waterval

Je zal er waarschijnlijk niet alleen zijn, maar het is er wel meestal rustig. Het is de ideale plek om even te pauzeren en leuke foto’s nemen. Je kan het water ingaan, maar let wel op, want het is er glad! Bovenaan de waterval bevindt zich bovendien een klein meertje waar je in kan zwemmen.

2.2. De grottempel

Het weggetje naar de waterval splitst op een bepaald moment in twee. Je kan dan kiezen om door te lopen naar de waterval, of om naar de heilige grottempel Pura Taman Manik Mas te gaan. In de grot komen 2 rivieren samen, een teken van heiligheid. De nieuwe rivier dondert daarna over de waterval naar beneden. Je kan de grot wel enkel bezoeken met een lokale gids.

 1. De Gitgit-waterval

We raden je zeker aan om deze indrukwekkende waterval van maar liefst 40 meter hoog niet links te laten liggen. Het water dondert er naar beneden in een rotsachtige zwempoel. Bezoekers kunnen een duik nemen in het koele water – de ideale manier om te ontsnappen aan de hitte van de dag.

De waterval stroomt het hele jaar door, en splitst zich vaak in twee, wat de lokale bevolking heeft geïnspireerd om deze waterval de 'tweelingwatervallen' te noemen. Onderaan de waterval staat een klein tempeltje.

Er geldt een kleine toegangsprijs tot de watervallen, maar laat dat je niet tegenhouden om deze heerlijke plek te bezoeken. Je kan deze waterval vanaf de weg gemakkelijk bereiken. Je kan een lokale gids vragen ter begeleiding, maar eigenlijk is dat niet nodig. De wandeling is kort en duidelijk en al na enkele minuten stappen bereik je de waterval.

 1. De waterval van Munduk

Deze waterval is een pareltje verstopt in het Balinese regenwoud op zo’n 850 meter boven zeeniveau. Je bereikt de waterval na een korte wandeling vanuit het dorpje Munduk. Langs de weg passeer je prachtige uitzichtpunten en kan je de waterval naar beneden horen donderen. Onderaan de waterval kan je zwemmen in het rotsige poeltje tussen de verfrissende mist van het water.

Je zal er hoogst waarschijnlijk niet alleen zijn, want deze waterval is misschien wel de populairste van Bali. Probeer Munduk daarom te bezoeken in de voormiddag voor de meeste toeristen langskomen.

Je bereikt de waterval ofwel na een korte wandeling van zo’n 300 meter, maar je kan ook een van de wandelroutes nemen die vertrekt vanuit de badplaats Singaraja. Deze tours brengen je langs de watervallen en lokale plantages. Je kan bijvoorbeeld een luswandeling nemen van ongeveer 4 uur die start bij de weg tussen Pancasari en Munduk.

 1. De waterval van Melanting

Dichtbij de waterval van Munduk bevindt zich ook de waterval Melanting die er gelijkaardig uitziet. Je trekt daarvoor iets verder langs een vaak modderige weg die je door het groene regenwoud voert. Je passeert rivieren en steekt ook een brugje over. Zeker iets voor natuurliefhebbers die graag het wilde Bali willen leren kennen.

 1. Nungnung waterval

Deze waterval wordt nog niet zo druk bezocht als de andere in dit lijstje en dat maakt dit exemplaar extra speciaal. Je bereikt de waterval na een wandeling van zo’n 20 minuten langs een betonnen trap van meer dan 500 treden. Eenmaal beneden is de verkoelende waterval dus zeker welgekomen.

Je kan in het kleine meertje onderaan de waterval rustig zwemmen, maar ga niet te dicht bij de waterval. Het water stort er namelijk met veel kracht naar beneden en de rotsen zijn glad.

Je kan parkeren op een gratis parking bij de start van het pad naar de waterval. De parking is gratis, maar om het pad te betreden moet je wel een klein bedrag betalen.

 1. Banyumala Twin waterval

De waterval Banyumala Twin ligt verborgen in een natuurgebied bij het meer Buyan en is nog niet bekend bij het brede publiek. Je mag hier ook in het water bij de waterval zwemmen, de ideale manier om af te koelen na de inspanning.

Je bereikt de waterval na een mooie wandeling door het bos. Het pad is niet aangelegd zoals bij de meeste watervallen, je baant je letterlijk een weg buiten de begane paden. Je bereikt de waterval door een bordje te volgen op de weg tussen Singaraja en Denpasar.

 1. Tukad Cepung waterval

De Tukad Cepung waterval ligt verstopt in een canyon in de jungle. Deze waterval verschilt van veel andere watervallen. Omdat de rotswanden zo gebogen zijn, lijkt het alsof je je in een grot bevindt en het water uit de hemel valt. Een indrukwekkend uitzicht dat je zeker niet mag missen!

Om de waterval te bereiken, moet je een stukje door de canyon lopen. De wandeling door het groene regenwoud duurt ongeveer een kwartiertje en is op zich ook al prachtig. De waterval op het einde is de spreekwoordelijke kers op de taart.

Onze tip: bezoek deze waterval in de ochtend, dan schijnt het licht recht op de waterval en dat zorgt voor een natuurlijke lichtshow die je niet wil missen!

De parking bij de waterval is gratis, maar je moet wel een klein bedrag betalen om in de canyon te gaan.

 1. Tibumana waterval

Deze waterval ligt op ongeveer drie kwartier van Ubud en is nog niet zo bekend als andere watervallen in de buurt. Ook om deze waterval te kunnen bewonderen moet je eerst een wandeling maken waarbij je verschillende treden moet trotseren. Het pad gaat door de jungle en je passeert ook een kleinere waterval voor je aankomt bij de grote Tibumana-waterval. De wandeling duurt ongeveer een kwartier.

De parking is gratis, maar je moet wel een klein bedrag betalen om naar de waterval te mogen stappen.

 1. Extra: Air Terjun Tiu Kelep

Deze waterval ligt niet op Bali, maar wel op het naburige Lombok. Het landschap rond Senaru op Lombok is adembenemend mooi, niet alleen omwille van de berg, maar ook dankzij de weelderige bossen en enkele prachtige watervallen. We raden aan om in Senaru een gids te zoeken die je naar enkele watervallen kan leiden.

Onze favoriet is de Air Terjun Tiu Kelep. Om ze te bereiken maak je een wandeling vanuit Senaru, door prachtig tropisch bos. De spectaculaire watervallen donderen meer dan 50 meter naar beneden. De naam van de waterval vertaalt zich als 'enigszins gekke watervallen'.

 1. Waar verblijven op Bali? Onze favoriete hostels & hotels

Reisaanbiedingen naar Bali en Lombok

- Prijsvrij.be €796 (incl. vluchten)
- Sawadee: Vanaf €1404 (incl. vluchten)
- Koning Aap: Vanaf €1558 (incl. vluchten)
- Djoser: Vanaf €1595 (incl. vluchten)

Enkel een hotel nodig?

Wij raden het LLoyd's Inn Bali aan om je reis te beginnen. Het is de perfecte uitvalsbasis om het zuiden van Bali te ontdekken, alle belangrijke bezienswaardigheden liggen in de buurt. Dit hotel biedt een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, je slaapt in een hypermodern hotel voor een erg voordelige prijs.
 1. Filmpje: prachtige plekjes op Bali

Benieuwd naar Bali? Bekijk alvast dit filmpje waarin je enkele van de mooiste plekjes passeert. Om het groene eiland zelf te bewonderen, zal je natuurlijk naar Bali moeten reizen!

 1. Mis niets tijdens je verblijf op Bali-Lombok met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis op Bali? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Bali-Lombok met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Bali-Lombok.

Bali-Lombok

Gratis preview reisgids Bali downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 12 oktober 2023 - Zuiddam A

Zeer interessante bezienswaardig heden en bestemmingen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?