Ciutadella de Menorca, welke bezienswaardigheden moet je zien?

Koop de volledige reisgids voor € 10

Ciutadella de Menorca, welke bezienswaardigheden moet je zien?

1 maart 2021 in Balearen0 reacties

Ciutadella is is de tweede grootste stad van Menorca, naast de hoofdstad Maó-Mahón. Ciutadella ligt hoog boven haar haven en bestaat uit een wirwar van kleine, nauwe geplaveide straten, pleintjes, trappen en steile lanen. Je komt er tal van extravagante oude paleizen tegen en kerken in barok- en gotiekstijl. Start je ontdekkingstocht van de stad in Port de Ciutadella.

Ben je met de auto? parkeer in de buurt van Passeig des Moll. Deze haven is een idyllische plek om de bootjes op het water te bewonderen en te genieten van de vele historische gebouwen rondom je.

Inhoud artikel

 1. Het indrukwekkende Palacio Torre Saura

Het Palacio Torre Saura, gebouwd in 1839, is het meest indrukwekkende paleis van de stad, zowel dankzij zijn grootte — het beslaat 3/4de van het huizenblok — als door zijn verfijnde neoklassieke architectuur.

 • De grote gewelfde deur aan de voorgevel is niet de hoofdingang, maar werd ontworpen om karren door te laten.
 • Het grote perceel bood genoeg ruimte voor garages en stallingen.
 • De hoofdingang vind je op Carrer Major. Van hieruit leidt een trap omhoog naar de kamers op de eerste verdieping.

Nog op zoek naar een leuk hotel om te overnachten? Bekijk onze favoriete hotels en B&B's op Menorca en haal het beste uit je vakantie!

 1. De thuishaven van de adel, Palacio Olivar

Het grote Palacio Olivar gaat terug tot de 17de -19de eeuw en was lang de thuishaven van de adel van Ciutadella. Het paleis werd gedurende lange tijd bewoond door de familie Oliver die het ook haar naam gaf. Vandaag de dag wonen er nog steeds leden van deze familie in een vleugel van het paleis, terwijl de historisch gezien interessantste vleugel toegankelijk is voor het publiek.

Zodra je door de grote ingang wandelt, zie je de prachtige trappen die je leiden naar de hoofdverdieping. Bezoek, voordat je naar boven gaat, echter eerst nog de oude kelder en de kleine schuur die beide dateren uit de middeleeuwen en nog grotendeels intact zijn. Op de hoofdverdiepingen vind je prachtige meubels en versieringen die zorgvuldig in hun oude glorie werden hersteld.

Download alvast onze gratis preview reisgids en ontdek de mooiste plekjes en verborgen pareltjes van de Balearen.

 1. De Catedral de Santa Maria de Ciutadella

De Catedral de Santa Maria de Ciutadella werd oorspronkelijk gebouwd tussen 1300 en 1362 op de plek waar vroeger een moskee stond. Het gebouw werd opgericht in opdracht van koning Alfonso III van Aragon. De kathedraal is opgetrokken in catalaans-gotische en neoclassicistische stijl.

Nadat de kathedraal in 1558 werd verwoest door de Turken van het Ottomaanse rijk, en in 1626 gewelven van de apsis instortten, werd het gebouw vlug heropgebouwd in de oorspronkelijke stijl. De kerk werd een kathedraal in 1795. De neoclassicistische hoofdgevel werd heropgebouwd in 1813. Een hoogtepunt van het interieur is de barokke kapel van het Angelus die dateert uit de 17de eeuw en enkele meticuleus uitgehouwen zuilen heeft.

 1. Het opvallende Can Saura

Can Saura is één van de vele opvallende historische gebouwen in Ciutadella.. Dit paleis of herenhuis werd gebouwd tussen het einde van de 17de en het begin van de 18de eeuw. De constructie van het huis, ontworpen en gebouwd door Joan Amorós, werd uitgevoerd tijdens de verbouwingswerken van verschillende kerken, allemaal uitgevoerd door leden van de Amorós-familie. Deze familie heeft haar stempel in de stad achtergelaten.

 1. Het artistieke centra van Menorca

Het Centre Municipal d'Art de Ciutadella wordt gebruikt voor verschillende doeleinden en biedt een gevarieerd programma workshops en educatieve programma’s het hele jaar door. Er is een focus op kunstdisciplines zoals schilderen en tekenen, pottenbakken, beeldhouwen, houtsnijwerk, fotografie, gravures, restauratie… Zowel kinderen als volwassenen kunnen hier les volgen, en het is een van de artistieke centra van Menorca.

Graag nog meer Menorca? Lees ons artikel met de mooiste bezienswaardigheden op Menorca
 1. De replica van het Monestir de Santa Clara

Het Monestir de Santa Clara werd opgericht in 1287 door koning Alfonso nadat hij Menorca had heroverd op de moslims. Dit middeleeuwse klooster werd echter verwoest door de Turken in 1558 en moest later worden heropgebouwd. Door de eeuwen heen was dit klooster een van de belangrijkste religieuze plekken in Ciutadella. Het speelt nog steeds een leidende rol tijdens de lokale fiesta’s van Sant Joan.

 • Het belangrijkste kunstwerk in het interieur is een houtreliëf in renaissance-stijl dat dateert van eind 15de - begin 16de eeuw.
 • Men gelooft dat het oorspronkelijk deel uitmaakte van een altaar dat de geboortecyclus van Jezus Christus voorstelde, met de aanbidding van de herders.
 • Jammer genoeg werd het klooster verwoest tijdens de Spaanse burgeroorlog. Het grootste deel van het gebouw dat we nu zien, is een replica die dateert uit de jaren 40.
 1. De geschiedenis van Menorca in het Museu Municipal de Ciutadella

Het interessante Museu Municipal de Ciutadella bevindt zich in het Sa Font Bastion, dat in 1677 op de kliffen langs de haven werd gebouwd.

De permanente collectie hier biedt een informatieve kijk op de geschiedenis van het eiland vanaf zijn eerste kolonisten, doorheen de Pretalayotische en Talayotische culturen en de Romeinse en Moorse periodes, tot aan de integratie van het eiland bij het Koninkrijk Aragon in 1287. Je vindt er heel wat artefacten, en er zijn tal van fascinerende tentoonstellingen.

 1. Waar overnachten op Menorca?

Het aanbod aan hotels en appartementen op Menorca is het grootst in Ciutadella. Over het hele eiland heen zijn er wel hotels en appartementen te vinden dus als je een voorkeur hebt voor een specifieke plek op Menorca is de kans dan ook heel groot dat je daar een slaapplaats kan vinden. Bekijk ook onze favoriete hotels en B&B's op Menorca.

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf op Menorca?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Menorca? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Balearen met alle belangrijke bezienswaardigheden op Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Menorca.

Balearen

Gratis reisgids Balearen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?