Wat is de beste route naar Zweden? Kosten, etappehotels & info

Koop de volledige reisgids voor € 10

Wat is de beste route naar Zweden? Kosten, etappehotels & info

21 maart 2020 in Zweden0 reacties

Zweden zit in de lift als vakantiebestemming. Vooral de indrukwekkende natuur, de moderne steden en de heerlijke keuken lokken steeds meer toeristen. Je kan naar Zweden vliegen, maar je raakt er ook makkelijk met de auto. Een brug verbindt het Zweedse stad Malmö namelijk met het Deense Kopenhagen. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een stukje van je reis met een veerboot af te leggen.

Hieronder zetten we de beste routes naar Zweden op een rijtje.

Inhoud artikel

 1. Hoe lang is het rijden naar Zweden?

Als je de route naar Zweden helemaal met de auto aflegt, moet je zo’n 1000 kilometer overbruggen. De auto is de snelste en goedkoopste manier om Zweden te bereiken.

 • Vanuit Utrecht moet je 950 kilometer overbruggen. Daar doe je ongeveer 9,5 uur over.
 • Vanuit Brussel moet je rekenen op ruim 11 uur om de afstand van 1090 kilometer af te leggen.
 1. Met de auto naar Zweden: de beste route

Het is perfect mogelijk om de hele route naar Zweden met de auto af te leggen. Je rijdt dan eerst naar Duitsland en gaat via Denemarken over de brug in Kopenhagen naar het Zweedse Malmö. Vanuit Malmö kan je dan verder rijden naar je vakantiebestemming.

2.1. Door Duitsland

Je rijdt eerst richting het Duitse Bremen.

 • Vanuit België ga je via de Nederlandse steden Roermond en Venlo naar de grens met Duitsland. Daar neem je de A40 naar Duisberg. Vervolgens ga je naar Münster via de A43 waar je dan de A1 neemt naar Bremen.
 • Vanuit zuid- en midden-Nederland rijd je bij Hengelo de grens met Duitsland over en neem je de A30 richting Osnabrück. Daar neem je de A1 naar Bremen.
 • Vanuit het noorden van Nederland rijd je naar het Duitse plaatsje Leer waar je de A28 kan nemen naar Bremen.

In Bremen neem je de A1. Je blijft de A1 volgen tot Hollenstedt waar je afslaat op de A261 richting Hamburg. Bij Hamburg neem je vervolgens de A7 in noordelijke richting. Bij Flensburg steek je dan de grens met Denemarken over.

Onze tip: Bremen is ook een leuke plek voor een eventuele tussenstop. Kom er alles te weten of het Bremer stadsmuzikanten. Boek je kamer in voor een tussenstop online.

2.2. Door Denemarken

 • Je vervolgt hier de weg op de E45 richting Kolding.
 • Daar sla je vervolgens af naar de E20 richting Kopenhagen via Odense, Nyborg en Slagelse.
 • Op deze route steek je eerst de zeestraat Kleine Belt over bij Snoghøj via de brug Den Nye Lillebæltsbro naar Staurby
 • Vervolgens steek je bij Nyborg de zeestraat Grote Belt over via de Sotrebæltsbroen (Grote Belt-brug) naar Halsskov. Om die laatste brug over te steken moet je 18 euro tol betalen.
 • Je blijft daarna de E20 volgen tot de luchthaven van Kopenhagen.

2.3. De brug Øresundsbron naar Zweden

In Stockholm kan je via de beroemde Sontbrug (Øresundsbron) de grens met Zweden oversteken. Om deze brug over te steken moet je 53 euro tol betalen. Je kan je tol ook vooraf online betalen, je betaalt dan maar 48 euro. Eenmaal over de brug ben je in het Zweedse Malmö. Vandaar kan je je weg vervolgen naar de rest van Zweden.

2.4. Van Malmö naar Stockholm

Om van Malmö naar de hoofdstad Stockholm te rijden moet je nog 610 kilometer overbruggen. Reken daarvoor op 6,5 uren. Je kan twee routes nemen, één door het Zweedse binnenland en een andere langs de kust.

De route via het Zweedse binnenland (610 kilometer, 6,5 uur)

 • Wanneer je doorrijdt naar Stockholm neem je eerst in Malmö de A6.
 • Je volgt de A6 dan tot in Helsingborg waar je de E4 oprijdt.
 • Je komt via deze route ook langs onder andere Jönköping, Linköping en Norrköping. De E4 komt in de buurt van Pershagen samen met de E20. Daar rijd je dan verder tot Stockholm.

De route via de kust (690 kilometer, 8 uur)

 • Je slaat bij Malmö af op de E22 die je langs de kustlijn naar Norrköping brengt.
 • Vanaf Norrköping vervolg je de weg zoals je de route via Jönkoping, Linköping en Norrköping naar Stockholm zou rijden.

2.5. Kaartje met route naar Zweden met de auto

 1. De beste etappehotels langs de route

Het is een goed idee om de lange reis naar Zweden in tweeën te splitsen. Onderweg overnacht je dan in een etappehotel. Waar je overnacht, hangt af van hoe lang je wil rijden. Het Duitse Flensburg ligt ongeveer in het midden van de route, aan de grens met Denemarken. Wil je wat eerder stoppen, dan kan je overnachten in Hamburg. Wie op de eerste dag verder wil rijden, kan in Odense of Kopenhagen overnachten.

Etappehotel in Flensburg

Dittmers Hotel ligt vlakbij het centrum van Flensburg. Je overnacht er in verzorgde kamers en 's ochtends wordt er een uitstekend ontbijtbuffet geserveerd. Dittmers Hotel heeft een ruime parking waar je altijd gratis kan parkeren, een groot voordeel! Je verblijft hier vanaf 128 euro. Meer info en boeken.

3.2. In de buurt van Flensburg

Wie goedkoper wil overnachten, kan dat in de dorpen rondom Flensburg. Een uitstekende optie is het kleinschalige Land-gut-Hotel Westerkrug op 12 kilometer voor Flensburg. Een beter ontbijt zal je niet vinden en de kamers zijn ook heel verzorgd. Je overnacht hier vanaf 94 euro en voor een familiekamer betaal je 124 euro. Meer info en boeken.

Er zijn natuurlijk nog heel wat andere hotels in Flensburg waar je kan overnachten.

3.3. Etappehotel in Odense

Cabinn Odense is een ideaal etappehotel. Je kan er makkelijk parkeren, de kamers zijn verzorgd en er wordt een lekker ontbijt geserveerd. Je kan ook snel nog even Odense zelf verkennen. Vanuit het restaurant heb je een mooi uitzicht op de stad. Je verblijft er vanaf 92 euro. Meer info en boeken.

Boek hier een overnachting in andere hotels in en rond Odense.

3.4. Etappehotel in Kopenhagen

Wie op de eerste dag het grootste deel van de route wil afleggen, kan er eventueel voor kiezen om te overnachten in Kopenhagen. Daar raden we Comfort Hotel Vesterbro aan. Het is een modern en betaalbaar hotel in het centrum van Kopenhagen. Er wordt een gevarieerd ontbijtbuffet geserveerd en de kamers zijn mooi ingericht. Je verblijft er vanaf 132 euro. Meer info en boeken.

 1. Met de ferry van Duitsland naar Denemarken

4.1. Puttgarden - Rødby

Met Scandlines kan je de reis een klein beetje inkorten. In het Duitse Puttgarden kan je naar het Deense Rødby varen. Je bespaart daarmee 150 kilometer.

 • Een enkele overtocht kost 67 euro.
 • De ferry vertrekt de hele dag door elk half uur vanaf Puttgarden en doet er drie kwartier over om Rødby te bereiken.

4.2. Route naar Puttgarden

Om naar Puttgarden te rijden, blijf je in Hamburg de A1 volgen tot die overgaat in de E47. Daar sla je af op de 207. Op het einde van die weg kom je bij de terminal van Puttgarden.

 • Vanuit Utrecht overbrug je de afstand van 600 kilometer in 6 uur
 • Vanaf Brussel doe je er 7,5 uren over om de 740 kilometer af te leggen.

4.3. Rødby - Malmö

Vanaf Rødby ga je vervolgens verder naar Malmö via de E47 en daarna rijd je over de E20 naar Kopenhagen. Je legt de afstand van 190 kilometer af in ongeveer 2 uur.

4.4. Combitickets

 • Je kan ook een combinatieticket kopen waarin de oversteek van Puttgarden naar Rødby en de tol voor de Øresundsbron inbegrepen zit. Een enkele reis kost dan 114 euro.
 • Daarnaast bestaat er ook een ticket die de oversteek van Puttgarden naar Rødby combineert met een ferry van het Deense Helsingør naar het Zweedse Helsingborg, een oversteek van 20 minuten. Dat ticket kost ook 114 euro. Je rijdt dan 200 kilometer van Rødby naar Helsingør tussen de twee havens.
 1. Met de ferry van Duitsland naar Zweden

5.1. Rostock - Trelleborg (Malmö)

Stena Line organiseert vanuit Duitsland dagelijks overtochten naar Trelleborg vlakbij Malmö vanuit de Duitse stad Rostock. De ferry doet er 6 uur over en vertrekt drie keer per dag, om 07:10, 15:10 en 22:30. De nachtferry doet er wel ruim een uur langer over. De oversteek kost 40 euro per auto. Je kan er ook voor kiezen om een cabine te boeken. Dat is vooral aangenaam voor wie de nachtelijke oversteek kiest.

Je kan vanuit Rostock ook aan boord gaan van een ferry van de rederij TT Line. Die ferry’s doen er 6 uur over en vertrekken ook drie keer per dag, om 08:00, om 13:45 en om 22:30. Een enkel ticket kost 49 euro per auto. Je kan ook hier een slaapstoel of cabine boeken.

Route naar Rostock:

De terminal van Stena Line in Rostock bereik je door in Hamburg op de A1 te blijven tot voor Lübeck, waar je afslaat naar de A20. Je blijft de A20 volgen tot de rotonde voor Dummerstorf waar je afslaat naar de A19. Je rijdt de A19 helemaal af tot je op de E55 komt. Je volgt de E55 dan tot je aan de terminal van Stena Line komt.

 • Vanuit Utrecht doe je er 6,5 uur over om de 635 kilometer te overbruggen.
 • Vanaf Brussel moet je op 8 uur rekenen om de 780 kilometer af te leggen.

5.2. Sassnitz - Trelleborg (Malmö)

Stena Line biedt ook ferry's vanuit Sassnitz aan. De ferry vanaf Sassnitz vertrekt twee keer per dag en doet er vier uur over. Je kan vertrekken om 13:00 en om 23:00. Een enkele oversteek kost 25 euro per auto. Op de ferry vanuit Sassnitz kan je geen cabines boeken.

Route naar Sassnitz:

Voor de terminal in Sassnitz blijf je de A20 voorbij Rostock volgen en sla je bij Grimmen af naar de E251. Die volg je helemaal tot aan Lietzow waar je op de B96 komt. Je volgt de B96 tot je bij de terminal terechtkomt.

 • Deze route is 765 kilometer lang vanuit Utrecht. Je doet er 8 uur over om de afstand te overbruggen.
 • Vanuit Brussel moet je 905 kilometer afleggen. Reken daarvoor op 9,5 uur.

5.3. Kiel - Göteborg

Eenmaal per dag om 18:45 vertrekt ook een ferry vanuit het Duitse Kiel naar de stad Göteborg. Je komt de volgende ochtend aan om 09:15. Een enkele overtocht met auto kost 65 euro. Je krijgt dan ook een eigen cabine om te overnachten.

De ferry van Kiel naar Göteborg is een goede optie voor wie niet te lang achter het stuur wil zitten. Je kan ook eten kopen op de boot.

Route naar Kiel:

Voor de terminal van Stena Line in Kiel volg je bij Hamburg de A7 tot aan Loop waar je de A215 oprijdt. Rijd dan verder tot Kiel waar de weg overgaat in de Schützenwall. Daar sla je af op de Ziegelteich naar de Schwedenkai, waar je de terminal kan vinden.

 • Vanaf Utrecht moet je 540 kilometer afleggen om Kiel te bereiken. Je bent 5,5 uur onderweg.
 • Vanaf Brussel is het 680 kilometer. Die afstand overbrug je in 7 uur.
 1. Ferry van Denemarken naar Zweden

6.1. Frederikshavn - Göteborg

De ferry tussen Frederikshavn en Göteborg vertrekt dagelijks meerdere keren per dag. De boot doet er 3,5 uur over om de afstand af te leggen. De ferry's vertrekken om 03:30, 08:30, 14:00, 16:45, 20:15 en om 22:30. Een enkel ticket kost 39 euro per auto. Aan boord kan je eten of uitrusten in comfortabele stoelen.

Route naar Frederikshavn:

Om Frederikshavn te bereiken rijd je via Kolding op de E45 naar Aarhus en Aalborg. Je rijdt helemaal door tot aan de terminal van Stena Line in Frederikshavn.

 • Deze route is 955 kilometer lang vanaf Utrecht en duurt ongeveer 10 uur.
 • Vanaf Brussel ben je 11,5 uur onderweg om de 1100 kilometer af te leggen.

6.2. Grenå - Varberg

Een tweede overtocht vanuit Denemarken vertrekt vanaf Grenå naar Varberg. Die ferry vertrekt twee keer per dag en doet er vijf uur over, eenmaal om 01:00 en eenmaal om 14:00. Een ticket kost 40 euro voor een enkele reis per auto. Je kan aan boord eten kopen.

Route naar Grenå:

Om Grenå te bereiken rijd je naar Aarhus waar je afslaat op de 15 die je tot aan Grenå blijft volgen. Daar neem je de 16 die je tot aan de terminal brengt.

 • Vanuit Utrecht doe je er 9 uur over om de 845 kilometer te overbruggen
 • Vanuit Brussel is de route 985 kilometer lang. Reken op 10,5 uren om de afstand af te leggen.

Varberg ligt op een uurtje rijden van Göteborg, zo’n 75 kilometer verder.

 1. Van Gent naar Göteborg op een vrachtschip

Meegaan op het vrachtschip van Gent naar Göteborg is een unieke ervaring. Je reis begint zo al meteen.

Je kan in Gent aan boord gaan van een vrachtschip van DFDS. Je bent dan 32 uur onderweg. Je kan ervoor kiezen om in de ochtend of in de avond te vertrekken. Wanneer je ’s ochtends vertrekt, kom je aan in Zweden twee dagen later in de avond. Wanneer je ’s avonds vertrekt, kom je twee dagen later in de ochtend aan. Je krijgt een cabine met badkamer en alle maaltijden zijn inbegrepen.

Je betaalt daarvoor 215 euro per volwassene en 110 euro voor een kind tussen de 5 en 15 jaar oud. Kinderen jonger dan 5 mogen om veiligheidsredenen niet aan boord van het vrachtschip. Ook dieren zijn niet toegestaan. Voor een auto betaal je 190 euro en er komen ook nog 35 euro administratiekosten bij.

 1. Waar overnachten in Zweden (met korting)

Op zoek naar een lodge, hotel of hostel, tijdens je bezoek aan Zweden? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk aanbod).

Booking.com

 1. Mis niets van Zweden met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zweden? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuid-Zweden met een volledige uitgestippelde rondreis door Zweden, en meer dan 130 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zweden.

Zuid-Zweden

Gratis reisgids Zuid-Zweden downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?