15 bezienswaardigheden in West Country die je moet zien

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 bezienswaardigheden in West Country die je moet zien

Het zuidwesten van Engeland staat op cultureel en sociaal gebied wat apart van de rest van het Verenigd Koninkrijk. De West Country, zoals het gebied ook wel genoemd wordt, strekt zich uit van Cornwall in het westen tot Wiltshire en Gloucestershire in het oosten.

De streek heeft een heel divers landschap en beschikt over prachtige bezienswaardigheden. Wij hebben voor jou alvast de beste bezienswaardigheden in Zuidwest-Engeland op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

 1. Het mysterie van Stonehenge

Stonehenge is met voorsprong één van de bekendste bezienswaardigheden in het Verenigd Koninkrijk. Op de site zijn er sporen gevonden van nederzettingen die 5000 jaar oud zijn. De fameuze steencirkel zelf dateert van 2500 voor Christus. De cirkel vorm het hart van de site waarop er nog heel wat andere historische bezienswaardigheden terug te vinden zijn.

In de cirkel zijn er 2 verschillende soorten stenen: grote rechtopstaande stenen (sarsens) en kleinere bluestones. De hoefijzervorm en de buitenste cirkel werden opgebouwd met de grote rechtopstaande stenen. De dubbele bogen tussen deze grote stenen worden gevormd door de bluestones.

Stonehenge is tijdens zijn lange geschiedenis belangrijk geweest voor talrijke culturen. Tot op de dag van vandaag is het voor velen nog steeds een spirituele bezienswaardigheid, dit komt vooral vanwege het mysterie dat blijft hangen rond de creatie van de henge. Lees hier meer over Stonehenge

Wil je graag Stonehenge nabij Londen bezoeken? Koop je tickets online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan om je ticket te kopen. Je kan ook een georganiseerde tour vanuit Londen naar Stonehenge boeken, ideaal als je geen vervoer te plaatse hebt.

 1. Het prachtige blauwe water van de Lulworth Cove

Lulworth Cove is een adembenemend mooi deel van de zuidkust met unieke vormen en prachtig blauw water. Het gebied werd gevormd door de kracht van het toenemende smeltwater aan het einde van de laatste ijstijd. Lulworth Cove is je eerste kennismaking met de pracht van de Jurassic World Heritage Coast. In deze afgeronde inham vind je een wit kiezelstrand dat in de zomermaanden bijzonder populair is bij vakantiegangers. De plek wordt vaak beschreven als een van de mooiste natuurlijke wonderen van Zuidwest-Engeland.

 1. De prachtige landschappen in Dartmoor National Park

Het Dartmoor National Park is een uitgestrekte heide dat bestaat uit een robuust landschap van rotsige heuvels, moerassen, bossen en rivieren. Het park telt heel wat wandelpaden waar je de hoefsporen van de dartmoorpony kan terugvinden.
Treed duizenden jaren terug in de tijd in de voetsporen van de eerste bewoners van dit gebieden bezoek de oude graven, neolithische monumenten, steencirkels uit de bronstijd of verwoeste middeleeuwse boerderijen die achtergelaten geweest zijn. Er zijn ook heel wat kleine pittoreske dorpjes te vinden die er zich perfect toe lenen om een korte tussenstop te maken..

 1. Eden Project en haar indoor regenwoud

Het Eden Project is een unieke attractie waar er heel wat planten uit verschillende klimaten te vinden zijn. De site bestaat uit twee koepels die aan elkaar grenzen. In deze koepels zijn onder andere 5000 plantensoorten te vinden en het 's werelds grootste indoor regenwoud. Verder is er ook een botanische tuin met planten die afkomstig zijn uit de omgeving. Het project werd geopend in 2001 en werd gebouwd op de restanten van een oude kaolinietmijn. Meer info op de website.

 1. De fantastische Scilly-eilanden

De archipel van de Scilly-eilanden bestaat in feite uit honderden eilandjes, maar slechts 5 ervan worden permanent bewoond: St Agnes, St Martins, Bryher, Tresco en St Mary's. De Scilly-eilanden staan vooral gekend voor hun verborgen baaien, prachtige rotsformaties, prehistorische overblijfselen, charmante dorpjes en veel fauna en flora. Op de Scilly-eilanden kan je het allemaal vinden. Wil je overnachten op één van de eilanden? Dan kan je de meeste accommodaties vinden op het eiland St Mary’s.

 1. Het Kasteel van Tintagel

Het kasteel van Tintagel combineert geschiedenis, mythe en adembenemende landschappen. Geschiedenis en legende gaan hier hand in hand. De eerste bekende nederzetting dateert al uit de Romeinse tijd. Tussen 450 en 650 n.C. werd Tintagel een belangrijk handelscentrum. Daarna zou de plek voor meer dan 500 jaar verlaten zijn, tot in de 11de eeuw, toen het werd aangewezen als geboorteplek van de legendarische koning Arthur. Tussen 1225-33 werd er een kasteel gebouwd. Mythe en geschiedenis raakten verstrengeld, en hoewel het kasteel in realiteit weinig gebruikt werd, heeft het een erg belangrijke rol in de verhalen van koning Arthur.
Aan de voet van het kasteel ligt Merlin’s Cave, een zeegrot van zo’n 100 m lang die volledig door Tintagel Island gaat. Bij laagtij kan je door de grot wandelen.

 1. De prachtige Cheddar Gorge

Cheddar Gorge is een bekende kalksteenkloof en is één van de mooiste, natuurlijke fenomenen in Somerset. Neem de tijd om Cheddar Gorge te bezoeken en kies er voor om een wandeling te maken, de vele grotten hier te ontdekken of één van de talrijke activiteiten die je kan doen in dit prachtig landschap. Cheddar Gorge is een echt paradijs voor natuurliefhebbers.

Wil jij ook deze prachtige bezienswaardigheden en natuurfenomenen zien in Zuidwest-Engeland? Download onze rondreis Zuidwest-Engeland met een compleet uitgewerkte voorbeeldroute.

 1. Truro, hoofdstad van Cornwall

Truro is de hoofdstad van Cornwall. Dit is een van de 5 steden in de regio waar tin werd geanalyseerd en bestempeld voor de export. Vandaag is het een drukke en commerciële stad met een bruisend centrum, Georgiaanse straten en veel evenementen. Naast de 19de-eeuwse kathedraal is er ook een scala aan historische kerken en andere bezienswaardigheden zoals het Royal Cornwall Museum, waar je meer te weten komt over de geschiedenis en het erfgoed van Cornwall.

 1. Falmouth

Falmouth kijkt uit op een bloeiende haven die de toegangspoort vormt tot de rivier Fal. Het stadje is vooral bekend voor haar familievriendelijke stranden. Het is ook een creatieve plek met veel kunstgalerijen waarvan het aantal alleen maar stijgt. Aan het eind van het schiereiland bevindt zich het kasteel van Pendennis. Je kan er genieten van een prachtig uitzicht. In de haven kun je ook het Nationale Maritieme Museum bezoeken waar je in de vele tentoonstellingen iets bijleert over het lokale maritieme erfgoed, vissen, smokkelen en de kustreddingsdienst.

 1. Het mysterieuze Bodmin Moor

Bodmin Moor, waar grote dieren ronddwalen en vreemde dingen gebeuren, heeft iets mysterieus. Dit stukje granieten heidegebied kent een lange geschiedenis en stamt geologisch gezien uit het Carboon (ongeveer 360-300 miljoen jaar geleden). Hoewel het nu een ongerept stuk natuur is, was het toch al bewoond in het neolithisch tijdperk, toen de eerste boeren de bomen uit het landschap haalden. Hun megalithische monumenten, hutcirkels en cairns (steengraven), samen met die van hun opvolgers uit de bronstijd, kleuren nog steeds deze streek.

Over Dozmary Pool wordt gezegd dat dit het meer is waar Sir Beldevere, uit de legende van koning Arthur, het legendarische zwaard Excalibur naar de Lady of the Lake gooide.
Er zou ook een mysterieus beest in Bodmin Moor ronddwalen, maar net zoals bij het monster van Loch Ness, werd het nooit geïdentificeerd.

 1. Bodmin Jail

De historische Bodmin Jail werd in 1779 gebouwd, onder meer voor oorlogsmisdadigers. In 1850 werd beslist dat de gevangenis niet langer geschikt was, en er werd een nieuwe gevangenis gebouwd. Een deel kwam in handen van de Royal Navy. De vrouwengevangenis werd gesloten in 1911 en de mannengevangenis in 1916 omdat de gevangenen en het personeel moesten gaan vechten in WO I. De gevangenis van de Navy werd in 1927 definitief gesloten. Sindsdien zijn er in Cornwall geen gevangenis meer.

Het huidige museum is niet voor gevoelige kijkers. Expliciete poppen staan er naast bordjes met uitleg over de gevangenen en hun misdaden.

 1. Lanhydrock House

Lanhydrock is een laat Victoriaans landhuis. Er heerst een sterke Downtown Abbey vibe. Wandel ook even in de tuinen en bossen en geniet van het gezang van de vele vogels. Tijdens de week zijn er gratis rondleidingen.

 1. Het oude Trerice landhuis

Trerice is een oud Elizabethaans landhuis met prachtige gronden. Op het landgoed vind je onder meer een boomgaard met oude variëteiten van fruitbomen. Van de 14de eeuw tot 1768 woonde de familie Arundell van Trerice hier. Verwacht je aan een reis doorheen de tijd wanneer je door de kamers dwaalt. Je kunt ook archeologen aan het werk zien en doorheen de zomer zijn er heel wat evenementen.

 1. Lizard Point, het meest zuidelijke punt van Groot-Brittannië

Lizard Point is het meest zuidelijke punt van Groot-Brittannië. Het is bekend om zijn uniek gesteente: serpentijn, een donkergroene steen met rode en witte afwerkingen. Ornamenten uit deze steen waren bijzonder populair in de Victoriaanse periode.

In Lizard Point vind je onder andere een vuurtoren, kliffen met een turkooisblauwe zee en witte stranden, en heel wat fascinerende fauna. Lizard Point speelde ook een belangrijke rol in de uitvinding van de draadloze communicatie. Wil je hier meer over te weten komen, bezoek dan het Wireless Station en het Marconi Centre in Poldhu.

 1. Het Normandische Restormel Castle

Restormel Castle is één van de vier grote Normandische kastelen in Cornwall, naast Launceston, Tintagel en Treaton. Het kasteel is vooral opmerkelijk door zijn circulaire vorm. In de ruïnes kun je nog steeds de belangrijkste kamers zien die gebouwd werden in de 13de eeuw.

Hou vooral je ogen open voor de zwarte fazant die in dit gebied leeft. Dit is een toevluchtsoord voor dieren en je kunt er, vooral in de lente, prachtige bloemen in bloei zien. Dit is ook een toffe plek om te picknicken.

 1. Waar overnachten in Zuidwest-Engeland? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Zuidwest-Engeland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Plymouth, Penzance en Salisbury. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Download onze reisgids Zuidwest-Engeland en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zuidwest-Engeland? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuidwest-Engeland met 128 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zuidwest-Engeland.

Zuidwest-Engeland

Gratis reisgids Zuidwest-Engeland downloaden- 1 juli 2019 - Anneke

Ik heb een en ander nog niet gelezen

- 13 juni 2019 - Josette van der Heijden

Minack theater, mount Michael, lands End, hidden gards of Heligan, charlestown, buckfast abbey

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?