Bran, Râşnov en omgeving: Op zoek naar Dracula in Transsylvanië?

Koop de volledige reisgids voor € 10

Bran, Râşnov en omgeving: Op zoek naar Dracula in Transsylvanië?

29 juli 2019 in Roemenië0 reacties

De vampier Dracula is wereldberoemd en doet de verbeelding spreken. In Bran kan je het bijzondere kasteel van Bran bezoeken dat vaak met Dracula geassocieerd wordt. Ook in de buurt valt er heel wat te beleven. Het kasteel van Dracula bevindt zich dichtbij de steden Râşnov en Braşov waar je ook heel wat kan bezoeken. Historische steden, leuke musea en mooie natuur, dit deel van Transsylvanië heeft het allemaal.

Hieronder vertellen we je alles over het kasteel van Bran en we zetten de mooiste bezienswaardigheden in de buurt op een rijtje.

Daguitstappen, tours en excursies naar Bran

Het kasteel van Bran bezoeken en de wachtrij overslaan? Koop je tickets online of ga mee met een tour vanuit Boekarest.

Inhoud artikel

  1. Het kasteel van Bran

1.1. Het kasteel van Dracula

De beroemdste attractie van Bran is het kasteel. Dit fascinerende sprookjeskasteel met zijn puntige torentjes op een hoge rotspiek, wordt vaak geassocieerd met de Dracula-legende (het personage uit Bram Stoker's Dracula). Een echt verband tussen het kasteel en Vlad de Spietser ontbreekt eigenlijk, maar je hoeft niet veel fantasie te hebben om in dit kasteel de woning van een vampier te zien. Wanneer je voor het kasteel staat, kan je je voorstellen hoe een vleermuis ’s nachts uit één van de hoge ramen vliegt om de dorpsbewoners in de pittoreske huizen beneden te terroriseren.

1.2. Museum

Het kasteel werd gebouwd in de 14e eeuw en had in de loop der jaren heel wat eigenaars. In 1920 werd het kasteel een koninklijke residentie voor de Roemeense monarchie en was het de favoriete woning en het toevluchtsoord van koningin Marie. Het kasteel is nu een museum waar je de met liefde verzamelde kunst en meubels van koningin Marie kan bewonderen.

Onze tip: De wachtrijen kunnen soms oplopen. Daarom raden we je aan om vooraf online je toegangsticket voor het kasteel van Bran te kopen.
Wil je het kasteel op een originele manier verkennen? Boek dan de Dracula nachttour in het kasteel.

Filmpje: een virtueel bezoek aan het kasteel van Bran

Benieuwd naar het kasteel van Dracula? Bekijk dit filmpje en breng virtueel een bezoek aan het kasteel van Bran. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Roemenië moeten afzakken!

  1. Bezienswaardigheden in de buurt van Bran

2.1. Libearty Bear Sanctuary

In het Libearty Berensanctuarium in Zărneşti krijgen getraumatiseerde beren ruimte en rust om te herstellen. Er zijn ook rondleidingen voor wie meer wil leren over de beren in het park. De verhalen die je hoort over de beren zijn hartverscheurend. Ze werden gebruikt in circussen of zelfs als animatie in restaurants. Je moet wel vroeg opstaan om het park te bezoeken, want het sluit al om 11.30 uur. De weg naar het park is oneffen en moeilijk te bereiken bij regenachtig weer. Meer info op de site

2.2. Piatra Craiului Nationaal Park

Zărneşti is de toegangspoort tot het adembenemend mooie Piatra Craiului Nationaal Park waar je in de bossen avontuurlijke wandelingen kan maken en dieren in het wild kan spotten. Wandel naar Botorog om je waterfles te vullen bij een bergbron voor je verder op pad gaat. In de buurt zijn er ook berggidsen beschikbaar voor wie liever onder begeleiding op verkenning gaat.

  1. De citadel van Râşnov

3.1. Het indrukwekkende fort

Râşnov is vooral beroemd om z’n citadel die werd gebouwd als onderdeel van een verdedigingslinie voor de Transsylvanische dorpen. De citadel dateert van tussen 1211 en 1225, al zijn er ook bewijzen dat hier al mensen leefden in het Dacische tijdperk (eerste en tweede eeuw na Christus) en zelfs in prehistorische tijden.

De citadel ziet er tamelijk eenvoudig uit en is opgebouwd uit bakstenen, houten poorten, platforms en rode dakpannen. De muren van de citadel zijn tot 5 meter hoog en tot 1,5 meter dik.

3.2. Museum

In de citadel zelf is er een klein museum waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de regio en de lokale kunst en ambachten. Je kan er ook een collectie historische artefacten zien.

3.3. De Turkse waterbron

De afwezigheid van een waterbron in de citadel leidde tot problemen tijdens langdurige belegeringen. In 1623 werd daarom besloten een put te graven. Twee Turkse gevangenen werden ingezet voor het graafwerk. Ze groeven maar liefst 17 jaar lang en je ziet nog steeds de verzen van de koran die ze op de muren van de put hebben geschreven. Hun uiteindelijke lot is onbekend. De bron was tot 1850 in gebruik.

3.4. Een verborgen schat?

De oudere mensen van het gebied geloven dat er een schat van meer dan 300 jaar oud in de put ligt, maar helaas hebben zoektochten tot nu toe niks opgeleverd.

Als je geen zin hebt om de steile heuvel op te gaan waar de citadel zich bevindt, is er ook een kabelbaan die je voor een kleine prijs naar de top brengt (toegang via het dorpsplein).

3.5. Dino Park

Net buiten Râşnov ligt het Dino-park. In dit gezinsvriendelijke park wandel je tussen grote beelden van dinosaurussen, een speeltuin, een museum en er zijn nog enkele andere activiteiten voor kinderen. Leuk om te bezoeken wanneer je met je gezin op reis bent.

  1. Bezienswaardigheden in de buurt van Râşnov

4.1. Sinaia

In het mooie Sinaia krijg je een voorproefje van Transsylvanië. Dit stadje ligt genesteld in het Bucegi-gebergte en beschikt over een heleboel historische en natuurlijke bezienswaardigheden. De bekendste bezienswaardigheid is het Sinaia-klooster dat in de stad zelf ligt en gesticht werd in 1695. Het is vernoemd naar het klooster op de berg Sinaï in Eygpte. Het is een leuke plaats om te wandelen in de zomer en om te skiën in de winter.

4.2. Kasteel van Peleş

Boven de stad vind je het beroemde kasteel van Peleş en zijn kleinere buur, het Kasteel van Pelişor. Het Kasteel van Peleş werd gebouwd tussen 1873 en 1914 in neo-renaissancistische bouwstijl voor koning Carol I. De sprookjesachtige façade maakt het één van de meest opvallende kastelen in Europa. Er zijn elke dag rondleidingen, maar in november gaan de deuren dicht

Een deel van hetzelfde complex, het Kasteel van Pelişor, werd ook gebouwd in opdracht van koning Carol I voor zijn zoon en erfgenaam, de toekomstige koning Ferdinand en koningin Marie. Het bouwwerk is in art-nouveaustijl opgetrokken en het werd voltooid tussen 1899 en 1902.

4.3. Babele

Babele (wat 'de oude vrouwen' betekent) en de Bucegi-sfinx zijn twee beroemde rotsformaties in de Bucegi-bergen van de zuidelijke Karpaten. Ze behoren tot de beroemdste en populairste natuurlijke attracties van het land. De 'oude vrouwen' hebben de vorm van een reeks grote paddenstoelen, terwijl de sfinx een beetje lijkt op het mythologische schepsel.

Je kan de rotsformaties bereiken met de wagen of met de kabelbaan vanuit Buşteni. Fietsliefhebbers kunnen vanuit Bucegi door de Juniper-vallei naar de site fietsen.

4.4. Ploieşti

Ploieşti bestaat overwegend uit beton en dat maakt het niet meteen een aantrekkelijke stop. Dit is Roemenië’s grootste oliestad. In 1857 werden zowel hier net als in Petrolia (Canada) 's werelds eerste olieschachten gemaakt. De eerste olieraffinaderij ter wereld werd hier gebouwd. Je kan er bedenkingen bij hebben en het deprimerend vinden, maar een korte stop in Ploieşti loont wel de moeite wanneer je tijd hebt.

De stad heeft ook een aantal musea die een bezoekje waard zijn, zoals het Nationaal Oliemuseum, het Klokkenmuseum, het Ion Luca Caragiale Museum en het Natuurhistorisch Museum.

4.5. Câmpina

Câmpina is een andere oliestad in Roemenië. Je kan hier even stoppen voor twee toeristische bezienswaardigheden. Tussen de oliewinning en de betonnen constructies staat het kasteel van Iulia Hasdeu, een klein kasteel dat in de jaren 1890 gebouwd werd door de historicus en politicus Bogdan Petriceicu Hasdeu. Het is nu een klein museum.

Je kan verder ook een bezoek brengen aan het Nicolae Grigorescu Memorial Museum, de laatste woonplaats van de beroemde Roemeense schilder Nicolae Grigorescu (1838-1907).

  1. Seven Ladders Canyon

Diep in het Piatra Mare-gebergte, ligt de Seven Ladders-canyon, een plek die een mini-avontuur biedt voor wie graag de natuur wil verkennen. Hoewel hier elk jaar veel toeristen komen, wordt de route niet aanbevolen voor jonge kinderen of mensen met hoogtevrees, want het beklimmen van de ladders is niet voor angsthazen.

Je beklimt in de Seven Ladders-canyon de 7 ladders terwijl je langs verbazingwekkende watervallen passeert. Een onvergetelijk uitzicht! Als je eenmaal de ladders door de kloof hebt beklommen, kan je nog verder doorgaan en helemaal omhoog klimmen naar Prăpastia Ursului (Gap Bear) en verder naar een bergchalet.

  1. Braşov

Deze Saksische nederzetting is de op een na grootste stad in Transsylvanië en een van de bekendste toeristische bestemmingen. Je kan er rondwandelen in het charmante oude centrum en je moet ook zeker de Zwarte Kerk bezoeken. Andere niet-te-missen bezienswaardigheden zijn de historische stadspoorten, de middeleeuwse uitkijktoren en de interessante musea. Ook Strada Sforii, een van de smalste straten van Europa, is zeker een bezoekje waard.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Roemenië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Roemenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Transsylvanië en Noord-Roemenië met een uitgewerkte rondreis van 10 of 15 dagen met daarbij ook 4 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten).
Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Transsylvanië.

Transsylvanië en Noord-Roemenië

Gratis reisgids Transsylvanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?