Wintervakantie in de bergen: dit is de checklist voor je auto

Koop de volledige reisgids voor € 10

Wintervakantie in de bergen: dit is de checklist voor je auto

29 september 2023 in Reisinfo0 reacties

Kijk, het is niet zo gek dat wij als volkje van het meest platte land ter wereld dol zijn op de bergen. In de vakantie trekken we dan ook massaal richting de hogergelegen delen van Europa. Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk, het zijn populaire bestemmingen om met de auto heen te rijden. Zowel in de zomer, als ook in de winter. In de koude maanden is een goede voorbereiding extra belangrijk voordat je je auto een steile Alp op stuurt. Bekijk onze snelle checklist.

De winter komt er weer aan. Dat betekent dat veel landgenoten weer een weekje de sneeuw opzoeken, bij voorkeur met de auto. Van haarspeldbocht naar uitzichtpunt, het is veelal genieten tijdens een roadtrip. Als je op skivakantie gaat, is het goed vooraf te controleren of je auto goed uitgerust is voor het weer in de bergen. Met onze checklist ben je in 5 stappen klaar voor vertrek:

Inhoud artikel

 1. Controleer je autoverzekering

Misschien ben jijzelf wel goed verzekerd in de sneeuw dankzij je zorg- en reisverzekering, maar is je auto dat ook? Check de winterdekking van je autoverzekering op de volgende punten:

 • Even een opfrisser: welke autoverzekering heb je ook alweer? Ben je WA verzekerd, beperkt of volledig Casco (ook wel AllRisk genoemd)? Bij gladheid is een ongeluk natuurlijk zo gebeurd en het is vervelend om voor verrassingen te komen staan.
 • Ben je in alle landen verzekerd? In de meeste landen die binnen de Europese Unie vallen is dat gewoon het geval. Ook Zwitserland – geen EU lidstaat - valt vaak binnen de dekking van je autoverzekering. Ga je op wintersport in een Oost- Europees land dat buiten de EU valt, is het goed om dat even bij je verzekeraar te controleren.
 • Zijn ook je medepassagiers in de auto goed verzekerd in het geval van een ongeval? En je bagage? Kijk goed naar de voorwaarden van de ongevalleninzittendenverzekering en de schadeverzekering voor inzittenden.
 • Pech onderweg? Soms zit de pechhulp al bij je autoverzekering in de dekking, soms moet je je daarvoor aanvullend verzekeren. Of maak gebruik van een abonnement bij de Wegenwacht.
 1. Ga alleen met winterbanden de weg op

Je bent in de winter nergens zonder winterbanden. Om goed grip te houden op een glad wegdek zijn banden met een goed profiel noodzakelijk. In veel populaire wintersportlanden zijn winterbanden verplicht. Je riskeert een hoge boete als je geen winterbanden onder je auto hebt zitten. Ook een setje sneeuwkettingen is vaak geen overbodige luxe in besneeuwde berggebieden. Zorg dat je deze bij je hebt.

Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer: “Let op. Ook je autoverzekering is niet blij met je als je schade rijdt zonder winterbanden. Sterker nog, zonder winterbanden ben je bij een ongeval vaak niet verzekerd, ook als het ongeval niet jouw schuld is”.

 1. Voorkom bevriezing

Je auto kan in de vrieskou wel wat extra aandacht gebruiken. Bevriezing van sommige onderdelen is namelijk zo gebeurd. En dat kost tijd (en frustratie). Met ontdooivloeistof, een goede ruitenkrabber en een zakje warm water krijg je de bevroren delen van je auto vaak weer ontdooid. Maar voorkomen is natuurlijk nog beter:

 • Smeer de rubbers van je deuren in een speciale rubberstick of vaseline. Dat voorkomt dat je rubbers vastvriezen
 • Gebruik je handrem niet als het vriest. Zet je auto in de parkeerstand P of in de eerste versnelling
 • Gebruik in de winter ruitensproeiervloeistof met antivries. Deze herken je aan de blauwe kleur.
 • Een speciale ijsdeken voorkomt dat je ruiten bevriezen. Leg deze ijsdeken op de vooruit als je je auto parkeert.
 1. Check je accu

Ook de accu van je auto is gevoelig voor kou. Bij koude temperaturen gaat de zelfontlading van je accu namelijk een stuk sneller dan normaal. Bij een zwakke accu is deze zo leeg. Laat je accu daarom voor je vakantie goed controleren.

 1. Laatste checks en gaan!

Okee, we zijn er bijna. De laatste puntjes op de i voor dat je vertrekt. Check het oliepeil van je auto, regel je reisverzekering en zorg voor voldoende winterse hulpmiddelen aan boord, zoals een sneeuwschep, ijskrabbers en ontdooivloeistof.

Denk ook aan warme kleding en handschoenen voor als je buiten je sneeuwkettingen om de banden moet leggen, of als je met pech stil komt te staan. Playlist aan met après-ski hits en je bent er klaar voor. Fijne vakantie!

 1. Mis niets tijdens je verblijf in De Franse Alpen met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Franse Alpen? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Franse Alpen met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Franse Alpen.

Franse Alpen

Gratis reisgids Franse Alpen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?