De 28 leukste reisspelletjes: voor nóg meer plezier onderweg!

De 28 leukste reisspelletjes: voor nóg meer plezier onderweg!

17 december 2021 in Reisinfo0 reacties

Of je nu alleen reist of samen met je partner en kinderen, spelletjes zijn altijd leuk om de rustigere momenten van je reis mee te vullen. Een pak kaarten in je tas komt bijvoorbeeld altijd van pas, en ook yahtzee is een perfect vakantiespel.
Maar deze spellen zijn dan vaak ook weer zo "standaard". Gelukkig zijn er nog heel wat andere reisspelletjes op de markt die voor een extra noot plezier en ontspanning op reis zorgen.

Inhoud artikel

 1. Boonanza en Al Caboon kaartspel

Boonanza en Al Caboon zijn allebei kaarstpelletjes met als thema - je raadt het al - bonen. Het principe is bij beide hetzelfde, maar voor Boonanza heb je minstens drie spelers nodig terwijl je Al Caboon al met z’n tweeën kan spelen. Het doel is om geld te ontvangen door bonen te verzamelen en te verbouwen. Om te winnen, moet je veel bluffen en met elkaar handelen.

Koop hier Boonanza of koop hier Al Caboon!
 1. Koehandel Master kaartspel

Koehandel is vooral in Nederland razend populair. Koehandel Master kan al met twee spelers gespeeld worden. Je verdient punten door op kaarten te bieden om zo de meeste dierensetjes te verzamelen. Met de bonuskaarten in het spel kan je anderen minpunten geven. Bluffen hoort bij het spel, dus hou je zeker niet in!

Koop hier Koehandel Master!
 1. Catan dobbelspel

Het originele Catan-spel komt in een redelijk grote doos met veel losliggende stukken waar een speelveld mee gelegd kan worden. In deze reisvariant speel je met velletjes papier en dobbelstenen. Het principe van grondstoffen verzamelen en dorpen bouwen blijft hetzelfde, maar dan in een compactere versie.

Koop hier het Catan dobbelspel!
 1. Machiavelli kaartspel

Machiavelli kaartspel is één van onze favoriete reisspelletjes. Bij Machiavelli wil je zoveel mogelijk punten verdienen door gebouwen te plaatsen. Dit wordt je echter lastig gemaakt door de karakterkaarten. Deze kaarten hebben allemaal een aparte functie. Je weet niet wie welk karakter is, en elke ronde ben je iemand anders. Zo kan je goudstukken waarmee gebouwen gekocht kunnen worden, stelen van een andere speler of elkaar op een andere manier dwarsbomen. Klinkt allemaal misschien een beetje ingewikkeld, maar eens je het beet hebt, is het urenlang pret (en soms ook wat frustratie) verzekerd!

Koop hier Machiavelli kaartspel!
 1. Carcassone reisspel

Zoals de naam al aangeeft, is het Carcassonne reisspel de reiseditie van het grotere bordspel Caracassonne. Jij en je medespelers moeten de stad Carcassonne opbouwen en daarbij zoveel mogelijk punten verdienen. Dit doe je door speltegels en figuurtjes te plaatsen, waarbij aan elkaar liggende tegels die een stad, weg of gebouw vormen meer punten opleveren dan onafgebouwde steden.

Koop hier het Caracassonne reisspel!
 1. Guillotine kaartspel

Guillotine is een leuk, klein kaartspel dat je al met 2 spelers kan spelen. Je mag om de beurt één van de personages onthoofden en ontvangt hiervoor punten, maar met sommige karakters verdien je meer punten dan met anderen. Met actiekaarten kan je ervoor zorgen dat de volgorde van de rij kaarten verandert zodat er tijdens jouw beurt een karakter met meer punten vooraan ligt, klaar om onthoofd te worden.

Koop hier Guillotine!
 1. Love Letter kaartspel

Nog zo één van onze favorieten. Love Letter is een kaartspel waarbij je niet erg diep hoeft na te denken en dat ook niet heel lang hoeft te duren. Ideaal dus om even snel tussendoor te spelen. In het spel zitten acht karakterkaarten, waarvan sommige kaarten vaker terug komen dan andere, en het is de bedoeling om met hogere kaarten andere mensen weg te spelen en zo de liefde van de prinses te winnen. Je speelt meerdere rondjes en de speler die het snelst een bepaald aantal rozen van de prinses heeft gekregen, wint.

Koop hier Love Letter!
 1. Skip-Bo en Uno kaartspel

Skip-Bo en Uno zijn twee kaartspelletjes die veel op elkaar lijken. Het is bij deze reisspelen de bedoeling dat je jouw hand kaarten zo snel mogelijk wegspeelt. Bij Skip-Bo doe je dit door ze in volgorde van 1 naar 12 neer te leggen, waarbij de Skip-Bo-kaart zelf als joker werkt en dus altijd neergelegd kan worden. Uno volgt meer het spel van Pesten, met extra speciale pestkaarten. Beide zijn leuke spelletjes als je een normaal pak kaarten een beetje saai vindt.

 1. Wie is het? En Rara, wat ben ik? reisspelletjes

Van het spel Wie is het? is er ook een kleinere reisvariant. Het reisspel heeft dezelfde opbouw als de grote variant. Je moet via ja- of nee-vragen erachter zien te komen welke karakterkaart de andere speler heeft. Het reisspel is alleen een stukje kleiner waardoor het gemakkelijker mee te nemen is. Een vergelijkbaar spelletje is Rara, wat ben ik? Hierbij hebben de spelers een kaart op hun voorhoofd en moeten er met slimme vragen achter zien te komen wie of wat zij zijn. Leuk voor de kinderen op de achterbank.

 1. Rummikub reisspel

Ook Rummikub is in reisformaat verkrijgbaar, waardoor je het gemakkelijk mee kan nemen en overal ter wereld kan spelen. De bedoeling is om zo snel mogelijk jouw eigen tegeltjes op tafel te leggen, en dit doe je door cijferreeksen en combinaties neer te leggen of toe te voegen aan tegels die al op tafel liggen.

 1. Black Stories en Kletskaarten

Op zoek naar een reisspel waarbij je geen kaarten of tegels moet neerleggen of zaken moet noteren? Black Stories en Kletskaarten zijn dan perfect. Bij het spel Black Stories lees je een raadsel voor. Andere spelers moeten raden wat er precies is gebeurd via ja- en nee-vragen.

Geen zin om een raadsel op te lossen? Dan kan je met het Kletsdoosje een leuk gesprek voeren onderweg naar je reisbestemming. In het doosje zitten meer dan 100 kletskaarten met leuke vragen en interessante dilemma’s, wat tot verrassende gesprekken in de auto of het vliegtuig kan leiden.

 1. Regenwormen

Regenwormen is een heel makkelijk spelletje dat je kan spelen met wel tot 7 personen. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk regenwormen te verzamelen en dat kan je doen door te dobbelen. Voor de tactische spelers ook goed nieuws, want je kan stenen met regenwormen van je medespelers afpakken. Een rondje regenwormen duurt ongeveer 20 minuutjes, dus ideaal voor tussendoor op reis.

 1. Halli Galli

Halli Galli zet de boel op stelten. De bedoeling van het spel is dat alle spelers om de beurt een kaart op tafel leggen waarop verschillende fruitsoorten staan of apen, olifanten en varkens. Als dezelfde fruitsoorten op tafel liggen, moet je zo snel mogelijk als eerste op de bel tikken. En dat kan wel eens taferelen opleveren! Kon je als eerste de bel laten afgaan en ben je juist, dan krijg je alle kaarten op tafel. Bij dit spel ben je dus in het voordeel als je snelle reflexen hebt. Halli Galli kan gespeeld worden met 2 tot 6 personen. Sfeer gegarandeerd!

 1. O mijn goederen!

O mijn goederen! of in het kort 'OMG!' is nog zo'n perfect reisspelletje. Het spel bestaat uit kaarten, dus je kan het makkelijk meenemen in een zakje of rugzak. OMG! is een tactisch spel waarbij je zoveel mogelijk goederen moet produceren en daarvoor je productieketen moet benutten, om zo overwinningspunten te verdienen. Het klinkt misschien eenvoudig, maar er zijn verschillende tactieken en daarom kan het ook complex worden.

 1. Beverbende

Het Beverbende kaartspel is een all time favourite! Je kan het spel met 2 tot 6 personen spelen en je moet vooral geluk hebben om te winnen, maar toch is tactisch spelen ook belangrijk. En je vergroot je kansen al zeker wanneer je een goed geheugen hebt! De bedoeling van Beverbende is dat je overblijft met zo weinig mogelijk strafpunten die bij elke ronde worden bijgehouden. Na 7 rondes is het tijd voor de eindscore en die met de minste strafpunten wint. Klinkt eenvoudig, toch? Speel maar eens!

 1. Qwixx

Qwixx is eens iets anders dan kaarten. In dit spelletje heb je vijf dobbelstenen in verschillende kleuren. Elke speler gooit om de beurt met de dobbelstenen en probeert om zoveel mogelijk gekleurde vakjes van zijn of haar spelformulier te schrappen. Het leuke aan Qwixx is dat iedereen eigenlijk voortdurend bezig is, want bij elke beurt – ook die van de andere spelers – kan je zelf ook iets doen.

 1. Metropolis

Metropolis is weer zo'n ideaal reisspelletje. Dit kaartspel kan je makkelijk overal meenemen. De kaarten die je krijgt, zijn je gebouwen en betaalmiddelen. De bedoeling is om zoveel mogelijk gebouwen te bouwen waarmee je dan inkomsten en punten kan krijgen. De persoon met de meeste punten wint. Simpel!

 1. Saboteur

Een potje Saboteur is ongetwijfeld lachen. In het begin van het spel moet iedereen bepalen of ze een dwerg zijn (speler) of een saboteur. De anderen mogen niet weten wat je kiest. De bedoeling is dat de dwergen de gouden steen aan het einde van de tunnels vinden en de saboteur of saboteurs moeten ervoor zorgen dat het mislukt. Een beetje zoals De Mol (tv-programma) dus! De winnende partij (dwergen of saboteurs) krijgen de punten op het einde van de ronde. Elke ronde is anders, want saboteurs kunnen na een rondje ook kiezen voor dwerg en omgekeerd.

Koop hier Saboteur!
 1. Wie is de Ezel?

'Wie is de Ezel?' is een leuk spel om te spelen als je met een groep op reis bent. De bedoeling is om zo snel mogelijk van al je kaarten af te geraken. Maar komt er een ezelskaart op tafel, dan kan je wel eens pech hebben en extra veel kaarten krijgen.

Koop hier Wie is de ezel?
 1. Clever

Het tactische spel Clever kan je spelen 2 tot 6 mensen, ideaal voor gezinnen. Je gooit met 6 gekleurde dobbelstenen en houdt zelf je score bij in de bijbehorende categorie in. Elke categorie levert op een andere manier punten op. In dit spel is het belangrijk om goed op te letten en slimme keuzes te maken, vandaar de naam Clever!

Koop hier Clever!
 1. Cluedo

Je hebt waarschijnlijk wel al gehoord van het bordspel Cluedo. Dit bordspel neemt veel plaats in, maar er bestaat nu ook een mini versie speciaal voor op reis! In Cluedo ga je als detective op pad op zoek naar wie de moord gepleegd heeft. Je snuistert door de kamers en zoekt waar de moord gepleegd werd, met welk moordwapen en natuurlijk wie het gedaan heeft. Cluedo speel je met 3 tot 6 personen.

Koop hier Cluedo!

 1. Weerwolven

Weerwolven, of de lange naam 'Weerwolven van Wakkerdam', is een spel wat je met de hele groep vrienden en familie kan spelen. Het spel bestaat alleen uit kaarten, dus ook nog ideaal om mee te nemen op reis. Het spel verloopt als volgt: elke avond gaan de weerwolven in Wakkerdam op stap om burgers te doden terwijl zij samen met het onschuldige meisje de weerwolven proberen te ontmaskeren. Tijdens het spel heeft een moderator de leiding in handen. Elke speler krijgt een rol die hij moet spelen. Iedereen kan een gewone burger zijn of weerwolf, maar er zijn ook speciale rollen zoals zoals de heks, de jager of het onschuldige meisje. Elk karakter heeft een speciale eigenschap. De weerwolven schakelen telkens aan het einde van de nacht een burger uit, daarna moeten de burgers vergaderen om te bespreken wat er gebeurd is. Een fantastisch spel om met een grote groep mensen te spelen, plezier gegarandeerd!

Koop hier Weerwolven!
 1. Ligretto

In het spel Ligretto moet je bij de pinken zijn. In dit razendsnel spel zijn snelheid in combinatie met goede reflexen van groot belang! Je kan het spelen met 2 tot 4 mensen en vanaf 6 jaar. De kaarten gaan razendsnel in het rond en er wordt geslagen en 'Ligretto!' geroepen als er goede combinaties zijn. Je zal er al snel in opgaan!

Koop hier Ligretto!
 1. Openhartig

Openhartig is een soort kaartspel dat ook heel leuk is voor op vakantie. Je hebt veel verschillende versies: voor vrienden, gezinnen, koppels, kids... In dit spel krijg je meer dan 100 vragen en opdrachten die leiden tot de gekste of mooiste gesprekken onderling. Een spel dat leidt tot véél babbelen. Eens iets anders!

Koop hier Openhartig!
 1. Machi koro

Machi koro is een vrij tactisch spel afkomstig uit Japan. De bedoeling is dat je als burgermeester met behulp van dobbelstenen een stad moet bouwen waar je bewoners tevreden zijn en je ook nog eens voldoende inkomsten hebt, zodat je kan blijven groeien.

Koop hier Machi koro!
 1. Triominos

Triominos is een heel oud spel, maar je raakt het echt nooit beu. Het spel heeft kleine stenen, of blokjes, en je moet zoveel mogelijk triominossen en bruggetjes maken om punten te scoren. Het wijst zichzelf al snel uit! Een leuk spel voor op de camping, een vakantiehuisje...

Koop hier Triominos!
 1. Qwirkle

Qwirkle is een bekend familiespel om dankzij de compacte reiseditie kan je die overal mee naartoe te nemen. Elke speler moet series symbolen vormen om de meeste punten te scoren. Speel met 2 tot 4 mensen samen. Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Koop hier Qwirkle!
 1. Hive

Hive is ideaal als je met één iemand anders op reis gaat. Dit spel is gemaakt voor twee spelers. De bedoeling is dat je honingraten legt en de bijenkoningin van de tegenstander kan insluiten. Gelukt? Dan heb je het reisspelletje gewonnen. Bekijk het maar als 'schaakmat'!

Koop hier Hive
 1. Extra: Download je gratis ebook met spelletjes en puzzels

Wil je ook onze leuke spelletjes, puzzels en raadsels voor in de wagen? Dan hebben wij het ideale e-book voor jou. Je ontvangt meer dan 25 leuke kleurplaten, raadsels en puzzels voor op de achterbank. Samen met tal van tips en bijzondere spelletjes. Download je gratis spelletjesboek voor in de wagen.

Spelletjesboek voor in de auto

Gratis reisgids spelletjesgids downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?