Hoe Belgische TV kijken op reis? Zo doe je het

Volledige gids kopen voor € 10

Hoe Belgische TV kijken op reis? Zo doe je het

30 juni 2021 in Reisinfo0 reacties

Als frequente reiziger weet je er alles van: televisie in sommige landen is niet om over naar huis te schrijven. Slecht ontvangst, of als je in een hotel zit met digitale televisie: gehaper, gestotter en blokjes in beeld. En met een beetje ongeluk zit je ergens waar je alleen de publieke omroep gratis kunt ontvangen.

Na een dag op rondreis wil je natuurlijk ook op de hoogte zijn van het nieuws uit je eigen land. Het punt is gemaakt: je wilt op reis gewoon Belgische televisie kunnen kijken.

Inhoud artikel

  1. Waarom kun je in het buitenland geen Belgische tv kijken?

In het buitenland kun je vaak geen Belgische televisie kijken. Dat komt doordat veel programma’s op de Belgische TV zijn gekocht of nog worden verkocht. Op een televisieprogramma zitten auteursrechten en uitzendrechten. Die zijn veel geld waard en worden per land verkocht. Televisiezenders mogen daarom niet zomaar programma’s buiten België uitzenden.

Wanneer je via het internet verbindt met een Belgische tv-app om te kijken, wordt je IP-adres gecontroleerd. Je IP-adres stuurt je locatie mee. Vertelt je IP-adres dat je je in België bevindt? Dan kun je kijken. Ziet de tv-aanbieder dat je IP-adres uit een ander land komt, dan wordt de toegang geblokkeerd.

  1. Belgische televisie kijken binnen Europa

Goed nieuws als je binnen de Europese Unie reist: je kunt gewoon op je mobiele databundel of op het draadloze netwerk van je hotel Belgische televisie kijken. Tot mei 2018 had je daarvoor technische trucjes nodig, maar tegenwoordig kun je gewoon Eén, VTM en andere Belgische TV-uitzendingen bekijken.

  1. Belgische televisie kijken buiten Europa

Buiten Europa wordt Belgische televisie kijken al een stuk lastiger. Als je in bijvoorbeeld Zuid-Amerika of Azië de Belgische zenders wilt zien, hik je tegen blokkades op. Zeker als je je bijvoorbeeld in China bevindt: daar wordt de VRT zelfs actief geblokkeerd. Je kunt blokkades omzeilen door gebruik te maken van een VPN.

Een VPN is een verbinding tussen het apparaat dat je gebruikt om te internetten en het internet zelf. Deze verbinding loopt via een beveiligde tunnel, die wordt verzorgd door een zogenaamde VPN-server. Die server kan ook in België staan. Als je gebruikmaakt van een VPN met een VPN-server in België, krijg je het Belgische IP-adres van deze server toegewezen. Het lijkt voor tv-aanbieders dan net alsof je gewoon in België bent. Op die manier kun je direct Belgische televisie kijken.

  1. Kun je met elke VPN Belgische TV kijken?

Je kunt in principe met elke VPN Belgische TV kijken, als deze snel genoeg is, een stabiele verbinding heeft en niet op de zwarte lijst bij TV-aanbieders staat. Natuurlijk moet je wel verbinden met een VPN-server die in België staat.

Controleer welke VPN-diensten snel genoeg zijn en ook servers in België hebben. Voor een paar euro per maand kun je dan veel vrijer internetten en dus ook online Belgische TV kijken. Daarnaast helpt een VPN je om online veilig te blijven, dankzij de extra versleutelde verbinding. Twee vliegen in één klap, dus.

  1. Extra: Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids.
75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, nabewerken en backups maken, ... het staat allemaal in deze handige gids.

Smartphone fotografie

Reisgids smartphone fotografie downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?