De beste hangmat kopen 2020? Waarop letten bij kopen van hangmatten

Koop de volledige reisgids voor € 10

De beste hangmat kopen 2020? Waarop letten bij kopen van hangmatten

17 juli 2020 in Reisinfo0 reacties

Bij een hangmat denk je gelijk aan het ultieme relax moment. Je vindt ze aan het zwembad, op het strand tussen de palmbomen maar ook gewoon achter in de tuin.

Origineel waren hangmatten echter bedoeld om in te slapen, en tegenwoordig zijn er dan ook nog steeds mensen die de hangmat als bed gebruiken. Wat de reden ook is om een hangmat aan te schaffen, de keuze is altijd erg groot en hangmatten komen in veel verschillende designs. Wij helpen je alvast op weg om de beste hangmat te kiezen voor jouw vakantie.

Inhoud artikel

 1. De herkomst van hangmatten

Al honderden jaren geleden werden hangmatten in Centraal-Amerika gebruikt. Het is onzeker of ze door de Maya’s zijn ontworpen, dat ze in Brazilië zijn ontstaan, of dat ze nog eerder al bestonden. Wat wel zeker is is dat de hangmatten zo handig en eenvoudig in het gebruik waren dat ze al snel door heel Zuid- en Centraal-Amerika werden gebruikt.

De hangmatten werden geweven van bast en plantenvezels en werden gebruikt om in te slapen. Zo zorgden ze ervoor dat men boven de grond sliep en beschermd was tegen slangen, insecten en andere diersoorten. Tegelijkertijd werkten ze perfect in extreem weer, waarbij de briesjes in de hitte gemakkelijk door het materiaal kwamen en voor verkoeling konden zorgen en een warmtebron zoals hete kolen onder de hangmat voor warmte in de mat zorgden. Ook werden zieken in hun hangmat gestopt waardoor ze niet in contact kwamen met anderen en zo de verspreiding konden stoppen.

Europese hangmatten

Nadat Spaanse kolonisten de hangmatten hadden aanschouwd bracht Christopher Columbus vervolgens de hangmat naar Europa. Er zijn echter ook enkele bronnen die aanwijzen dat er voor die tijd ook al hangmatten aanwezig waren op het Europese continent, maar het gebruik ervan was nog maar kleinschalig.

Na de nieuwe introductie werden hangmatten in Europa een sensatie en begonnen wevers in Europa met het produceren van de matten. Al snel vervingen hangmatten de bedden op schepen waar zeevaarders bij plotse golven regelmatig af werden gegooid. De hangmatten deinden daarentegen juist mooi mee met het schip en zeevaarders konden dan ook gerust in hun hangmat blijven liggen. Daarnaast namen hangmatten minder ruimte in beslag dan daadwerkelijke bedden.

 1. Gebruik van de hangmat

Hangmatten kunnen voor heel veel bedoelingen gebruikt worden. Zo zijn hangmatten perfect om in te loungen en te relaxen. Ze zijn gemakkelijk in je eigen tuin te plaatsen, al vind je ze tegenwoordig ook veel bij stranden en zwembaden. Je kan er heerlijk in liggen terwijl je een boek leest of een gespreide hangmat gebruik om op te zonnebaden.

Van oorsprong zijn hangmatten dus bedoeld om in te slapen en tegenwoordig slapen nog steeds miljoenen mensen in een hangmat. In Zuid- en Centraal-Amerika zijn hangmatten dan ook nog steeds een standaard onderdeel van het meubilair. Ook in andere landen kopen steeds meer mensen een hangmat om in te slapen.

Ze worden dan ook soms aangeraden aan mensen met slaapproblemen. Doordat je in een hangmat als het ware in de lucht slaapt met alleen een flexibel doek dat je omhoog houdt zijn er minder drukpunten op je lichaam dan wanneer je op een matras ligt. Hierdoor kan je hele lichaam tot rust komen. Tegelijkertijd zorgt de hangmat voor een rustgevend licht-schommelende beweging wat je helemaal laat relaxen. Een hangmat zorgt er om deze redenen voor dat je dieper en langer kan slapen, waarnaast het volgens slaaponderzoeken ook stimulerend blijkt te zijn voor je geheugen. Daarnaast is een hangmat over het algemeen een stuk goedkoper om aan te schaffen dan een nieuw bed en matras.

 1. Welke afmetingen heeft een hangmat best?

Hangmatten komen in verschillende afmetingen en je zal dan ook zeker even na moeten denken wat voor hangmat je zou willen hebben, ongeacht of je er in wilt gaan slapen of alleen maar voor het relaxen in de tuin wilt gebruiken.

Vooral de breedtes van het doek verschillen behoorlijk per soort hangmat. In principe hebben de meeste hangmatten een vergelijkbare lengte maar ook hier zit licht verschil in, en zeker als je wat groter dan het gemiddelde bent is dit ook iets waar je naar moet kijken.

 • Hierbij kan je het beste een afmeting hanteren die gelijk staat aan je eigen lengte plus minstens 40 cm.
 • Als laatste hebben hangmatten ook een maximaal belastbaar gewicht, en kleinere hangmatten zullen ook een lager maximaal belastbaar gewicht hebben dan grotere hangmatten.

Hangmat voor een persoon

Een eenpersoonshangmat is perfect voor een enkel persoon. De hangmat is echter niet per se klein, want zelfs met een eenpersoonshangmat heb je nog steeds genoeg ruimte om je lekker te kunnen strekken.

 • De meeste eenpersoonshangmatten zijn zo’n 145 cm breed
 • Ze hebben een lengte tussen de 180 en 220 cm.
 • Deze hangmatten zijn minder zwaar, maar kunnen dan ook minder gewicht aan.

Wanneer je een hangmat wilt hebben om samen met vrienden in te zitten terwijl je bij kletst of om samen met een partner in te liggen is een eenpersoonshangmat dan ook niet aan te raden. Ga je er echter in slapen of zal er maar 1 persoon in komen te liggen dan is een eenpersoonshangmat perfect.

Tweepersoonshangmatten

Er zijn echter ook tweepersoonshangmatten te koop die dus perfect zijn wanneer je er met een vriend of vriendin of met je geliefde in wilt hangen.

 • Tweepersoonshangmatten hebben extra ruimte en zijn minimaal 150 cm breed, waarnaast ze meestal een groter gewicht aan kunnen dan eenpersoonshangmatten.
 • Ook zijn de meeste tweepersoonshangmatten langer en begint de lengte vaak vanaf 220 cm, waardoor deze hangmatten ook perfect zijn voor mensen die langer dan het gemiddelde zijn.
 • Wel zijn tweepersoonshangmatten vaak een stuk zwaarder om op te hangen en zijn ze duurder dan eenpersoonshangmatten.

Familiehangmatten

Is een tweepersoonshangmat niet groot genoeg? Dan kan je altijd nog voor een familiehangmat kiezen.

 • Deze hangmatten zijn in principe breed en sterk genoeg voor 4 volwassenen en kunnen vaak een gewicht tot 250 kg aan.
 • Deze hangmatten zijn erg groot en zijn perfect om samen met je partner en kinderen in te relaxen in de tuin.

Wel hebben ze door de grotere afmetingen meer ruimte nodig dan een een- of tweepersoonshangmat, en zijn ze nog een stukje duurder.

Kinderhangmatten

Ook kan je speciale kinderhangmatten aanschaffen. Deze hangmatten zijn klein en zijn perfect op te hangen in kinderkamers.

 • Zo kan je een baby of peuter er in leggen voor het middagdutje en zullen ze er door de schommelende beweging zo in wegdommelen.
 • Ook voor de oudere kinderen zijn deze hangmatten heerlijk en kunnen ze er niet alleen in relaxen of slapen maar ook in spelen.
 1. Reishangmat voor op vakantie

Tegenwoordig worden er ook veel reishangmatten gemaakt, die je kan gebruiken op wandelvakantie of op de camping. De hangmat neemt hierbij de plaats van een tent in maar kan ook gebruikt worden als stoel. Dit soort hangmatten zijn lichtgewicht en klein en zijn hierdoor makkelijk mee te nemen. Vaak passen de hangmatten makkelijk in je rugzak. De hangmatten zijn vervolgens ook eenvoudig op te hangen tussen 2 bomen of palen.

Wandelhangmatten of kampeerhangmatten?

Er zit vervolgens nog een verschil tussen wandelhangmatten en kampeerhangmatten. Zo zijn er speciale hangmatten die perfect zijn voor backpackers en mensen op wandelvakantie. Deze hangmatten zijn vaak nog iets lichter en kleiner dan de kampeerhangmatten. De hangmatten voor kampeerders zijn daarentegen iets zwaarder en vaak iets groter. Beide hangmatten kan je echter gebruiken in combinatie met een hangmat tarp en andere extra’s die van de hangmat een tent maken om in te slapen.

In beide gevallen lig je niet op de grond en heb je dus ook geen grondsetup nodig, wat weer het meenemen van grondzeilen en dergelijke scheelt. Ook zijn deze hangmatten gemakkelijk op te zetten en vaak met roestvrijstalen haken, straps en/of stevige touwen vast te zetten aan bomen of palen in de buurt. Verder zijn ze gemaakt van duurzaam materiaal en drogen deze hangmatten snel.

Bij dergelijke hangmatten is het wel goed om te weten dat je minder ruimte hebt dan in een traditionele tent. Dit is geen probleem wanneer je alleen met een rugzak reist maar het is wel iets waar rekening mee gehouden moet worden. Ook zijn ze meestal wat kouder dan traditionele tenten doordat het materiaal vaak dunner is, maar hier zijn extra’s voor aan te schaffen zoals een onderdoek die je onder de hangmat hangt om de kou buiten de hangmat te houden.

 1. Met of zonder spreidstok?

Nadat de hangmat in Europa was geïntroduceerd waren er veel mensen die het idee van de hangmat geweldig vonden maar de loshangende schommel eigenlijk niets vonden. Hierdoor werd er een nieuw model hangmat ontworpen, waarbij er stokken aan de uiteindes van de hangmat werden toegevoegd om zo de stof uit te strekken. Met deze spreidstokken werd de hangmat strakker opgehangen en werd het evenwicht over het gehele doek verspreidt, in tegenstelling tot de traditionele hangmat die met een ronding worden opgehangen en waarbij het zwaartepunt op het laagste deel van de hangmat komt te liggen.

De spreidstokken geven een heel ander uiterlijk aan de hangmat. Door het uitgestrekte doek is de hangmat standaard open en lig je er platter op dan in een hangmat zonder spreidstokken. Daarentegen zijn de hangmatten zonder spreidstokken een stuk stabieler om op te gaan liggen. Hierdoor zijn de traditionele hangmatten perfect om in te slapen terwijl de hangmatten met spreidstokken echt meer gemaakt zijn om op te relaxen en op te zonnebaden.

Hangmatten zonder spreidstok zijn daarnaast een stuk makkelijker mee te nemen, doordat ze alleen uit een lap stof bestaan en daardoor minder plaats innemen. Hangmatten zonder spreidstok nemen daarentegen wel meer ruimte in om op te hangen doordat je de hangmat nog enigszins strak moet trekken. Doordat een hangmat met spreidstokken al strakgetrokken is is de totale lengte kleiner en neemt deze hangmat dus minder ruimte in beslag.

 1. Hoe kan je een hangmat ophangen?

Wanneer je een hangmat op wilt hangen heb je 2 bomen of palen nodig waaraan je de hangmat kan bevestigen. Het bevestigen kan door middel van kettingen, karabijnen, haken en touw.

 • Zo zou je een haak in de boom of paal kunnen bevestigen waaraan je de hangmat vast kan zetten.
 • Het is echter ook mogelijk om een speciale strap voor bomen aan te schaffen waarmee je de hangmat stevig aan een boom vast kan zetten zonder de boom te beschadigen. De straps kan je om de boom heen bevestigen en geven ook grip zodat ze niet gaan verschuiven.

Het bevestigen van een hangmat aan een boom of paal gaat echter nog wel met enige gebruiksaanwijzing. Zo moet je ervoor zorgen dat de hangmat op een hoek van 30 graden hangt om er voor te zorgen dat de hangmat in een mooie ronding hangt en niet te ver naar beneden zakt.

De hangmat moet ook weer niet te strak komen te staan om te voorkomen dat je gekneld in het doek komt te liggen. Je moet er eigenlijk voor zorgen dat de hangmat een beetje de vorm van een banaan krijgt. Wanneer je in de hangmat gaat zitten moet je met je voeten bij de grond kunnen, maar de hangmat moet zelf op het laagste punt niet de grond bereiken.

Hou er verder rekening mee dat de afstand tussen de 2 palen of bomen afhankelijk is van hoe lang de hangmat is en hoe lang de bevestigingsmaterialen zijn.

 1. Standaarden voor hangmatten?

Wanneer je geen palen of bomen in de buurt hebt om de hangmat aan vast te zetten is het ook mogelijk om een standaard aan te schaffen. Hiermee is de hangmat eenvoudig te plaatsen en hoef je geen gaten te maken in de palen of een touw stevig genoeg te spannen rondom een boom. Er zijn grote standaarden waarbij je de hangmat aan beide kanten op kan hangen te verkrijgen maar ook enkele standaarden voor wanneer je 1 boom of paal hebt maar de andere kant van de hangmat nog moet bevestigen.

Er zijn standaarden die gemaakt zijn om mee te nemen maar over het algemeen zijn standaarden zeer groot en zwaar om zo de hangmat stabiel te kunnen laten hangen. Hierdoor zijn ze wel lastig te verplaatsen. Ook hangt de hangmat in een standaard vaak lager dan wanneer je de hangmat zelf tussen 2 bomen of palen op zou hangen.

 1. Uit welke materialen worden hangmatten gemaakt?

Er zijn verschillende soorten stijlen hangmatten die van verschillende materialen worden gemaakt. Traditioneel gezien zijn er 3 soorten hangmatten.

 • De Maya of Mexicaanse hangmat is een geweven hangmat met een open structuur dat lijkt op een visnet. Deze hangmatten worden meestal van touw gemaakt.
 • Daarnaast heb je de Braziliaanse hangmatten, welke een stuk dichter geweven zijn met een lap stof voor het liggedeelte en met macramé aan het uiteinde van de stof.
 • De Colombiaanse hangmatten zijn daarentegen zeer kleurrijk en zijn aan het uiteinde gevlochten.

Katoen, polyester of nylon hangmatten

De Braziliaanse en Colombiaanse hangmatten kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. Zo zijn ze meeste van katoen gemaakt. Dit ligt zeer comfortabel en zacht en kan tegenwoordig ook ecologisch.

Daarnaast ademt katoen waardoor deze hangmatten prima werken in warmere temperaturen. Daarentegen is katoen niet goed beschermd tegen natheid en schimmel. Polyester wordt gelukkig ook veel gebruikt voor hangmatten en is wel resistent tegen verkleuring en schimmel. Dit materiaal is ook duurzaam, maar het duurt wel lang voordat polyester eenmaal droog is wanneer de stof nat is geworden. Er zijn echter ook hangmatten die bijvoorbeeld van nylon gemaakt worden waardoor ze snel drogen.

 1. Nuttige extra accessoires

Als je eenmaal een hangmat gekozen hebt moet je zeker ook nog even kijken naar de extra’s. Dit hangt natuurlijk af van het doel van de hangmat. Wanneer je geen standaard wilt maar de hangmat op wilt hangen heb je bijvoorbeeld touwen, kettingen, haken, schroeven, en/of karabijnen nodig, of je kan voor een boomstrap kiezen om zo de hangmat zonder gaten in de boom te kunnen bevestigen.

Bescherming tegen insecten en slecht weer

Wanneer je in een hangmat wilt slapen kan je speciale klamboes aanschaffen tegen insecten, of je nu binnen of buiten slaapt. Deze klamboes zitten rondom de gehele hangmat heen en geven dus 360 graden bescherming. Wanneer je de hangmat gebruikt tijdens het reizen of op de camping kan je ook een tarp aanschaffen tegen de regen en een onderdoek om de kou van onder aan te gaan. Ook zijn er speciale dekens te verkrijgen voor in de hangmat.

 1. Amazonas hangmat Tonga

De Amazonas Tonga hangmat is een Colombiaanse eenpersoonshangmat met spreidstokken.

 • De hangmat is gemaakt van EllTex, een mix van polyester en katoen waardoor het doek UV-bestendig en sneldrogend is.
 • De hangmat is 310 cm inclusief ophangstuk bij 100 cm en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 120 kg.
 • De hangmat is in verschillende kleuren te verkrijgen zoals oranje, rood, geel en paars of geel, groen, blauw en wit.

Deze hangmat kost €34,50.

 1. Amazonas Salsa Fuego

De Amazonas Salsa Fuego is een tweepersoonshangmat.

 • Ze is gemaakt van EllTex, een mix van polyester en katoen dat bestendig is tegen regen en zonlicht.
 • De hangmat is 310 cm inclusief ophangstuk bij 140 cm en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 150 kg.
 • De hangmat kan perfect tussen 2 bomen bevestigd worden zodat je heerlijk kan genieten van het buitenzijn.

De hangmat kost €44,90.

 1. DYH Mexicaanse hangmat XL

De DYH Mexicaanse hangmat is een hangmaat gemaakt van geweven katoendraad en zijn daardoor open en luchtig, maar nog steeds zeer comfortabel.

 • De hangmat heeft een totale lengte van 420 cm en een breedte van 180 cm, met een maximale belasting van 300 kg,
 • De hangmat is perfect te gebruiken door meerdere personen tegelijkertijd.
 • Door de lengte kan de hangmat echter wel alleen opgehangen worden en kan deze niet gebruikt worden in standaards.

Deze hangmat kost €225.

 1. Potenza Family Pereida hangmat

De Potenza Family Pereida hangmat is een extra grote Colombiaanse hangmat.

 • De afmetingen zijn 260 cm bij 180 cm met een maximale belasting van 250 kg.
 • De hangmat wordt gemaakt van hoogwaardig en puur katoen en is daardoor zacht en duurzaam.
 • De hangmat wordt geleverd met een ophangset om de hangmat aan bomen of palen vast te zetten, waarna deze hangmat heerlijk gebruikt kan worden door de hele familie.

Deze hangmat kost €115.

 1. Amazonas hangmat StarSet Kolibri

De Amazonas StarSet Kolibri is een combinatie van een hangmat met spreidstok en een houten standaard waaraan de hangmat opgehangen kan worden.

 • Het doek is gemaakt van EllTex, een combinatie van katoen en polyester, en is daardoor UV-bestendig en snelrogend.
 • Het doek is 200 cm bij 100 cm met een maximale belasting van 120 kg.
 • De hangmat is door middel van kettingen met haken aan de standaard te bevestigen.

Deze combinatie kost €199.

 1. Camping Reishangmat

Deze reishangmat is perfect mee te nemen door het lage gewicht van maar 580 g en de handige meeneemtas van maar 18 cm bij 13 cm.

 • De doek is gemaakt van parachute nylon en daardoor ook erg sterk, waterbestendig, sneldrogend en ademend.
 • De hangmat is 275 cm bij 140 cm en kan een maximaal gewicht van 300 kg aan.
 • De hangmat wordt geleverd met karabijnhaken en 2 nylon banden waarmee de hangmat makkelijk te bevestigen is.

Deze hangmat kost €62,11.

Ardennengids

Gratis reisgids Ardennen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?